• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 9.5°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 8.5°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 10.1°C
  4 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 4.9°C
  3 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.7°C / 8.4°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.4°C / 4.1°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 4.6°C / 7.6°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 14.1°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 13.4°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  5 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.1°C
  5 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 5.5°C
  2 BF
  94%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 11.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 9.7°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 6.0°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.6°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  59%

Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου
 

John Thys via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμβόλια πληρώσαμε... κι εμβόλια δεν βλέπουμε

 • A-
 • A+
Εντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ανακοίνωση νέου χρονοδιαγράμματος παράδοσης εμβολίων από την AstraZeneca, η οποία έχει πληρωθεί αδρά για την παραγωγή και έγκαιρη παράδοση 300 εκατ. δόσεων ● Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχουν λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις και υπάρχει η υποψία πως τα εμβόλια που προορίζονταν για την Ε.Ε. πουλήθηκαν αλλού, ακριβότερα.

Πλήρη διαφάνεια στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορονοϊού από τις εταιρείες παραγωγής ζήτησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τις ανακοινώσεις της AstraZeneca για καθυστερήσεις στην παράδοση των συμφωνημένων δόσεων στην Ευρώπη. Σε ασυνήθιστα αυστηρούς τόνους, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι «η Ε.Ε. θέλει να μάθει ακριβώς ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca μέχρι στιγμής, και σε ποιον έχουν παραδοθεί αν έχουν παραδοθεί», ενώ ξεκαθάρισε ότι οι μέχρι στιγμής απαντήσεις της εταιρείας κρίθηκαν «μη ικανοποιητικές».

Το εμβόλιο της Οξφόρδης, όπως το ξέρουμε στην Ελλάδα, αναμένεται να εγκριθεί στις 29 Ιανουαρίου. Η AstraZeneca έχει λάβει «τριψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ» από την Ευρ. Επιτροπή, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, για την ενίσχυση της παραγωγικής της ικανότητας, αλλά και για να εξασφαλιστούν οι συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου –με οψιόν για 100 εκατ. δόσεις επιπλέον– για την Ε.Ε.

Ομως την Παρασκευή η εταιρεία παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα παραδόσεων, το οποίο περιλαμβάνει πολύ λιγότερες παραδόσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Επιτροπή πιστεύει ότι είτε τα χρήματα που δόθηκαν δεν ξοδεύτηκαν για την ενίσχυση της παραγωγής, είτε έχουν παραχθεί εμβόλια, αλλά έχουν πωληθεί κάπου αλλού, που ίσως πλήρωσε περισσότερα!

Η επίτροπος Κυριακίδου έστειλε επιστολή στην εταιρεία την Κυριακή, η πρόεδρος της Επιτροπής, Φον Ντερ Λάιεν, μίλησε στο τηλέφωνο με την εταιρεία χθες, αλλά οι απαντήσεις δεν έπεισαν. Για τον λόγο αυτό, μία ακόμη συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, προκειμένου να βρεθεί λύση.

«Συζητήσαμε με τα 27 κράτη-μέλη να τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός διαφάνειας των εξαγωγών το συντομότερο δυνατό. Θέλουμε σαφήνεια στις συναλλαγές και πλήρη διαφάνεια όσον αφορά την εξαγωγή εμβολίων από την Ε.Ε.», είπε η επίτροπος, σημειώνοντας την αλλαγή της πολιτικής της Επιτροπής απέναντι στις εταιρείες των εμβολίων.

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εταιρειών έχουν, ως αναμενόμενο, επιπτώσεις και στην επίτευξη του στόχου που έθεσε η Επιτροπή για τους εμβολιασμούς. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, παραδέχτηκε ότι «θα είναι δύσκολο» να επιτευχθεί ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού των χωρών της Ε.Ε. έως το καλοκαίρι, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα θα εγκριθούν και άλλα εμβόλια, οπότε η διανομή θα ομαλοποιηθεί.

Την ίδια ώρα, έρευνα για την άρνηση της Ευρ. Επιτροπής να δώσει πρόσβαση στο κοινό σε έγγραφα σχετικά με την αγορά εμβολίων κατά του κορονοϊού ξεκίνησε η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια Εμιλι Ο’ Ράιλι. Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από προσφυγή Ευρωπαίου πολίτη, στον οποίο η Επιτροπή αρνήθηκε την πρόσβαση στη συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και μιας φαρμακευτικής εταιρίας. Ως πρώτο βήμα, η διαμεσολαβήτρια ζήτησε από την Επιτροπή να απαντήσει στο αίτημα επανεξέτασης του καταγγέλλοντος.

Σε συνέχεια της απόφασης των ηγετών, η Ευρ. Επιτροπή πρότεινε χθες στα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν κοινά μέτρα για τον περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών εντός και εκτός Ε.Ε., επιμένοντας, πάντως, ότι τα εσωτερικά σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά. Επίσης, το «βαθύ κόκκινο» προστέθηκε ως χρώμα στον χάρτη της Ε.Ε. για τις περιοχές όπου τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 500 ανά 100.000 άτομα, αλλά και υπάρχουν πολλά κρούσματα από μεταλλάξεις.

Οι τελικές αποφάσεις για τα τεστ και τις μέρες της καραντίνας είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών. Για παράδειγμα, το μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού από το Ηνωμένο Βασίλειο προκαλεί το 25% των νέων μολύνσεων στο Βέλγιο και γι’ αυτό η χώρα έχει αποφασίσει να απαγορεύσει τα μη απαραίτητα ταξίδια ώς την 1η Μαρτίου.


📍 Αργά χθες βράδυ, οι γερμανικές εφημερίδες Handelsblatt και Bild ανέφεραν πως το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης ενδέχεται να μη λάβει τελικά έγκριση για χορήγηση σε άτομα άνω των 65 ετών, λόγω αμφίβολης αποτελεσματικότητάς του σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα τεθεί προφανώς σε αμφισβήτηση η καταλληλότητά του για εκστρατείες μαζικής ανοσοποίησης και θα πληγεί ακόμα πιο πολύ η εμβολιαστική στρατηγική της Ε.Ε. που πόνταρε πολλά σε αυτό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Πρωτοβουλία φον ντερ Λάιεν για επιτάχυνση των εμβολιασμών
Κίνηση «ματ» της Κομισιόν για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, συμφώνησε με την BioNTech-Pfizer για ταχεία παράδοση 10 εκατομμυρίων δόσεων για το 2ο τρίμηνο του έτους.
Πρωτοβουλία φον ντερ Λάιεν για επιτάχυνση των εμβολιασμών
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες, περίεργες πληροφορίες για τις φαρμακοβιομηχανίες
Ρεπορτάζ από αμερικανικά και γερμανικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ανακρίβειες στους ισχυρισμούς του διευθύνοντα συμβούλου της AstraZeneca και προσπάθεια υπερτιμολόγησης των εμβολίων της στην Ε.Ε. από τις Pfizer/BioNTech.
Νέες, περίεργες πληροφορίες για τις φαρμακοβιομηχανίες
ΕΥΡΩΠΗ
Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν
Μετά τα 200 εκατομμύρια δόσεις από την αμερικανογερμανική κοινοπραξία, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν άλλα 300 εκατομμύρια από την εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη.
Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. εθελοτυφλεί μπροστά στα λάθη της
Δύο νέες συμφωνίες της Ε.Ε. με τις φαρμακευτικές εταιρείες AstraZeneca και Pfizer/BioNTech με στόχο να προλάβει τον εμβολιασμό του 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έως το τέλος του καλοκαιριού.
Η Ε.Ε. εθελοτυφλεί μπροστά στα λάθη της
ΕΥΡΩΠΗ
Ο πόλεμος των εμβολίων: Εφοδος στην AstraZeneca και «μηχανισμός διαφάνειας»
Μετά τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ε.Ε. και AstraZeneca, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ελέγξει τις εταιρείες που μέχρι σήμερα είναι ανεξέλεγκτες στην Ευρώπη.
Ο πόλεμος των εμβολίων: Εφοδος στην AstraZeneca και «μηχανισμός διαφάνειας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας