Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λουκέτα και... Αγιος ο Θεός στην Ευρώπη

Αλλα έλεγε, άλλα αναγκάστηκε να κάνει ο Μπόρις Τζόνσον 
 

AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λουκέτα και... Αγιος ο Θεός στην Ευρώπη

  • A-
  • A+
Καθώς οι αριθμοί των μολύνσεων και των θανάτων ξεφεύγουν από κάθε προηγούμενο, μία μία οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν με καθολικά ή μερικά λοκντάουν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση ● «Πιρουέτα» Τζόνσον και καραντίνα στην Αγγλία, ηπιότερα μέτρα στο Βέλγιο, όπου οργιάζει ο Covid-19.

Από εθνική καραντίνα σε εθνική καραντίνα –με παραλλαγές– βολοδέρνει και πάλι η Ευρώπη, με το ντόμινο των νέων λοκντάουν να καταδεικνύει αφενός πόσο πολύ ο νέος κορονοϊός ξαναπαίρνει παραμάζωμα τη μια χώρα μετά την άλλη και να αποκαλύπτει αφετέρου πόσο κοντόφθαλμες και απροετοίμαστες είναι τελικά οι κυβερνήσεις τους (όπως και η δική μας), έχοντας αποφύγει να δράσουν έγκαιρα για λόγους πολιτικού κόστους, παρ’ ότι είχαν και τα εργαλεία και τον χρόνο και το χρήμα. Κι έτσι, τώρα, επικαλούμενες την -αιφνιδιαστική, όπως λένε- ορμή του δεύτερου κύματος της πανδημίας και την αφόρητη πίεση που ασκείται εκ νέου στα συστήματα δημόσιας υγείας, αναγκάζονται να καταπιούν τις μεγαλοστομίες και να επαναφέρουν αυτό που ξόρκιζαν μέχρι χθες, τρέχοντας πίσω από τις υγειονομικές εξελίξεις αντί να τις έχουν προλάβει αυτή τη φορά, ως όφειλαν, βλέποντας αυτό που ερχόταν.

Καραμπινάτο παράδειγμα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και δη του Μπόρις Τζόνσον. Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη Βρετανός υπουργός απηχούσε ρητά την κυβερνητική άποψη πως «ένα οριζόντιο εθνικό λοκντάουν δεν είναι αρμόζον. Θα έκανε περισσότερο κακό από ό,τι καλό», μολονότι ο καθημερινός απολογισμός καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19 ανέβαινε ραγδαία, οι επιδημιολογικές προβλέψεις ήταν ήδη ζοφερές και οι εκκλήσεις επιστημόνων προς τον Βρετανό πρωθυπουργό να ξαναθέσει την Αγγλία έστω σε μίνι καραντίνα δύο εβδομάδων έπεφταν στο κενό, με πάγια πρόφαση το οικονομικό πρωτίστως και το κοινωνικό δευτερευόντως πλήγμα. Μόλις δύο μέρες μετά, το Σάββατο, ο Τζόνσον έσπευδε να αναγγείλει αλλοπρόσαλλα πως επιβάλλει δεύτερο οριζόντιο λοκντάουν στην Αγγλία για έναν μήνα τουλάχιστον.

Για «σοκντάουν» έκανε λόγο η χθεσινή Sunday Mirror. Από την ερχόμενη Πέμπτη λοιπόν και μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου βάζουν πάλι λουκέτο καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια και χώροι ψυχαγωγίας, ενώ δεκάδες εκατομμύρια πολίτες θα πρέπει να ξανακλειστούν σπίτι και να μη βγαίνουν παρά μόνο για δουλειά (αν είναι ανέφικτη η τηλεργασία), αγορά τροφίμων και φαρμάκων, επίσκεψη σε γιατρό ή σε άτομο που χρήζει φροντίδας. Τα σχολεία, πάντως, όπως και τα Πανεπιστήμια, παραμένουν ανοιχτά.

Κάνοντας άλλη μια κωλοτούμπα, ο Τζόνσον ανακοίνωσε πως παρατείνεται το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης του 80% μισθού των υπαλλήλων που απολύονται προσωρινά, όταν μέχρι πρότινος αρνούνταν να δεσμευτεί πως θα παράσχει νέο πακέτο γενναίας οικονομικής στήριξης σε όσους τη χρειάζονται. Ενδεικτικά, η ιστοσελίδα της Guardian αναδείκνυε χθες βράδυ τον διογκούμενο αριθμό των λεγόμενων «νεο-πεινασμένων» της μεσαίας τάξης, που αναγκάζονται πια να καταφεύγουν σε συσσίτια για να επιβιώσουν μετά την απώλεια των εισοδημάτων τους από την πανδημία.

Ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο μετράει επίσημα πάνω από ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 46.700 νεκρούς, τους περισσότερους πανευρωπαϊκά. Αν προσμετρηθούν και τα θύματα με πιστοποιητικά θανάτου που αναγράφουν τη λοίμωξη Covid-19, το σύνολό τους αγγίζει τους 60.000 - γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην καθυστερημένη επιβολή του πρώτου λοκντάουν από τον Τζόνσον.

«Μπορεί να δούμε αρκετές χιλιάδες θανάτους τη μέρα» προειδοποιεί τώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός, καθώς ο ιός «διασπείρεται ακόμα πιο γρήγορα κι από το λογικό χειρότερο σενάριο των επιστημονικών μας συμβούλων». Οι τελευταίοι διαμήνυσαν μάλιστα πως ο αριθμός των νεκρών από Covid-19 τον φετινό χειμώνα μπορεί να είναι «διπλά χειρότερος, ή και περισσότερο, συγκριτικά με το πρώτο κύμα»…

Εξ ου και η κυβέρνηση άφησε χθες ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο παράτασης (και) της δεύτερης καραντίνας, η επιβολή της οποίας αναμένεται να εγκριθεί στη Βουλή την Τετάρτη και με τη στήριξη των Εργατικών, που πίεζαν έντονα τον Τζόνσον να ακούσει τους επιστήμονες και να την επαναφέρει άμεσα για να σωθούν ζωές, αφού είχε φανεί πως τα κατά τόπους περιοριστικά μέτρα στην Αγγλία απέτυχαν να συγκρατήσουν τη μετάδοση του ιού, κάνοντας πάλι τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν από εισαγωγές ασθενών με Covid-19.

Σημειωτέον πάντως πως οι αποκεντρωμένες κυβερνήσεις της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας έχουν ήδη σκληρύνει τους τοπικούς περιορισμούς εν είδει λοκντάουν, χωρίς να αντιμετωπίζουν την έκρηξη μολύνσεων και θανάτων που συντελείται στην (σαφώς πολυπληθέστερη) Αγγλία.

Βέλγιο, Αυστρία

Εφιάλτης στο Βέλγιο, ρεκόρ κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους | AP Photo

Στην επιβολή μερικής καραντίνας κατέφυγαν κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πρώτο το Βέλγιο, που αποτελεί επίσημα τη χειρότερα πληγείσα χώρα στην Ε.Ε. με περισσότερα από 1.600 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους – υπερδιπλάσια δηλαδή σε σχέση με αυτά της Γαλλίας, που τέθηκε ήδη σε δεύτερο καθολικό λοκντάουν. Παραδόξως –αν και τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν ήδη– η βελγική κυβέρνηση δεν το… τερμάτισε, αρκούμενη να κλείσει από σήμερα και για έξι βδομάδες επιχειρήσεις και καταστήματα που θεωρούνται μη αναγκαία, χωρίς να ξανακλείσει τους πολίτες στα σπίτια τους. Μερική καραντίνα επαναφέρει από αύριο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και η Αυστρία, επιβάλλοντας μεν σκληρή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, χωρίς να κλείσει όμως τα εμπορικά μαγαζιά και τα Δημοτικά Σχολεία. Στρέφει σε τηλεκπαίδευση Γυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστήμια, ενώ κατεβάζει ρολά σε εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια, θέατρα και μουσεία.

Από την Τετάρτη υποχρεώνονται να ξαναμείνουν σπίτι και οι περισσότεροι πολίτες της Πορτογαλίας, με τον νέο γύρο περιορισμών να αφορά το 70% της χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Λισαβόνας και του Πόρτο. Στη γειτονική Ισπανία ξέσπασαν πάλι βίαιες διαδηλώσεις και λεηλασίες καταστημάτων με αφορμή τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, έχοντας λάβει κοινοβουλευτική έγκριση για επαναφορά της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα μέχρι τον Μάιο. Το σαββατόβραδο 32 άτομα συνελήφθησαν και 12 τραυματίστηκαν στη Μαδρίτη έπειτα από συμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομίας, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε πολλές άλλες πόλεις, όπως Βαρκελώνη και Βαλένθια. «Η βίαιη και η παράλογη συμπεριφορά από ομάδες μειονοτήτων δεν είναι ανεκτή» τουίταρε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Αξιομνημόνευτη, τέλος, είναι η προσέγγιση της Σλοβακίας, η κυβέρνηση της οποίας αποφάσισε να υποβάλει σε γρήγορα διαγνωστικά τεστ αντιγόνων σύσσωμο τον πληθυσμό της χώρας (εκτός των παιδιών κάτω των 10 ετών), που αριθμεί συνολικά 5,5 εκατομμύρια κατοίκους. Απώτερος στόχος να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα για να απομονωθούν εγκαίρως, μπας και γλιτώσει η χώρα το καθολικό λοκντάουν. Το Σάββατο λοιπόν ελέγχθηκαν σχεδόν οι μισοί Σλοβάκοι –2,58 εκατομμύρια–, εκ των οποίων βγήκαν θετικοί οι 25.850, δηλαδή το 1% εξ αυτών, που μπαίνει πλέον σε καραντίνα. Στη γιγαντιαία επιχείρηση συμμετείχαν πάνω από 40.000 υγειονομικοί, στρατιώτες, αστυνομικοί και εθελοντές, σε 5.000 σημεία εξέτασης. Τα δωρεάν τεστ δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τη μετάβαση στη δουλειά σε όσους αρνηθούν να τα κάνουν. Εν μέσω αντιρρήσεων από επιστήμονες, που εκφράζουν αμφιβολίες τόσο για το σκεπτικό του σχεδίου όσο και για την αξιοπιστία των συγκεκριμένων τεστ, το διαγνωστικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο.

ΕΥΡΩΠΗ
Πριν ολιγώρησαν, τώρα τρέχουν...
Η ολιγωρία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αναγκάζει τις χώρες σε καραντίνες και lockdown προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.
Πριν ολιγώρησαν, τώρα τρέχουν...
ΕΥΡΩΠΗ
Βρετανία: «Παράθυρο» για πάνω από μήνα εθνικό lockdown
Με καθημερινά πάνω από 20.000 κρούσματα και σχεδόν 50.000 θύματα του νέου κορονοϊού, ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης Τζόνσον δεν αποκλείει παράταση του lockdown που ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Βρετανία: «Παράθυρο» για πάνω από μήνα εθνικό lockdown
ΕΥΡΩΠΗ
Ξανά σε lockdown το Βέλγιο
«Επιστρέφουμε σε αυστηρό lockdown, το οποίο έχει μόνο έναν σκοπό: να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν θα καταρρεύσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Τα μέτρα θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι την...
Ξανά σε lockdown το Βέλγιο
ΕΥΡΩΠΗ
Αρον άρον σε λοκντάουν η Τσεχία
Μετά την Ιρλανδία, η Τσεχία είναι από χθες το δεύτερο ευρωπαϊκό κράτος που τίθεται σε καθεστώς λοκντάουν με την πανδημία να σαρώνει τη χώρα.
Αρον άρον σε λοκντάουν η Τσεχία
ΕΥΡΩΠΗ
Ξανά «στον πάγο» η Ιρλανδία
Η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε αργά το βράδυ της Δευτέρας να θέσει τη χώρα στο ανώτατο επίπεδο 5 των υγειονομικών περιορισμών, επιβάλλοντας εθνικό λοκντάουν.
Ξανά «στον πάγο» η Ιρλανδία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας