Περισσότερες από 2.500 συλλήψεις έγιναν στη Ρωσία στη διάρκεια των διαδηλώσεων υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι, που πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες πολικού ψύχους, ως αντίδραση στην προφυλάκισή του από τις αρχές. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η σύζυγός του, Γιούλια Ναβάλναγια, αλλά και η στενή συνεργάτιδά του, Λιούμποβ Σομπόλ.
Οι διαδηλώσεις είχαν χαρακτηριστεί παράνομες από τη ρωσική αστυνομία, ωστόσο μόνο στην πρωτεύουσα Μόσχα οι συγκεντρωμένοι, σύμφωνα με το OVD-Info, ξεπέρασαν τις 40.000 ή τις 20.000 σύμφωνα με εκτίμηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Κινητοποιήσεις με αίτημα την απελευθέρωση του επικριτή του Κρεμλίνου πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις της χώρας, από τη Σιβηρία έως την ευρωπαϊκή Ρωσία.
Η Γιούλια Ναβάλναγια ανακοίνωσε τη σύλληψή της σε μία από αυτές τις κινητοποιήσεις μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Instagram, ενώ βρισκόταν σε όχημα της αστυνομίας. Η Λιούμποβ Σομπόλ, στενή σύμμαχος του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι, συνελήφθη στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Μόσχας, στην πλατεία Πούσκιν.
Αργά το απόγευμα η σύζυγος του πολιτικού αφέθηκε ελεύθερη. «Η Γιούλια Ναβάλνι αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες», ανέφερε πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Tass.
Από τους 2.500 συλληφθέντες, οι 795 ήταν στη Μόσχα. Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των υποστηρικτών του φυλακισμένου πολιτικού.
Για να σταματήσουν την κινητοποίηση, οι αστυνομικοί είχαν αρχίσει τις συλλήψεις τουλάχιστον μία ώρα πριν από την έναρξή της, σταματώντας και προσάγοντας πολίτες, τους οποίους υποψιάζονταν ότι πήγαιναν στην πορεία. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, χωρίς να σημειωθούν συγκρούσεις, μπροστά σε ένα πλήθος δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με ιατρική πηγή, τουλάχιστον 42 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διαδήλωση στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας. Όλοι τους φέρουν ελαφρά τραύματα και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Έχουν τραυματιστεί επίσης και διαδηλωτές, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός τους.
Επίσης, αστυνομικοί συνέλαβαν διαδηλωτές που είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται κοντά στη φυλακή Ματρόσκαγια Τισίνα, όπου κρατείται ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ορισμένοι από τους διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς με κλομπ, την ώρα που εκατοντάδες άλλοι φώναζαν ρυθμικά «Ελευθερία», σε μικρή απόσταση από τη φυλακή που βρίσκεται στα βόρεια προάστια της Μόσχας. Οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν τρέχοντας μετά την επέμβαση ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας.
Οι δυνάμεις της τάξης είχαν προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθούν οι διαδηλώσεις λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα εναντίον των πολιτών που υποστηρίζουν τον Αλεξέι Ναβάλνι.
Επίσης, στη διάρκεια του Σαββάτου, καταγράφηκαν διακοπές λειτουργίας στα δίκτυα παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ, σύμφωνα με τη σελίδα downdetector.ru, που παρακολουθεί τις εξελίξεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία προκαλεί παρεμβολές στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ώστε να γίνεται πιο δύσκολη η επικοινωνία μεταξύ των διαδηλωτών, αλλά και η προσπάθεια ανάρτησης βίντεο στο διαδίκτυο.
Ο Λεονίντ Βολκόφ, συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι, είπε ότι η αντιπολίτευση σχεδιάζει και νέες διαδηλώσεις, για το επόμενο Σαββατοκύριακο, με αίτημα την αποφυλάκιση του Ναβάλνι.
Ο 44χρονος επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξεί Ναβάλνι, που επέστρεψε από τη Γερμανία, όπου νοσηλεύοταν επί πέντε μήνες μετά τη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα, συνελήφθη κατά την άφιξή του στη Ρωσία στις 17 Ιανουαρίου. Έχει προφυλακιστεί τουλάχιστον έως τις 15 Φεβρουαρίου.
Μετά τη φυλάκισή του, απηύθυνε αίτημα στους Ρώσους να διαδηλώσουν σε έκφραση της υποστήριξής τους.
Διαδήλωση και στο Βερολίνο
Κινητοποίηση υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι πραγματοποιήθηκε και στο Βερολίνο, έξω από το κτίριο της καγγελαρίας, με τους διαδηλωτές να ζητούν την αποφυλάκισή του.
Η αντίδραση της Ε.Ε.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ κατήγγειλε τις «μαζικές συλλήψεις» και «τη δυσανάλογη χρήση βίας» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Με ανάρτησή του στο Twitter τόνισε ότι «θα συζητήσουμε τη Δευτέρα τα επόμενα βήματα, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε.».
Πολλές χώρες μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι, ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται ομοφωνία των 27 χωρών μελών.
Επίσης, η Βρετανία κάλεσε τη Μόσχα να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της, μετά τις συλλήψεις των υποστηρικτών του Ναβάλνι στη Μόσχα και σε άλλες ρωσικές πόλεις.
«Ανησυχούμε βαθιά από την κράτηση ειρηνικών διαδηλωτών και εξακολουθούμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Παροτρύνουμε τη ρωσική κυβέρνηση να σεβαστεί και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς δεσμεύσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αφήσει ελεύθερους του πολίτες που έχουν συλληφθεί, στη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας