Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ατζέντα ραμμένη στα μέτρα της ακροδεξιάς

Η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι

AP Photo/ Virginia Mayo

Ατζέντα ραμμένη στα μέτρα της ακροδεξιάς

  • A-
  • A+

Σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή των μεταναστών στα κράτη-μέλη προτίθεται να προτείνει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην «Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση» που παρουσίασαν χθες ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος για τη μετανάστευση επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η «Ατζέντα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει τις προτάσεις που θα υποβληθούν βραχυπρόθεσμα στα κράτη-μέλη για τη μετανάστευση μετά τα τραγικά γεγονότα στη Μεσόγειο. Περιγράφονται τα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, αλλά και οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν τα επόμενα χρόνια για την καλύτερη διαχείριση όλων των πτυχών της μετανάστευσης. Συγκεκριμένα:

•Μέχρι το τέλος Μαΐου, η Επιτροπή θα προτείνει έναν μηχανισμό προσωρινής κατανομής στο εσωτερικό της Ε.Ε. των ατόμων που σαφώς χρήζουν διεθνούς προστασίας. Πρόταση για ένα μόνιμο, κοινό σύστημα της Ε.Ε., που θα διέπει τη μετεγκατάσταση σε επείγουσες καταστάσεις αιφνίδιας εισροής μεταναστών, η οποία θα υποβληθεί μέχρι τα τέλη του 2015.

•Πρόταση ενεργοποίησης, για πρώτη φορά, του μηχανισμού επείγουσας κατάστασης για να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν αιφνίδια εισροή μεταναστών.

•Πρόταση, μέχρι το τέλος Μαΐου, για ένα πανευρωπαϊκό καθεστώς επανεγκατάστασης, που θα παρέχει για την επόμενη διετία 20.000 θέσεις κατανεμημένες σε όλα τα κράτη-μέλη για εκτοπισμένους που σαφώς χρήζουν διεθνούς προστασίας στην Ευρώπη, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον ποσό 50 εκατ. ευρώ το 2015 και το 2016. Βέβαια, οι 20.000 θέσεις που θα κατανεμηθούν είναι πολύ λίγες, όταν μόνο οι Σύροι μετανάστες φτάνουν τα 380.000 άτομα.

•Εναρξη, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, μιας ναυτικής επιχείρησης στη Μεσόγειο για την εξάρθρωση των δικτύων λαθρομετανάστευσης και την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

•Τριπλασιασμός των οικονομικών και άλλων πόρων για τις κοινές επιχειρήσεις «Τρίτων» και «Ποσειδών» της Frontex το 2015 και το 2016. Σήμερα εγκρίθηκε τροποποιητικός προϋπολογισμός για το 2015 ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι -συνολικά 89 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 57 εκατ. ευρώ για έκτακτη χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης και 5 εκατ. ευρώ του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, για τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή- και μέχρι το τέλος Μαΐου θα παρουσιαστεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο «Τρίτων».

Τα κριτήρια

Οπως διευκρίνισε ο Δ. Αβραμόπουλος, τα βασικά κριτήρια για την κατανομή των μεταναστών στα κράτη-μέλη με το σύστημα των ποσοστώσεων θα είναι ο πληθυσμός (στοιχεία μέχρι 1.1.2014) και το ΑΕΠ κάθε χώρας (στοιχεία 2013). Ως διορθωτικά κριτήρια θα ληφθούν υπόψη ο μέσος όρος μεταναστών στους οποίους παραχωρήθηκε άσυλο κατά την περίοδο 2010-2012 σε κάθε χώρα και το ποσοστό συνολικής ανεργίας (στοιχεία 2014), με βάση τη Eurostat. Η πρόταση για υποχρεωτικό σύστημα κατανομής μεταναστών με ποσοστώσεις αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις μεταξύ των «28».

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν ορισμένα πολιτικά κόμματα (ακροδεξιά, ξενοφοβικά, ευρωφοβικά…), ιδίως στις χώρες στις οποίες έχει αρχίσει ή θα αρχίσει σύντομα προεκλογική εκστρατεία. Επιπλέον, υπάρχει και το πρόβλημα των χωρών που έχουν το δικαίωμα εξαίρεσης (Opting Out), που προβλέπεται από την κοινοτική συνθήκη.

Πρόκειται για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Δανία. Ηδη η αρμόδια υπουργός στη Μ. Βρετανία, με την όχι και τόσο φιλική δήλωσή της για τους μετανάστες που θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη («…να τους γυρίσουν πίσω»), έδειξε ότι η νέα κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον δεν πρόκειται να αποδεχτεί την πρόταση της Επιτροπής, ιδίως ενόψει του δημοψηφίσματος το 2017 για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε…

Η «Ατζέντα», λοιπόν, αποτελεί μια ευρωπαϊκή απάντηση, καθώς συνδυάζει εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές, την πλήρη αξιοποίηση των οργανισμών και των εργαλείων της Ε.Ε. και την ανάμιξη όλων των εμπλεκόμενων μερών: κρατών-μελών, οργάνων της Ε.Ε., διεθνών οργανισμών, κοινωνίας των πολιτών, τοπικών αρχών και τρίτων χωρών. Το μπαλάκι τώρα είναι στην πλευρά των κρατών-μελών…

ΕΥΡΩΠΗ
Οψιμη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στους πρόσφυγες
Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ πρότεινε τη μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 προσφύγων από κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία. Η Επιτροπή έχει ήδη...
Οψιμη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στους πρόσφυγες
Δημήτρης Αβραμόπουλος
ΕΥΡΩΠΗ
Οψιμος ανθρωπισμός Αβραμόπουλου
Ο αρμόδιος για το μεταναστευτικό επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αποφάσισε χθες να ξιφουλκήσει κατά της κυβέρνησης, λίγους μήνες πριν τελειώσει η...
Οψιμος ανθρωπισμός Αβραμόπουλου
ΕΥΡΩΠΗ
Τι έχεις Ευρώπη; Τι είχα πάντα...
Βαθιά διχασμένη και χωρίς να έχει κάνει ούτε μισό θετικό βήμα στην άτυπη σύνοδο κορυφής του Ζάλτσμπουργκ, η Ευρώπη... ανέβαλε για το μέλλον την ανεύρεση λύσης στα δύο ακανθώδη ζητήματα που συζητήθηκαν: το...
Τι έχεις Ευρώπη; Τι είχα πάντα...
ΕΥΡΩΠΗ
Προτείνει την καταδίκη Ουγγαρίας, Τσεχίας και Πολωνίας για το μεταναστευτικό
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τάραξε επιτέλους τα λιμνάζοντα ύδατα στο μεταναστευτικό, κατόπιν προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η γενική εισαγγελέας Ελεανόρ Σάρπστον σύστησε χθες την καταδίκη της Πολωνίας, της...
Προτείνει την καταδίκη Ουγγαρίας, Τσεχίας και Πολωνίας για το μεταναστευτικό
ΕΥΡΩΠΗ
«Ναυάγιο» στα ρηχά
Η πολυδιαφημισμένη προ-συμφωνία της Μάλτας για τη διανομή προσφύγων έτυχε χλιαρής έως αρνητικής υποδοχής από τα κράτη - μέλη και μοιάζει καταδικασμένη πριν ακόμα σχηματιστεί ως ολοκληρωμένη πρόταση.
«Ναυάγιο» στα ρηχά
ΕΥΡΩΠΗ
Ιταλο-ισπανική διένεξη για το προσφυγικό
Τέλος δεν φαίνεται να έχει η οδύσσεια των προσφύγων στο πλοίο της Open Arms, με το θέμα να λαμβάνει διαστάσεις ιταλο-ισπανικής διένεξης. Ηδη η ισπανική ΜΚΟ απέρριψε χθες την προσφορά της κυβέρνησης Σάντσεθ.
Ιταλο-ισπανική διένεξη για το προσφυγικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας