Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιστολή Δ. Παπαδημούλη στον Πρόεδρο του Ε.Κ. για να μη χρηματοδοτηθούν οι νεοναζί

Επιστολή Δ. Παπαδημούλη στον Πρόεδρο του Ε.Κ. για να μη χρηματοδοτηθούν οι νεοναζί

  • A-
  • A+

Επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Μαρία Σασόλι, έστειλε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για την αποτροπή της χρηματοδότησης από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του ακροδεξιού κόμματος «Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ελευθερία» (APF)1, που αποτελείται από τη Χρυσή Αυγή και άλλα έξι ακροδεξιά κόμματα.

Ο Δημ. Παπαδημούλης έχει ξαναστείλει σχετική επιστολή το 2017, στον τότε πρόεδρο Αντόνιο Ταγιάνι, στην προσπάθειά του να αποτρέψει «τη χρηματοδότηση του APF, κάτι που επιτεύχθηκε τελικά, προκαλώντας σημαντική ανάσχεση στη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη», όπως αναφέρει στην τωρινή επιστολή. Επιπλέον, διευκρινίζει πως «η απόπειρα επαναφοράς του APF, συμπίπτει με την ανακοίνωση της τελικής δικαστικής απόφασης σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 7 Οκτωβρίου, σχετικά με τα εγκλήματα που διέπραξε η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα». 

Αν λάβουμε υπόψη ότι οποιαδήποτε χρηματοδότηση προς το νεοναζιστικό μόρφωμα έχει κοπεί εδώ και χρόνια ομόφωνα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, «η ανασύσταση του APF φαίνεται ότι είναι η τελική προσπάθεια των ακροδεξιών και εγκληματικών δυνάμεων της, να βρουν εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ο αρχηγός της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Ευρωκοινοβούλιο», οφείλουν «να έχουν σαφή εικόνα των εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων (AFCO)2 του ΕΚ, προκειμένου να αποτραπεί και να παύσει η διαδικασία και πιθανή καθιέρωση μελλοντικής χρηματοδότησης του APF, έγκαιρα και αποτελεσματικά». 

Διευκρινιστικές σημειώσεις:

1. Το ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα «Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ελευθερία» (APF), είχε ιδρυθεί από τη Χρυσή Αυγή, τους Γερμανούς νεοναζί του NPD και άλλα φασιστικά μορφώματα, όπως ο Ιταλός δηλωμένος φασίστας Ρομπέρτο Φιόρε -καταδικασμένος για συμμετοχή σε ένοπλη συμμορία και ο επίσης καταδικασμένος για εμπλοκή σε δολοφονικές πράξεις Σουηδός νεοναζί Στέφαν Γιάκομπσον (2012-2014).

2. Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του ΕΚ (AFCO) οφείλει να αποφανθεί για τη νομιμότητα της όποιας χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών κομμάτων,
εξετάζοντας αν τα τελευταία, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές συνθήκες και τον κανονισμό του 2003, σέβονται τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτος δικαίου.

Ολόκληρη η επιστολή

Προς κ. David Maria Sassoli

Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

1 Οκτωβρίου 2020

Θέμα: Πληροφορίες σχετικά με την προσπάθεια επαναφοράς του ακροδεξιού ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος της “Συμμαχίας για την Ειρήνη και την Ελευθερία“ (APF)

Αγαπητέ Πρόεδρε Sassoli,

Αγαπητέ David,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι λάβαμε πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να επανέλθει το ακροδεξιό ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα «Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ελευθερία» (APF), απαρτιζόμενο από επτά ακροδεξιά κόμματα και έναν ευρωβουλευτή - εκλεγμένο με τη Χρυσή Αυγή, αλλά επί του παρόντος ανεξάρτητο νεοναζί, τον Ιωάννη Λαγό.


Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα επείγον και σημαντικό για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Ευρωκοινοβούλιο, να έχουν σαφή εικόνα των εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής AFCO, προκειμένου να αποτραπεί και να παύσει η διαδικασία και πιθανή καθιέρωση μελλοντικής χρηματοδότησης του APF, έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Η απόπειρα επαναφοράς του APF, συμπίπτει με την ανακοίνωση της τελικής δικαστικής απόφασης σχετικά με τα εγκλήματα που διέπραξε η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Η δικαστική απόφαση έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, και αποτελεί έναν ισχυρό συμβολισμό για την καταπολέμηση του νεοναζισμού και του φασισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Η Χρυσή Αυγή είναι μια ακροδεξιά στρατοκρατική οργάνωση, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες και τελεί υπό δικαστική διερεύνηση σε δίκη για σοβαρές εγκληματικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας, απόπειρα δολοφονίας συνδικαλιστών, μεταναστών και πολιτικών της αντιπάλων. Η Χρυσή Αυγή έχει συνδεθεί άμεσα με την δολοφονία του καλλιτέχνη και αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στις 17 Σεπτεμβρίου 2013, στην Αθήνα. Έχει επίσης κατηγορηθεί ότι η κομματική δομή της λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση.
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει παγώσει όλη τη δημόσια χρηματοδοτική στήριξη στη Χρυσή Αυγή και η ανασύσταση του APF φαίνεται ότι είναι η τελική προσπάθεια των ακροδεξιών και εγκληματικών δυνάμεων της, να βρουν εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θα ήθελα επίσης να σας υπενθυμίσω ότι τον Φεβρουάριο του 2017, είχα στείλει και τότε μια επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στην προσπάθειά μου να αποτρέψω τη χρηματοδότηση του APF, κάτι που επιτεύχθηκε τελικά, προκαλώντας σημαντική ανάσχεση στη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη».

Παραμένω στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτό το σημαντικό θέμα και αναμένω ότι, ως Πρόεδρος του Σώματός μας, θα αναλάβετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Παπαδημούλης

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

ΕΥΡΩΠΗ
Το 2021 η Οδηγία για τις πλατφόρμες
Μια νέα νομοθετική πρόταση για τη ρύθμιση των σχέσεων ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους εργοδότες στις πλατφόρμες θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το 2021 η Οδηγία για τις πλατφόρμες
ΕΥΡΩΠΗ
Παπαδημούλης προς Σασόλι: Να προχωρήσει τάχιστα η άρση ασυλίας του νεοναζί Λαγού
«Είναι πολύ σημαντικό το Κοινοβούλιο να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό γρήγορα, ως απόλυτη προτεραιότητα» τονίζεται στην επιστολή.
Παπαδημούλης προς Σασόλι: Να προχωρήσει τάχιστα η άρση ασυλίας του νεοναζί Λαγού
ΕΥΡΩΠΗ
Σε καραντίνα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου
Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, τίθεται σε αυτοπεριορισμό καθώς διαγνώστηκε με τον νέο κορονοϊό ένας από τους συνεργάτες του.
Σε καραντίνα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου
ΕΥΡΩΠΗ
«Ο ρατσισμός είναι διαρθρωτικός»
Προβληματική παραμένει η αντιμετώπισή του στην Ε.Ε. ● Νέο σχέδιο δράσης ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Φον ντερ Λάιεν ● Σύνοδος κορυφής την ερχόμενη άνοιξη για το θέμα, ενώ θεσπίζεται και θέση ειδικού...
«Ο ρατσισμός είναι διαρθρωτικός»
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες πηγές χρηματοδότησης
Το σχέδιο για αλλαγή στο σύστημα ιδίων πόρων της Ε.Ε., πρώτο βήμα της συμφωνίας με το Ευρωκοινοβούλιο για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης
Νέες πηγές χρηματοδότησης
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Κομισιόν θέμα παραβίασης της ΕΣΔΑ στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis
Θέμα παραβίασης του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) για την προστασία των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων θέτουν με έρωτησή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Ευρωβουλευτές του...
Στην Κομισιόν θέμα παραβίασης της ΕΣΔΑ στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας