• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  1°C -0.2°C / 3.3°C
  1 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 4.6°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 7.9°C
  4 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.9°C / -0.1°C
  4 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 1.9°C
  5 BF
  44%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 4.0°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.6°C / -0.9°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 5.6°C
  3 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 7.5°C
  4 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.9°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  39%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -1.5°C / 2.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Χιονοπτώσεις
  -1°C -1.6°C / 1.7°C
  3 BF
  82%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.8°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.0°C / 2.6°C
  3 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 3.2°C
  3 BF
  32%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.1°C / 4.7°C
  3 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  3 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πιο κοντά στην κλιματική ουδετερότητα

 • A-
 • A+
Νομοθετική πρόταση για πράσινα ομόλογα έως τον Ιούνιο του 2021 ζήτησε από την Επιτροπή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Mε στόχο να γίνει η Ευρώπη έως το 2050 η πρώτη κλιματικά ήπειρος στον κόσμο με μηδενικές εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι ηγέτες των 27 της Ε.Ε. προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή σε ένα σημαντικό βήμα για το ενδιάμεσο στάδιο. Συμφώνησαν στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στο 55% έως το 2030, αντί του 40% που ήταν ο αρχικός στόχος. Βασικός μοχλός για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας και την κάμψη των αντιρρήσεων που είχαν κράτη-μέλη με μεγάλο βαθμό εξάρτησης από τον άνθρακα, όπως η Πολωνία, ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης και οι κατανομές από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοινώθηκε από την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «για να προαχθεί η ανάπτυξη κοινών, παγκόσμιων προτύπων για την πράσινη χρηματοδότηση, καλείται η Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση για ένα ευρωπαϊκό πρότυπο πράσινου ομολόγου έως τον Ιούνιο του 2021 το αργότερο».

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο όλοι οι οικονομικοί τομείς μπορούν να συμβάλουν καλύτερα στην επίτευξη του στόχου για το κλίμα με ορίζοντα το 2030 και να υποβάλει τις απαραίτητες προτάσεις. Ειδικότερα, η Επιτροπή καλείται να εξετάσει:

■ τη διερεύνηση τρόπων για την ενίσχυση του συστήματος εμπορίας εκπομπών (ΣΕΔΕ) της Ε.Ε.

■ την υποβολή προτάσεων για μέτρα που θα επιτρέπουν στις ενεργοβόρες βιομηχανίες να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν καινοτόμες, κλιματικά ουδέτερες τεχνολογίες, διατηρώντας παράλληλα τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητά τους

■ την υποβολή προτάσεων για μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα ώστε να διασφαλίζεται η περιβαλλοντική ακεραιότητα των πολιτικών της Ε.Ε. και να αποφεύγεται η διαρροή άνθρακα κατά τρόπο συμβατό προς τον ΠΟΕ

■ την αντιμετώπιση ανησυχιών που αφορούν τον επιμερισμό των προσπαθειών, τη δικαιοσύνη και την οικονομική αποδοτικότητα, τη δασοκομία και τη χρήση γης, την αύξηση των εκπομπών και τη μείωση των καταβοθρών από αυτούς τους τομείς, ως αποτέλεσμα των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα αυτό και θα εκδώσει πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές εγκαίρως πριν από την υποβολή προτάσεων της Επιτροπής. Τότε θα εξεταστεί και το μέλλον του κανονισμού για τον επιμερισμό των προσπαθειών.

Η εθνικά καθορισμένη συνεισφορά της Ε.Ε., η οποία προβλέπεται στη Συμφωνία του Παρισιού, θα επικαιροποιηθεί σύμφωνα με τον νέο δεσμευτικό στόχο και θα υποβληθεί στη Γραμματεία της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) έως το τέλος του έτους εν όψει της 26ης συνόδου της Διάσκεψης των Μερών της UNFCCC, η οποία θα διεξαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021.

Αυστηρότερα όρια καθαρότητας του πόσιμου νερού βρύσης

Την οδηγία για το πόσιμο νερό αναμένεται να υιοθετήσει το Ευρωκοινοβούλιο αύριο Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, ενώ την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου με ψήφισμά του καλεί τα κράτη-μέλη να συμμορφωθούν με την ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε. Η οδηγία για το νερό αποτελεί σε έναν βαθμό την ανταπόκριση στα αιτήματα περισσότερων από 1,8 εκατ. Ευρωπαίων που υπέγραψαν την πρώτη επιτυχημένη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών «Right2Water», ζητώντας τη βελτίωση της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό για όλους τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με το βασικό περιεχόμενο της οδηγίας, «η ποιότητα του νερού της βρύσης θα βελτιωθεί με τη θέσπιση αυστηρότερων ορίων για ορισμένους ρύπους, ώστε όχι μόνο να μπορούν, αλλά να ενθαρρύνονται οι πολίτες να πίνουν νερό βρύσης αντί εμφιαλωμένου. Για να βελτιωθεί η πρόσβασή τους σε αυτό, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη δωρεάν παροχή νερού στα δημόσια κτίρια και τη δωρεάν ή έναντι χαμηλού κόστους παροχή του στους πελάτες σε εστιατόρια, καντίνες και υπηρεσίες τροφοδοσίας».

Στο ψήφισμα της Πέμπτης, οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι τα μισά υδατικά συστήματα στην Ε.Ε. εξακολουθούν να μη βρίσκονται σε καλή κατάσταση και ότι οι στόχοι της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα (ΟΠΥ) δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, «η χαμηλότερη κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού θα μπορούσε να βοηθήσει τα νοικοκυριά της Ε.Ε. να εξοικονομούν πάνω από 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Εάν βελτιωθεί η εμπιστοσύνη στο νερό της βρύσης, οι πολίτες μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων από εμφιαλωμένο νερό, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων απορριμμάτων».

ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ)​​​​​​

Επιτρέπει σε 1 εκατομμύριο πολίτες από τουλάχιστον το 1/4 των κρατών-μελών της Ε.Ε. να ζητούν μέσω συλλογής υπογραφών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθετήματα σε πεδία που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

Οι οργανωτές επιτυχημένων πρωτοβουλιών –όπως αυτή για το νερό– καλούνται να παρουσιάσουν την πρωτοβουλία τους σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι υπεύθυνη για το θέμα το οποίο αφορά η πρωτοβουλία. Η νομική βάση της ΕΠΠ κατοχυρώνεται στη Συνθήκη για την Ε.Ε. (ΣΕΕ), στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ε.Ε. (ΣΛΕΕ) και τον Κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου.

Σημαντική συνάντηση

Αύριο το μεσημέρι, 15/12, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συναντάται με τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας με αντικείμενο τις εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του Covid-19 και τη στρατηγική εμβολιασμού του πληθυσμού.

Δείτε με μια ματιά - την ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου 14-17 Δεκεμβρίου

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/OJ-9-2020-12-14-SYN_EL.html

H ατζέντα του Συμβουλίου

 • 14/12

Τηλεδιάσκεψη -των υπουργών Ενέργειας

και -των υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων

 • 15/12

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

 • 16/12

Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

 • 17/12

■ Συμβούλιο εταιρικής σχέσης Ε.Ε.-Αρμενίας

■ Βιντεοδιάσκεψη των μελών του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Σερβίας

18 Δεκεμβρίου

Συμβούλιο Συνεργασίας Ε.Ε.-Αζερμπαϊτζάν

Γράψτε και στείλτε τη γνώμη ή την πρότασή σας για την κοινωνική Ευρώπη στη διεύθυνση:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/8257 efae-81ed-bee9-ccab-e143deae5ea2


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Μπλόκο 6 χωρών στην HERA
Ο λόγος για το πρόγραμμα HERA, την πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην Υγεία.
Μπλόκο 6 χωρών στην HERA
ΕΥΡΩΠΗ
«Η κρίση έδειξε ότι η Ε.Ε. είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας»
Ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, την «ορατότητά» της από το ευρύ κοινό, τον τρόπο...
«Η κρίση έδειξε ότι η Ε.Ε. είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας»
ΕΥΡΩΠΗ
Το νέο πολωνικό σοκ
Σε νέα περιδίνηση η Ε.Ε. από τη συζήτηση για ένα πιθανό Pol-exit, με αφορμή την απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που αμφισβητεί την υπεροχή της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε. (ΣΛΕΕ) και του...
Το νέο πολωνικό σοκ
ΕΥΡΩΠΗ
Εργασία κατά ψευδο-αυτοαπασχόλησης
Κεντρική πρόταση των ευρωβουλευτών προς την Κομισιόν είναι η θέσπιση «μαχητού τεκμηρίου σχέσης εργασίας για τους εργαζομένους στις πλατφόρμες, με αντιστροφή του βάρους της απόδειξης σε βάρος των εργοδοτών».
Εργασία κατά ψευδο-αυτοαπασχόλησης
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη των σιδηροδρόμων
Την περασμένη Πέμπτη, ξεκίνησε από τη Λισαβόνα, τη δυτικότερη πρωτεύουσα της επικράτειας της Ε.Ε., το Connecting Europe Express, μια ειδική αμαξοστοιχία που δημιουργήθηκε με αφορμή το 2021 ως Ευρωπαϊκό Ετος...
Η Ευρώπη των σιδηροδρόμων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας