• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.1°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.1°C / 28.3°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 31.0°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.2°C
  0 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 23.4°C
  3 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 28.4°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 29.9°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 27.8°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  70%

Συμφώνησαν μεν στην αμφιλεγόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων όμως διαδοχικά τα κράτη-μέλη αρνούνται να αναλάβουν μερίδιο ευθύνης για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

AP Photo/ Carmelo Imbesi

Πνίγονται στην... κατανομή

 • A-
 • A+

Τα ’πανε, τα συμφωνήσανε οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για την αμφιλεγόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, ωστόσο το έτερο κομβικό σημείο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –η πρόταση δηλαδή περί δίκαιης κατανομής των αιτούντων άσυλο στα 28 κράτη-μέλη και υιοθέτησης υποχρεωτικών ποσοστώσεων ανά χώρα για τη μετεγκατάστασή τους– φαίνεται να μένει στα χαρτιά.

Και να σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για την απορρόφηση 20.000 προσφύγων σε βάθος διετίας όταν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 436.000 άνθρωποι κατέθεσαν αιτήσεις ασύλου στην Ευρώπη μόνο το 2014.

Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης ώστε να «μοιραστεί το βάρος», ανέφερε στη σύνοδο των υπουργών η Ιταλίδα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζοντας καθησυχαστικά πως οι ποσοστώσεις δεν ισοδυναμούν με «πολιτική ανοιχτών συνόρων».

«Κάτι πρέπει να κάνουμε με τους ανθρώπους που διασώζουμε» υπογράμμισε αυτονόητα, όμως η μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση μετά την άλλη αρνείται να αναλάβει μερίδιο της συλλογικής ευθύνης για την ορθότερη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι χώρες που καλούνται να δεχτούν αναλογικά τους περισσότερους πρόσφυγες είναι η Γερμανία σε ποσοστό 18,42%, η Γαλλία με 14,17%, η Ιταλία με 11,84% και η Ισπανία με 9%.

«Δεν τίθεται θέμα ποσοστώσεων, αφού έχουμε κανόνες για τον έλεγχο των συνόρων και της μετανάστευσης» ξεκαθάρισε χθες ο Φρανσουά Ολάντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. «Οι άνθρωποι που έρχονται επειδή πιστεύουν πως η Ευρώπη είναι μια ευημερούσα ήπειρος [...] θα πρέπει να επαναπατρίζονται, αυτός είναι ο κανόνας» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι «το δικαίωμα στο άσυλο δεν υπακούει σε ποσοστώσεις».

Με δεδομένο όμως πως η Γερμανία δέχεται ήδη τη μερίδα του λέοντος στις αιτήσεις ασύλου πανευρωπαϊκά, ο Ολάντ τάχθηκε υπέρ ενός καλύτερου «καταμερισμού» τους, αναγνωρίζοντας πως «όταν υπάρχουν πρόσφυγες, που πηγαίνουν συνεχώς στις ίδιες χώρες, στη Γερμανία και σε μικρότερο βαθμό στη Γαλλία ή τη Σουηδία, [...] πρέπει να φροντίσουμε ώστε να συμμετέχουν κι άλλα κράτη και αυτό αποκαλούμε καταμερισμό».

Διστακτική η Μέρκελ

AP Photo/Carmelo Imbesi

Η καγκελάριος Μέρκελ, έχοντας υποστηρίξει κατ’ αρχήν την επιβολή ποσοστώσεων, φάνηκε διστακτική να υιοθετήσει πλήρως τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα στα οποία πρέπει να εμβαθύνουμε» σημείωσε, μεταξύ άλλων, όπως «τι θα κάνουμε με αυτούς που δεν δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο». Το ζήτημα θα εξεταστεί από τα υπουργεία Εσωτερικών των δύο χωρών και θα υπάρξει κοινή γαλλογερμανική θέση, είπε η καγκελάριος.

Στα κατηγορηματικά «όχι» της Βρετανίας, των κρατών της κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής, ήρθαν να προστεθούν κι αυτά της Πολωνίας αλλά και της Ισπανίας, που επικαλείται την υψηλή ανεργία της και τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές που δέχεται από τους ισπανικούς θύλακες στο Μαρόκο, τη Θέουτα και τη Μελίγια.

Σε πλήρη αντίθεση, πάντως, με την απροθυμία τους να απορροφήσουν περισσότερους πρόσφυγες, οι Ευρωπαίοι επιδεικνύουν σπάνια ομοθυμία για το στρατιωτικό σκέλος της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο.

Η επιχείρηση «EU Navfor Med», με ιταλική διοίκηση και έδρα τη Ρώμη, θα ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου, εν αναμονή νομιμοποιητικής εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των δουλεμπόρων στα διεθνή ύδατα, εντός των χωρικών υδάτων αλλά και των ακτών της Λιβύης.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν από τις εμπλεκόμενες χώρες να μην παραβλέψουν πως πρόκειται για μια αποστολή με πρωταρχικό στόχο την έρευνα και τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα και την αποτροπή νέων πολύνεκρων ναυαγίων.

«Επικοινωνιακό σόου»

AP Photo/Carmelo Imbesi

Ορισμένοι ειδικοί χαρακτηρίζουν την επιχείρηση «EU Navfor Med» και την καταστροφή δουλεμπορικών σκαφών εν δυνάμει επικίνδυνη, δαπανηρή, δύσκολα εφαρμόσιμη, αλλά και αναποτελεσματική για την ουσιαστική πάταξη των κυκλωμάτων διακίνησης, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό σόου» της Ε.Ε. προκειμένου να επιδείξει αποφασιστικότητα για να σταματήσει τις καραβιές ανθρώπων.

«Θα κοστίσει πολλά, θα μοιάζει πολύ εντυπωσιακή, με πολεμικά πλοία να περιπολούν πάνω κάτω, αλλά σίγουρα δεν θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες» επισημαίνει η Τιούσντεϊ Ρεϊτάνο από την οργάνωση «Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διεθνούς Οργανωμένου Εγκλήματος».

Παράλληλα, η αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση στο Τομπρούκ της Λιβύης δηλώνει πως δεν θα αποδεχτεί καμία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, απορρίπτοντας αφενός την ανάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης εντός της λιβυκής επικράτειας, αποκαλώντας αφετέρου «απάνθρωπη» την επιχείρηση, που απειλεί να θέσει σε κίνδυνο ψαράδες και μετανάστες.

Δ. Αβραμόπουλος: «Μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο»

PHASMA/ Μ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ως ένα δίκαιο σύστημα ποσοστιαίας κατανομής που θα ανακουφίσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, παρουσίασε την πρόταση για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο ο Δ. Αβραμόπουλος. Ο επίτροπος για τη Μετανάστευση ανέπτυξε συνοπτικά την πρόταση της επιτροπής στα συμβούλια των υπουργών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, λέγοντας ότι «η μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο μεταναστών θα βασίζεται στον πληθυσμό, το συνολικό ΑΕΠ της χώρας, τον αριθμό όσων το ζητούν, αλλά και τον αριθμό όσων έχουν ήδη μετεγκατασταθεί και, τέλος, τον αριθμό των ανέργων στη χώρα».

Σχετικά με τη ναυτική επιχείρηση EUNAVFOR Med, που στόχο έχει να πληγούν τα δίκτυα λαθραίας μετανάστευσης στη Μεσόγειο, ο επίτροπος είπε πως «ενσωματώνεται πλήρως η κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε.». Υποστήριξε, δε, πως «η αξιοποίηση της συνεργασίας πολιτικών και στρατιωτικών πόρων θα επιτρέψει στην Ε.Ε. την ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων και την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών στις τρίτες χώρες». Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «υποστηρίζει πλήρως τη ναυτική επιχείρηση στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας στη Μεσόγειο, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση των διακινητών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Δεκτοί μόνο πρόσφυγες
Η Ε.Ε. πρόκειται να δαπανήσει έως το 2020 πάνω από 800 εκατ. ευρώ για την επίσπευση των μαζικών απελάσεων και την κατασκευή περισσότερων κέντρων κράτησης στα κράτη-μέλη, όπου θα φυλακίζονται ουσιαστικά οι...
Δεκτοί μόνο πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γερμανία κινητοποιείται· οι υπόλοιποι;
Το Βερολίνο μίλησε και οι Βρυξέλλες ανταποκρίνονται. Παρ’ ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προθέσεις της, η Κομισιόν καλωσόρισε χθες την απόφασή της να ανοίξει τα...
Η Γερμανία κινητοποιείται· οι υπόλοιποι;
ΕΥΡΩΠΗ
Επιτέλους ξύπνησαν Αγγλία και Γαλλία
Καθώς η ανθρωπιστική κρίση στο Καλέ κορυφώνεται, με χιλιάδες ανθρώπους να συνωστίζονται σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς περιμένοντας να κάνουν το επόμενο βήμα στην προσφυγική τους περιπέτεια, Παρίσι και Λονδίνο...
Επιτέλους ξύπνησαν Αγγλία και Γαλλία
ΕΥΡΩΠΗ
Χερσαία επέμβαση και «παράπλευρες απώλειες»
Το νέο στρατηγικό σχέδιο της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης προβλέπει, όπως αποκάλυψε η Guardian, ενδεχόμενο ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη, αλλά και τον ορατό κίνδυνο θανάτου προσφύγων και...
Χερσαία επέμβαση και «παράπλευρες απώλειες»
ΕΥΡΩΠΗ
Ολοι για το καλό τους...
Ολοι πια μιλούν εξ ονόματός τους, για το καλό τους, για την αποτροπή νέων μαζικών θανάτων στη Μεσόγειο, για διασώσεις τόσο από αυτά καθ’ αυτά τα σαπιοκάραβα όσο και από τα δίχτυα των διακινητών, που πρέπει να...
Ολοι για το καλό τους...
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη-φρούριο... κατάπιε άλλες 700 ψυχές
Επτακόσιοι είναι, σύμφωνα με τους διασωθεντες, οι νεκροί μετανάστες εξ ατίας της ανατροπής του αλιευτικού που τους μετέφερε. Θεωρείται ο βαρύτερος απολογισμός σε ναυάγιο το οποίο συνέβη 120 χιλιόμετρα από την...
Η Ευρώπη-φρούριο... κατάπιε άλλες 700 ψυχές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας