Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έρευνα: Σε σούπερ μάρκετ και σχολεία η μεγαλύτερη διασπορά του ιού στη Βρετανία
AP Photo/Matt Dunham

Έρευνα: Σε σούπερ μάρκετ και σχολεία η μεγαλύτερη διασπορά του ιού στη Βρετανία

 • A-
 • A+

Σούπερ μάρκετ και σχολεία είναι η μεγαλύτερη εστία μετάδοσης του κορονοϊού σύμφωνα με την έρευνα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας (PHE), που διεξήχθη από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Συγκεκριμένα, τα Σουπερ μάρκετ σημειώνουν ποσοστό μετάδοσης 18,3%, τα Γυμνάσια 12,7% και τα Δημοτικά 10,1 %, σχηματίζοντας την κυρίαρχη τριάδα χώρων μεγαλύτερης συγκέντρωσης και διασποράς του ιού στη Βρετανία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από την κυβερνητική εφαρμογή για κινητά «Test and Trace», η οποία ιχνηλατεί τις κινήσεις και τις επαφές των κρουσμάτων covid-19. Με βάση τα στοιχεία που απέδωσε η εφαρμογή αυτή τη βδομάδα, ιχνηλατήθηκαν οι επαφές του 60,5% των θετικών περιστατικών covid-19. Έτσι, μέσω της ανάλυσης των επαφών τους και την χαρτογράφηση του συνόλου των κινήσεων των 128.808 ατόμων που δήλωσαν θετικά στον ιό μεταξύ 9 και 15 Νοεμβρίου, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας ανακάλυψε τα πιο πολυσύχναστα σημεία για τα κρούσματα, πριν βρεθούν θετικά.

Στην προκειμένη, τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι τα σουπερμάρκετ είναι το βασικό πεδίο συγκέντρωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυτής της εβδομάδας, σε μια περίοδο όπου τα σουπερμάρκετ είναι από τους λίγους χώρους που λειτουργούν εν μέσω του δεύτερου λοκντάουν στην Αγγλία.

Την ίδια στιγμή, η δεύτερη καταγεγραμμένη, ως η πιο συχνά επισκεπτόμενη, τοποθεσία είναι τα σχολεία της δευτεροβάθμιας βαθμίδας εκπαίδευσης, με τρίτα να έρχονται τα δημοτικά και να ακολουθούν τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία.

Κατά προσέγγιση, καταγράφηκαν συνολικά 9.789 κοινές τοποθεσίες επίσκεψης των δηλωμένων κρουσμάτων, από τις οποίες καταρτίστηκε ποσοστιαία κλίμακα βαθμού επισκεψιμότητας. Συγκεκριμένα, η λίστα των δεδομένων της PHE:

 • Σούπερ μάρκετ - 18,3%
 • Γυμνάσια & Λύκεια- 12,7%
 • Δημοτικά - 10,1%
 • Νοσοκομεία - 3,6%
 • Γηροκομεία - 2,8%
 • Κολλέγια - 2,4%
 • Αποθήκες - 2,2%
 • Βρεφονηπιακοί σταθμοί - 1,8%
 • Παμπ ή μπαρ - 1,6%
 • Ξενοδοχεία - 1,5%
 • Πανεπιστήμια - 1,4%
 • Κατασκευαστικές εταιρείες - 1,4%
 • Σπίτια λιγότερων από 5 μέλη - 1,2%
 • Γενική κυκλοφορία - 1,1%
 • Γυμναστήρια - 1,1%
 • Εστίαση - 1.0%

Τουλάχιστον την τελευταία εβδομάδα έχουν εντοπιστεί 124 εστίες μετάδοσης σε αγγλικά σχολεία της δευτεροβάθμιας, με την έρευνα της PHE να συμπεραίνει ότι ο κορονοϊός είναι περισσότερο συγκεντρωμένος στις προχωρημένες τάξεις του σχολείου. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε γυμνάσια και λύκεια ανέρχεται σε 822, ενώ τα δημοτικά αριθμούν 732 ανθρώπινες εστίες μετάδοσης από την αρχή των καταγραφών.

Ακόμη, οι τρεις πιο διαδεδομένες δραστηριότητες του δείγματος κρουσμάτων πριν εκδηλώσουν κάποιο σύμπτωμα είναι τα ψώνια, η επίσκεψη σε εκπαιδευτικούς χώρους φροντίδας παιδιών και το φαγητό σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τα δεδομένα. 

Ωστόσο, τα γραφήματα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας αποδεικνύουν πως τα επίπεδα μόλυνσης σταθεροποιούνται ή και μειώνονται σε ορισμένα μέρη της Αγγλίας, όπως τα Βορειοδυτικά, το Γιόρκσαϊρ και η περιοχή του Xάμπερ στα ανατολικά της χώρας. Όμως, την ίδια στιγμή τα κρούσματα σε Λονδίνο, Νοτιοανατολική και Δυτική Κεντρική Αγγλία, αν και επιβραδυμένα, εξακολουθούν να αυξάνονται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες σημειώνεται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων, στις ηλικίες άνω των 70 εξακολουθούν να έχουν αυξητική πορεία, δείχνουν τα δεδομένα της PHE.

Η έρευνα δημοσιεύεται σε μια περίοδο όπου επικρατεί ανυπομονησία για τις διακοπές των Χριστουγέννων και τη λειτουργία της οικονομίας, καθώς και ασάφεια για τον τρόπο με τον οποίο θα τα γιορτάσει φέτος ο βρετανικός πληθυσμός. Αν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι φέτος οι γιορτές δεν θα είναι ίδιες με προηγούμενες χρονιές και καλούν τους πολίτες να προσαρμόσουν τις συνήθειές τους, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

 
ΕΥΡΩΠΗ
Αγγλία: Ανάμεσα στους εμβολιαζόμενους της «V-Day» και ο Σαίξπηρ
Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ από το Γουόρικσαϊρ της Αγγλίας ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν σήμερα στη Βρετανία στο πλαίσιο της «V-Day», πυροδοτώντας πλήθος κωμικών σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα.
Αγγλία: Ανάμεσα στους εμβολιαζόμενους της «V-Day» και ο Σαίξπηρ
ΕΥΡΩΠΗ
Βρετανία: Οι πρωτοπόροι της «V-Day» για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού
Σήμερα, στη Βρετανία έγινε η αρχή αυτού που θα αποτελέσει μια παγκόσμια προσπάθεια οχύρωσης του πληθυσμού ενάντια στην Covid-19, με την χορήγηση των πρώτων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.
Βρετανία: Οι πρωτοπόροι της «V-Day» για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού
ΕΥΡΩΠΗ
Περισσότεροι ασθενείς στα νοσοκομεία της Αγγλίας απ’ ό,τι τον Μάρτιο
Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας στη Βρετανία, που ήδη έχει θρηνήσει πάνω από 40.000 θύματα της Covid-19.
Περισσότεροι ασθενείς στα νοσοκομεία της Αγγλίας απ’ ό,τι τον Μάρτιο
ΕΥΡΩΠΗ
Τα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία απαγορεύουν την είσοδο χωρίς μάσκα
Οι τέσσερις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Βρετανία θα απαγορεύουν στο εξής την είσοδο σε όσους δεν συμμορφώνονται. Η μία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει και την ασφάλεια γι' αυτό τον σκοπό.
Τα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία απαγορεύουν την είσοδο χωρίς μάσκα
ΕΥΡΩΠΗ
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε νέο υψηλό οι νοσηλείες για Covid-19
Ξεπέρασε ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών το αρνητικό ρεκόρ του περασμένου Απριλίου, στο πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στο μεταλλαγμένο στέλεχος...
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε νέο υψηλό οι νοσηλείες για Covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
Ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων στη Βρετανία - Πάνω από 80.000 οι επιπλέον θάνατοι 
Πάνω από 80.000 είναι οι θάνατοι πέραν των συνηθισμένων κάθε χρόνο επιπέδων, από την αρχή της πανδημίας. Σχεδόν 19.000 νοσηλεύονται με κορονοϊό.
Ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων στη Βρετανία - Πάνω από 80.000 οι επιπλέον θάνατοι 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας