Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επικίνδυνα τα δεδομένα του Covid-19
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επικίνδυνα τα δεδομένα του Covid-19

  • A-
  • A+
Τους κινδύνους από την ψηφιοποίηση των στοιχείων της πανδημίας επισημαίνει στη γνωμοδότησή της για την τεχνητή νοημοσύνη η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Toν υπαρκτό κίνδυνο τα «δεδομένα που συλλέγονται (τώρα ή στο μέλλον) να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για την καταπολέμηση της τρέχουσας πανδημίας του Covid-19 αλλά και για την κατάρτιση προφίλ, την κατηγοριοποίηση και τη βαθμολόγηση ατόμων για διαφορετικούς σκοπούς», επισημαίνει σε γνωμοδότησή της η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EESC*) επί της Λευκής Βίβλου που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δημοσιοποίησε τον περασμένο Φεβρουάριο για την τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή εποχή.

Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι ελλοχεύει ο «κίνδυνος αποκλίνουσας εφαρμογής» στο απώτερο μέλλον, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητους τύπους κατάρτισης προφίλ στους τομείς της παρακολούθησης και της εποπτείας, να παίζει ρόλο στην αποδοχή για ασφάλιση ή κοινωνικές παροχές, στην πρόσληψη ή απόλυση. «Η γνωμοδότηση την οποία συνέταξε από την ομάδα των εργαζομένων η Ολλανδή Catelijne Muller αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει και της συζήτησης που θα γίνει στην ειδική Επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη (AIDA) του Eυρωκοινοβουλίου αύριο».

Η Επιτροπή εφιστά την προσοχή «στην τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιείται σε διαδικασίες πρόσληψης, απόλυσης, ελέγχου και αξιολόγησης των εργαζομένων». Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, όπως «η ανίχνευση συναισθήματος μέσω της βιομετρικής αναγνώρισης, δεν θα πρέπει να επιτρέπονται σε εργασιακά περιβάλλοντα... Προηγούμενες περιπτώσεις κρίσεων έχουν δείξει ότι, παρά τις καλές προθέσεις, τέτοιου είδους μέτρα ουσιαστικά δεν θα καταργηθούν ποτέ».

Αναφορικά με τον ορισμό «εργασία της τεχνητής νοημοσύνης» που περιλαμβάνεται στη Λευκή Βίβλο και κωδικοποιείται ως «συλλογή τεχνολογιών που συνδυάζουν δεδομένα, αλγόριθμους και υπολογιστική ισχύ», η ΕΟΚΕ... παρατηρεί ότι είναι ανεπαρκής, αφού «αυτός ο ορισμός θα άρμοζε στην περιγραφή οποιουδήποτε λογισμικού, όχι μόνο της τεχνητής νοημοσύνης. Δεν υφίσταται ακόμα κάποιος καθολικά αποδεκτός ορισμός της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αποτελεί γενικό όρο που καλύπτει διάφορες εφαρμογές πληροφορικής».

Προσθέτει ότι «η βιομετρική αναγνώριση των μικρο-εκφράσεων, του τρόπου βάδισης, [του τόνου] της φωνής, του καρδιακού ρυθμού, της θερμοκρασίας κ.λπ. χρησιμοποιείται ήδη για την αξιολόγηση ή ακόμα και την πρόβλεψη της συμπεριφοράς, της ψυχικής κατάστασης και των συναισθημάτων μας, ακόμη και σε διαδικασίες πρόσληψης. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα μύχια συναισθήματα ή η ψυχική κατάσταση ενός προσώπου μπορούν να “αναγνωστούν” με ακρίβεια από την έκφραση του προσώπου του, τον τρόπο βάδισης, τον καρδιακό ρυθμό, τον τόνο της φωνής ή τη θερμοκρασία, πόσο μάλλον να προβλεφθεί με βάση αυτά η μελλοντική συμπεριφορά».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το απόσπασμα της γνωμοδότησης που σχετίζεται με την ιδιωτική ζωή και την ανωνυμία. Αφορά το δικαίωμα του ατόμου να μην τελεί υπό επιτήρηση και παρακολούθηση. «Εχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι οι άνθρωποι που ξέρουν ότι παρακολουθούνται αρχίζουν να συμπεριφέρονται διαφορετικά. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το εν λόγω “αποτρεπτικό αποτέλεσμα” συνιστά παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μας. Η ίδια ευρεία έννοια της ιδιωτικής ζωής θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον διάλογο σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη».

Τεχνητή Νοημοσύνη και Κοινωνική Ευθύνη

Βιντεοδιάσκεψη Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 19 Νοεμβρίου, 18.00.

Ειδική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη (9 /11, 13.45-15.45).

Ανταλλαγή απόψεων με τον Th. Jarzombek, Επίτροπο για την Ψηφιακή Βιομηχανία και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας και την Daniela Kolbe, πρόεδρο της Επιτροπής Μελέτης της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη - Κοινωνική Ευθύνη και Οικονομικό, Κοινωνικό και Οικολογικό Δυναμικό».

Ατζεντα

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ (11-13/11)

● Αποτελέσματα εκλογών στις ΗΠΑ (συζήτηση την Τετάρτη 11/11, 15.00).

● Καταπολέμηση της ατιμωρησίας για εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος δημοσιογράφων ανά τον κόσμο.

● Πρόγραμμα EU4Health για το 2021-2027 (συζήτηση την Πέμπτη 12/11, ψηφοφορία την Πέμπτη/Παρασκευή).

● Επενδύσεις στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας (συζήτηση την Τετάρτη, ψηφοφορία την Τετάρτη/Παρασκευή).

● COVID-19: Διαφάνεια όσον αφορά στην αγορά και την πρόσβαση σε εμβόλια. Αντίκτυπος της πανδημίας στη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου (συζήτηση την Πέμπτη 12/11, ψηφοφορία Πέμπτη και Παρασκευή (13/11).

● Τρομοκρατία και ελευθερία έκφρασης (Τετάρτη 11/11).

● Εκλογή πρώτου/-ης αντιπροέδρου (Πέμπτη 11/11).

● Γενικός προϋπολογισμός Ε.Ε. οικονομικού έτους 2021 (11/11).


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (10/11):

● Τροπολογίες στο σχέδιο έκθεσης για τις πολιτικές αντιμετώπισης της γήρανσης στην Ε.Ε. μετά το 2020.

● Σχέδιο γνωμοδότησης για τη διαμόρφωση της πολιτικής ψηφιακής εκπαίδευσης.

● Συζήτηση επί του κανονισμού (Ε.Ε.) 223/2014 σχετικά με το Ταμείο για την Ευρωπαϊκή Βοήθεια στους Απόρους, λεπτομερείς ελάχιστες απαιτήσεις για σκοπούς ελέγχου και τα δεδομένα προς καταγραφή και αποθήκευση.


Γράψτε και στείλτε τη γνώμη ή την πρότασή σας για την κοινωνική Ευρώπη στη διεύθυνση:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/8257efae-81ed-bee9-ccab-e143deae5ea2

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EΟΚΕ/EESC) είναι ένα συμβουλευτικό όργανο της Ε.Ε. το οποίο απαρτίζεται από εκπροσώπους οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων καθώς και άλλων ομάδων συμφερόντων. Γνωμοδοτεί πάνω σε θέματα της Ε.Ε. για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λειτουργώντας σαν γέφυρα ανάμεσα στα όργανα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. και τους πολίτες της.


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» θα ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

ΕΥΡΩΠΗ
Κλειδί ο γρήγορος εντοπισμός
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εκτιμά ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η τήρηση φυσικής απόστασης, η υγιεινή και η χρήση μάσκας προσώπου, έχουν αποδειχτεί επαρκείς για τη μείωση...
Κλειδί ο γρήγορος εντοπισμός
ΕΥΡΩΠΗ
Η στρατηγική για τα εμβόλια
Τρεις κατ' αρχήν συμφωνίες προαγοράς με μεγάλες φαρμακευτικές πολυεθνικές για πιθανά εμβόλια και για πάνω από 1 δισ. δόσεις έχει μέχρι στιγμής συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Θέλουμε το εμβόλιο να είναι ένα...
Η στρατηγική για τα εμβόλια
ΕΥΡΩΠΗ
Τι προβλέπει η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης
Σύμφωνα με τον συμβιβασμό που θα θέσει στο τραπέζι της συνόδου κορυφής του Ιουλίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόσβαση των κρατών-μελών στα 750 δισ. εξαρτάται πλήρως από την αξιολόγηση...
Τι προβλέπει η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΥΡΩΠΗ
«Αόρατες» για την Κομισιόν οι διμερείς συμφωνίες για τα εμβόλια
Κόντρα στην παραδοχή χωρών για διμερείς συμφωνίες, η επικεφαλής διαπραγματεύτρια της Ε.Ε. για τα εμβόλια δηλώνει ότι δεν υπάρχουν.
«Αόρατες» για την Κομισιόν οι διμερείς συμφωνίες για τα εμβόλια
ΕΥΡΩΠΗ
Εκ των υστέρων η Ε.Ε. ζητά «εξηγήσεις» για τις διμερείς συμφωνίες για εμβόλια
Η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. ετοιμάζει επιστολές στους υπουργούς Υγείας των χωρών και ενώ τα εμβόλια έρχονται με το σταγονόμετρο στα κράτη της Ε.Ε.
Εκ των υστέρων η Ε.Ε. ζητά «εξηγήσεις» για τις διμερείς συμφωνίες για εμβόλια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας