• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 24.1°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.6°C / 22.7°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 20.4°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.7°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 22.4°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 17.3°C / 21.6°C
  1 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 15.5°C / 22.2°C
  0 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.2°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  71%

Σαράγιεβο. Πέμπτη 17/12/2020.

AP Photo/Eldar Emric

Ο συνδυασμός ρύπανσης και πανδημίας απειλεί Βαλκάνια και Αν. Ευρώπη

 • A-
 • A+

Σοβαρό κίνδυνο προσβολής του αναπνευστικού τους συστήματος αντιμετωπίζουν οι πολίτες κρατών των Βαλκανίων και της Αν. Ευρώπης τον φετινό χειμώνα, εξαιτίας της οξυμένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία διογκώθηκε την περίοδο της πανδημίας. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, οι πολίτες αναγκάζονται να μείνουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι τους, προκειμένου να προφυλαχθούν από το έντονο κρύο και τη διασπορά του ιού. Σημειώνεται ότι , με τα νοικοκυριά να καταναλώνουν με αυτόν τον τρόπο πολλαπλάσιες ποσότητες κάρβουνου και ξύλου για τη θέρμανσή τους.

Βαλκανικές χώρες όπως η Βοσνία και η Σερβία, Κροατία, αλλά και η Πολωνία, αντιμετωπίζουν διαχρονικά υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης από τη θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει πριν από μερικά χρόνια, ότι οι άνθρωποι σε όλες τις μητροπόλεις των Δυτικών Βαλκανίων αντιμετωπίζουν ανησυχητικά επίπεδα ρύπανσης του αέρα, τα οποία έχουν επιπτώσεις στο προσδόκιμο ζωής τους. Πόσο μάλλον τώρα, που το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται από τις μολύνσεις με Covid-19. 

Ειδικότερα, έχουν καταγραφεί χιλιάδες νέα ημερήσια περιστατικά στις περισσότερες χώρες της περιφέρειας αυτής. Ως αποτέλεσμα, τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα, ενώ πολλές κλινικές, αρμόδιες για την αντιμετώπιση και θεραπεία άλλων χρόνιων νοσημάτων και περιστατικών, έχουν μετατραπεί σε πτέρυγες υποδοχής κρουσμάτων Covid-19, μετατρέποντας το σύστημα υγείας σε μίας νόσου και οδηγώντας το κοντά στην ολική κατάρρευση.

AP Photo/Eldar Emric

«Δεχόμαστε πίεση από δύο μεριές αυτή τη στιγμή. Από τη μία (από τον κορονοϊό) και από την άλλη από τον μολυσμένο αέρα», σημειώνει ο Ίγκο Σπεκ, κάτοικος του Σεράγεβο, πρωτεύουσας τη Βοσνίας, πόλη που καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη. «Το νέφος είναι επικίνδυνο για τα παιδιά και ο κορονοϊός θέτει σε κίνδυνο τους γηραιότερους... ασκείται μεγάλη πίεση στους ανθρώπους και τις ζωές τους, εδώ αυτή τη στιγμή».

Πράγματι, σήμερα η πόλη του Σεράγεβο έχει σκεπαστεί από ένα πυκνό στρώμα νέφους, με τις αρχές να προειδοποιούν τις ευπαθείς ομάδες να μειώσουν την κινητική τους δραστηριότητα εκτός σπιτιού και τα σχολεία να μη βγάλουν τα παιδιά στο προαύλιο για διάλειμμα. Ο μολυσμένος αέρας έχει γίνει οργανικό στοιχείο της καθημερινότητας των κατοίκων, κατά τους χειμερινούς μήνες, σε μια πόλη 270.000 η οποία βρίσκεται σε μια στενή κοιλάδα περικυκλωμένη από βουνά, μην έχοντας στη διάθεσή της αρκετά μέσα και μέτρα αντιρύπανσης.

Τόσο η Βοσνία όσο και η πλειονότητα των Βαλκανίων, βασίζονται κυρίως στο κάρβουνο ως καύσιμο θέρμανσης. Τα παρωχημένα εργοστάσια ενέργειας που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή των τότε λαϊκών δημοκρατιών -σήμερα Βοσνία και Σερβία- έχουν αφεθεί από τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών χωρίς σύγχρονα περιβαλλοντικά πρωτόκολλα και μέτρα λειτουργίας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να πραγματοποιούν την οικιακή θέρμανση με φθηνό κάρβουνο, ακόμη και σήμερα.

AP Photo/Eldar Emric

Επιπλέον, η διαδεδομένη χρήση παλιών και εξαιρετικά ρυπογόνων οχημάτων στην ευρύτερη φτωχοποιημένη περιοχή -πληγμένη από τις σφοδρές πολεμικές επεμβάσεις της δεκαετίας του 1990- εντείνει το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η κακή πολεοδομική διάταξη στις πόλεις του Σαράγιεβο και του Βελιγραδίου, στερώντας τις πυκνοκατοικημένες πόλεις από την ομαλή κυκλοφορία του αέρα και επαρκείς χώρους πρασίνου.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές του Σεράγεβο, η πρόγνωση των επόμενων ημερών για νηνεμία σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι ανθυγιεινές ουσίες στον αέρα. Το δημόσιο υγειονομικό ίδρυμα της πόλης απηύθυνε θερμή παράκληση για μείωση της έντασης στην οικιακή θέρμανση προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση κάρβουνου, καθώς και για πιο οικολογικές μετακινήσεις και συχνότερο καθαρισμό των δρόμων.

Την ίδια κατάσταση αντίκρισαν και οι κάτοικοι του Βελιγραδίου, ξυπνώντας σήμερα το πρωί με τη θέα πυκνού νέφους και άπνοιας στην ατμόσφαιρα της πόλης, ειδικά στα χαμηλότερα ύψη της. Ο Δήμος περιέγραψε τον αέρα ως «μολυσμένο» και κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις.

Έντονη ρύπανση και στην Πολωνία

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η Πολωνία, μεγάλος παραγωγός και καταναλωτής κάρβουνου για την ενεργειακή επάρκειά της. Ειδικά οι νότιες βιομηχανικές και ανθρακοπαραγωγικές περιοχές σημείωσαν σοβαρή συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης. Η χώρα μαστίζεται πάγια από το συγκεκριμένο φαινόμενο, το οποίο υποστηρίζεται από πολλούς πως ευθύνεται για υψηλό ποσοστό θανάτων κάθε χρόνο. Φυσικά, αυτό έχει επιδεινωθεί φέτος με την πανδημία. Έτσι, οι κάτοικοι της Πολωνίας θα αναμετρηθούν με τον τριπλό κίνδυνο του νέφους, της γρίπης και της Covid-19 αυτό τον επικίνδυνο χειμώνα, λένε οι ειδικοί. Χαρακτηριστικό είναι, ότι το νέφος ευνοεί τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού όχι μόνο λόγω των ατμοσφαιρικών συνθηκών που τον μεταδίδουν, αλλά και εξαιτίας της αποδυνάμωσης του αναπνευστικού συστήματος των ανθρώπων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
ECDC: Βελτίωση σε ανατολική και κεντρική Ευρώπη - Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα
Δείγματα αποκλιμάκωσης της πανδημίας κατέγραψε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Ανάσα ανακούφισης για το Βέλγιο. Κατακόκκινες οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
ECDC: Βελτίωση σε ανατολική και κεντρική Ευρώπη - Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Πάλι στο «βαθύ κόκκινο» Ελλάδα και Κύπρος
Όλες οι χώρες και οι περιφέρειες της Ε.Ε και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου παραμένουν στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο», σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Πάλι στο «βαθύ κόκκινο» Ελλάδα και Κύπρος
ΕΥΡΩΠΗ
Πρώτη χώρα στην ΕΕ η Δανία που θα άρει πλήρως τους περιορισμούς κατά της Covid-19
Σε μία κίνηση που σηματοδοτεί τον τερματισμό της πανδημίας προχώρησε η Δανία, αφήνοντας πίσω της περιοριστικά μέτρα για τον κορονοίό όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και το υγειονομικό πάσο, τα...
Πρώτη χώρα στην ΕΕ η Δανία που θα άρει πλήρως τους περιορισμούς κατά της Covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
«Όλα υπό έλεγχο» λέει η κυβέρνηση της Γερμανίας, ενώ η Όμικρον σαρώνει τη χώρα
Η όψιμη εξάπλωση της Όμικρον με γοργούς ρυθμούς στη Γερμανία δεν σημαίνει ότι η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ.
«Όλα υπό έλεγχο» λέει η κυβέρνηση της Γερμανίας, ενώ η Όμικρον σαρώνει τη χώρα
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκό ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων στη Γαλλία με 271.000 μολύνσεις
Ο μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στη Γαλλία έχει υπερδιπλασιαστεί σε μια εβδομάδα, με το τρέχον ποσοστό μόλυνσης να ανέρχεται σε πάνω από 1.671 άτομα ανά 100.000 την περασμένη εβδομάδα.
Ευρωπαϊκό ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων στη Γαλλία με 271.000 μολύνσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Δυστοπικές προβλέψεις ΠΟΥ για τους θανάτους από Covid στην Ευρώπη
Τα 2 εκατ. υπολογίζει το γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη ότι θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν οι θάνατοι στη Γηραιά Ήπειρο μέχρι την άνοιξη, προβλέποντας μέχρι τότε άλλα 700.000 θύματα της Covid-19.
Δυστοπικές προβλέψεις ΠΟΥ για τους θανάτους από Covid στην Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας