Σύμφωνα με τις ισπανικές διασωστικές αρχές, η βάρκα, στην οποία επέβαιναν 30 πρόσφυγες, προσέκρουσε σε βράχια κοντά στο λιμάνι του νησιού Λανθαρότε, αργά, βράδυ Τρίτης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εφτά άτομα. Η βάρκα ήταν μία από τις 12 συνολικά, που εντοπίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από το ισπανικό λιμενικό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από τις βάρκες συγκεντρώθηκαν συνολικά 300 άνθρωποι, ένας εκ των οποίων πέθανε.
Το οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζει διασώστες να ανασύρουν νεαρούς άνδρες από τη θάλασσα στο σκοτάδι, ενώ άλλοι πρόσφυγες είχαν καταφέρει να ανέβουν στα βράχια. Ο απολογισμός των νεκρών μέχρι σήμερα το πρωί ανέρχεται στα εφτά άτομα, την ίδια στιγμή που οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες γύρω από το νησί.
Ταυτόχρονα, η εθνική διασωστική υπηρεσία και η Ακτοφυλακή διέσωσαν περίπου 300 άτομα σε άλλα σημεία στα ανοιχτά των Κανάριων Νήσων, αναμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που κατέφθασαν με 11 βάρκες. Από αυτά, ένα άτομο έχασε τη ζωή του. Οι πληροφορίες των αρχών αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες προέρχονται από χώρες της βορειοδυτικής Αφρικής, εκκινώντας από το Μαρόκο πριν μερικές μέρες. Το σύμπλεγμα των Νήσων βρίσκεται μόλις 100 χλμ. μακριά από την ακτή της Βόρειας Αφρικής, με αποτέλεσμα να αποτελούν πρωτεύοντα προορισμό για όλους όσοι αναζητούν καταφύγιο από τις αντίξοες συνθήκες στη χώρα τους.
Πολλοί από τους διασωσμένους πρόσφυγες της χθεσινής νύχτας, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Αργινεγίν, στη νοτιοδυτική ακτή της Μεγάλης Κανάριας Νήσου, όπου αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες από διαφορετικές χώρες προέλευσης κρατούνται, κατά βάση σε σκηνές. Πλήθος οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τοπικών ΜΜΕ έχουν καταγράψει και καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και κράτησης τους στο λιμάνι, με τους περισσότερους να ζουν με απάνθρωπους όρους. Η ισπανική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα εγκαταστήσει κι άλλες σκηνές για όσους καταφθάνουν, μέχρι να μεταφερθούν σε ένα άλλο hotspot πιο κοντά στην πρωτεύουσα Λας Πάλμας.
Το σημείο κράτησης αποτελεί προσωρινό χώρο διαμονής, μέχρι να εξεταστεί το αίτημα χορήγησης ασύλου για τους πρόσφυγες. Ωστόσο, η κυβέρνηση αναφέρει πως ελάχιστοι δικαιούνται και τελικά θα λάβουν άσυλο στη χώρα φέτος, καθώς «δεν πληρούν τα κριτήρια».
Πάντως, ο λόγος που έχει σημειωθεί μεγάλη κινητικότητα προσφυγικών πληθυσμών οφείλεται στην επιδείνωση των όρων ζωής στις χώρες της Αφρικής, ως συνέπεια της πανδημίας και της φτωχοποίησης.
Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 414 θάνατοι ατόμων στην προσπάθεια τους να διασχίσουν τα χωρικά ύδατα ανάμεσα στην Αφρική και την Ισπανία, σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Μετανάστευσης. Ακόμη, 210 θάνατοι σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2019 σε αυτή τη διαδρομή.
Τέλος, περισσότεροι από 18,000 πρόσφυγες έχουν καταφτάσει στις Κανάριες Νήσους φέτος, προκειμένου να γλιτώσουν από τη φτώχεια, τη βία και άλλες καταπιέσεις στις χώρες τους. Μάλιστα, η ροή προσφύγων αυξήθηκε κατά 1.000% σε ένα χρόνο, από το 2019.
Με πληροφορίες από το Associated Press και το BBC
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας