Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύνοδος Ε.Ε.: Μεγάλη ατζέντα, μικρές προσδοκίες
AP Photo/Francisco Seco, Pool

Σύνοδος Ε.Ε.: Μεγάλη ατζέντα, μικρές προσδοκίες

  • A-
  • A+

Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η τουρκική προκλητικότητα, εστιάζει η δεύτερη και τελευταία μέρα της συνόδου κορυφής, αφού χθες κυριάρχησε το Brexit και μετατέθηκε για σήμερα η υπόλοιπη «καυτή» ατζέντα, που περιλαμβάνει επίσης τις συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, την διαχείριση της πανδημίας και το Ταμείο Ανάκαμψης από τη νέα κρίση.

Μέχρι στιγμής οι ηγέτες των κρατών-χωρών συμφώνησαν να πραγματοποιούν τηλεδιάσκεψη σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση με στόχο τον συντονισμό των μέτρων κατά του Covid-19, την ώρα που το δεύτερο κύμα της επιδημίας πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.

«Υπήρξε συμφωνία ότι θα έχουμε διαβουλεύσεις σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση πλέον σχετικά με τις καλύτερες μεθόδους και τις καλύτερες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος», είπε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μίχολ Μάρτιν.

Ο Ιταλός ομόλογός του, Τζουζέπε Κόντε, πρόσθεσε ότι οι τηλεδιασκέψεις αυτές θα συμβάλουν στον συντονισμό των κινήσεων ως προς την ιχνηλάτηση, την επιβολή περιοριστικών μέτρων, τα εμβόλια και τις θεραπείες.

Τελεσίγραφο στο Λονδίνο για την εμπορική μετά-Brexit συμφωνία

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρώτης μέρας, οι «27» συμφώνησαν ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία σχετικά με τη μελλοντική σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία δίνοντας τελεσίγραφο στο Λονδίνο σχετικά με το αν προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις ή να κινηθεί προς ασύντακτο Brexit σε τρεις μήνες.

Ειδικότερα, διαπίστωσαν «με ανησυχία» ότι οι πρόοδοι που είχαν επιτευχθεί «σε ζητήματα κλειδιά που ενδιαφέρουν την ΕΕ δεν είναι ακόμη επαρκείς για να συναφθεί συμφωνία» και καλούν το Λονδίνο να πράξει αυτό που θεωρούν «απαραίτητο» για να κλειστεί η συμφωνία.

«Γνωρίζουμε καλά ότι θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια: πρέπει αυτή η προσπάθεια να είναι λογική, να προασπίζει τις αλιευτικές δραστηριότητες της ΕΕ και αυτό περνά μέσα από μια πρόσβαση στα ύδατα που να είναι αμοιβαία και σταθερή», δήλωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Μπαρνιέ επεσήμανε ότι οι «αποκλίσεις» συνεχίζουν να υφίστανται σε άλλα θέματα. «Αλλά υπάρχουν τρία θέματα στα οποία το χάσμα είναι πάρα πολύ μεγάλο σήμερα, ώστε να μπορώ να πω τώρα ότι η προοπτική είναι αυτής μιας συμφωνίας» προειδοποίησε.

Εκτός από την αλιεία, τα εμπόδια αφορούν τις εγγυήσεις που ζητούνται από τους Βρετανούς στο θέμα του ανταγωνισμού καθώς και τον τρόπο διευθέτησης των διαφορών στη μελλοντική συμφωνία. Το τελευταίο αυτό θέμα δεν έχει την ίδια σημασία για όλα τα κράτη μέλη, αλλά για ορισμένα, με την Γαλλία επικεφαλής, το θέμα αποτελεί κόκκινη γραμμή.

«Απογοήτευση» από Λονδίνο εν αναμονεί της απάντησης Τζόνσον

Ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ αντέδρασε αμέσως μέσω Twitter, εκφράζοντας την απογοήτευσή του με την αντίδραση της Ε.Ε. και την έκπληξή του για το γεγονός ότι «η ΕΕ δεν δεσμεύεται πλέον να εργαστεί εντατικά» και εξακολουθεί να ζητά προσπάθειες από το Λονδίνο.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα αναγκαστεί να απαντήσει σήμερα στην Ε.Ε. για το αν αποδέχεται μία «στενή» εμπορική συμφωνία ή θα κινηθεί προς την έξοδο άνευ συμφωνίας, επιρρίπτοντας για την εξέλιξη αυτή την ευθύνη στην Ένωση.

Μετά την προσπάθεια του Τζόνσον να υποσκάψει την συμφωνία αποχώρησης του 2020, υπάρχουν φόβοι ότι το Λονδίνο κάνει χρήση της «Θεωρία του Τρελού», σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, σε μία αναφορά στην μέθοδο που χρησιμοποίησε κατά τον Ψυχρό Πόλεμο η κυβέρνηση Νίξον υπονοώντας προς τις ηγεσίες του σοβιετικού μπλοκ ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει απρόβλεπτη και παράλογη συμπεριφορά.

Ο Τζόνσον έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προτιμά την έξοδο μετά συμφωνίας, αλλά και επίσης ότι η Βρετανία μπορεί να τα καταφέρει θαυμάσια και σε ένα σενάριο χωρίς συμφωνία, στο πλαίσιο του οποίου το διμερές εμπόριο ύψους 900 δισ. δολαρίων θα περιέλθει σε αβεβαιότητα, ενώ τα σύνορα θα μπλοκαριστούν, μετατρέποντας την κομητεία του Κεντ σε αχανές πάρκινγκ φορτηγών.

Σήμερα Covid-19 και οι σχέσεις με αφρικανικές χώρες, τον Δεκέμβρη η κλιματική κρίση

Επίσης, χθες, οι «27» μετέθεσαν για την επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου τις αποφάσεις σχετικά με τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υποστήριξε πως «η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για εμάς ως Ε.Ε.» για να προσθέσει ότι χρειάζεται «περισσότερη πολιτική βούληση» για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σε ό,τι αφορά τον νέο κορονοϊό, ο ίδιος έκανε λόγο για «σοβαρή και άνευ προηγουμένου» κατάσταση, αλλά ισχυρίστηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. «Πήραμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία, ειδικά όσον αφορά τις δοκιμές και τον εντοπισμό», είπε.

Εκτός από την πανδημία, η Ε.Ε. συζητά σήμερα και τις σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες, συνεχίζοντας μια συζήτηση που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά παρεμποδίστηκε από την εμφάνιση του Covid-19.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε βρεθεί στην Αντίς Αμπέμπα για να συναντηθεί με ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης, όταν ο Μισέλ αναγκάστηκε να αναβάλει τη σύνοδο ΕΕ-ΑΕ για το επόμενο έτος.
 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα πίστωση χρόνου στον Ερντογάν δίνει η Γερμανία
Αλλη μία εβδομάδα διορία προς τον Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χ. Μάας, ώστε αν ο πρόεδρος της Τουρκίας επιδιώκει να προκαλέσει τετελεσμένα με το «Ορούτς Ρέις» να επισπεύσει τις...
Νέα πίστωση χρόνου στον Ερντογάν δίνει η Γερμανία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Τουρκία στο μενού της Συνόδου των «27» της Ε.Ε
Προσπάθεια για να δοθεί ισχυρή προειδοποίηση στην Άγκυρα υποσχέθηκε μιλώντας στο Reuters υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συνεδριάζει για δεύτερη μέρα στις Βρυξέλλες.
Η Τουρκία στο μενού της Συνόδου των «27» της Ε.Ε
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: Στα ρηχά οι συζητήσεις, ες αύριον τα ευρωτουρκικά
Δυσαρέσκεια για τη μη λήψη αποφάσεων εκφράζεται από ανώτατους αξιωματούχους, ακόμα και εντός των κόλπων της Ε.Ε., τόσο όσον αφορά στην Άγκυρα όσο και για τα λοιπά ζητήματα.
Ε.Ε.: Στα ρηχά οι συζητήσεις, ες αύριον τα ευρωτουρκικά
ΕΥΡΩΠΗ
Μήνυμα Μέρκελ προς Πολωνία - Ουγγαρία ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Η επόμενη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. θα είναι κρίσιμη δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αναφορικά με τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μήνυμα Μέρκελ προς Πολωνία - Ουγγαρία ενόψει της Συνόδου Κορυφής
ΕΥΡΩΠΗ
Συνάντηση Όρμπαν-Μοραβιέτσκι για το βέτο τους στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Την κοινή στρατηγική τους εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., όπου έχουν απειλήσει ότι θα θέσουν βέτο στον επταετή προϋπολογισμό και στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, θα συζητήσουν στη Βαρσοβία οι...
Συνάντηση Όρμπαν-Μοραβιέτσκι για το βέτο τους στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Διαλλακτικός, αλλά χωρίς πρόταση ο Όρμπαν την επομένη της αποτυχημένης συνόδου
Υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για την άρση του αδιεξόδου, τάχθηκε την Παρασκευή, ώρες μετά την αποτυχία της τηλεσυνόδου κορυφής για τον προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκεμψης της Ε.Ε., ο Βίκτορ Όρμπαν.
Διαλλακτικός, αλλά χωρίς πρόταση ο Όρμπαν την επομένη της αποτυχημένης συνόδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας