«Κύριε πρόεδρε [των ΗΠΑ], ρίξε αυτούς τους τοίχους φυλακής. Αφήστε τα δυο μικρά αγόρια μας να έχουν τον πατέρα τους. Ελευθέρωσε τον Τζούλιαν, ελευθέρωσε τον Τύπο, ελευθερώστε όλους εμάς»...
Οι εκκλήσεις της Στέλα Μόρις προς τον Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται εξ ορισμού να πέσουν στον βρόντο. Μπορεί η βρετανική δικαιοσύνη να απέρριψε χθες το αίτημα έκδοσης του 49χρονου Αυστραλού συντρόφου της και ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στις ΗΠΑ, όπου διώκεται με 18 κατηγορίες: 17 για κατασκοπία και μία για την προ δεκαετίας δημοσιοποίηση 700.000 εμπιστευτικών και απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, φέροντας στο φως της δημοσιότητας φρικαλεότητες των ΗΠΑ στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί έχουν ανακοινώσει ότι θα ασκήσουν έφεση. Το δε σκεπτικό της απόφασης του Κεντρικού Ποινικού Δικαστηρίου του Λονδίνου είναι από μόνο του πολύ προβληματικό...
Επί της ουσίας, η δικαστίνα Βανέσα Μπαράιτσερ απέρριψε σχεδόν όλα τα βασικά και βάσιμα επιχειρήματα των συνηγόρων του Ασάνζ: ότι η δίωξη του εντολέα τους από την κυβέρνηση Τραμπ έχει πολιτικά κίνητρα και ότι στο «στόχαστρο» βρίσκεται, μαζί με αυτόν, η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Αντίθετα, η απόρριψη του αμερικανικού αιτήματος βασίστηκε στην «ψυχική κατάσταση του κ. Ασάνζ» και στην πιθανότατα αυτή να επιβαρυνθεί περαιτέρω υπό τις συνθήκες «σχεδόν ολικής απομόνωσης» που θα αντιμετώπιζε σε φυλακή των ΗΠΑ.
Πρόκειται για «έναν καταθλιπτικό και μερικές φορές απεγνωσμένο άνθρωπο», ανέφερε η Βρετανή δικαστίνα για τον Ασάνζ, με «διανόηση και αποφασιστικότητα... να βρει τρόπο να αυτοκτονήσει» στις αμερικανικές φυλακές. Σχετικές εκτιμήσεις είχαν παρουσιάσει ειδικοί κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Και η βρετανική νομοθεσία περί απελάσεων απαιτεί να λαμβάνεται υπόψη η ψυχική υγεία τού προς απέλαση ατόμου.
«Καλωσορίζουμε την απόφαση... όμως ανησυχούμε πολύ για την ουσία της απόφασης», σχολίασε η Ρεμπέκα Βίνσεντ, στέλεχος της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα». «Μέχρι να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα ζητήματα, άλλοι δημοσιογράφοι, δημοσιογραφικές πηγές και εκδότες παραμένουν σε κίνδυνο», προειδοποίησε. Την εκτίμησή της συμμερίζονται πολλοί...
Η ελευθερία του
Το επόμενο κεφάλαιο στην πολύκροτη υπόθεση αναμένεται να γραφτεί αύριο, οπότε οι δικηγόροι του Ασάνζ θα ζητήσουν να αφεθεί ελεύθερος ο πελάτης τους με την καταβολή χρηματικής εγγύησης και βάσει αποδείξεων πως δεν προτίθεται να διαφύγει από τη χώρα. Προς το παρόν -και για τους τελευταίους 18 μήνες- ο Ασάνζ κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.
Εκεί είχε οδηγηθεί μετά τη σύλληψή του στη βρετανική πρωτεύουσα, το 2019. Αιτία; Η παραβίαση των όρων εγγύησης του 2012, όταν -αντιμέτωπος τότε με τον κίνδυνο έκδοσης στη Σουηδία, επισήμως βάσει κατηγοριών για σεξουαλική επίθεση, που μετέπειτα κατέπεσαν- ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού. Η αλλαγή ηγεσίας στη λατινοαμερικανική χώρα, το 2017, άλλαξε τα δεδομένα. Δυο χρόνια αργότερα, ο ιδρυτής των Wikileaks ουσιαστικά εκδιώχθηκε από την πρεσβεία και συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές.
Ας είναι η χθεσινή δικαστική απόφαση «το τέλος» της υπόθεσης, ευχήθηκε μέσω twitter ο Εντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος που συνεργάστηκε με τα WikiLeaks και επίσης αντιμέτωπος με κατηγορίες κατασκοπίας από την αμερικανική δικαιοσύνη.
Η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ έχει περιθώριο 14 ημερών για να ασκήσει έφεση. Οι προθέσεις του διαδόχου του στον Λευκό Οίκο, Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, παραμένουν ασαφείς. Αναλυτές ήδη προβλέπουν ότι η υπόθεση θα κριθεί στο βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο. Ορισμένοι μιλούν για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο. Χθες, πάντως, το Μεξικό δήλωσε έτοιμο να προσφέρει πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας