• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 20.2°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  4 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 12.0°C / 18.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  4 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 18.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 17.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 21.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 20.4°C
  3 BF
  61%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 18.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
Robert Michael / dpa via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περισσότερα κρούσματα, λιγότερα εμβόλια και... στραβά μάτια στην Ε.Ε.

 • A-
 • A+
Μεγάλη απογοήτευση προκάλεσε στις ευρωπαϊκές χώρες η ανακοίνωση της Pfizer πως μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα παραδίδει λιγότερα εμβόλια ● Πορτογαλία, Ολλανδία, Αυστρία, Ιρλανδία και Γαλλία σε σκληρά λοκντάουν, πολύ πιθανό να ακολουθήσει και η Γερμανία, όπως ζητά η Ανγκελα Μέρκελ λόγω των αυξημένων θανάτων.

Ακόμα πιο σκληρά λοκντάουν και απαγορευτικά κυκλοφορίας επιβάλλονται ή ετοιμάζονται να επιβληθούν άμεσα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, χωρίς να εξετάζεται ούτε γι’ αστείο το άκρως ριψοκίνδυνο σενάριο έστω και μερικού ανοίγματος της οικονομίας (όπως θα συμβεί στην Ελλάδα) εν μέσω της ραγδαίας επιδείνωσης της πανδημίας, της αβίωτης πίεσης στα συστήματα δημόσιας υγείας, των ασύγγνωστα αργοκίνητων εμβολιασμών αλλά και της ανησυχητικής εμφάνισης σε κάποια ευρωπαϊκά κράτη (όπως Γερμανία και Γαλλία) των νέων μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού κυρίως από τη Βρετανία αλλά και τη Νότια Αφρική.

Εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, δεν υπήρχαν μέχρι χθες άλλες αναφορές για εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και του τρίτου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που αναδύθηκε στην πολιτεία Αμαζόνας της Βραζιλίας.

Η αυξημένη μεταδοτικότητα και των τριών πάντως έχει συμβάλει σημαντικά στην πρόκληση τσουνάμι νέων εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία των τόπων προέλευσης, με το βρετανικό στέλεχος ειδικά να ευθύνεται εν μέρει για την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσηλευτικά ιδρύματα στην Ιρλανδία. Πολλοί επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικά αισιόδοξοι πως οι παραλλαγές του ιού δεν είναι ανθεκτικές στα εμβόλια, τα οποία μπορούν να τροποποιηθούν καταλλήλως αλλά με χρονοτριβή.

Ηδη ευρωπαϊκά κράτη έχουν αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορα, επιβάλλοντας και ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις χώρες προέλευσης, στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν την είσοδο κι άλλων κρουσμάτων των μεταλλαγμένων στελεχών στις επικράτειές τους. Κλειδί στην όλη διαδικασία θεωρείται η εντατικοποίηση της καταγραφής του γενετικού κώδικα των νέων παραλλαγών του ιού.

Νέα καθυστέρηση

Μεγάλη απογοήτευση, αν όχι οργή, πυροδότησε πάντως η αιφνιδιαστική χθεσινή αναγγελία της Pfizer πως μειώνει τις παραδόσεις στην Ε.Ε. του εμβολίου που έχει αναπτύξει με τη BioNTech, επικαλούμενη αναβάθμιση της παραγωγικής της ικανότητας που «θα επηρεάσει προσωρινά τις αποστολές στα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, θα προσφέρει όμως σημαντική αύξηση στη διαθεσιμότητα δόσεων στα τέλη Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο».

Τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης στα κράτη-μέλη είναι άλλωστε σκανδαλωδώς απόρρητα, όπως επιμένει η εταιρεία που έχει χρηματοδοτηθεί -θυμίζουμε- με αστρονομικά ποσά και δημόσιου χρήματος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ήδη αναφέρει σε εσωτερική συνάντηση με διπλωμάτες ότι οι παραδόσεις εμβολίων θα ήταν περιορισμένες τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, ενώ προέβλεπε «με πάσα ειλικρίνεια» πως η παραγωγή θα επιταχυνθεί μόνο προς τον Σεπτέμβρη!

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδιδε παράλληλα πως σχεδόν το ένα τρίτο των κρατών-μελών Ε.Ε. γκρινιάζουν όχι μόνο για «ανεπαρκείς» δόσεις και αόριστα χρονοδιαγράμματα μελλοντικών παραδόσεων, αλλά και για άνιση διανομή εμβολίων παρά την υποτιθέμενη αναλογία με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας.

Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να κάνει τα στραβά μάτια στα διμερή ντιλ που έκλεισε παράπλευρα η Γερμανία για την εξασφάλιση επιπλέον δόσεων, κόντρα στη ρητή απαγόρευση παράλληλης διαπραγμάτευσης και σύναψης συμφωνιών με φαρμακευτικές εταιρείες με τις οποίες συνδιαλέγεται το θεσμικό όργανο του ευρωπαϊκού μπλοκ, επετράπη στην Ουγγαρία να αγοράσει μονομερώς το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm (που έχει αποκλειστεί από το χαρτοφυλάκιο του ευρωπαϊκού μπλοκ, όπως και όλα τα μη δυτικά, κινεζικά ή ρώσικα). Η απόφαση περιπλέκει κι άλλο το ζήτημα των ενιαίων πιστοποιητικών εμβολιασμού στην Ε.Ε. βάσει της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού παραμένει αδιευκρίνιστο αν τα ουγγρικά πιστοποιητικά εμβολιασμού θα μπορούν να αναγνωρίζονται από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Σκληρά μέτρα

Στο μεταξύ χώρες όπως η -προεδρεύουσα της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο- Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Αυστρία κι η Ιρλανδία έχουν τεθεί ξανά υπό καθολικό λοκντάουν, με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας να αντιστέκεται στην επαναφορά γενικευμένης καραντίνας παρά την έξαρση κρουσμάτων του ιού, εξακολουθώντας να προκρίνει τα κατά τόπους αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να μη δεχτεί ακόμα πιο ισχυρό πλήγμα η οικονομία.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας επέκτεινε από σήμερα σε όλη τη χώρα τη δρακόντεια απαγόρευση κυκλοφορίας το μισό 24ωρο, από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις έξι το πρωί, κρατώντας όμως ανοιχτά τα σχολεία. Στη δε Γερμανία είναι πολύ πιθανό να επιβληθεί ακόμα πιο σκληρό λοκντάουν, όπως ζητά επίμονα η Ανγκελα Μέρκελ, καθώς οι νεκροί από Covid-19 υπερέβησαν ξανά χθες τους χίλιους, αγγίζοντας συνολικά τους 45.000, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν πια τα δύο εκατομμύρια.

Θορυβημένη κι από την εγχώρια εμφάνιση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, η Γερμανίδα καγκελάριος επέσπευσε κατά μία βδομάδα την τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων κι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν πλέον την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με το Spiegel πάντως, η Μέρκελ έχει ήδη απορρίψει το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας και των μαζικών μέσων μεταφοράς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Πέντε φάρμακα κατά της Covid-19 σε προχωρημένο στάδιο εξέτασης από τον ΕΜΑ
Τρία φάρμακα μπορεί να έχουν εγκριθεί έως το τέλος του χρόνου • Τον Δεκέμβριο η απόφαση για εμβολιασμό παιδιών 5 έως 11 ετών • «Οι έγκυοι κινδυνεύουν από σοβαρό covid. Γι' αυτό πραγματικά πρέπει να...
Πέντε φάρμακα κατά της Covid-19 σε προχωρημένο στάδιο εξέτασης από τον ΕΜΑ
ΕΥΡΩΠΗ
Pfizer και Moderna αυξάνουν τις τιμές των εμβολίων τους για τον κορονοϊό
Τα καινούργια συμβόλαια που υπέγραψαν οι εταιρείες Pfizer και Moderna με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράδοση εμβολίων κατά της ασθένειας Covid-19 θα κοστίσουν ακριβότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial...
Pfizer και Moderna αυξάνουν τις τιμές των εμβολίων τους για τον κορονοϊό
ΕΥΡΩΠΗ
Πόσο κοστίζει το εμβόλιο της Pfizer; Ποιες οι ευθύνες της εταιρείας για τυχόν παρενέργειες;
Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρώτης συμφωνίας που σύναψε η Κομισιόν με τις Pfizer-BioNTech για το εμβόλιο κατά της COVID-19, στην οποία περιγράφονται ρητά και οι ευθύνες που αναλογούν στην εταιρεία στην...
Πόσο κοστίζει το εμβόλιο της Pfizer; Ποιες οι ευθύνες της εταιρείας για τυχόν παρενέργειες;
ΕΥΡΩΠΗ
Η J&J ήταν μια κάποια λύσις...
Η απόφαση των αμερικανικών Αρχών να σταματήσουν τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αλλά και την εξαγωγή του στην Ευρώπη, δημιουργεί αναστάτωση στην Ε.Ε. που ψάχνει εναγωνίως ένα...
Η J&J ήταν μια κάποια λύσις...
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε., τα «εμβόλια αλληλεγγύης» και οι διαφωνούντες
Υπήρξε «ευρεία υποστήριξη» μεταξύ των πρεσβευτών της Ε.Ε. την Τετάρτη για πρόταση να παραμεριστεί το 30% μιας επερχόμενης αποστολής 10 εκατομμυρίων δόσεων BioNTech/Pfizer ως «εμβόλια αλληλεγγύης» για χώρες που...
Η Ε.Ε., τα «εμβόλια αλληλεγγύης» και οι διαφωνούντες
ΕΥΡΩΠΗ
Η «δεύτερη πανδημία» και το «ηθικό αίσχος» με τους εμβολιασμούς
Η Ανγκελα Μέρκελ κατάφερε, ύστερα από 15 ώρες τηλεδιάσκεψης με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, να τους πείσει για την παράταση του λοκντάουν και την αυστηροποίησή του το Πάσχα.
Η «δεύτερη πανδημία» και το «ηθικό αίσχος» με τους εμβολιασμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας