«Ο αγώνας συνεχίζεται». Με αυτό το κεντρικό σύνθημα δημοσιογραφικές οργανώσεις, συνδικάτα και ΜΚΟ ανακοίνωσαν, χθες Κυριακή, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων κατά του νόμου καθολικής ασφάλειας που μόλις ψηφίστηκε από τη Βουλή κι έχει ανάψει κυριολεκτικά φωτιές στη Γαλλία.
Το Σάββατο ήταν άλλη μια μέρα εκτεταμένων κινητοποιήσεων. Πάνω από 50.000 άνθρωποι πήραν μέρος σε περίπου 90 διαδηλώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας. Οι ως επί το πλείστον ειρηνικές διαμαρτυρίες είχαν σε ορισμένες περιπτώσεις βίαιη κατάληξη -κυρίως στο Παρίσι- με συγκρούσεις με την αστυνομία και πυρπολήσεις καταστημάτων, τραπεζών και αυτοκινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, 90 άτομα προσήχθησαν και 67 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια.
Λάβρος κατά των «μπαχαλάκηδων» που «καταστρέφουν τη δημοκρατία» ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, ο οποίος, ωστόσο, δεν έδειξε τον ίδιο θυμό όταν η αστυνομία διέλυσε βίαια την περασμένη εβδομάδα καταυλισμό προσφύγων στο Παρίσι ή όταν ξυλοκόπησε άγρια τον τραγουδιστή Mισέλ Ζεκλέρ μέσα στο ίδιο του το στούντιο.
Είναι πια σχεδόν βέβαιο πως τα πνεύματα δεν πρόκειται να ηρεμήσουν αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τα τυποκτόνα όπως τα αποκαλούν οι επικριτές τους άρθρα 21, 22 και 24. Το διαβόητο πλέον άρθρο 24, που προέβλεπε έναν χρόνο φυλακή και 45.000 ευρώ πρόστιμο σε όσους διακινούν φωτογραφίες ή βίντεο αστυνομικών σε ώρα υπηρεσίας «με βλαπτικό σκοπό», τέθηκε σε επαναδιαπραγμάτευση. Οπως καταγγέλλουν όμως οι δημοσιογραφικές ενώσεις, κάποιες διατάξεις του έχουν τρυπώσει πονηρά στα προαναφερθέντα άρθρα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, στο μεταξύ, προσπαθεί, αν και όχι με ιδιαίτερη επιτυχία, να μαζέψει το χάος που ο ίδιος έσπειρε. Την Παρασκευή προσπάθησε να προσεγγίσει τους νέους με συνέντευξή του στον ιστότοπο Brut. Αναγνώρισε πως αυτοί πλήττονται περισσότερο από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης λόγω κορονοϊού, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στοχοποίηση ανθρώπων από την αστυνομία με φυλετικά κριτήρια και προανήγγειλε τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Δηλώσεις που δεν άρεσαν καθόλου στα συνδικάτα της αστυνομίας, τα οποία... διαμαρτυρήθηκαν επειδή «κανείς δεν διαμαρτύρεται για τη βία που υφίστανται τα όργανα της τάξης».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας