• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 30.1°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.4°C / 29.9°C
  3 BF
  29%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 32.0°C
  1 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.4°C
  3 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 22.9°C / 30.0°C
  2 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.4°C
  1 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.7°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  36%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  27%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 23.5°C / 29.9°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 30.0°C
  0 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 30.5°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  0 BF
  31%

Φορτηγό με εμπορεύματα περνά τα σύνορα Ιρλανδία και Βόρειας Ιρλανδίας

AP Photo/Peter Morrison

Συμφωνία-ανάσα ενώ συνεχίζονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Λονδίνου

 • A-
 • A+

Ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας έγινε καθώς Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν στους όρους διακίνησης των προϊόντων στα σύνορα Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Το Λονδίνο ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι αποσύρει το νομοσχέδιο που ακύρωνε επί της ουσίας μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης, σε μια κίνηση που διευκολύνει τους διαπραγματευτές να συνεχίσουν, λίγες μέρες πριν λήξει η κρίσιμη διορία, στις 31 Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα είναι ανεξάρτητη από τις διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, ωστόσο ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στη Βρετανία, δήλωσε ότι «υπήρξε επί της αρχής συμφωνία για όλα τα θέματα, κυρίως αναφορικά με το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία».

Όπως διευκρινίστηκε, επίσης, η Βρετανία θα αποσύρει τα άρθρα 44, 45 και 47 του Νομοσχεδίου για την Εσωτερική Αγορά (Internal Market Bill), που ουσιαστικά ακύρωνε το Ιρλανδικό Πρωτόκολλο, ένα από τα βασικά παραρτήματα της Συμφωνίας για το Brexit, το οποίο προέβλεπε ότι δεν θα υπήρχε «σκληρό σύνορο» μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το εμπόριο. Τα άρθρα αυτά παραβίαζαν την συμφωνία αποχώρησης και, κατά συνέπεια, το διεθνές δίκαιο. Μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα εισαγάγει αντίστοιχες ρυθμίσεις στο Νομοσχέδιο περί Φορολογίας (Taxation Bill), κίνηση που σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», είναι «κλαδί ελαίας» προς τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, και η ομάδα «έδειξαν ορθολογισμό και διάθεση να είναι εποικοδομητικοί. Συνεπώς, φτάσαμε σε συμφωνία για ένα πακέτο που θα προστατεύει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας ως φορολογικής επικράτειας του Ηνωμένου Βασιλείου, θα διασώσει την ειρηνευτική συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, δήλωσε ότι η συμφωνία διασφαλίζει ότι η συμφωνία αποχώρησης θα είναι σε πλήρη ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Στην κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών, αναφέρεται ότι συμφώνησαν στην από κοινού μείωση των ελέγχων στα προϊόντα που διασχίζουν την Ιρλανδική Θάλασσα προς τη Βόρεια Ιρλανδία, «ειδικά τους ελέγχους στα ζώα, τα φυτά και τα προϊόντα που παράγονται από αυτά, τα φάρμακα, τα κατεψυγμένα προϊόντα κρέατος και άλλα προϊόντα που διατίθενται στα σουπερμάρκετ».

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας χαιρέτισε τη συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία για τον τρόπο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου για την Βόρεια Ιρλανδία, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας του διαζυγίου και προλαμβάνει την επαναφορά ενός «σκληρού» συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διατηρώντας την Βόρεια Ιρλανδία εντός της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς για τα προϊόντα μετά την 31η Δεκεμβρίου, που λήγει η περίοδος προσαρμογής, οπότε το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παραμένουν οι δυσκολίες

Παρά τα θετικά στοιχεία αυτής της συμφωνίας, οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία, βρίσκονται σε πολύ δύσκολο σημείο, ίσως και σε αδιέξοδο. 

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρινιέ, διεμήνυσε για μια ακόμη φορά σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα θυσιάσει ποτέ το μέλλον της για να συνάψει μετά-Brexit συμφωνία, με τίμημα υποχωρήσεις που θα έπλητταν την ενιαία αγορά της.

«Δεν θα θυσιάσουμε ποτέ το μέλλον μας για μία στιγμή του παρόντος. Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά μας σημαίνει προϋποθέσεις», έγραψε στο Twitter τονίζοντας ότι υπάρχει «απόλυτη ενότητα» των 27 απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να συναντήσει στις Βρυξέλλες την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι το Λονδίνο μπορεί να εγκαταλείψει τον διάλογο αν δεν μπορεί να πάρει αυτό που πρέπει.

Είπε ότι ασφαλώς θα κάνει τα πάντα έως το τέλος. «Διατηρούμε την ελπίδα, αλλά μπορεί να έρθει κάποια στιγμή που πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι θα θέσουμε όρια. Έτσι έχουν τα πράγματα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ραντεβού τη Δευτέρα έδωσαν Τζόνσον και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας Ε.Ε.-Βρετανίας, που έχουν φτάσει σε τέλμα, θα συνεχιστούν την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Νέο ραντεβού για τηλεφωνική συνομιλία έδωσαν η πρόεδρος της Κομισιόν και ο...
Ραντεβού τη Δευτέρα έδωσαν Τζόνσον και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΕΥΡΩΠΗ
Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν ότι έφτασαν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις
Το μόνο πράγμα στο οποίο φαίνεται ότι συμφωνούν Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη μελλοντική εμπορική σχέση που θα διαμορφωθεί μεταξύ των δύο πλευρών μετά την περίοδο προσαρμογής για το Brexit είναι...
Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν ότι έφτασαν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Εντολή των «27» στον Μπαρνιέ να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με το Λονδίνο
Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, έλαβε την εντολή από τα κράτη-μέλη να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.
Εντολή των «27» στον Μπαρνιέ να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με το Λονδίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Βρετανική πρόταση για «προσωρινή τελωνειακή ένωση» μετά το Brexit
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει τόσο σε Ε.Ε. και Βρετανία η νέα πρόταση που θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Λονδίνο, σύμφωνα με το οποίο ζητά «προσωρινή τελωνειακή ένωση» μετά το διαζύγιο....
Βρετανική πρόταση για «προσωρινή τελωνειακή ένωση» μετά το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες εντάσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. λόγω της Β. Ιρλανδίας
Νέα… τσαλίμια κάνει στους Ευρωπαίους η Βρετανία του Brexit, ρισκάροντας να υποστεί αντίποινα από την Ε.Ε., που ίσως φτάσουν μέχρι την κήρυξη εμπορικού πολέμου.
Νέες εντάσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. λόγω της Β. Ιρλανδίας
ΕΥΡΩΠΗ
Ένα χρόνο μετά, οι Βρετανοί δεν είναι ευχαριστημένοι από το Brexit
Περίπου 60% των Βρετανών δεν είναι ικανοποιημένοι για την πορεία της χώρας τους μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Opinium.
Ένα χρόνο μετά, οι Βρετανοί δεν είναι ευχαριστημένοι από το Brexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας