• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 27.8°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 24.0°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.0°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 27.0°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  5 BF
  46%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 26.1°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.6°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 26.7°C
  6 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  41%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  4 BF
  39%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  3 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 27.8°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.3°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.1°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.0°C
  4 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 26.1°C
  3 BF
  49%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  30%
Δεύτερο κύμα λαθών με τον Covid-19

Μασσαλία

AP Photo/Daniel Cole
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεύτερο κύμα λαθών με τον Covid-19

 • A-
 • A+
Οι κακοί χειρισμοί και οι καραντίνες της πρώτης φάσης άφησαν πίσω τους συντρίμμια (ύφεση, ανεργία), αλλά δεν έγιναν μαθήματα για το αναμενόμενο δεύτερο κύμα. ● Απροετοίμαστες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επιλέγουν τώρα τα τοπικά -κυρίως τιμωρητικά- μέτρα σε βάρος των φτωχότερων τάξεων (βλέπε Μασσαλία, Μάντσεστερ, Μαδρίτη, Νότια Ιταλία), προκαλώντας μοιραία εντάσεις από την έκρηξη των ανισοτήτων. ● Ο ρόλος των ημιαυτόνομων τοπικών κυβερνήσεων στην αποκέντρωση της διαχείρισης και τα ευάλωτα υγειονομικά συστήματα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Από τον ευρωπαϊκό Βορρά έως τον Νότο, κυβερνήσεις και τοπικοί αξιωματούχοι είναι στα «χαρακώματα» ένεκα του κορονοϊού. Σε ορισμένες χώρες και περιπτώσεις, δεν είναι πια στην ίδια, αλλά σε αντίθετες πλευρές...

Υπό το φάσμα της ύφεσης και της έκρηξης της ανεργίας που άφησαν πίσω τους οι καραντίνες και οι κακοί χειρισμοί του πρώτου κύματος της πανδημίας, οι περισσότερες ηγεσίες -στην πλειονότητά τους αναίτια απροετοίμαστες για το προβλεφθέν δεύτερο κύμα- δεν έχουν τώρα ούτε την πολιτική βούληση, ούτε τα οικονομικά μέσα για να επιβάλουν στις χώρες τους μια δεύτερη πλήρη καραντίνα.

Κι έτσι, με την παραγωγή ενός θαυματουργού εμβολίου να φαντάζει ακόμη χίμαιρα και με τα υγειονομικά συστήματα να παραμένουν στην πλειονότητά τους υποχρηματοδοτούμενα και υποστελεχωμένα, η τακτική που έχει μέχρι τώρα προκριθεί -προ δηλαδή της έλευσης και της εποχικής γρίπης- είναι κυρίως η κατά τόπους επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Μέτρα δαιδαλώδη, που διαρκώς εναλλάσσονται, αυστηροποιούνται, και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν διχαστικά, εντείνουν προϋπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες και πυροδοτούν έντονες αντιδράσεις. Τόσο από τις τοπικές αρχές -βάσει και πολιτικών κινήτρων- όσο και από τον ψυχολογικά κουρασμένο, απηυδισμένο από τους χειρισμούς και ανυπάκουο πια πληθυσμό.

Μετωπικές συγκρούσεις

AP Photo/Bernat Armangue

Ισως τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στη Μαδρίτη, στο Μάντσεστερ και στη Μασσαλία. Ητοι στην Ισπανία, στη Βρετανία και στη Γαλλία: τρεις ευρωπαϊκές χώρες που ξαναπλήττονται βαριά από την πανδημία...

Οταν τον περασμένο Μάρτιο ενέσκηψε το πρώτο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ πήρε την κατάσταση στα χέρια της, επιβάλλοντας στη χώρα καραντίνα και αναλαμβάνοντας τον πλήρη έλεγχο των υγειονομικών υπηρεσιών και της αστυνόμευσης και στις 17 αυτόνομες περιφέρειες της χώρας.

Μετά, όταν ο εφιάλτης υποχώρησε, πέρασε στο αντίθετο άκρο. Εγινε αποκέντρωση της διαχείρισης της υγειονομικής πολιτικής. Και κάπως έτσι φτάσαμε στις αρχές του φθινοπώρου και στη μεγάλη σύγκρουση μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της ελεγχόμενης από τη Δεξιά περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης υπό την πολιτικά υπερφιλόδοξη Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο.

Η απόφαση της τελευταίας να επιβάλει επιλεκτικά σχεδόν «τιμωρητικούς» περιορισμούς στα φτωχότερα εργατικά προάστια της Μαδρίτης -όπου καταγραφόταν μεν έξαρση των κρουσμάτων, αλλά οι κάτοικοί τους μπορούσαν να βγαίνουν για δουλειά εκτός ορίων, σαρδελοποιημένοι στα βαγόνια του μετρό και στα λεωφορεία- προκάλεσε σύγχυση και οργισμένες αντιδράσεις.

Εκτοτε, η κεντρική κυβέρνηση παρενέβη με την επέκταση του μέτρου -μεταξύ άλλων- σε όλη τη Μαδρίτη. Η περιφερειακή κυβέρνηση και μέρος των κατά τόπους αρχών προσέφυγαν στα δικαστήρια, που ανέτρεψαν το μέτρο. Η κυβέρνηση Σάντσεθ απάντησε με την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην ισπανική πρωτεύουσα, αναιρώντας τη δικαστική απόφαση. Η πολιτική έριδα συνεχίζεται, μαζί με την εξάπλωση του κορονοϊού, μέχρι και τώρα...

Η κατάσταση δεν είναι διαφορετική στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας. Οι δημοτικές αρχές πληροφορήθηκαν στο παρά ένα την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να επιβάλει στην περιφέρειά της μίνι καραντίνα, ξαναβάζοντας την τοπική οικονομία στον «πάγο». Οι αντιδράσεις ήταν υπερκομματικές και οργισμένες. Και από τη δημαρχία και την περιφέρεια.

Και από όσους μαγαζάτορες είχαν καταφέρει να σταθούν όρθιοι μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Και από μεγάλη μερίδα των 800.000 κατοίκων της Μασσαλίας, το 40% των οποίων βρίσκεται σήμερα στο ή κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και τοπικών αρχών χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μάχη μεταξύ της οικονομικο-πολιτικής ελίτ του Παρισιού και των επαναστατών του Νότου. Καθώς δε η πανδημία συνεχίζει την επέλασή της (και) ανά τη γαλλική επικράτεια και η μία μετά την άλλη περιοχές κηρύσσονται «κόκκινες ζώνες», οι αντιδράσεις έχουν εξαπλωθεί μέχρι και στο -υπό περιορισμό πλέον- Παρίσι.

Μάντσεστερ

AP Photo/Jon Super

Μνημειώδης θεωρείται και η μετωπική σύγκρουση της συντηρητικής κυβέρνησης Τζόνσον με τον Εργατικό δήμαρχο του Μάντσεστερ, στη Βρετανία. Ο 50χρονος Αντι Μπέρνχαμ, πρώην υπουργός Υγείας επί πρωθυπουργίας Γκόρντον Μπράουν, κήρυξε αντάρτικο κατά των σχεδίων της Ντάουνινγκ Στριτ να επιβάλει αυστηρότατα μέτρα περιορισμού στην ευρύτερη περιφέρεια του Μάντσεστερ, τον δεύτερο μεγαλύτερο, και δη εργατικού πληθυσμού, μητροπολιτικό δήμο στη χώρα.

Υποστηριζόμενος ακόμη και από κυβερνητικούς βουλευτές που εκλέγονται στην περιοχή, αμφισβήτησε ανοιχτά τους -κατά γενική ομολογία- κάκιστους χειρισμούς της κυβέρνησης Τζόνσον απέναντι στην πανδημία. Αξίωσε, αλλά δεν εξασφάλισε, μεγαλύτερη οικονομική στήριξη για τις επιχειρήσεις στην περιφέρειά του που αναγκάζονται να περιορίσουν τη λειτουργία τους, αλλά και για τις θέσεις εργασίας που μοιραία θα χαθούν.

Παρά το γεγονός ότι τελικά επιβλήθηκε από το Λονδίνο το μίνι λοκντάουν στο λεγόμενο Μείζον Μάντσεστερ, ο Μπέρνχαμ έγινε λίγο-πολύ το νέο σύμβολο της εξάλειψης των κοινωνικών ανισοτήτων στην Αγγλία, μετά του πλούσιου Νότου και του βιομηχανικού Βορρά.

Κέντρα και απόκεντρα

Η εξίσωση μεταξύ συγκέντρωσης και αποκέντρωσης εξουσιών φαντάζει δυσεπίλυτη ακόμη και σε χώρες όπου το δίλημμα έχει τυπικά εδώ και καιρό απαντηθεί. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων έχουν τον πρώτο λόγο στην επιβολή των κατά τόπους μέτρων περιορισμού έναντι της πανδημίας. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ ακόμη και σήμερα πασχίζει για την επίτευξη ενός σχετικού, σε εθνικό επίπεδο, συντονισμού.

Στην Ιταλία, αντίστοιχα, οι κατά τόπους χειρισμοί της υγειονομικής κρίσης έγκεινται στις περιφερειακές κυβερνήσεις και η κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης δίνει τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές. Δεν λείπουν, ωστόσο, οι έριδες για τη δυσαρμονία που δημιουργούν οι ανισότητες μεταξύ του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου, ενώ οι αντιδράσεις πυκνώνουν και σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ περιφερειακών κυβερνήσεων και δημάρχων.

Συνέβη π.χ. προ ημερών μεταξύ του δημάρχου της Νάπολης και του περιφερειάχη της Καμπανίας, με τον πρώτο να καταγγέλλει τον δεύτερο για περαιτέρω φτωχοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περιορίζοντας το ωράριο λειτουργίας. Από χθες, εν τω μεταξύ, στη μεγαλούπολη του ιταλικού Νότου επιβλήθηκε απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας. Ανάλογα μέτρα εφαρμόστηκαν και στον ιταλικό Βορρά.

ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη... αναστέλλει τις γιορτές λόγω του ιού
Την υιοθέτηση αυστηρών περιοριστικών μέτρων εν όψει των γιορτών ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορονοϊού.
Η Ευρώπη... αναστέλλει τις γιορτές λόγω του ιού
ΕΥΡΩΠΗ
Αυστηροποίηση μέτρων στην Ευρώπη με το δεύτερο κύμα σε πλήρη εξέλιξη
Επεκτείνονται σταδιακά σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας, καθώς καθημερινά αυξάνονται οι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων ακόμη και σε περιοχές που δεν είχαν...
Αυστηροποίηση μέτρων στην Ευρώπη με το δεύτερο κύμα σε πλήρη εξέλιξη
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη τρέχει και δεν φτάνει
Συνεχή περιοριστικά μέτρα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού.
Η Ευρώπη τρέχει και δεν φτάνει
ΕΥΡΩΠΗ
Ρεκόρ κρουσμάτων στη Γαλλία, υψηλό πενταμήνου στην Ιταλία
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν με σφοδρότητα το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τις επιμέρους κυβερνήσεις να προχωρούν σε συνεχή περιοριστικά μέτρα, επιχειρώντας να ανακόψουν την ορμή της.
Ρεκόρ κρουσμάτων στη Γαλλία, υψηλό πενταμήνου στην Ιταλία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας