Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ε.Ε.: Στα ρηχά οι συζητήσεις, ες αύριον τα ευρωτουρκικά
Yves Herman, Pool via AP

Ε.Ε.: Στα ρηχά οι συζητήσεις, ες αύριον τα ευρωτουρκικά

  • A-
  • A+

Με συζήτηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, άνοιξαν επίσημα σήμερα τις διήμερες εργασίες τους οι «27» στις Βρυξέλλες, ενώ χαμηλά βρίσκεται για ακόμα μια φορά ο πήχυς αναφορικά με τις όποιες αποφάσεις. 

«Οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν εντάσεις» τόνισε ο Σασόλι στις δηλώσεις του κατά τις οποίες επεσήμανε ότι έθεσε το ζήτημα τουρκικής προκλητικότητας νωρίτερα στην τοποθέτησή του. Ο ίδιος επισήμανε ότι «το "Oruc Reis" βρίσκεται στην ίδια θέση που ήταν και τον Αύγουστο», ενώ αναφορικά με το ζήτημα των Βαρωσίων είπε ότι η Άγκυρα «ενήργησε μονομερώς».

Στο μενού της συνεδρίασης ήταν αρχικά το Brexit, η κλιματική αλλαγή και οι σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες αλλά προστέθηκε η κρίση της πανδημίας, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, και η τουρκική προκλητικότητα, λόγω της νέας κλιμάκωσης από την Άγκυρα.

Προθεσμία μίας εβδομάδας από Γαλλία - Γερμανία

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αύριο επανέλθουν στις ευρωτουρκικές σχέσεις, οι οποίες την προηγούμενη φορά είχαν παραπεμφθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

«Αύριο το πρωί θα συζητήσουμε θέματα εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας και στην αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα, αλλά οι αυριανές συζητήσεις θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων».

Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, σημείωσε πως «η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες» και πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.

Ο Γερμανός ομόλογός του, Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη», ενώ ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την Ε.Ε., ο Μάας δήλωσε πως η Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

Μήνυμα προς Άγκυρα και Ε.Ε. έστειλε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας πως «δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ε.Ε. ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή εφόσον συνεχιστεί να έχει τις ανάλογες συνέπειες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δυσαρέσκεια για τη μη λήψη αποφάσεων

Στο μεταξύ το Reuters μεταδίδει ότι διπλωμάτες, αξιωματούχοι και αναλυτές σημειώνουν πως η τακτική «καρότο και μαστίγιο» δεν αποδίδει κι αφήνει εκτεθειμένους τους «27», όπως φαίνεται από την προκλητική στάση της γείτονος που ξεκινά εκ νέου έρευνες για γεωτρήσεις.

Δυσαρέσκεια για τη μη λήψη αποφάσεων εκφράζεται από ανώτατους αξιωματούχους, ακόμα και εντός των κόλπων της Ε.Ε., τόσο όσον αφορά στην Άγκυρα όσο και για τα λοιπά ζητήματα.  

Αξιωματούχος δήλωσε στο Politico ότι οι πολλές σύνοδοι αποτρέπουν τους ηγέτες των κρατών-μελών από το να παίρνουν αποφάσεις, γιατί τα θέματα μετατίθενται για επόμενες συνεδριάσεις.

Τι δήλωσαν Μέρκελ, Σάντσεθ και Κόντε

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως θα ξεκαθαρίσει πως υπάρχει ανάγκη για «γρήγορα αποτελέσματα» στις συνομιλίες σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ο οποίος συνδέεται με το ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση συνεπειών της πανδημίας.

«Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε πραγματικά αποτελέσματα στις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός διαμήνυσε πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να πιέζει για περαιτέρω εναρμόνιση των αντιδράσεων της Ε.Ε. για την υγειονομική κρίση.

Ο Πέδρο Σάντσεθ χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για έναν ενιαίο χάρτη που θα δείχνει την κατάσταση σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο και θα ενημερώνεται εβδομαδιαίως, αλλά σημείωσε πως θα πρέπει επίσης να συντονίσουν καλύτερα τα περιοριστικά μέτρα, ειδικά εκείνα που επηρεάζουν την κινητικότητα εντός του μπλοκ.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας απηύθυνε έκκληση για επίτευξη εμπορική συμφωνίας για το Brexit το συντομότερο δυνατόν, αλλά όχι με κάθε κόστος. «Δεν υπάρχει πολύς χρόνος». «Θα εργαστούμε για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι την τελευταία στιγμή», είπε για να προσθέσει το εξής: «Αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε να δουλεύουμε για μια συμφωνία που είναι δίκαιη και ισορροπημένη».

«Ναι» σε συμφωνία με το Λονδίνο, αλλά υπό όρους

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. επιθυμεί την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλιεο, αλλά επίσης χρειάζεται να προστατεύσει την ενιαία αγορά από φθηνά, εκτός προδιαγραφών αγαθά.

«Θέλουμε μία συμφωνία, αλλά θέλουμε επίσης να προστατεύσουμε τους όρους ισότιμου ανταγωνισμού (level playing field). Είναι ζήτημα ισοτιμίας είναι ζήτημα θέσεων εργασίας και ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς», δήλωσε προσερχόμενος ο Σαρλ Μισέλ.

Η Γαλλία είναι έτοιμη για Brexit χωρίς συμφωνία, αν η Βρετανία αρνηθεί να συμφωνήσει ως προς τους όρους μία μελλοντικής συμφωνίας που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των γάλλων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και θα θέτει κανόνες κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Σε καμία περίπτωση δεν θα θυσιασθούν οι γάλλοι ψαράδες για το Brexit», είπε.

«Εάν δεν πληρωθούν αυτοί οι όροι, είναι πιθανόν ότι δεν θα έχουμε συμφωνία», πρόσθεσε. «Εάν δεν γίνει δυνατόν να επιτευχθούν οι σωστοί όροι στο τέλος αυτών των συνομιλιών, είμαστε έτοιμοι για μελλοντικές σχέσεις χωρίς συμφωνία».

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιθυμούν μία δίκαιη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τις μελλοντικές του σχέσεις με το ευρωπαϊκό μπλοκ, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», προειδοποίησε από την πλευρά της η Μέρκελ.

«Θέλουμε συμφωνία, αλλά προφανώς όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Πρέπει να είναι μία δίκαιη συμφωνία που υπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Αυτό αξίζει κάθε προσπάθεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Εναπόκειται τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο να δεσμευτεί και υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς όπου τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα έπρεπε», υποστήριξε ο Ολλανδός πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Διχασμός για τους νέους στόχους για το κλίμα

Οι «27» δεν αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία ούτε σχετικά με έναν πιο φιλόδοξο στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με σχέδιο των πορισμάτων, που επικαλείται το Associated Press, θα συζητήσουν μόνο μια πρόταση για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Η πρόταση συγκρίνεται με τον τρέχοντα στόχο μείωσης 40% έως το 2030. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία τον Δεκέμβριο πριν από την έγκριση του πρώτου ευρωπαϊκού νόμου για το κλίμα.

Προτείνοντας έναν στόχο μείωσης τουλάχιστον 55% έως το 2030, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προέβλεψε τον Σεπτέμβριο ότι ο νέος στόχος θα ήταν «υπερβολικός για μερικούς και όχι αρκετούς για άλλους».

Αποχώρησε η πρόεδρος της Κομισιόν

Στη συνέχεια η ίδια αποχώρησε από τη σύνοδο, επειδή εντοπίστηκε ένα θετικό κρούσμα της Covid-19 στο περιβάλλον της, ανακοίνωσε μέσω του Twitter αναφέροντας πως η ίδια έχει βρεθεί αρνητική στον ιό.

«Μόλις ενημερώθηκα ότι ένα μέλος του γραφείου μου βρέθηκε θετικό στην Covid-19 σήμερα το πρωί», έγραψε η φον ντερ Λάιεν, λιγότερο από μία ώρα αφότου ξεκίνησε η σύνοδος.

«Εγώ η ίδια βρέθηκα αρνητική. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, αποχωρώ αμέσως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μπαίνω σε καραντίνα», διευκρίνισε.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης: Η Ε.Ε. να δείξει ότι είναι συνεπής στις αποφάσεις της για την Τουρκία
Tο ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας θα συζητηθεί αύριο στη Σύνοδο Κορυφής, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες της συνόδου.
Μητσοτάκης: Η Ε.Ε. να δείξει ότι είναι συνεπής στις αποφάσεις της για την Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος Κορυφής: Κορονοϊός, Brexit και ολίγη από Τουρκία στην ατζέντα
Δεύτερη Σύνοδος Κορυφής μέσα σε έναν μήνα στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες των κρατών-μελών να συνέρχονται με την πανδημία να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Σε ηχηρή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας...
Σύνοδος Κορυφής: Κορονοϊός, Brexit και ολίγη από Τουρκία στην ατζέντα
ΕΥΡΩΠΗ
Προθεσμία μίας εβδομάδας στην Τουρκία δίνουν Γαλλία - Γερμανία
Λίγο πριν από τη νέο Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Παρίσι και Βερολίνο έστειλαν τελεσίγραφο στην Άγκυρα, καλώντας την μέσα σε μία εβδομάδα να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της όσον αφορά την προκλητική της στάση στην...
Προθεσμία μίας εβδομάδας στην Τουρκία δίνουν Γαλλία - Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Νέα τηλεδιάσκεψη κορυφής της Ε.Ε. για την πανδημία στις 19 Νοεμβρίου
Οι εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία και τις συνέπειές της στη οικονομία και την κοινωνία των χωρών μελών της Ε.Ε. οδήγησαν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συγκαλέσει νέα τηλεδιάσκεψη κορυφής στις 19...
Νέα τηλεδιάσκεψη κορυφής της Ε.Ε. για την πανδημία στις 19 Νοεμβρίου
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρω-μέτρα που μοιάζουν ασπιρίνες μπροστά στον κορονοϊό που θερίζει
Οι περιορισμοί στην Ε.Ε., που μετρά 6.500.000 κρούσματα και πάνω από 210.000 θύματα, φαίνεται να εστιάζουν κυρίως σε κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ και νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ενώ παραμένουν σε...
Ευρω-μέτρα που μοιάζουν ασπιρίνες μπροστά στον κορονοϊό που θερίζει
ΕΥΡΩΠΗ
Πρώτο θέμα το Brexit
Ανγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις έως ότου επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα αποτρέψει ένα άτακτο Brexit.
Πρώτο θέμα το Brexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας