• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 25.2°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.5°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 22.1°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 19.2°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.1°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.2°C / 24.4°C
  3 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 20.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.7°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 20.1°C / 23.3°C
  1 BF
  62%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 24.5°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 23.2°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 20.7°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  1 BF
  69%
Kareem Elgazzar/The Cincinnati Enquirer via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ομηρος» του ιού και της Pfizer η Ε.Ε.

 • A-
 • A+
Η οργή κατά του αμερικανικού κολοσσού ήταν έκδηλη στην τηλεδιάσκεψη κορυφής των «27» την περασμένη Πέμπτη, καθώς η ανεπίτρεπτη επιβράδυνση στις παραδόσεις εμβολίων υπονομεύει τον προγραμματισμό για ανοσοποίηση του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι

Στο έλεος όχι μόνο του κορονοϊού και των επικίνδυνων παραλλαγών του, αλλά και φαρμακευτικών κολοσσών όπως η Pfizer παραδέρνει τώρα η Ε.Ε., καθώς το συνεχιζόμενο μπάχαλο με τις πετσοκομμένες παραδόσεις εμβολίων υπονομεύει την αγωνιώδη μάχη με τον χρόνο για την ανοσοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

Η οργή κατά της αμερικανικής εταιρείας ήταν έκδηλη και στη διάρκεια της τηλεσυνόδου κορυφής της Πέμπτης, αφού το ευρωπαϊκό μπλοκ έχει βρεθεί ουσιαστικά όμηρος της Pfizer που φρέναρε άξαφνα την παραγωγή επικαλούμενη αναβάθμισή της, παρά την κάκιστη υγειονομική συγκυρία και την παχυλή χρηματοδότησή της με δημόσιο χρήμα.

Μετά την Ιταλία, και η Πολωνία απείλησε να προσφύγει δικαστικά κατά της Pfizer για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στις παραδόσεις δόσεων, που φτάνουν ακόμα και το 50%. Μολονότι όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το κεντρικό πρόσταγμα στις διαπραγματεύσεις και τη σύναψη της εκάστοτε συμφωνίας αγοράς εμβολίων, τα απόρρητα συμβόλαια, όπως με τον αμερικανικό κολοσσό, περιλαμβάνουν διαφορετικούς όρους και χρονοδιαγράμματα παραδόσεων για κάθε κράτος-μέλος, τα οποία τίθενται σε διαπραγμάτευση με τις εθνικές κυβερνήσεις που έχουν και την ανάλογη ευθύνη.

Μέσα σε αυτό το σκανδαλώδες πέπλο μυστικότητας και αδιαφάνειας δεν είναι επομένως σαφές αν η εταιρεία έχει νομική υποχρέωση να παραδίδει συγκεκριμένες ποσότητες σε εβδομαδιαία βάση, όπως αξιώνουν κάποιες χώρες της Ε.Ε., ή σε τριμηνιαία βάση. Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ζητηθούν εξηγήσεις από την Pfizer την επόμενη βδομάδα (εντός της οποίας αναμένεται και η έγκριση του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων).

«Δεν χρειαζόμαστε εξηγήσεις, χρειαζόμαστε εμβόλια» δήλωνε με χλευασμό νωρίτερα ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, που βρήκε πάλι ευκαιρία να ξεφύγει εθνικιστικά από το ευρωπαϊκό… μαντρί και να κλείσει μονομερώς συμφωνία με τη Ρωσία για αγορά δύο εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Sputnik-V, επικαλούμενος τις αργοκίνητες διαδικασίες εντός Ε.Ε., όσο και την αδημονία για επιτάχυνση των εμβολιασμών και μελλοντική άρση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα.

Κατόπιν της χθεσινής υπογραφής του ντιλ στη Μόσχα, η Κομισιόν επιβεβαίωσε πως η Ουγγαρία έχει δικαίωμα να προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο, αφού αυτό δεν εντάσσεται στο υπάρχον ή στο υποψήφιο ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο (άρα δεν του κάνει «χαλάστρα»). Ο Ορμπαν επιμένει δηκτικά (και όχι εντελώς άκυρα, παραδόξως) πως η καλύτερη προσέγγιση θα ήταν να εγκριθούν μπόλικα εμβόλια μαζί ώστε ο αυξημένος ανταγωνισμός να αναγκάσει τους παρασκευαστές να επισπεύσουν τις παραδόσεις.

Προς επίρρωση, η ρυθμιστική αρχή της Ουγγαρίας έδωσε ήδη προέγκριση και στο Sputnik-V και στο εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης, ενώ -σε άλλο ένα αμφιλεγόμενο βήμα- η κυβέρνηση Ορμπαν ετοιμάζεται να εγκαινιάσει τον Φεβρουάριο την έκδοση πλαστικών καρτών, εν είδει πιστοποιητικών προστασίας από τον κορονοϊό, που θα χορηγούνται όχι μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί αλλά και σε όσους έχουν αναρρώσει από Covid-19. Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ποια προνόμια θα συνοδεύουν την κάρτα, που αναμένεται να δίνει ελευθερία κινήσεων τουλάχιστον στη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Στον απόηχο δε της ανησυχητικής προειδοποίησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εξάπλωση και την επικινδυνότητα των τριών μεταλλαγμένων και μολυσματικότερων στελεχών του ιού, που έχουν ανιχνευτεί σε Βρετανία, Νότια Αφρική και Βραζιλία, η ηγεσία της Ε.Ε. πίεσε στη σύνοδο τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες να ενισχύσουν τάχιστα, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες καταγραφής της αλληλουχίας του γονιδιώματος των νέων στελεχών του ιού (sequencing), ώστε να ενταθούν η παρακολούθηση κι ο εντοπισμός τους και να συγκρατηθεί η περαιτέρω διασπορά τους.

«Δεν είχαμε λάβει υπόψη πως αυτές οι παραλλαγές θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο μεταδοτικές από τον ιό που ήδη ξέραμε» δήλωσε στο Politico ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Ηταν ένα καμπανάκι αφύπνισης για τα κράτη-μέλη», συμπλήρωσε, «ώστε να πουν: “Εϊ, χρειαζόμαστε επαρκές sequencing”». Νωρίς νωρίς το πήραν κι αυτό χαμπάρι…

Το παρασκήνιο της τηλεδιάσκεψης κορυφής

Με τη δική του ατζέντα προσήλθε κάθε ηγέτης στη σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, για παράδειγμα, τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθεί γρήγορα μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τους εμβολιασμούς. Ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε την εναρμόνιση της διαδικασίας του εμβολιασμού στην Ε.Ε. και να υπάρξει δίκαιη κατανομή δόσεων παγκοσμίως. Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επέμεινε στην απαίτησή του να υπάρξει έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca την επόμενη εβδομάδα το αργότερο. Και ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέπτυξε ξανά την πρότασή του για το πιστοποιητικό ανοσίας.

Ωστόσο, υπήρχε ένα βασικό θέμα που τέθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όλα... μπήκαν στη θέση τους. Ο Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε στους 27 ηγέτες τον χάρτη της Ευρώπης όπου η συντριπτική πλειονότητα του ευρωπαϊκού εδάφους είναι κατακόκκινη από το υψηλό ποσοστό των τεστ που έχουν βρεθεί θετικά και τόνισε ότι αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η αύξηση του ρυθμού του εμβολιασμού και η αντιμετώπιση των μεταλλάξεων του ιού στην Ε.Ε. Κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι 27.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ελιζέ, δήλωσε στην παρέμβασή του ότι η Ε.Ε. πρέπει να δώσει προσοχή, μεταξύ άλλων, «στο χρονοδιάγραμμα των επικείμενων αδειοδοτήσεων». Στην ανάλυσή του πρότεινε οι δόσεις του εμβολίου να διανέμονται ακόμη και πριν από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στα κράτη-μέλη, ώστε κάθε νέο εμβόλιο να μπορεί να αρχίσει να χορηγείται τη στιγμή που θεωρείται ασφαλές στην Ε.Ε. Οι ηγέτες δεν ήταν αρνητικοί.

«Πόσο λογικά εφικτό θα ήταν αυτό και τι θα σήμαινε για την εμπιστοσύνη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, εάν η έγκρισή του θεωρείται απλή τυπικότητα, δεν συζητήθηκε οριστικά μεταξύ των ηγετών», σύμφωνα με διπλωμάτες.

Σε σχέση με το πιστοποιητικό ανοσίας, την πρόταση δηλαδή του Ελληνα πρωθυπουργού, η συζήτηση ήταν αναλυτική, με πολλές ωστόσο αντιρρήσεις. Η πρόταση συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση του προέδρου Μακρόν, που έθεσε ζητήματα ιατρικών δεδομένων, αλλά και της καγκελαρίου Μέρκελ, που χαρακτήρισε τη συζήτηση πρώιμη αφού θα ήταν άδικη η εκχώρηση διπλών προνομίων σε κάποιους πολίτες, δηλαδή και το εμβόλιο και η ελευθερία της κίνησης.

Οι ηγέτες, τέλος, ενημερώθηκαν από την πρόεδρο της Κομισιόν ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης (AstraZeneca) και πως η Johnson and Johnson αναμένεται να καταθέσει τον φάκελό της στα μέσα Φεβρουαρίου και να λάβει την άδεια στις αρχές Μαρτίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Πρωτοβουλία φον ντερ Λάιεν για επιτάχυνση των εμβολιασμών
Κίνηση «ματ» της Κομισιόν για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, συμφώνησε με την BioNTech-Pfizer για ταχεία παράδοση 10 εκατομμυρίων δόσεων για το 2ο τρίμηνο του έτους.
Πρωτοβουλία φον ντερ Λάιεν για επιτάχυνση των εμβολιασμών
ΕΥΡΩΠΗ
Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν
Μετά τα 200 εκατομμύρια δόσεις από την αμερικανογερμανική κοινοπραξία, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν άλλα 300 εκατομμύρια από την εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη.
Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Εμβόλια πληρώσαμε... κι εμβόλια δεν βλέπουμε
Εντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ανακοίνωση νέου χρονοδιαγράμματος παράδοσης εμβολίων από την AstraZeneca, η οποία έχει πληρωθεί αδρά για την παραγωγή και έγκαιρη παράδοση 300 εκατ....
Εμβόλια πληρώσαμε... κι εμβόλια δεν βλέπουμε
ΕΥΡΩΠΗ
Τα εμβόλια λείπουν... τα λάθη περισσεύουν
Στην έγκριση του εμβολίου της Mooderna θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια να κάμψει τις απίστευτες δυσκολίες που προέκυψαν με το σκεύασμα της Pfizer.
Τα εμβόλια λείπουν... τα λάθη περισσεύουν
ΕΥΡΩΠΗ
Επιπλέον 20 εκ. δόσεις το α' τρίμηνο του 2022 συμφώνησε η Κομισιόν
Η Επιτροπή συμφώνησε σήμερα με την BioNtech-Pfizer να επιταχύνει την παράδοση του εμβολίου mRNA στα κράτη μέλη, ξεκινώντας σε λίγες εβδομάδες.
Επιπλέον 20 εκ. δόσεις το α' τρίμηνο του 2022 συμφώνησε η Κομισιόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας