Επιχειρήσεις της γαλλικής αστυνομίας κατά «δεκάδων ατόμων» που ανήκουν στον ισλαμιστικό χώρο. Επιδρομές σε ισλαμικές ενώσεις και οργανώσεις, με σχέδια κατάργησης περίπου 50 εξ αυτών. Πάνω από 80 έρευνες για ρητορική μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσπευση των προαποφασισμένων απελάσεων 213 αλλοδαπών που ήταν σε λίστες των Αρχών ως ύποπτοι για ακραίες θρησκευτικές πεποιθήσεις, εκ των οποίων οι 180 εκτίουν ήδη ποινές φυλάκισης στις γαλλικές φυλακές.
Με σιδηρά πυγμή απαντά η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με αφορμή την αποτρόπαιη δολοφονία, διά αποκεφαλισμού, του καθηγητή Ιστορίας, Σαμιέλ Πατί, την περασμένη Παρασκευή, σε προάστιο του Παρισιού, από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής, που ζούσε στο Εβρέ, βορειοδυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας.
Ειδεχθές, το έγκλημα καταδικάστηκε απερίφραστα από τη μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας. Κίνητρο ήταν η εκδίκηση για την απόφαση του Γάλλου καθηγητή να δείξει στην τάξη του, σε μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης -και κατόπιν σχετικής προειδοποίησης προς τους μουσουλμάνους μαθητές- τα βλάσφημα κατά το Ισλάμ σκίτσα του Charlie Hebdo με τον Μωάμεθ.
Ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Μέχρι και χθες είχαν προσαχθεί 15 άτομα σε σχέση με τη δολοφονία. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται συγγενείς του δράστη, ο πατέρας μιας μαθήτριας στο γυμνάσιο όπου εργαζόταν ο Πατί -η οποία δεν ήταν καν παρούσα στο επίμαχο μάθημα- ένας ισλαμιστής μαροκινής καταγωγής, γνωστός στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριώw, που χρησιμοποιούσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως βήμα καταγγελίας των γαλλικών αρχών για «ισλαμοφοβία», καθώς και κατά πληροφορίες τέσσερις μαθητές, εκ των οποίων ο ένας αφέθηκε ελεύθερος.
Μέτρα στα σχολεία
Κατόπιν κυβερνητικής σύσκεψης, αποφασίστηκε η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα γαλλικά σχολεία, όταν θα ξανανοίξουν στις 2 Νοεμβρίου, μετά τις φθινοπωρινές -διάρκειας δύο εβδομάδων- διακοπές. Προς το παρόν, παίρνοντας κεντρική θέση στο προσκήνιο, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν επισκέφθηκε χθες την οικογένεια του θύματος και αργότερα το απόγευμα αναμενόταν να έχει συνάντηση με στελέχη του Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής Πίστης, της κύριας μουσουλμανικής οργάνωσης στη χώρα.
«Ο αποκεφαλισμός του δασκάλου θα σκληρύνει την πίστη της Γαλλίας στον κοσμικό χαρακτήρα», εκτιμά σε άρθρο του ο Economist. Προς επίρρωση, αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου και η προαναγγελθείσα από τον Μακρόν κατάθεση νομοσχεδίου κατά αυτού που ο ίδιος ονόμασε στις αρχές Οκτωβρίου -προ της δολοφονίας Πατί και μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στα πρώην γραφεία του Charlie Hebdo- «ισλαμιστικό αυτονομισμό».
Αναλυτές επισημαίνουν τη δύσκολη συγκυρία, καθώς η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Μακρόν βρίσκεται σε πολιτικές «Συμπληγάδες». Από τη μία, είναι οι έντονες επικρίσεις που δέχεται για τον χειρισμό της πανδημίας και των καταστροφικών συνεπειών της στην εθνική οικονομία. Από την άλλη, είναι οι εντεινόμενες -ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2022- πιέσεις από τα ακροδεξιά και συντηρητικά κόμματα για ακόμη πιο σκληρή (μεταναστευτική και όχι μόνον) πολιτική.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας