• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.8°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.2°C / 10.1°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.5°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 9.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 5.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 12.8°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 7.3°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 9.5°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.8°C
  1 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.3°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 7.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  70%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητώντας παραδείσους στον... καθρέφτη

 • A-
 • A+
Ακόμη και κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να ελεγχθούν για συμπεριφορές φορολογικού παραδείσου, λένε οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην Ολομέλεια. Σφοδρή κριτική στην αφαίρεση από τη λίστα χωρών που ευνοούν τη φοροδιαφυγή, όπως οι Νήσοι Κέιμαν, οι Βερμούδες και άλλοι «συνήθεις ύποπτοι».

Και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να ελεγχθούν για να δούμε εάν εμφανίζουν κάποια χαρακτηριστικά φορολογικού παραδείσου. Εκείνα δε που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να θεωρούνται επίσης φορολογικοί παράδεισοι, αναφέρει ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που ζητεί «αυστηρότερα και πιο αμερόληπτα κριτήρια κατάρτισης του καταλόγου φορολογικών παραδείσων της Ε.Ε.» που δημιουργήθηκε το 2017.

Οι ευρωβουλευτές λαμβάνοντας υπόψη ότι «με βάση τον πλέον συντηρητικό τύπο επιμερισμού, η Ε.Ε. επιβαρύνεται με την υψηλότερη ζημία παγκοσμίως (ετήσια απώλεια 20% των εσόδων της από τη φορολόγηση επιχειρήσεων) που έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών σε φορολογικούς παραδείσους».

Υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι οι περιοχές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο «καλύπτουν λιγότερο από το 2% της απώλειας των φορολογικών εσόδων παγκοσμίως, με αποτέλεσμα ο κατάλογος να καθίσταται δυσνόητος και αναποτελεσματικός».

Οι ευρωβουλευτές ζητούν «αυξημένη διαφάνεια, αυστηρότερα και πιο αμερόληπτα κριτήρια κατάρτισης και ισχυρότερα αμυντικά μέτρα φοροαποφυγής». Επιμένουν να μην αφαιρούνται από τη λίστα χώρες που προβαίνουν σε «συμβολικές» αλλαγές όπως είναι οι Νήσοι Κέιμαν και οι Βερμούδες. Ζητούν οι φορολογικές πολιτικές που καθορίζουν 0% φορολογικό συντελεστή να οδηγούνται αυτόματα στη μαύρη λίστα και υποστηρίζουν ότι πρέπει κατοχυρωθεί ο κατάλογος μέσω ενός δεσμευτικού μέσου έως το τέλος του 2021. Το ψήφισμα εγκρίθηκε στην ολομέλεια την Πέμπτη με 587 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 46 αποχές.

«Δηλώνοντας ότι ο ευρωπαϊκός κατάλογος φορολογικών παραδείσων “προκαλεί σύγχυση και είναι αναποτελεσματικός”, το Κοινοβούλιο λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Ενώ η λίστα μπορεί να είναι ένα καλό εργαλείο, τα κράτη-μέλη ξέχασαν κάτι κατά τη σύνταξή της: τους πραγματικούς φορολογικούς παραδείσους. Η αλήθεια είναι ότι η λίστα δεν γίνεται καλύτερη, χειροτερεύει. Το Γκέρνσι, οι Μπαχάμες και τώρα τα νησιά Κέιμαν είναι μόνο μερικοί από τους γνωστούς φορολογικούς παραδείσους που τα κράτη-μέλη έχουν αφαιρέσει από τη λίστα. Αρνούμενοι να αντιμετωπίσουν σωστά τη φοροαποφυγή, οι εθνικές κυβερνήσεις στερούν από τους πολίτες τους ποσά άνω των 140 δισεκατομμυρίων ευρώ σε φόρους. Ειδικά στο τρέχον πλαίσιο, αυτό είναι απαράδεκτο» δήλωσε ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Υποεπιτροπής για Φορολογικά Θέματα, Paul Tang. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κοινοβούλιο καταδικάζει έντονα την πρόσφατη αφαίρεση των νησιών Κέιμαν και ζητεί περισσότερη διαφάνεια και αυστηρότερα κριτήρια καταχώρισης κρατών στη λίστα. Ωστόσο, δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στους άλλους, πρέπει επίσης να κοιτάξουμε και τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Η εικόνα δεν είναι όμορφη. Οι χώρες της Ε.Ε. είναι υπεύθυνες για το 36% των φορολογικών παραδείσων» σημείωσε ο ευρωβουλευτής.


Γνωρίζετε ότι

... Οι δαπάνες των νοικοκυριών για τρόφιμα και ποτά κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. είναι 14%, ενώ στη Ρουμανία είναι 30% και στην Αυστρία 9% του διαθέσιμου εισοδήματος.

... Ο αριθμός των ερευνών σχετικά με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO) στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αυξήθηκε από 23 το 2018 σε 44 το 2019!


Ατζέντα

Οι Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εβδομάδα 25-31 Ιανουαρίου 2021

● 25/1: Προτεραιότητες πορτογαλικής προεδρίας, στην Eπιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων (ECON), με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας João Leão (17.45)

● 25/1: Οι προοπτικές της τραπεζικής ένωσης. Διαρθρωμένος διάλογος με τον επίτροπο Mairead McGuinness, αρμόδιο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών (ECON).

● 25/1: Η πορεία των διοργανικών διαπραγματεύσεων για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Ψηφοφορία γνωμοδότησης στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI).

● 26/1: Οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 σε διεθνή ταξίδια, στην Επιτροπή Αναφορών (PETI).

Η επιτροπή θα εξετάσει επίσης δύο αναφορές που εγείρουν θέματα διακρίσεων της κοινότητας LGBTQI και τη δημιουργία ζωνών χωρίς ΛΟΑΤΚΙ στην Πολωνία.

● 26/1: Εμβόλια για τον Covid-19 στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ΕΝVI).

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ιατρικής (EMA), Emer Cooke, θα δεχτεί ερωτήσεις από μέλη της επιτροπής σχετικά με την έγκριση, τη διαθεσιμότητα και την ανάπτυξη εμβολίων.

● 27/1: Μετανάστευση/Ελληνικά νησιά, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα πιλοτικό έργο στους ευρωβουλευτές, στο οποίο συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO), η Frontex, η Europol, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (FRA) καθώς και η ελληνική κυβέρνηση, για τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο.


? Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Στην εποχή της νέας αβεβαιότητας
Πολλοί έλπιζαν ότι μετά την έξαρση της πανδημίας, η επιστροφή των πολιτών στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. σε μια καθημερινότητα χωρίς αυστηρούς περιορισμούς θα οδηγούσε και σε βελτίωση των ψυχοσωματικών δεικτών.
Στην εποχή της νέας αβεβαιότητας
ΕΥΡΩΠΗ
Το κόστος της ομοφωνίας
Καθώς η κατάργηση της υποχρεωτική ομοφωνίας στην Ε.Ε. έχει ήδη εγερθεί ως πρόταση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και έχει υποστηριχτεί από αρχηγούς κρατών-μελών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία...
Το κόστος της ομοφωνίας
ΕΥΡΩΠΗ
Δικαίωμα στην επισκευή
Οκτώ στους δέκα πολίτες της Ε.Ε., σύμφωνα με έρευνα, δηλώνουν ότι οι παρασκευαστές θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να διευκολύνουν την επισκευή των ψηφιακών συσκευών ή την αντικατάσταση μεμονωμένων εξαρτημάτων...
Δικαίωμα στην επισκευή
ΕΥΡΩΠΗ
«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου
Την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζητείται το επίμαχο ζήτημα, στο φως της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου που αναμένεται την ίδια μέρα και των οικονομικών κυρώσεων που αντιμετωπίζουν Πολωνία και...
«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου
ΕΥΡΩΠΗ
«Ο αθλητισμός ανήκει σε όλους»
Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών ζητεί να επιβεβαιωθεί ότι «οι αγώνες κερδίζονται στο γήπεδο». Στοχεύει σε νομοθετική πρωτοβουλία της Κομισιόν για προστασία του ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων από την...
«Ο αθλητισμός ανήκει σε όλους»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας