Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Αϊ-Βασίλης θα φέρει... εμβόλια
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Αϊ-Βασίλης θα φέρει... εμβόλια

  • A-
  • A+
Τον δρόμο της έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων παίρνει το πρώτο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, αυτό της Moderna, ενώ το αντίστοιχο της Pfizer πρόκειται να εγκριθεί άμεσα σε ΗΠΑ και Ην. Βασίλειο. ● Χάνει σημαντικό έδαφος το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω αδιαφάνειας.

Αρχισε θεωρητικά η αντίστροφη μέτρηση για την επείγουσα έγκριση στην Ε.Ε. του πρώτου υποψήφιου εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, που αναμένεται πιθανώς εντός του Δεκέμβρη. Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna επρόκειτο να καταθέσει χθες επίσημα σχετικό αίτημα στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές τόσο της Ε.Ε., κοινώς στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), όσο και στις αντίστοιχες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου (FDA και MHRA), όπως ανακοίνωσε η ίδια κατόπιν της χθεσινής δημοσιοποίησης των ελπιδοφόρων τελικών αποτελεσμάτων από την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της. Είναι η πρώτη εταιρεία που υποβάλλει τέτοιο αίτημα στην Ε.Ε., έχοντας κλείσει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προμήθεια έως και 160 εκατομμυρίων δόσεων.

Εν μέσω της ολοένα και εντεινόμενης πια κούρσας, οι βασικές ανταγωνίστριές της -η αμερικανική φαρμακευτική Pfizer σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech- έχουν προηγηθεί περίπου κατά μία βδομάδα, έχοντας ήδη ζητήσει επίσημα αδειοδότηση για επείγουσα χρήση του δικού τους υποψήφιου εμβολίου, όχι όμως ακόμη από τον EMA, αλλά προσώρας από τον αμερικανικό FDA και τον βρετανικό MHRA, ο οποίος φημολογείται μάλιστα πως ενδέχεται να δώσει άμεσα πράσινο φως, ίσως και μέσα στη βδομάδα (νωρίτερα δηλαδή και από τις αρχές των ΗΠΑ). Σύμφωνα με το Reuters, νοσοκομειακό προσωπικό του NHS (του βρετανικού ΕΣΥ) φέρεται να έχει ενημερωθεί πως οι πρώτες δόσεις εμβολίων μπορεί να διανεμηθούν ακόμα και μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Το σίγουρο είναι πως ανεξάρτητοι σύμβουλοι του αμερικανικού FDA έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν αφενός στις 10 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αξιολογήσουν τα δεδομένα για το πειραματικό εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και να κάνουν σχετική εισήγηση, και αφετέρου στις 17 Δεκεμβρίου για την αντίστοιχη διαδικασία που αφορά τη Moderna.

Εξίσου αποτελεσματικά

Οι ελάχιστες διαφορές στην αποτελεσματικότητά τους θεωρούνται αμελητέες από τους επιστήμονες, καθώς το μεν υποψήφιο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικό κατά 95%, το δε της Moderna κατά 94,1% στην πρόληψη σοβαρής ασθένειας από τη λοίμωξη Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών της Moderna συμμετείχαν 30.000 εθελοντές, εκ των οποίων νόσησαν 196. Από αυτούς 30 αρρώστησαν βαριά και ένας πέθανε - όλοι τους όμως είχαν λάβει εικονικό εμβόλιο (placebo) και όχι το πειραματικό υπό εξέταση. Σύμφωνα με την εταιρεία, είναι αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα φύλα, τις φυλές και τις εθνικότητες.

Αμφότερα τα προαναφερθέντα εμβόλια είναι δύο δόσεων και χαρακτηρίζονται ασφαλή, χωρίς να επιφέρουν σημαντικές παρενέργειες. Βασίζονται στην ίδια τεχνολογία γενετικής του «αγγελιοφόρου» RNA (mRNA), σε αντίθεση με το τρίτο επικρατέστερο της βρετανικής AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που εδράζεται σε αδενοϊό του κοινού κρυολογήματος από χιμπατζήδες αλλά είναι μακράν φτηνότερο στην τιμή και ευκολότερο στη μεταφορά και την αποθήκευση συγκριτικά με τα άλλα δύο, που χρειάζονται βαθιά κατάψυξη.

Το τελευταίο είναι επίσης δύο δόσεων, ασφαλές και αποτελεσματικό κατά 70%, αλλά οι αμφιβολίες που προέκυψαν για τα αδιαφανή και ελλιπή δεδομένα από τις κλινικές του δοκιμές, πέραν του σκεπτικισμού που πυροδότησαν, θα καθυστερήσουν πιθανότατα τη δική του έγκριση. Ιδανικά ο ΠΟΥ θα ήθελε να δει αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 70%, ο αμερικανικός FDA τουλάχιστον 50%, ενώ ο ευρωπαϊκός EMA ίσως αποδεχτεί ακόμα χαμηλότερη.

Εν αναμονή της έγκρισης, η Pfizer ξεκίνησε και… πρόβες για τη διατλαντική μεταφορά εμβολίων σε κόμβους διανομής, καθώς ειδικά το δικό της υποψήφιο εμβόλιο απαιτεί ακόμα πιο χαμηλές θερμοκρασίες φύλαξης σε σχέση με της Moderna (έως και -80 βαθμών Κελσίου). Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, κατόπιν σχετικής άδειας των αμερικανικών αρχών, άρχισαν την περασμένη Παρασκευή ναυλωμένες πτήσεις της εταιρείας μεταξύ Βρυξελλών και Σικάγου, προκειμένου να δοκιμαστεί στην πράξη ένα τμήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας με χρήση μεγάλης ποσότητας ξηρού πάγου που είναι αναγκαίος για την αερομεταφορά των συγκεκριμένων εμβολίων.

Καθώς αρχίζουν δε ολοταχώς οι προετοιμασίες για την τεράστια, πολύμηνη όσο και εξαιρετικά περίπλοκη επιχείρηση εφοδιασμού και εμβολιασμού, επανέρχεται στο προσκήνιο η ιδέα για «διαβατήρια» ή «πιστοποιητικά ανοσίας», ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί, εκτός των άλλων, η άρνηση αρκετών πολιτών να εμβολιαστούν οικειοθελώς με κίνδυνο να υποσκάψουν την επίτευξη συλλογικής ανοσίας στον πληθυσμό (τη γνωστή ανοσία της αγέλης) και, επομένως, την ανακοπή της πανδημίας το συντομότερο δυνατό.

Οι αρνητές των εμβολίων ενδέχεται λοιπόν μελλοντικά να βρεθούν αποκλεισμένοι από εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφους, θέατρα, χώρους άθλησης και διασκέδασης, που είναι πιθανό να τους απαγορεύουν την είσοδο αν δεν διαθέτουν αποδεικτικό στοιχείο εμβολιασμού, όπως διαμήνυσε χθες ο νεόκοπος αρμόδιος υφυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ναντίμ Ζαχάουι. Βάσει των δηλώσεών του μάλιστα, η απαίτηση για κάποιου είδους ψηφιακό πιστοποιητικό ανοσίας (μέσω εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα) δεν θα προέρχεται από την κυβέρνηση αλλά από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Και αεροπορικές εταιρείες άλλωστε αναφέρουν ήδη πως θα καταστήσουν υποχρεωτική την πιστοποίηση εμβολιασμού για τους επιβάτες διεθνών πτήσεων.

Ο Ορμπαν πήρε το ρωσικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο μεσοδιάστημα, έδινε τελικά την απρόθυμη συγκατάθεσή της στην Ουγγαρία (με την οποία βρίσκεται, ως γνωστόν, σε πολυμέτωπη διαμάχη) ούτως ώστε να εισαγάγει και να διαθέσει -αυστηρά όμως στην επικράτειά της- το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, όπως επιδίωκε ο (φιλορώσος, συν τοις άλλοις) πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν.

Παρότι τα φάρμακα και τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. πρέπει να έχουν προηγουμένως εγκριθεί από τον EMA, η ουγγρική κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί ένα παραθυράκι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που επιτρέπει σε κάποιο κράτος-μέλος να δώσει επείγουσα έγκριση σε ένα σκεύασμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αν λοιπόν η ρυθμιστική αρχή της Ουγγαρίας δώσει το πράσινο φως, η χώρα έχει το δικαίωμα να εισαγάγει το ρωσικό εμβόλιο, όπως επισήμανε εκπρόσωπος της Κομισιόν, φέροντας όμως αποκλειστικά την ευθύνη για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, χωρίς να μπορεί παράλληλα να το προμηθεύσει σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

ΕΥΡΩΠΗ
Covid-19: Προς παράταση lockdown η Γερμανία, πιέζει Βρυξέλλες για το εμβόλιο της Astrazeneca
«Τα ποσοστά μολύνσεων και θανάτων δείχνουν ότι είμαστε ακόμη μακριά από την κανονικότητα (...) Δεν μπορώ να δω πώς αυτή η κατάσταση μπορεί να επιστρέψει» στην περίοδο πριν την επιβολή των περιορισμών, δήλωσε ο...
Covid-19: Προς παράταση lockdown η Γερμανία, πιέζει Βρυξέλλες για το εμβόλιο της Astrazeneca
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη αγοράζει επιπλέον 80 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna
Εν όψει της έναρξης της διαδικασίας έγκρισης του εμβολίου της εταιρείας Moderna, που θα γίνει στις 6 Ιανουαρίου, αντί στις 12, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε την οψιόν που είχε για την αγορά επιπλέον 80...
Η Ευρώπη αγοράζει επιπλέον 80 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna
ΕΥΡΩΠΗ
Covid-19: Στη «φόρα» κατά λάθος, οι μυστικές τιμές των εμβολίων της Ε.Ε.
Δημοσιοποιήθηκαν κατά λάθος - έστω και για λίγο - οι τιμές των εμβολίων που έχει παραγγείλει η Ε.Ε., η οποία, επικαλούμενη τον όρο της εμπιστευτικότητας στις εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει, έχει αρνηθεί...
Covid-19: Στη «φόρα» κατά λάθος, οι μυστικές τιμές των εμβολίων της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Αγορές εμβολίων σε ρυθμούς Black Friday
Την έκτη κατά σειρά συμφωνία για μαζική αγορά υποψήφιων εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού έκλεισε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna.
Αγορές εμβολίων σε ρυθμούς Black Friday
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκή συμφωνία για τη διανομή του εμβολίου
Υπέρ της δίκαιης διανομής στις χώρες της Ε.Ε., του εμβολίου κατά του κορονοϊού –μόλις αυτό θα είναι διαθέσιμο– συμφώνησαν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Ευρωπαϊκή συμφωνία για τη διανομή του εμβολίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας