• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 2.2°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  5 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 1.5°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.8°C
  7 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 3.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  8 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.7°C
  3 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.8°C
  6 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 2.2°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  3 BF
  65%

φωτογραφία αρχείου

AP Photo/Virginia Mayo

Πιέσεις να παραιτηθεί δέχεται ο Λετζέρι - Νέες κατηγορίες εναντίον της Frontex

 • A-
 • A+

Αυξανόμενη πίεση να παραιτηθεί δέχεται ο εκτελεστικός διευθυντής της συνοριακής δύναμης της Ε.Ε., καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον εγκαλεί εκ νέου για παράνομες ενέργειες, καθώς και για το ότι δίνει παραπλανητικά στοιχεία στους ευρωβουλευτές.

Οι νέες καταγγελίες εναντίον του Φαμπρίς Λετζέρι σχετίζονται με την αποτυχία του οργανισμού να προσλάβει οποιονδήποτε από τους 40 εμπειρογνώμονες που είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει για την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων που διασχίζουν την Ευρώπη.

Ο Γάλλος αξιωματούχος κατηγορείται ότι εξήγησε με «παραπλανητικό τρόπο» στο Ευρωκοινοβούλιο, τον περασμένο μήνα, τη μη πρόσληψη συνεργατών για την παροχή προστασίας των «θεμελιωδών δικαιωμάτων» προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με επιστολή της γενικής διευθύντριας της Επιτροπής για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Μονίκ Παριά.

Στην επιστολή της προς τον Λετζέρι, στις 18 Δεκεμβρίου, η Παριά ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι ο επικεφαλής του οργανισμού των συνόρων ενήργησε «παράνομα» το 2019 με τη δημοσίευση δύο προκηρύξεων για κενές θέσεις στην Frontex χωρίς την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου.

Η εξέλιξη αυτή θα προσθέσει πιέσεις στον Λετζέρι, του οποίου η δράση είναι ήδη υπό διερεύνηση από το Παρατηρητήριο Καταπολέμησης της Απάτης της Ε.Ε., Olaf, για μια σειρά καταγγελιών, συμπεριλαμβανομένων αυτών σύμφωνα με τις οποίες, φρουροί της Frontex είχαν εμπλακεί σε βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα.

Οι πολύ σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τη συμμετοχή των συνοριοφυλάκων του Frontex σε αυτές τις επαναπροωθήσεις - τις οποίες απορρίπτει ο οργανισμός - αποτελούν επίσης αντικείμενο εσωτερικής έρευνας. Ένα προσχέδιο εσωτερικής έκθεσης για το θέμα πρόκειται να υποβληθεί στο διοικητικό συμβούλιο την Τετάρτη.

Η Frontex πάντως δήλωσε ότι συνεργάζεται πλήρως με την Olaf και οι έρευνές της «δεν συνεπάγονται απαραίτητα κακές πρακτικές» από την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή.

Ερωτηθείς εάν ο Λετζέρι πρέπει να επανεξετάσει τη θέση του, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο στον Guardian, ερωτηθείσα σχετικά: «Δεν έχω κανένα σχόλιο καθώς οι διαδικασίες διερεύνησης είναι σε εξέλιξη και νομίζω ότι πρέπει να οριστικοποιηθούν».

Ωστόσο, η Σουηδή πρώην υπουργός κατέστησε σαφές ότι «ορισμένα από τα λεγόμενα του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex στο Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι αλήθεια».

Η Γιόχανσον είπε ότι «ήταν πολύ αναστατωμένη» από τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο σχετικά με τη φερόμενη συνενοχή της Frontex σε παράνομες και συχνά επικίνδυνες επαναπροωθήσεις, με στόχο την αποτροπή των αιτούντων άσυλο να διασχίσουν το Αιγαίο Πέλαγος, προσθέτοντας ότι έπρεπε να υπάρχουν συστήματα για την αναφορά ενεργειών κακοποίησης.

Φωτογραφία Αρχείου από τη Λέσβο

AP Photo/Micheal Varaklas

Τα στοιχεία εναντίον της Frontex περιλαμβάνουν μαρτυρίες και βίντεο που δείχνουν ότι ένα από τα σκάφη του οργανισμού κινείται επικίνδυνα κοντά σε μια λέμβο γεμάτη ανθρώπους και να δημιουργεί κύματα που την οδήγησαν πίσω στις τουρκικές ακτές.

Μια κοινή έρευνα στην οποία συμμετείχαν οι Lighthouse Reports, Bellingcat, Der Spiegel, ARD και TV Asahi τεκμηρίωσε έξι περιπτώσεις όπου η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή συμμετείχε είτε άμεσα σε μια επαναπροώθηση είτε σε κοντινή απόσταση από μια άλλη.

Σε δήλωση της τον Οκτώβριο, η Frontex επανέλαβε τη δέσμευσή της να αποτρέπει τις επαναπροωθήσεις ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία.

«Μόλις έμαθα για αυτές τις υποθέσεις, τηλεφώνησα αμέσως στον εκτελεστικό διευθυντή. Ήμουν πολύ αναστατωμένη και τον κάλεσα να ξεκαθαρίσει τι πραγματικά συμβαίνει. Δεν ήμουν πραγματικά ικανοποιημένη με τις εξηγήσεις. Γι 'αυτό, ζήτησα μια έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και υπήρξαν πολλές έκτακτες και τακτικές συνεδριάσεις.Το διοικητικό συμβούλιο έχει αναλάβει την ευθύνη για να μάθει τι συμβαίνει», δηλώνει η Γιόχανσον.

«Αλλά επίσης ποια είναι η σωστή διαδικασία που πρέπει να τηρείται στη Frontex. Γνωρίζουμε ότι από τον κανονισμό θα έπρεπε να έχουν διοριστεί μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 40 ελεγκτές για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και δεν έχουν τοποθετήσει κανένα. Αυτό είναι επίσης μέρος των όσων πρέπει να αποσαφηνιστούν και να ρυθμιστούν σωστά», τονίζει η επίτροπος, επισημαίνοντας: «Είναι για μένα, 100%, σαφές ότι ο οργανισμός μας πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με το δίκαιο της Ε.Ε. και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Πρέπει επίσης να είναι σε θέση να αποδείξουν τις ενέργειές τους με αποτελεσματικό τρόπο και να τηρούν τις σωστές διαδικασίες για την υποβολή εκθέσεων για να διασφαλίσουν ότι εάν οι αξιωματικοί των αποστολών της Frontex έχουν δει ή έχουν επίγνωση των παρανομιών που συμβαίνουν εκεί, υπάρχουν κατάλληλα συστήματα αναφοράς για αυτά».

Πέρυσι, η Frontex, η οποία έχει προϋπολογισμό 5,6 δισ. Ευρώ (4,7 δισ. £) για τα επόμενα επτά χρόνια, έλαβε την εντολή να δημιουργήσει μια ένοπλη δύναμη 10.000 ατόμων που θα αναπτυχθεί στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. ως απάντηση στην κρίση της μετανάστευσης. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, ο οργανισμός παρουσίασε μια νέα στολή για τους φρουρούς του.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργική συμπεριφορά του οργανισμού, κατά τη διάρκεια των επανειλημμένων ακροάσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Μάλιστα, ο Λετζέρι απέδωσε τις καθυστερήσεις στην καθιέρωση ενός ισχυρού μηχανισμού εσωτερικής παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης των 40 εμπειρογνωμόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην αναποτελεσματική γραφειοκρατία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην επιστολή της Παριά, η οποία κοινοποιήθηκε στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, αναφέρεται ότι ο Λετζέρι είχε επαρκή χρόνο και πόρους για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. «Η επιτροπή παρείχε με συνέπεια και ταχέως όλες τις απαραίτητες οδηγίες για να επιτρέψει στον οργανισμό να επιτύχει αυτόν τον στόχο».

Η Sophie in't Veld, ευρωβουλευτής από τη φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe, δήλωσε ότι υπήρχαν σαφείς ατέλειες στη δομή του οργανισμού. «Το σύστημα είναι χάος, δεν μπορείτε να χειριστείτε ένα σώμα όπως αυτό, όταν έχετε 10.000 ένοπλους στη διάθεσή σας», είπε.

Η Βελντ δήλωσε στον Guardian ότι «αναμένονται απαντήσεις» και αν δεν παρασχεθούν τότε, «αναπόφευκτα, η συζήτηση θα πρέπει να αφορά την ίδια τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex».

«Δυστυχώς, ορισμένες παρεξηγήσεις σε τόσο απαιτητικούς καιρούς και διαδικτυακές συζητήσεις είναι αναπόφευκτες. Λυπούμαστε για ό,τι μπορεί να έχει συμβεί και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία για να διατηρήσουμε μαζί τα σύνορά μας ασφαλή με την ουσιαστική συμμετοχή του μόνιμου σώματος, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και πρόσθεσε:

«Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον έχουν εκφράσει εμπιστοσύνη στον κ. Λετζέρι πολλές φορές τους τελευταίους μήνες. Το διοικητικό συμβούλιο τη Frontex, το οποίο εκπροσωπεί τις συνοριακές αρχές των κρατών μελών, δε διαφωνεί με την ηγεσία του. Ο κ. Λετζέρι δεν έχει σχέδια να παραιτηθεί και παραμένει αποφασισμένος να ηγηθεί της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Πηγή: The Guardian

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν απαλλάσσει το Ευρωκοινοβούλιο τη Frontex για τους χειρισμούς της το 2020
«Για μια ακόμη χρονιά η Frontex παραμένει η ντροπή της Ε.Ε., και με τη βούλα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης, επισημαίνοντας τις αποχές απ' τους κόλπους...
Δεν απαλλάσσει το Ευρωκοινοβούλιο τη Frontex για τους χειρισμούς της το 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Ομάδα BIRN: Frontex-Europol έκαναν «εκπτώσεις» για τα προσωπικά δεδομένα προσφύγων
Με τη στήριξη της Κομισιόν συγκέντρωναν και αντάλλασσαν πληροφορίες που αφορούσαν ακόμη και τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, στο όνομα της καταπολέμησης τους εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Ομάδα BIRN: Frontex-Europol έκαναν «εκπτώσεις» για τα προσωπικά δεδομένα προσφύγων
ΕΥΡΩΠΗ
Aπομάκρυνση του Λετζέρι από την ηγεσία της Frontex ζητά τo SPD
Μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της Frontex και απόλυση του επικεφαλής της, Φαμπρίτσε Λετζέρι, ζητούν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε χθες η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Aπομάκρυνση του Λετζέρι από την ηγεσία της Frontex ζητά τo SPD
ΕΥΡΩΠΗ
«Σταματήστε τους, κ. Ιλβα Γιόχανσον»
Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών ζητούν από την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο να αναλάβει δράση για να δοθεί οριστικό τέλος στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων.
«Σταματήστε τους, κ. Ιλβα Γιόχανσον»
ΕΥΡΩΠΗ
Γιούνκερ προς πρόσφυγες: Η Γερμανία δεν είναι η μόνη επιλογή
Στην άρνηση των προσφύγων που βρίσκονται σε Ελλάδα και Ιταλία, να μετακινηθούν σε άλλο προορισμό εκτός της Γερμανίας, καυτηρίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Την ίδια στιγμή, το...
Γιούνκερ προς πρόσφυγες: Η Γερμανία δεν είναι η μόνη επιλογή
ΕΥΡΩΠΗ
«Παραληρούν όσοι πιστεύουν στα σύνορα και τους φράκτες»
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φ. Τίμερμανς, κατήγγειλε για παραλήρημα όσους πιστεύουν σε κλειστά σύνορα και φράκτες στο προσφυγικό, απορρίπτοντας την αλληλεγγύη. Από το Ευρωκοινοβούλιο υποστήριξε ότι πρέπει να...
«Παραληρούν όσοι πιστεύουν στα σύνορα και τους φράκτες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας