Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
26°C
27.3° 21.6°
1 BF
64%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
25.2° 21.3°
1 BF
77%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
26°C
26.6° 21.0°
0 BF
57%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
21°C
21.1° 19.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 19.6°
0 BF
78%
Βέροια
Αίθριος καιρός
23°C
23.0° 20.7°
1 BF
82%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.0°
2 BF
52%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 23.3°
1 BF
59%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
24.9° 22.8°
2 BF
46%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.2°
1 BF
73%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.8°
0 BF
50%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 23.8°
3 BF
73%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
25.9° 21.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
22°C
24.5° 21.9°
0 BF
78%
Λαμία
Αίθριος καιρός
26°C
26.6° 20.5°
2 BF
60%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
27.8° 26.6°
3 BF
51%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
23°C
27.5° 21.8°
0 BF
62%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
1 BF
62%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
23.3° 21.4°
1 BF
100%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
20°C
19.7° 19.7°
1 BF
48%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Robert Michael / dpa via AP

Περισσότερα κρούσματα, λιγότερα εμβόλια και... στραβά μάτια στην Ε.Ε.

Ακόμα πιο σκληρά λοκντάουν και απαγορευτικά κυκλοφορίας επιβάλλονται ή ετοιμάζονται να επιβληθούν άμεσα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, χωρίς να εξετάζεται ούτε γι’ αστείο το άκρως ριψοκίνδυνο σενάριο έστω και μερικού ανοίγματος της οικονομίας (όπως θα συμβεί στην Ελλάδα) εν μέσω της ραγδαίας επιδείνωσης της πανδημίας, της αβίωτης πίεσης στα συστήματα δημόσιας υγείας, των ασύγγνωστα αργοκίνητων εμβολιασμών αλλά και της ανησυχητικής εμφάνισης σε κάποια ευρωπαϊκά κράτη (όπως Γερμανία και Γαλλία) των νέων μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού κυρίως από τη Βρετανία αλλά και τη Νότια Αφρική.

Εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, δεν υπήρχαν μέχρι χθες άλλες αναφορές για εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και του τρίτου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που αναδύθηκε στην πολιτεία Αμαζόνας της Βραζιλίας.

Η αυξημένη μεταδοτικότητα και των τριών πάντως έχει συμβάλει σημαντικά στην πρόκληση τσουνάμι νέων εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία των τόπων προέλευσης, με το βρετανικό στέλεχος ειδικά να ευθύνεται εν μέρει για την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσηλευτικά ιδρύματα στην Ιρλανδία. Πολλοί επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικά αισιόδοξοι πως οι παραλλαγές του ιού δεν είναι ανθεκτικές στα εμβόλια, τα οποία μπορούν να τροποποιηθούν καταλλήλως αλλά με χρονοτριβή.

Ηδη ευρωπαϊκά κράτη έχουν αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορα, επιβάλλοντας και ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις χώρες προέλευσης, στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν την είσοδο κι άλλων κρουσμάτων των μεταλλαγμένων στελεχών στις επικράτειές τους. Κλειδί στην όλη διαδικασία θεωρείται η εντατικοποίηση της καταγραφής του γενετικού κώδικα των νέων παραλλαγών του ιού.

Νέα καθυστέρηση

Μεγάλη απογοήτευση, αν όχι οργή, πυροδότησε πάντως η αιφνιδιαστική χθεσινή αναγγελία της Pfizer πως μειώνει τις παραδόσεις στην Ε.Ε. του εμβολίου που έχει αναπτύξει με τη BioNTech, επικαλούμενη αναβάθμιση της παραγωγικής της ικανότητας που «θα επηρεάσει προσωρινά τις αποστολές στα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, θα προσφέρει όμως σημαντική αύξηση στη διαθεσιμότητα δόσεων στα τέλη Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο».

Τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης στα κράτη-μέλη είναι άλλωστε σκανδαλωδώς απόρρητα, όπως επιμένει η εταιρεία που έχει χρηματοδοτηθεί -θυμίζουμε- με αστρονομικά ποσά και δημόσιου χρήματος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ήδη αναφέρει σε εσωτερική συνάντηση με διπλωμάτες ότι οι παραδόσεις εμβολίων θα ήταν περιορισμένες τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, ενώ προέβλεπε «με πάσα ειλικρίνεια» πως η παραγωγή θα επιταχυνθεί μόνο προς τον Σεπτέμβρη!

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδιδε παράλληλα πως σχεδόν το ένα τρίτο των κρατών-μελών Ε.Ε. γκρινιάζουν όχι μόνο για «ανεπαρκείς» δόσεις και αόριστα χρονοδιαγράμματα μελλοντικών παραδόσεων, αλλά και για άνιση διανομή εμβολίων παρά την υποτιθέμενη αναλογία με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας.

Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να κάνει τα στραβά μάτια στα διμερή ντιλ που έκλεισε παράπλευρα η Γερμανία για την εξασφάλιση επιπλέον δόσεων, κόντρα στη ρητή απαγόρευση παράλληλης διαπραγμάτευσης και σύναψης συμφωνιών με φαρμακευτικές εταιρείες με τις οποίες συνδιαλέγεται το θεσμικό όργανο του ευρωπαϊκού μπλοκ, επετράπη στην Ουγγαρία να αγοράσει μονομερώς το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm (που έχει αποκλειστεί από το χαρτοφυλάκιο του ευρωπαϊκού μπλοκ, όπως και όλα τα μη δυτικά, κινεζικά ή ρώσικα). Η απόφαση περιπλέκει κι άλλο το ζήτημα των ενιαίων πιστοποιητικών εμβολιασμού στην Ε.Ε. βάσει της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού παραμένει αδιευκρίνιστο αν τα ουγγρικά πιστοποιητικά εμβολιασμού θα μπορούν να αναγνωρίζονται από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Σκληρά μέτρα

Στο μεταξύ χώρες όπως η -προεδρεύουσα της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο- Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Αυστρία κι η Ιρλανδία έχουν τεθεί ξανά υπό καθολικό λοκντάουν, με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας να αντιστέκεται στην επαναφορά γενικευμένης καραντίνας παρά την έξαρση κρουσμάτων του ιού, εξακολουθώντας να προκρίνει τα κατά τόπους αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να μη δεχτεί ακόμα πιο ισχυρό πλήγμα η οικονομία.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας επέκτεινε από σήμερα σε όλη τη χώρα τη δρακόντεια απαγόρευση κυκλοφορίας το μισό 24ωρο, από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις έξι το πρωί, κρατώντας όμως ανοιχτά τα σχολεία. Στη δε Γερμανία είναι πολύ πιθανό να επιβληθεί ακόμα πιο σκληρό λοκντάουν, όπως ζητά επίμονα η Ανγκελα Μέρκελ, καθώς οι νεκροί από Covid-19 υπερέβησαν ξανά χθες τους χίλιους, αγγίζοντας συνολικά τους 45.000, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν πια τα δύο εκατομμύρια.

Θορυβημένη κι από την εγχώρια εμφάνιση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, η Γερμανίδα καγκελάριος επέσπευσε κατά μία βδομάδα την τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων κι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν πλέον την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με το Spiegel πάντως, η Μέρκελ έχει ήδη απορρίψει το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας και των μαζικών μέσων μεταφοράς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Περισσότερα κρούσματα, λιγότερα εμβόλια και... στραβά μάτια στην Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ