• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.2°C / 33.5°C
  5 BF
  16%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.3°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.9°C / 36.5°C
  3 BF
  25%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.5°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 33.0°C
  4 BF
  27%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 34.0°C
  1 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 31.5°C
  0 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 31.0°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  38%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 32.7°C
  4 BF
  12%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.5°C / 33.9°C
  3 BF
  34%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  41%
AP Photo/Olivier Matthys

Επιμένουν στο βέτο Ουγγαρία-Πολωνία, λύση χωρίς τις δύο χώρες εξετάζει η Κομισιόν

 • A-
 • A+

Οι πρωθυπουργοί Ουγγαρίας και Πολωνίας, χωρών οι οποίες εγκαλούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και παραβίαση δικαιωμάτων, κατέστησαν σαφές ότι θα θέσουν βέτο στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Ωστόσο, έτσι οι δύο χώρες κινδυνεύουν να μη λάβουν τίποτα από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς σύμφωνα με τη γερμανική FAZ, η Κομισιόν επεξεργάζεται προτάσεις για να τεθεί σε εφαρμογή το Ταμείο χωρίς τις δύο χώρες.

Η Ουγγαρία εξακολουθεί να μην μπορεί να δεχθεί να περιληφθούν τα κριτήρια για το κράτος δικαίου στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ταμείο ύψους 750 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη από τον κορονοϊό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν. Υποστήριξε ότι το ζήτημα των πολιτικών κανόνων για τον σεβασμό του κράτους δικαίου θα πρέπει να εξετασθεί χωριστά και ότι η διευκρινιστική δήλωση που προσαρτήθηκε στους κανονισμούς είναι απαράδεκτη για τη Βουδαπέστη.

Και ενώ υψηλόβαθμό μέλος της πολωνικής κυβέρνησης είχε πει πως η Πολωνία μπορεί να δεχθεί το πακέτο με αυτή την προσθήκη, ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι, επέμεινε στο βέτο, λέγοντας ότι ο μηχανισμός για τον σεβασμό των αρχών δικαίου «παρακάμπτει τις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Υποτίθεται ότι διασφαλίζει το κράτος δικαίου και αποτελεί από μόνος του μια θεμελιώδη παραβίασή του».

Μιλώντας την Πέμπτη στη γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), υποστήριξε ότι «ο μηχανισμός, ο οποίος τιμωρεί την παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου με την στέρηση κονδυλίων της ΕΕ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όλως αυθαιρέτως και για πολιτικούς λόγους. Σήμερα θα μπορούσε να αφορά την Πολωνία, αύριο άλλες χώρες. Αυτό είναι δυνητικά πολύ καταστροφικό για ολόκληρη την ΕΕ. Εάν ανοίξει αυτή η πόρτα, κανείς δεν θα μπορεί να την κλείσει».

Υποστήριξε ότι η ενοποίηση της Ευρώπης μέσω της διεύρυνσης της Ε.Ε. το 2004 ήταν «κατάσταση win-win» για τη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. «Οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών, η αμοιβαία κατανόηση και η συνεργασία είναι σημαντικές για την ΕΕ. Σήμερα όμως η ΕΕ εμφανίζεται σαν γάμος σε κρίση».

Και για να στηρίξει τα επιχειρήματά του, επιτιθέμενος στις Βρυξέλλες, είπε ότι «είμαστε μια Ευρώπη πατρίδων, και έτσι πρέπει να παραμείνει. Ο κυριαρχία ενός "κέντρου" όπως στο Ανατολικό Μπλοκ, με πλασματική μόνο ανεξαρτησία των χωρών εταίρων, δεν είναι μια καλή λύση».

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της FAZ, μετά το βέτο κατά του οικονομικού πακέτου ανάκαμψης από τον κορονοϊό, η Πολωνία και η Ουγγαρία κινδυνεύουν να μην λάβουν τίποτα από την διανομή της οικονομικής βοήθειας. Όπως αναφέρει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται προτάσεις για να τεθεί σε εφαρμογή το Ταμείο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς τις δύο χώρες.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι, σύμφωνα με κύκλους στις Βρυξέλλες, στόχος είναι να μείνουν την Πολωνία και την Ουγγαρία απέξω «de jure» ή «de facto» και θα εξεταστούν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό. 

Ως προτιμώμενο μοντέλο εξετάζεται το επίδομα ανεργίας της ΕΕ «Sure», το οποίο συμφωνήθηκε από τα κράτη μέλη στην αρχή της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Το Tαμείο θα εξασφαλιστεί με εθελοντικές εγγυήσεις των κρατών αντί μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε., όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, τα χρήματα θα μπορούσαν να εκταμιευτούν τόσο γρήγορα όσο είχε προγραμματιστεί, δηλαδή στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2021, και το μέτρο αυτό, σε αντίθεση με τον προϋπολογισμό και το Ταμείο ανάκαμψης, μπορεί να εγκριθεί χωρίς να απαιτείται ομοφωνία. Ταυτόχρονα, η οικονομική ενίσχυση θα παραμείνει συνδεδεμένη με τη συμμόρφωση στις αρχές του κράτος δικαίου.

Πολωνία και η Ουγγαρία μπλοκάρουν το πακέτο ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού, ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, εκτός από το Ταμείο ανάκαμψης, περιλαμβάνει επίσης τον πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. από το 2021 έως το 2027.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με ομοφωνία στη σύνοδο κορυφής στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, η Ε.Ε. θα λειτουργήσει για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια με προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης και σε αυτή την περίπτωση το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με το προτιμώμενο μοντέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Πολωνία και η Ουγγαρία θα μπορούσαν, αλλά δεν θα έπρεπε, να συμμετάσχουν. Η συμμετοχή δεν θα είχε νόημα για αυτές τις χώρες, διότι στην περίπτωση αυτή ο μηχανισμός του κράτους δικαίου που απέρριψαν θα εγκριθεί όπως είχε προγραμματιστεί.

Τζεντιλόνι: Η Ε.Ε. θα προχωρήσει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει με το χρηματοδοτικό πακέτο του 1,8 τρισ. ευρώ για την ανάταση της οικονομίας της που έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, ακόμα κι αν η Ουγγαρία και η Πολωνία συνεχίσουν να προσπαθούν να ασκούν βέτο στο σχέδιο αυτό, δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

«Δεν θα υποκύψουμε σε ένα βέτο» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Η ιδέα είναι ότι είμαστε πολύ σαφείς προς αυτά τα κράτη μέλη, θα προχωρήσουμε χωρίς αυτά», επισήμανε, ενώ εξέφρασε ανησυχία για τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με τις δύο χώρες της ανατολικής Ευρώπης, λέγοντας ότι ελπίζει να ξεπεραστεί μέσω συμφωνίας χάρη στην «οδό της διπλωματίας».

Πορτογαλία: «Απαράδεκτο» το μπλόκο στα κεφάλαια

Η Πορτογαλία συντάχθηκε σήμερα με τις ευρωπαϊκές χώρες που καταδικάζουν την Πολωνία και την Ουγγαρία για το ότι καθυστερούν το πακέτο για την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού μπλοκ από την κρίση του κορονοϊού.

«Είναι απαράδεκτο που δύο κράτη-μέλη μπορούν να μπλοκάρουν μια απόφαση που είναι πολύ, πολύ σημαντική και καθοριστική για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ανάκαμψη της Ευρώπης, και για ένα τέτοιο επιχείρημα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σάντος Σίλβα. «Το κράτος δικαίου είναι από τις βασικές αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει στη σύνδεση των κονδυλίων με το κράτος δικαίου
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ψήφισμα που ενέκρινε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, αμφισβητεί την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας και τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε για να παρακαμφθεί το βέτο...
Το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει στη σύνδεση των κονδυλίων με το κράτος δικαίου
ΕΥΡΩΠΗ
Τελεσίγραφο Ε.Ε. σε Ουγγαρία - Πολωνία για το βέτο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Μέχρι αύριο Τρίτη το αργότερο περιμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση μιαν απάντηση από την Πολωνία και την Ουγγαρία για το αν θα αποσύρουν το βέτο που έθεσαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής σε προϋπολογισμό και Ταμείο...
Τελεσίγραφο Ε.Ε. σε Ουγγαρία - Πολωνία για το βέτο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ορμπαν προειδοποιεί πάλι την Ε.Ε.
Καμία πίεση «δεν θα έχει αποτέλεσμα» δήλωσε ξανά ο Ούγγρος πρωθυπουργός, αρνούμενος πεισματικά να άρει το βέτο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σέρνοντας στο άρμα του και την Πολωνία.
Ο Ορμπαν προειδοποιεί πάλι την Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανικές εκκλήσεις να αρθεί το αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Τρόπο να υπερκεραστεί το αδιέξοδο που προκλήθηκε μετά το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης αναζητεί η Κομισιόν.
Γερμανικές εκκλήσεις να αρθεί το αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Νίκη στα σημεία για Ουγγαρία και Πολωνία
Εγκρίθηκε ο συμβιβασμός που πρότεινε η γερμανική προεδρία, ο οποίος ξεμπλοκάρει τον Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης «παγώνοντας» τον μηχανισμό του κράτους δικαίου.
Νίκη στα σημεία για Ουγγαρία και Πολωνία
ΕΥΡΩΠΗ
Πανηγύρια σε Πολωνία και Ουγγαρία για τον συμβιβασμό στον προϋπολογισμό
Διπλή νίκη χαρακτηρίζουν οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας τη συμφωνία που επήλθε στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανασυγκρότησης, έπειτα από μπρα ντε φερ πολλών εβδομάδων.
Πανηγύρια σε Πολωνία και Ουγγαρία για τον συμβιβασμό στον προϋπολογισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας