• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.6°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 30.3°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 27.0°C
  3 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.4°C / 29.6°C
  4 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.4°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 28.1°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.1°C / 32.7°C
  2 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  0 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 30.7°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 30.5°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 30.5°C
  3 BF
  26%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 30.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.2°C / 34.8°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  0 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 30.7°C
  1 BF
  23%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  5 BF
  36%
© Senatorjoanna | Dreamstime.com

Σύγκρουση στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Ουγγαρία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σκληρές ερωτήσεις για τις παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη δέχθηκε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουγγαρίας από τα μέλη του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξετάζουν τις καταγγελίες για παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου στη χώρα. Οι παραβιάσεις αυτές περιλαμβάνουν την προσπάθεια αποπομπής δικαστή που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, παρεμβάσεις στο έργο των δικαστών και κριτική στο δικαστικό σύστημα.

Η Ουγγαρία βρίσκεται υπόλογη εδώ και πολλά χρόνια για προσπάθεια να υποβαθμίσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και για σταδιακή υποχώρηση του κράτους δικαίου, ενώ ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που εγκαλείται από το Δικαστήριο της Ε.Ε., στο οποίο έχει προσφύγει ξανά η Κομισιόν για θέματα που σχετίζονται με τον σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο έχει περάσει ψήφισμα εις βάρος της Βουδαπέστης για έναρξη της διαδικασίας επιβολής ποινών για θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και τις ελευθερίες. Η εφαρμογή του ψηφίσματος έχει παγώσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς πολλές χώρες αποφεύγουν να καταδικάσουν ξεκάθαρη την καταφανή παραβίαση από την κυβέρνηση Όρμπαν των αρχών και αξιών της Ε.Ε.

Το δικαστήριο της Ε.Ε. καλείται να λάβει μια απόφαση για το θέμα του σεβασμού της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Ουγγαρία, έπειτα από προσφυγή Σουηδού πολίτη ο οποίος καταδικάστηκε από ουγγρικό δικαστήριο για οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Ο Σουηδός πολίτης προσέφυγε με την αιτιολογία ότι δεν του εξασφάλισαν το αυτονόητο δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, καθώς δεν του επέτρεψαν την πρόσβαση σε διερμηνεία.

Η υπόθεση έλαβε μεγάλη δημοσιότητα διότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου στη Βουδαπέστη, Τσάμπα Βασβάρι, υπέβαλε την προσφυγή του Σουηδού πολίτη στο δικαστήριο της Ε.Ε., εκφράζοντας παράλληλα και ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα του.

Ο Βασβάρι ρωτούσε αν επιτρέπεται ο πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου της χώρας -και στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν- μπορεί να αποκτήσει αυξημένες εξουσίες επί των δικαστηρίων και αν το γεγονός ότι οι δικαστές έχουν πολύ χαμηλούς μισθούς τους καθιστά ευάλωτους στην προσπάθεια πολιτικής επιρροής επί των αποφάσεων που εκδίδουν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουγγαρίας εξέδωσε απόφαση ότι η προσφυγή του Βασβάρι στο Δικαστήριο της Ε.Ε. δεν ήταν σύννομη και του υπέβαλε κυρώσεις. Παρά το γεγονός ότι οι κυρώσεις δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ, ασκήθηκε κριτική στην απόφαση, καθώς θα απέτρεπε άλλους δικαστές από το να αντιδράσουν ή να μιλήσουν σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Μίκλος Φέχερ, υποστήριξε ότι το δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο να εξετάσει την υπόθεση γιατί οι καταγγελλίες και τα ερωτήματα του δικαστή Βασβάρι δεν σχετίζονται με την καταδίκη του Σουηδού πολίτη, και ισχυριζόμενος ότι «το περιεχόμενό τους είναι υποθετικό».

Ωστόσο, στο δικαστήριο κατέθεσαν εκπρόσωποι της Ολλανδίας και της Σουηδίας, που έθεσαν το ζήτημα της ελευθερίας και ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Ουγγαρία.

Ο Ολλανδός εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα σταματήσουν οι παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης. 

Ωστόσο το δικαστήριο της Ε.Ε. δεν είναι σαφές αν εκτός από την υπόθεση του Σουηδού πολίτη θα εξετάσει τα ερωτήματα του Βασβάρι. Αν το αποφασίσει, τότε οι δικαστές θα πρέπει να ασχοληθούν με πολύ ευαίσθητα νομικά ζητήματα, παρόμοια με υπόθεση που αφορά την Πολωνία και η οποία θα εξεταστεί εντός του έτους. Το ζήτημα του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία και την Πολωνία ήταν η αιτία που καθυστέρησε η υιοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. καθώς είχε συνθεθεί με την εκταμίευση των πόρων.

Η νομική εκπρόσωπος της Σουηδίας κάλεσε το δικαστήριο να μην απορρίψει τα ερωτήματα του δικαστή, υποστηρίζοντας ότι «είναι σχετικές με την υπόθεση και πρέπει να εξεταστούν».

Πάντως η Ουγγαρία φαίνεται ότι έχει τη στήριξη της Κομισιόν, ο νομικός εκπρόσωπος των οποίων χαρακτήρισε τα ερωτήματα περί ανεξαρτησία των δικαστών «μη αναγκαία για την επίλυση της υπόθεσης». Ωστόσο, πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουγγαρία και την ανεξαρτησία των δικαστηρίων».

Ο Δικαστήριο της Ε.Ε. θα δώσει μια πρώτη εικόνα για την απόφασή του στις 13 Απριλίου, μετά την εισήγηση του γενικού εισαγγελέα, η οποία αν και δεν είναι δεσμευτική, συνήθως δείχνει προς τα πού θα κατευθυνθεί το δικαστήριο.

ΕΥΡΩΠΗ
Στο πλευρό της Πολωνίας - ως συνήθως - η Ουγγαρία
«Αλαζονικές» χαρακτηρίζει η Βουδαπέστη τις Βρυξέλλες, επειδή στρέφονται και ζητούν οικονομικές κυρώσεις κατά της συμμάχου της πρώτης, Βαρσοβίας, καταλογίζοντάς της παρεμβατικότητα στη δικαιοσύνη.
Στο πλευρό της Πολωνίας - ως συνήθως - η Ουγγαρία
ΕΥΡΩΠΗ
«Μπλόκο» της Ε.Ε. στην Ουγγαρία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα εγκρίνει το σχέδιο ανάκαμψης της Ουγγαρίας έως ότου πραγματοποιήσει μεταρυθμίσεις στη δικαιοσύνη δήλωσε ο επίτροπος δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.
«Μπλόκο» της Ε.Ε. στην Ουγγαρία για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην Πολωνία για τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα
Οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση της Πολωνίας πιθανότατα παραβιάζουν το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε.
Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην Πολωνία για τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα
ΕΥΡΩΠΗ
Καταδίκη Ουγγαρίας στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για την πολιτική ασύλου της
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε απόφαση με την οποία καταδικάζει την Ουγγαρία γιατί παραβίασε το δικαίωμα ασύλου προσφύγων και μεταναστών, δημιουργώντας τις λεγόμενες «ζώνες τράνζιτ» όπου...
Καταδίκη Ουγγαρίας στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για την πολιτική ασύλου της
ΕΥΡΩΠΗ
Εισήγηση κατά της Ουγγαρίας από γενικό εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Γενικός εισαγγελέας στην Ε.Ε. υποστηρίζει ότι η έφεση της Ουγγαρίας, με την οποία ζητά να σταματήσει η διαδικασία ελέγχου που ξεκίνησε το Ευρωκοινοβούλιο για να ελέγξει αν εφαρμόζει τις αρχές της Ένωσης,...
Εισήγηση κατά της Ουγγαρίας από γενικό εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
ΕΥΡΩΠΗ
Καμπάνα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην Ουγγαρία για το Πανεπιστήμιο Σόρος
«Η νομοθεσία της Ουγγαρίας αντιβαίνει στις διατάξεις του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ελευθερία ίδρυσης ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και στην ελευθερία...
Καμπάνα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην Ουγγαρία για το Πανεπιστήμιο Σόρος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας