Τη μνήμη του Γάλλου καθηγητή Σαμιέλ Πατί, ο οποίος βρήκε φρικτό θάνατο το βράδυ της Παρασκευής, τίμησαν χιλιάδες πολίτες στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, καταγγέλλοντας παράλληλα τη βία.
Το «παρών» στη μεγάλη συγκέντρωση στη γνωστή Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι έδωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, η δήμαρχος της πόλης Αν Ιντάλγκο και ο Ζακ-Λικ Μελανσόν της «Ανυπότακτης Γαλλίας».
Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν επίσης οι υπουργοί Παιδείας και Ιθαγένειας, «προς υποστήριξη των δασκάλων, της κοσμικότητας, της ελευθερίας της έκφρασης και κατά του ισλαμισμού».
«Τα σχολεία κλαίνε, αλλά δεν φοβούνται...», ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Λιόν, στην Τουλούζη, στο Στρασβούργο, στη Νάντη, στη Μασσαλία, στη Λιλ και στο Μπορντό.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η επίθεση έφερε όλα τα χαρακτηριστικά μιας «ισλαμικής τρομοκρατικής επίθεσης» και ότι ο δάσκαλος δολοφονήθηκε επειδή «δίδαξε ελευθερία έκφρασης».
«Ένας πολιτισμός δεν σκοτώνει έναν αθώο, η βαρβαρότητα το κάνει», δήλωσε ο Τάρεκ Ομπρού, ιμάμης τζαμιού στο Μπορντό, στο France Inter.
Και ο Laurent Nuñez, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής ομάδας εργασίας της Γαλλίας, δήλωσε στο ραδιόφωνο της France Info: «Μια γραμμή έχει διασταυρωθεί», επικαλούμενος την επίθεση κατά της «ελευθερίας διδασκαλίας» και της «βαρβαρότητας της πράξης».
«Πέρασαν μια γραμμή» τόνισε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής Λοράν Νουνέζ, κάνοντας λόγο για μια επίθεση «στην ελευθερία της διδασκαλίας».
Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι θα προτείνει την ενίσχυση των ελέγχων στη χρηματοδότηση ορισμένων ισλαμιστικών ενώσεων καθώς ο δράστης της δολοφονίας φέρεται να ήταν ακραίος ισλαμιστής.
«Υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση ενός αριθμού ισλαμιστικών ενώσεων για το οποίο νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε κάτι», είπε ο ίδιος στον τηλεοπτικό σταθμό France 3.
Ο υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα, όπου μπορούν να βελτιωθούν οι έλεγχοι, τα κρυπτονομίσματα λέγοντας ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση οργανώσεων ή ενόπλων στο εξωτερικό. «Τα κρυπτονομίσματα συνιστούν πραγματικό πρόβλημα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας... πρέπει να ενισχύσουμε τις συσκευές μας».
11η σύλληψη
Στη σύλληψη ενός ακόμα ατόμου, του ενδέκατου συνολικά, προχώρησαν στο μεταξύ οι γαλλικές αστυνομικές αρχές για τον αποτρόπαιο θάνατο του Γάλλου καθηγητή.
Ο 47χρονος Σαμιέλ Πατί αποκεφαλίστηκε κοντά στο σχολείο όπου δίδασκε, στην κωμόπολη Κονφλάν -Σεν-Ονορίν, βορειοδυτικά του Παρισιού. Η αστυνομία κατονόμασε ως δράστη τον Αμπντουλάχ Α., ένα 18χρονο τσετσενικής καταγωγής, γεννημένο στη Μόσχα.
Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία για την ταυτότητα του τελευταίου συλληφθέντα.
Τέσσερις στενοί συγγενείς του υπόπτου ως δράστη συνελήφθησαν λίγο μετά την αποτρόπαια δολοφονία. Άλλα έξι άτομα τέθηκαν υπό κράτηση το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα ενός μαθητή στο σχολείο του θύματος και ενός ιεροκήρυκα που τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν ως ριζοσπαστικού Ισλαμιστή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας