Ένας δικαστής διέταξε να παραμείνει υπό κράτηση ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι για 30 ημέρες, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις.
«Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 30 ημερών στον Ναβάλνι. Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου», δήλωσε η Γαρμίς με ανάρτησή της στο Twitter.
Μετά από πολύωρη ακροαματική διαδικασία στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατήθηκε ο βασικός αντίπαλος του Κρεμλίνου μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας την Κυριακή, έγινε δεκτό το αίτημα του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.
Ο Ναβάλνι πέταξε στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου είχε περάσει πέντε μήνες για να ανακάμψει μετά τη δηλητηρίασή του από νευροτοξικό παράγοντα της οικογένειας Νόβιτσοκ, για την οποία κατηγορεί για το Κρεμλίνο.
Η σύλληψη του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης, μόλις πάτησε το πόδι του στη Μόσχα μετά την ανάρρωσή του στο Βερολίνο από δηλητηρίαση με έναν νευρικοτοξικό παράγοντα, ξεσήκωσε διεθνή κριτική και δημιουργεί νέα ένταση στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σημείωσε ότι ο Ναβάλνι επέστρεψε με δική του βούληση, τονίζοντας ότι «είναι εντελώς ακατανόητο ότι συνελήφθη αμέσως από τις ρωσικές αρχές».
Εκκλήσεις για άμεση απελευθέρωση του 44χρονου πολιτικού απηύθυναν επίσης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομίνικ Ραμπ και ανώτεροι αξιωματούχοι άλλων εθνών της Ε.Ε. Μερικές χώρες μάλιστα, απηύθυναν έκκληση για επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η επιλογή του νεοεκλεγέντα Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για σύμβουλος εθνικής ασφάλειας κάλεσε τις ρωσικές αρχές να ελευθερώσουν τη Ναβάλνι. «Ο κ. Ναβάλνι πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως και οι δράστες της εξωφρενικής επίθεσης στη ζωή του πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι», έγραψε ο Τζέικ Σάλιβαν στο Twitter.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι όλο αυτό το ρεύμα των αντιδράσεων στη σύλληψη του Ναβάλνι από δυτικούς αξιωματούχους αντικατοπτρίζει μια προσπάθεια «να αποσπάσουν την προσοχή από την κρίση του δυτικού μοντέλου ανάπτυξης».
«Η υπόθεση Ναβάλνι έχει μια τεχνητή διάσταση εξωτερικής πολιτικής και κανένα θεμέλιο», δήλωσε ο Λαβρόφ, υποστηρίζοντας ότι η κράτηση του επικριτή του Κρεμλίνου ήταν προνόμιο των ρωσικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου και εξηγεί την κίνησή τους. «Είναι θέμα τήρησης του νόμου», πρόσθεσε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας