Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Ευρώπη στήνει «κυματοθραύστες» για το δεύτερο σφοδρό κύμα της πανδημίας

Γαλλία

AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ευρώπη στήνει «κυματοθραύστες» για το δεύτερο σφοδρό κύμα της πανδημίας

  • A-
  • A+
Με βαριά καρδιά η Γαλλία επαναφέρει την καραντίνα. Στη Γερμανία ηπιότερο λοκντάουν, αλλά με... κορόνες από την αντιπολίτευση. Ειδικό καθεστώς και στην Ισπανία με την Καταλονία να κλείνει τα σύνορά της. Το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τον διπλασιασμό των μολύνσεων κάθε εννιά μέρες, αρνείται να πάρει μέτρα αποκλεισμού.

Eκρηξη δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού εξακολουθεί να καταγράφεται καθημερινά απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρώπης, κάνοντας τη λέξη «ρεκόρ» να χάνει πια το νόημά της. Αν και μέχρι πρότινος απέρριπταν κατηγορηματικά την επαναφορά εθνικού λοκντάουν για να μη δοθεί χαριστική βολή στην οικονομία, οι κυβερνήσεις δύο εκ των ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών -Γαλλίας και Γερμανίας- πήραν με βαριά καρδιά την απόφαση να επιβάλουν ξανά καραντίνα -καθολική στη γαλλική επικράτεια και μερική στη γερμανική, εξαιρουμένων των σχολείων σε αμφότερες τις περιπτώσεις- ως ένα είδος «κυματοθραύστη» έναντι του δεύτερου σαρωτικού κύματος της πανδημίας που αρχίζει πλέον να μοιάζει με τσουνάμι.

Διακηρυγμένος στόχος, να προστατευτούν εγκαίρως από τυχόν κατάρρευση τα συστήματα δημόσιας υγείας, παρά την κόπωση των πολιτών από τα απανωτά περιοριστικά μέτρα, τη δυσαρέσκεια για την περιστολή των ελευθεριών τους αλλά και τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται εκ νέου σφοδρά.

Για «δραματική κατάσταση» στη Γερμανία από την εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα έκανε λόγο χθες ενώπιον της Μπούντεσταγκ η Ανγκελα Μέρκελ, θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφαση που έλαβε την Τετάρτη μαζί με τους τοπικούς πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων να επιβληθεί αυτή τη φορά (ή προς το παρόν, αν θέλετε) μια πανεθνική καραντίνα… light από την 1η έως την 30ή Νοεμβρίου, που προβλέπει μεταξύ άλλων κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ, θεάτρων και γυμναστηρίων.

Μολονότι ο ημερήσιος απολογισμός μολύνσεων και θανάτων από Covid-19 παραμένει σε σαφώς καλύτερα επίπεδα απ’ ό,τι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν ρισκάρει την πλήρη απώλεια ελέγχου της υγειονομικής κρίσης, επικαλούμενη την αδυναμία ιχνηλάτησης του 75% των κρουσμάτων και τον διπλασιασμό -όπως είπε- των νοσηλευομένων στην εντατική το τελευταίο δεκαήμερο, που εγείρουν ορατό κίνδυνο υπερφόρτωσης των νοσοκομείων «εντός εβδομάδων» αν δεν ληφθούν εδώ και τώρα δραστικά μέτρα που θα σπάσουν την αλυσίδα της μετάδοσης του ιού.

Δύσκολος χειμώνας

«Αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, τέσσερις μακρείς μήνες. Ωστόσο θα τελειώσει» υπογράμμισε η Μέρκελ, ευρισκόμενη σε άμυνα καθώς είχε ήδη δεχτεί δηλητηριώδεις αιχμές για αντιδημοκρατική παράκαμψη της ομοσπονδιακής Βουλής στη διαδικασία λήψης τόσο κρίσιμων αποφάσεων ακόμα κι από τον ομόσταβλό της πρόεδρο του σώματος, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εκτός από τις δριμείες επικρίσεις εκ μέρους των αντιπολιτευόμενων Φιλελεύθερων από το FDP, που την έψεξαν συν τοις άλλοις ότι βάζει ουσιαστικά ταφόπλακα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, η καγκελάριος αποδοκιμάστηκε με οξύτητα και από το ακροδεξιό AfD.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, άρπαξε την ευκαιρία να ξεσπαθώσει πάλι εναντίον της, κατηγορώντας την πως επιβάλλει «κορονο-δικτατορία» μέσω «πολεμικής προπαγάνδας». Συνέκρινε μάλιστα την πανδημία με την κυκλοφορία στους δρόμους, ισχυριζόμενος εξωφρενικά πως η κοινωνία αποδέχεται τα θανατηφόρα τροχαία χωρίς να απαιτεί απαγόρευση της οδήγησης!

«Τα ψέματα, η παραπληροφόρηση κι οι θεωρίες συνωμοσίας δεν πλήττουν μόνο τον δημοκρατικό διάλογο αλλά και τον αγώνα κατά της πανδημίας» απάντησε η Μέρκελ, στηλιτεύοντας με τη σειρά της τους λαϊκιστές πως υποτιμούν επικίνδυνα και ανεύθυνα την υγειονομική απειλή.

Μολονότι πάντως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι στους πληττόμενους εργαζόμενους και επιχειρηματίες, εξαγγέλλοντας νέο πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκπρόσωποι από τους κλάδους της εστίασης και της φιλοξενίας δεν αποκλείεται να προσφύγουν στα δικαστήρια για να άρουν την υποχρεωτική διακοπή της λειτουργίας τους, επικαλούμενοι από τη μια τα χρήματα που επένδυσαν προκειμένου να προσαρμοστούν στα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα κι από την άλλη τη μη δημοσιοποίηση επίσημων στοιχείων που να αποδεικνύουν πως οι επιχειρήσεις τους αποτελούν σοβαρές εστίες μετάδοσης του ιού.

Στη Γαλλία τώρα, το εθνικό λοκντάουν που επανέρχεται από σήμερα είναι δρακόντειο συγκριτικά με το γερμανικό, με επιχειρηματίες να δηλώνουν εξοργισμένοι από τη σχετική απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά με τους γιατρούς να νιώθουν ανακουφισμένοι που ελήφθησαν δραστικά μέτρα για την προστασία των -ήδη εξαιρετικά πιεσμένων- νοσοκομείων από τον κορεσμό.

Μέχρι την 1η Δεκέμβρη τουλάχιστον, κλείνουν μεταξύ άλλων καταστήματα και πανεπιστήμια, ενώ τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά, με υποχρεωτική όμως τη μάσκα για όλους τους μαθητές από έξι ετών και άνω. Ανοιχτά παραμένουν προσώρας και τα πάρκα. Δημόσιες υπηρεσίες, εργοστάσια και κατασκευαστικός κλάδος (οικοδομές) θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Υπό την απειλή προστίμου 135 ευρώ, οι μετακινήσεις εκτός σπιτιού θα επιτρέπονται μόνο με υπεύθυνες δηλώσεις για πολύ συγκεκριμένους λόγους, όπως αγορά τροφίμων και φαρμάκων, μετάβαση σε σχολείο ή δουλειά -όπου είναι αδύνατη η τηλεργασία- και άθληση επί μία ώρα τη μέρα, σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από την κατοικία.

Οπως ανήγγειλε επίσης ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, τα εσωτερικά σύνορα της Γαλλίας με την Ε.Ε. θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτά, σε αντίθεση με τα εξωτερικά σύνορα που θα κλείσουν. Ο στόχος πάντως της μείωσης των κρουσμάτων από 40.000 κατά μέσο όρο τη μέρα σε 5.000 προκειμένου να χαλαρώσει το λοκντάουν από τις αρχές Δεκέμβρη δεν θεωρείται ρεαλιστικός και επιτεύξιμος ακόμα και από επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης που επισημαίνουν πως η καραντίνα θα πρέπει μάλλον να παραταθεί, αφού χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού.

Ισπανία| AP Photo

Στην Ισπανία, η κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας του Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε τελικά χθες να αποσπάσει την κοινοβουλευτική έγκριση ορισμένων έστω κομμάτων της αντιπολίτευσης για εξάμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που λήγει θεωρητικά στις 9 Μαΐου.

Με 194 ψήφους υπέρ, 53 κατά και 99 αποχές από βουλευτές του δεξιού Λαϊκού Κόμματος μεταξύ άλλων, το ειδικό καθεστώς που επιβάλλεται -με προοπτική να επανεξεταστεί τον Μάρτιο- θα παράσχει την απαιτούμενη νομική κάλυψη στις τοπικές κυβερνήσεις των 17 αυτόνομων περιφερειών προκειμένου να μπορούν να επαναφέρουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ενδεχομένως και λοκντάουν, παίρνοντας την «καυτή πατάτα» από την κεντρική κυβέρνηση. Ηδη, οι αρχές της Καταλονίας αποφάσισαν να κλείσουν τα τοπικά σύνορα, απαγορεύοντας κάθε διέλευση από και προς το έδαφός της για 15 μέρες τουλάχιστον. Σύμφωνα με την El Pais, το ίδιο αναμένεται να πράξουν σχεδόν όλες οι περιφέρειες.

Αντίθετος ο Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία | AP Photo

Ανένδοτος πάντως έναντι των εκκλήσεων να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας και της Γερμανίας εμφανίζεται ο Μπόρις Τζόνσον, που αρνείται ξανά να επαναφέρει γενικευμένη καραντίνα, αψηφώντας τον ραγδαίο πολλαπλασιασμό κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν άλλωστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που είχε επιβάλει καθολικό αποκλεισμό στα τέλη του Μάρτη και σήμερα θρηνεί με διαφορά τους περισσότερους νεκρούς πανευρωπαϊκά. «Η σημερινή άποψη της κυβέρνησης είναι πως ένα οριζόντιο εθνικό λοκντάουν δεν είναι αρμόζον. Θα έκανε περισσότερο κακό από καλό» ξεκαθάρισε χθες ο Βρετανός υφυπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αναπόφευκτο να ακολουθηθεί το γαλλικό ή το γερμανικό πρότυπο, παρά τη νέα έκθεση του Imperial College που δείχνει διπλασιασμό των μολύνσεων στην Αγγλία κάθε εννιά μέρες.

ΕΥΡΩΠΗ
Στέλλα Κυριακίδου: Παγκόσμια η πανδημία, παγκόσμιες και οι λύσεις
Ανακοινώσεις για την στρατηγική των εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένονται νωρίς το απόγευμα, από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής και την Επίτροπο Υγείας.
Στέλλα Κυριακίδου: Παγκόσμια η πανδημία, παγκόσμιες και οι λύσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Περισσότερα κρούσματα, λιγότερα εμβόλια και... στραβά μάτια στην Ε.Ε.
Μεγάλη απογοήτευση προκάλεσε στις ευρωπαϊκές χώρες η ανακοίνωση της Pfizer πως μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα παραδίδει λιγότερα εμβόλια ● Σκληρά λοκντάουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Περισσότερα κρούσματα, λιγότερα εμβόλια και... στραβά μάτια στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Covid-19: Προς παράταση lockdown η Γερμανία, πιέζει Βρυξέλλες για το εμβόλιο της Astrazeneca
«Τα ποσοστά μολύνσεων και θανάτων δείχνουν ότι είμαστε ακόμη μακριά από την κανονικότητα (...) Δεν μπορώ να δω πώς αυτή η κατάσταση μπορεί να επιστρέψει» στην περίοδο πριν την επιβολή των περιορισμών, δήλωσε ο...
Covid-19: Προς παράταση lockdown η Γερμανία, πιέζει Βρυξέλλες για το εμβόλιο της Astrazeneca
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη αγοράζει επιπλέον 80 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna
Εν όψει της έναρξης της διαδικασίας έγκρισης του εμβολίου της εταιρείας Moderna, που θα γίνει στις 6 Ιανουαρίου, αντί στις 12, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε την οψιόν που είχε για την αγορά επιπλέον 80...
Η Ευρώπη αγοράζει επιπλέον 80 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna
ΕΥΡΩΠΗ
Covid-19: Στη «φόρα» κατά λάθος, οι μυστικές τιμές των εμβολίων της Ε.Ε.
Δημοσιοποιήθηκαν κατά λάθος - έστω και για λίγο - οι τιμές των εμβολίων που έχει παραγγείλει η Ε.Ε., η οποία, επικαλούμενη τον όρο της εμπιστευτικότητας στις εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει, έχει αρνηθεί...
Covid-19: Στη «φόρα» κατά λάθος, οι μυστικές τιμές των εμβολίων της Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας