Οπως ήταν αναμενόμενο, με δεδομένο το κακό ιστορικό των γειτόνων μας στην αντισεισμική προστασία, η δόνηση των 6,7 Ρίχτερ προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη γειτονική Τουρκία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Σμύρνης, όπου αρκετά πολυώροφα κτίρια κατέρρευσαν. Μέχρι αργά το απόγευμα, και με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις του Τούρκου υπουργού Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 800 τραυματίστηκαν, ενώ δεκάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα, με τους διασώστες αλλά και πολλούς απλούς ανθρώπους να δίνουν μάχη με τον χρόνο για να τους βγάλουν ζωντανούς.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, υπάρχουν αναφορές για έξι κτίρια που έχουν καταρρεύσει στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. «Μέχρι τώρα υπάρχουν πληροφορίες για έξι κτίρια που κατέρρευσαν στον Μπουρνόβα και το Μπαϊρακλί τις Σμύρνης. Πέρα από αναφορές για ρωγμές σε κτίρια στο Ουσάκ, το Ντενιζλί, τη Μανίσα, το Μπαλίκεσιρ, το Αϊντίν [Αϊδίνιο] και τα Μούγλα, δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες ζωής», τόνισε ο Σοϊλού. Ο δήμαρχος της Σμύρνης Τουντς Σογέρ δήλωσε πως περίπου 20 κτίρια κατέρρευσαν στην επαρχία, αλλά και ότι 70 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια.
Οι εικόνες που έρχονται από τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι συγκλονιστικές, καθώς οι εγκλωβισμένοι μόνο σε ένα πεσμένο οκταώροφο κτίριο στη συνοικία Μπαϊρακλί της Σμύρνης είναι τουλάχιστον 40. «Το κτίριό μας κατέρρευσε στο Μπαϊρακλί, όπου εργαζόμουν. Ανασύραμε ζωντανή μια ηλικιωμένη γυναίκα από τα ερείπια. Το διπλανό κτίριο κατέρρευσε επίσης και τώρα εργάζονται εκεί σωστικά συνεργεία, καθώς υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Προλάβαμε να φύγουμε την τελευταία στιγμή με τον γιο μου, λίγο πριν καταρρεύσει το κτίριο. Η πολυκατοικία έχει οκτώ ορόφους κι εγώ εργαζόμουν στο ισόγειο. Ολα τα διαμερίσματα ήταν γεμάτα στο διπλανό κτίριο που κατέρρευσε», είπε ένας εργαζόμενος στο πολυώροφο κτίριο, ονόματι Ζεκί Σοϊσάλ. Στον Μπουρνόβα, οι διασώστες, με τη συνδρομή κατοίκων και αστυνομικών, προσπαθούσαν να ανοίξουν ένα πέρασμα ανάμεσα στα ερείπια μιας επταώροφης πολυκατοικίας χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονα, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση TRT.
Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε στους πολίτες της χώρας του που επλήγησαν από τον σεισμό: «Μήνυμα σε όλους τους πολίτες μας που επλήγησαν από τον σεισμό στη Σμύρνη. Το κράτος μας με όλα τα μέσα θα σταθεί πλάι στους πολίτες που επλήγησαν από τον σεισμό. Αναλάβαμε πρωτοβουλία προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες στην περιοχή με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπουργεία».
Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι εκτός από τη Σμύρνη και τις γύρω περιοχές, ο σεισμός έγινε αισθητός στo Μποντρούμ (Αλικαρνασσό), στην Προύσα αλλά και την Κωνσταντινούπολη, ενώ κουνήθηκε ακόμη και το Τεκιρντάγ (Ραιδεστός) στην Ανατολική Θράκη! Επίσης κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν ένα μικρό τσουνάμι να πλήττει παράκτιες περιοχές στη Σμύρνη. Ο Ιλκέ Τσιντέ, φοιτητής Ιατρικής, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή Γκιουζελμπαχτσέ της Σμύρνης όταν σημειώθηκε ο σεισμός, είπε πως η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε μετά τον σεισμό. Ο Ισμαήλ Γετισκίν, δήμαρχος του Σεβεριχισάρ της Σμύρνης, δήλωσε πως η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε ως αποτέλεσμα του σεισμού. «Φαίνεται ότι υπήρξε ένα μικρό τσουνάμι», δήλωσε στο δίκτυο NTV.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας