Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εντός του Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί σε Γερμανία, Βρετανία
AP Photo/Hans Pennink
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εντός του Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί σε Γερμανία, Βρετανία

  • A-
  • A+
Ακόμη και από την 1η Δεκεμβρίου θα μπορούν να εμβολιάζονται οι πιο ευπαθείς Βρετανοί πολίτες, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον επισπεύδει την έγκριση των εμβολίων (πρώτα εκείνου της Pfizer) για να αντιστρέψει το εις βάρος του κλίμα. ● Ετοιμάζεται και το εμβόλιο της AstraZeneca, φτηνότερο και ευκολότερο στη διανομή από τα άλλα.

Και τρίτο υποψήφιο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού -πιο φτηνό σε κόστος και πιο εύκολο στη μεταφορά συγκριτικά με τα άλλα δύο- φαίνεται να προστίθεται στο εν δυνάμει οπλοστάσιο που χρειάζεται επειγόντως η ανθρωπότητα για να καταπολεμήσει την πανδημία.

Πέρα από τα μεγάλα (εθνικά και επιχειρηματικά) συμφέροντα και τα αστρονομικά κέρδη που διακυβεύονται στη φρενήρη κούρσα για την παρασκευή των πολυπόθητων εμβολίων και τη σύναψη συμφωνιών για την αγορά τους (μέσω της άρρητης, πλην υπαρκτής πλειοδοσίας μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών), αρκετές κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται τώρα τις ελπιδοφόρες ειδήσεις ως αντιπερισπασμό για την τραγική αποτυχία τους -για δεύτερη φορά- να βρεθούν μπροστά από τις υγειονομικές εξελίξεις και να προλάβουν τα νέα χάλια τόσο σε επίπεδο θανάτων, κρουσμάτων και πιέσεων στα νοσοκομεία, όσο και δρακόντειων περιορισμών που έχουν παραλύσει ξανά την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Βάσει λοιπόν των έως τώρα δεδομένων της τρίτης και τελικής φάσης των κλινικών δοκιμών του σε χιλιάδες εθελοντές, το πειραματικό εμβόλιο που ανέπτυξε η βρετανική AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν επέφερε σοβαρές παρενέργειες. Ηταν επίσης αποτελεσματικό κατά 90% στην πρόληψη της λοίμωξης Covid-19 σε όλες τις ηλικιακές ομάδες όταν -παραδόξως- χορηγήθηκε η μισή πρώτη δόση του, ακολουθούμενη από ολόκληρη τη δεύτερη τουλάχιστον έναν μήνα μετά. Αν και παραμένουν ερωτήματα για την ποιότητα και την ποσότητα της ανοσοαπόκρισης που προκαλεί στον οργανισμό, προσώρας η αποτελεσματικότητά του δείχνει να εξαρτάται από τη δοσολογία, καθώς μειώθηκε στο 62% όταν χορηγήθηκε σε δύο πλήρεις δόσεις.

Η επιστημονική ομάδα που το ανέπτυξε επισημαίνει πως τα αποτελέσματα δεν είναι στην πράξη χειρότερα από εκείνα των Pfizer/BioNtech και Moderna (τα εμβόλια των οποίων εμφανίζονται αποτελεσματικά κατά περίπου 95%), καθώς στα δεδομένα έχουν συμπεριληφθεί εθελοντές που νόσησαν και πολύ σοβαρά και μετρίως σοβαρά από Covid-19.

Υπάρχουν επίσης πρώιμες ενδείξεις πως το συγκεκριμένο εμβόλιο ενδέχεται αφενός να βοηθά να σταματήσει η μετάδοση του ιού, αφετέρου να προσφέρει ανοσία για διάστημα ενός έτους. Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, χαρακτήρισε καλά νέα το ότι η αρχική μισή δόση ήταν πιο αποτελεσματική από τις δύο ολόκληρες, καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να εμβολιαστούν γρηγορότερα, δεδομένης της περιορισμένης αρχικής προμήθειας. Η εταιρεία ανέφερε πως θα είναι διαθέσιμες έως και 200 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου (σχεδόν τετραπλάσιες από εκείνες της αμερικανικής ανταγωνίστριάς της Pfizer). Εως και 700 εκατ. δόσεις θα μπορούσαν να είναι έτοιμες παγκοσμίως στα τέλη Μαρτίου.

Χωρίς ανταγωνισμό

«Αυτό σημαίνει πως έχουμε ένα εμβόλιο για τον κόσμο» δήλωσε ο Αντριου Πόλαρντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς οι δύο εταίροι έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν χωρίς κέρδος και σε δίκαιη βάση εκατοντάδες εκατ. δόσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες. «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός» με τα άλλα υποψήφια εμβόλια, είχε ήδη τονίσει ο επιστήμονας, αφού «θα τα χρειαστούμε όλα για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους σε ολόκληρη την υφήλιο».

Το κόστος λίγων δολαρίων ανά δόση του συγκεκριμένου εμβολίου θα είναι μακράν χαμηλότερο από εκείνα των Pfizer/BioNtech και Moderna, που εδράζονται σε διαφορετική τεχνολογία (mRNA) και απαιτούν αποθήκευση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αντίθετα, το πειραματικό εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης μπορεί να φυλάσσεται σε συνθήκες κανονικής ψύξης. Η ανάπτυξή του βασίστηκε σε αποδυναμωμένο τύπο του αδενοϊού του κοινού κρυολογήματος από χιμπατζήδες.

Τα «ενθαρρυντικά» νέα καλωσόρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που επιφυλάχθηκε να μελετήσει τα δεδομένα, επαινώντας παράλληλα τους δύο εταίρους για τις προσπάθειές τους να παρασκευάσουν ένα «οικονομικά προσιτό» και «εύκολο στην αποθήκευση» εμβόλιο, που έχει ήδη ενταχθεί στο διεθνές πρόγραμμα εμβολιασμού Covax υπό τον ΠΟΥ, στο πλαίσιο του οποίου σχεδιάζεται να διατεθούν περίπου δύο δισεκατομμύρια δόσεις σε 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με ανώτατη τιμή τα τρία δολάρια ανά δόση. «Χρειαζόμαστε ποικιλία εμβολίων, που θα στοχεύουν καλύτερα διαφορετικές [πληθυσμιακές] ομάδες» υπογράμμισε η επικεφαλής επιστήμονας του οργανισμού, Σούμια Σουαμιναθάν.

Εκκρεμεί βέβαια ένα θεμελιώδες προαπαιτούμενο: η αδειοδότηση χρήσης τους από τις κατά τόπους αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, που ήδη αξιολογεί τα επικρατέστερα, αναμένεται να δώσει έγκριση στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου, καθώς στο μεσοδιάστημα πιστεύεται πως θα έχουν υποβληθεί σχετικά αιτήματα.

Ηδη πάντως η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον -περιχαρής για την επιτυχία των Βρετανών επιστημόνων και την εξασφάλιση δεκάδων εκατ. δόσεων- έσπευσε να προαναγγείλει πιθανούς εμβολιασμούς εντός Δεκεμβρίου, καθώς πασχίζει να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από την κάκιστη αντιμετώπιση της πανδημίας και τα μαύρα φετινά Χριστούγεννα, καλλιεργώντας αισιοδοξία πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί την άνοιξη, κοντά στο Πάσχα. Σύμφωνα μάλιστα με την Daily Telegraph, το βρετανικό ΕΣΥ προετοιμάζεται για εμβολιασμούς από την 1η Δεκεμβρίου, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας ενδέχεται να έχουν εγκρίνει -νωρίτερα και από τις αμερικανικές- τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech.

Και στη Γερμανία

Και στη Γερμανία -που τα πηγαίνει σαφώς καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας- οι πρώτοι πολίτες (πιθανώς υγειονομικοί και ευπαθείς ομάδες) ενδέχεται να εμβολιαστούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν.

Εμβολιασμούς τον Ιανουάριο σε 13.000 σημεία τάζει από την πλευρά της η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία, που δεν κατάφερε να μετριάσει ούτε το δεύτερο κύμα της πανδημίας λόγω, συν τοις άλλοις, του βεβιασμένου ανοίγματος της οικονομίας και του τουρισμού το καλοκαίρι. Διακηρυγμένος στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί «ένα πολύ σημαντικό μέρος» του ισπανικού πληθυσμού μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

ΕΥΡΩΠΗ
Ξεπέρασε τα 40.000 θύματα του νέου κορονοϊού η Γερμανία
Στα εμβόλια εναποθέτει τις ελπίδες της η χώρα, που βλέπει τα αρνητικά ρεκόρ να διαδέχονται το ένα το άλλο, με τα κρούσματα Covid-19 να πλησιάζουν τα δύο εκατομμύρια και το σύστημα υγείας να «γονατίζει».
Ξεπέρασε τα 40.000 θύματα του νέου κορονοϊού η Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Πάνω από 1.000 νεκροί σε ένα 24ωρο στη Γερμανία
Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν υπομονή σχετικά με την ταχύτητα της διάθεσης εμβολίων. Όπως έκανε γνωστό σχεδόν 400.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής στη Γερμανία.
Πάνω από 1.000 νεκροί σε ένα 24ωρο στη Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Εγκρίθηκε στη Βρετανία και το εμβόλιο της AstraZeneca
Ακόμα ένα όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας, που σαρώνει με... τέρμα τα γκάζια το Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελεί πλέον το «ντόπιο» εμβόλιο, το οποίο προβλέπεται να είναι κατά 70% αποτελεσματικό.
Εγκρίθηκε στη Βρετανία και το εμβόλιο της AstraZeneca
ΕΥΡΩΠΗ
Covid-19: Προς παράταση lockdown η Γερμανία, πιέζει Βρυξέλλες για το εμβόλιο της Astrazeneca
«Τα ποσοστά μολύνσεων και θανάτων δείχνουν ότι είμαστε ακόμη μακριά από την κανονικότητα (...) Δεν μπορώ να δω πώς αυτή η κατάσταση μπορεί να επιστρέψει» στην περίοδο πριν την επιβολή των περιορισμών, δήλωσε ο...
Covid-19: Προς παράταση lockdown η Γερμανία, πιέζει Βρυξέλλες για το εμβόλιο της Astrazeneca

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας