Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πάνω από 300 κατηγορούμενοι σε δίκη της «Ντραγκέτα» στην Ιταλία
AP Photo/Andrea Rosa

Πάνω από 300 κατηγορούμενοι σε δίκη της «Ντραγκέτα» στην Ιταλία

  • A-
  • A+

Στη νότια Ιταλία, ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη μια μεγάλη δίκη εναντίον του συνδικάτου Ντραγκέτα, της αναμφισβήτητα πλουσιότερης εγκληματικής οργάνωσης στον κόσμο που συγκέντρωσε αθόρυβα την εξουσία, καθώς η μαφία της Σικελίας έχασε την επιρροή της.

Η ακροαματική διαδικασία για τους περισσότερους από 300 κατηγορούμενους ξεκίνησε σε μια ειδικά διαμορφωμένη αποθήκη στην έκταση ενός βιομηχανικού πάρκου στην Καλαβρία, το «δάκτυλο» της ιταλικής χερσονήσου.

Οι εισαγγελείς ελπίζουν ότι η δίκη θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό χτύπημα για την Ντραγκέτα, την ένοπλη οργάνωση με έδρα την Καλαβρία που έχει αποκομίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από το εμπόριο της κοκαΐνης κι έχει επεκτείνει την εγκληματική της δράση σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους.

Ο Εισαγγελέας κατά της Μαφίας Νικόλα Γκρατέρι δήλωσε στους δημοσιογράφους, λίγο πριν μπει στον χώρο, όπου διεξάγεται η δίκη, ότι πρόκειται για ένα σημείο καμπής, καθώς η Ντραγκέτα καλείται τώρα να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για τα εγκλήματά της.

«Πριν από δεκαετίες, οι άνθρωποι έτρεμαν όταν μιλούσαν για την Κόζα Νόστρα ή όταν χρησιμοποιούσαν τη λέξη Ντραγκέτα, το έκαναν μόνο στα κρυφά, σε κάποιο δωμάτιο, γύρω από το τζάκι, ψιθυρίζοντας», είπε για να συμπληρώσει ότι «σήμερα αρχίζουμε να μιλάμε ανοιχτά».

«Τα τελευταία δύο χρόνια, μπορούμε να πούμε ότι βλέπουμε μια αύξηση των καταγγελιών από επιχειρηματίες, εκφοβισμένους πολίτες, θύματα τοκογλυφίας, ανθρώπους που για χρόνια έχουν υποστεί τα εγκλήματα της Ντραγκέτα», τόνισε.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς που διενεργούν τις έρευνες, η Ντραγκέτα έχει δημιουργήσει βάσεις σε μεγάλο μέρος της δυτικής, βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, στην Αυστραλία, στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, ενώ πλέον δραστηριοποιείται και στην Αφρική.

Η δίκη προέκυψε από την έρευνα 12 «οικογενειών» που συνδέονται με ένα καταδικασμένο αφεντικό της Ντραγκέτα. Πρόκειται για τον Λουίτζι Μανκούζο, ο οποίος εξέτισε 19 χρόνια σε φυλακές της Ιταλίας για τον ρόλο του στην ηγεσία μιας από τις ισχυρές «φαμίλιες» - σύμφωνα με τους ανακριτές - της Ντραγκέτα, με έδρα την πόλη Βίμπο Βαλέντια.

Η εισαγγελία έχει δηλώσει ότι ελπίζει να καλέσει περισσότερους από 900 μάρτυρες και η δίκη αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο.

Μεταξύ των κατηγοριών που εξετάζει το δικαστήριο είναι το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, οι εκβιασμοί και η ένωση μαφίας, ένας όρος που χρησιμοποιείται στον ποινικό κώδικα της Ιταλίας για μέλη ομάδων οργανωμένου εγκλήματος. Άλλοι κατηγορούνται για εμπλοκή στην οργάνωση, χωρίς να είναι πραγματικά μέλη.

355 κατηγορούμενοι δικάζονται στη Λαμέτζια Τέρμε, ενώ άλλοι περίπου 90 επέλεξαν να δικαστούν σε μια δίκη εξπρές, η οποία ξεκινά αργότερα αυτό το μήνα στην Καλαβρία. Σε ένα άλλο παρακλάδι της ίδιας έρευνας, μια δίκη με πέντε δολοφονίες ξεκινά τον Φεβρουάριο αλλού στην Καλαβρία.

AP Photo/Andrea Rosa

Η αποθήκη στη Λαμέτζια Τέρμε είναι τεράστια, με μια σειρά από οθόνες βίντεο να έχουν τοποθετηθεί στην οροφή, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα τις διαδικασίες. Υπάρχει μια σειρά από τραπέζια για τους περίπου 600 δικηγόρους, με μικρόφωνα και καρέκλες σε απόσταση ασφαλείας ώστε να τηρούνται τα μέτρα προστασίας κατά της COVID-19.

Αν και οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, αυτή η δίκη δεν είναι η μεγαλύτερη της Ιταλίας εναντίον της μαφίας. Το 1986, στο Παλέρμο, σε μια παρόμοια ειδικά κατασκευασμένη αποθήκη, 475 φερόμενα μέλη της Cosa Nostra, της μαφίας της Σικελίας, δικάστηκαν. Αυτή η δίκη, η οποία κατέληξε σε περισσότερες από 300 καταδικαστικές αποφάσεις και σε 19 ποινές ισόβιας κάθειρξης, βοήθησε στην αποκάλυψη πολλών από τις βάναυσες μεθόδους και τις δολοφονικές στρατηγικές των κορυφαίων αφεντικών της μαφίας στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των εντυπωσιακών δολοφονιών που αιματοκύλησαν την περιοχή του Παλέρμο στη διάρκεια πολλών ετών.

Αντίθετα, αυτή η δίκη εναντίον της Ντραγκέτα στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στην επιβολή καταδικαστικών αποφάσεων για σχέση και συνεργασία μελών της μαφίας με πολιτικούς, κρατικούς αξιωματούχους, δημόσιους υπαλλήλους, λογιστές, επιχειρηματίες και μέλη μυστικών ομάδων, που καταδεικνύουν το πόσο ριζωμένο είναι το συνδικάτο στην περιοχή.

Εξαιτίας της πανδημίας, μεγάλη μερίδα των κατηγορουμένων θα παραστεί διαδικτυακά στη δίκη, με σύνδεση μέσα από τη φυλακή. 

Σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2019, μετά από μακρά έρευνα των αρχών, που από το 2016 κάλυψε 11 περιοχές σε όλη την ιταλική επικράτεια. Στις επιχειρήσεις συλλήψεων συμμετείχαν 2.500 αστυνομικοί, μεταξύ αυτών και η ειδική ομάδα «Cacciatori» (οι κυνηγοί). Μετά από ανθρωποκυνηγητό που θυμίζει χολιγουντιανή ταινία, οι αρχές «ξέθαψαν» κατηγορούμενους μέσα από κρυψώνες κάτω από σκάλες, κρυφές πόρτες, καταπακτές, μέχρι και μέσα από φρεάτια. 

Επιπλέον, ένας πρώην πολιτικός, ένας αρχηγός της αστυνομίας, επιχειρηματίες και τοπικοί σύμβουλοι συνελήφθησαν με την κατηγορία της συνέργειας σε Γερμανία, Ελβετία και Βουλγαρία. 

Η εισαγγελία, μάλιστα, έχει στα χέρια τις 24.000 ηχογραφημένες συνομιλίες, με τις οποίες θα στηρίξει την υπόθεση. 

Βασισμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου στους δεσμούς αίματος, η Ντραγκέτα για δεκαετίες ήταν πρακτικά απρόσβλητη από αποστασίες. Αλλά εκείνοι οι δεσμοί αρχίζουν σταδιακά να διαρρηγνύονται. Μεταξύ αυτών που έδωσαν πληροφορίες στις αρχές σε αυτή τη δίκη είναι συγγενείς του Μανκούζο. Αρκετές δεκάδες πληροφοριοδότες στην υπόθεση προέρχονται από την Ντραγκέτα και άλλοι από τις πρώην τάξεις της Κόζα Νόστρα στη Σικελία και ενδεχομένως να κληθούν να καταθέσουν.

Έχοντας αποκομίσει τεράστια έσοδα από το εμπόριο κοκαΐνης, η Ντραγκέτα έκανε επενδύσεις σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, φαρμακεία, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και άλλες επιχειρήσεις σε όλη την Ιταλία, ειδικά στη Ρώμη και τον εύπορο βορρά, όπως αποκάλυψαν οι έρευνες.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι επενδύσεις αυτές, τα τελευταία χρόνια εξαπλώθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η Ντραγκέτα προσπαθεί να ξεπλύνει τα παράνομα έσοδά της, αλλά και για να εμφανίζει «καθαρά» χρήματα με τη διαχείριση νόμιμων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και της φιλοξενίας. Έρευνα του Ινστιτούτου Demoskopita υπολογίζει ότι είναι πιο ισχυρή οικονομικά ακόμα και από τον συνδυασμό Deutsche Bank – McDonald’s. 

ΕΥΡΩΠΗ
Το λοκντάουν που αποδίδει, η μαφία που επεκτείνεται και ο πανούργος Σίλβιο
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαρρέουν από εισαγγελικές έρευνες, οι «μαφίες» της χώρας είναι έτοιμες να αγοράσουν χιλιάδες μαγαζιά τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το κόστος της κρίσης αυτής.
Το λοκντάουν που αποδίδει, η μαφία που επεκτείνεται και ο πανούργος Σίλβιο
ΕΥΡΩΠΗ
Εξέγερση σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Σικελία
Χάος επικρατεί στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Σικουλιάνα κοντά στο Αγκριτζέντο στη Σικελία, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν εκεί έχουν εξεγερθεί ζητώντας να τους επιτραπεί να φύγουν.
Εξέγερση σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Σικελία
ΕΥΡΩΠΗ
«Απαγορευμένο νησί» η Σικελία για τους μετανάστες
Ο Σικελός περιφερειάρχης, ζητώντας να σταματήσουν οι αφίξεις των μεταναστών, έφερε και πάλι στην επικαιρότητα την «ατζέντα Σαλβίνι», έστω και αν γνώριζε ότι το μεταναστευτικό το χειρίζεται η κυβέρνηση της...
«Απαγορευμένο νησί» η Σικελία για τους μετανάστες
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γερουσία εγκρίνει την παραπομπή σε δίκη του Σαλβίνι
Με 149 ψήφους υπέρ και 141 ψήφους κατά, η Ιταλική Γερουσία αποφάσισε την παραπομπή του Ματέο Σαλβίνι σε δίκη, για το περιστατικό που σημειώθηκε πέρσι το καλοκαίρι με πλοίο ΜΚΟ.
Η Γερουσία εγκρίνει την παραπομπή σε δίκη του Σαλβίνι
ΕΥΡΩΠΗ
«Στήριξη» 7,5 εκατ. ευρώ λόγω κορονοϊού πήρε με απάτη η μαφία της Καλαβρίας
Η μαφία της Καλαβρίας, η Ντράγκετα, όπως προέκυψε από δικαστική έρευνα, κατάφερε να λάβει έκτακτη κρατική  οικονομική στήριξη, λόγω της κρίσης του νέου κορονοϊού. 
«Στήριξη» 7,5 εκατ. ευρώ λόγω κορονοϊού πήρε με απάτη η μαφία της Καλαβρίας
ΕΥΡΩΠΗ
Πάνω από 90 συλλήψεις μελών της Κόζα Νόστρα στη Σικελία
Επιχείρηση κατά της μαφίας σήμερα στη Σικελία που, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, είναι έτοιμη να εκμεταλλευθεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί λόγω του κορονοϊού.
Πάνω από 90 συλλήψεις μελών της Κόζα Νόστρα στη Σικελία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας