Εξηγήσεις από την Κύπρο και τη Μάλτα εντός δύο μηνών ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη φάμπρικα των «χρυσών διαβατηρίων», τη χορήγηση δηλαδή ιθαγένειας σε ξένους επενδυτές.
Όπως έγινε σήμερα γνωστό, η Κομισιόν κινεί διαδικασίες επί παραβάσει κατά των δύο αυτών χωρών, εκδίδοντας προειδοποιητικές επιστολές, καθώς θεωρεί ότι η χορήγηση από τα εν λόγω κράτη της υπηκοότητάς τους -και, συνεπώς, της ιθαγένειας της ΕΕ- ως αντάλλαγμα για προκαθορισμένη πληρωμή ή επένδυση και χωρίς να υπάρχει πραγματικός δεσμός με τα οικεία κράτη-μέλη, δεν συνάδει με την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ταυτόχρονα, τονίζει η Κομισιόν, υπονομεύει την ακεραιότητα του καθεστώτος της ιθαγένειας της ΕΕ που προβλέπεται στο άρθρο 20 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Λόγω της φύσης της ιθαγένειας της ΕΕ, τα συστήματα αυτά έχουν επιπτώσεις στο σύνολο της Ένωσης. Όταν ένα κράτος μέλος χορηγεί ιθαγένεια, το ενδιαφερόμενο πρόσωπο καθίσταται αυτομάτως πολίτης της ΕΕ και απολαύει όλων των δικαιωμάτων που συνδέονται με αυτό το καθεστώς, όπως το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας, διαμονής και εργασίας εντός της ΕΕ ή το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές, καθώς και στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά συνέπεια, τα αποτελέσματα των συστημάτων χορήγησης ιθαγένειας σε επενδυτές δεν περιορίζονται στα κράτη μέλη που τα εφαρμόζουν, ούτε είναι ουδέτερα σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη και την ΕΕ στο σύνολό της.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η χορήγηση της ιθαγένειας της ΕΕ ως αντάλλαγμα για προκαθορισμένες πληρωμές ή επενδύσεις χωρίς να υπάρχει πραγματικός δεσμός με τα οικεία κράτη μέλη υπονομεύει την ουσία της ιθαγένειας της ΕΕ.
Εάν οι απαντήσεις των δύο κυβερνήσεων δεν είναι ικανοποιητικές, η Επιτροπή μπορεί να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη για το θέμα αυτό.
Οι «χρυσές βίζες» έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Κύπρο, ειδικά μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Al Jazeera που οδήγησαν το υπουργικό συμβούλιο στην κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος. Μετά τη σφοδρή καταδίκη αναγκάστηκε σε παραίτηση ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης κα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας