Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τουρκία: Νόμος ενισχύει τον έλεγχο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Turkish Presidency via AP. Pool

Τουρκία: Νόμος ενισχύει τον έλεγχο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

  • A-
  • A+

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα νόμος που ενισχύει σημαντικά τον έλεγχο των αρχών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απειλώντας την παρουσία του Twitter και του Facebook στη χώρα αν δεν υπακούουν στα αιτήματα για απόσυρση επίμαχου περιεχομένου.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε τον νόμο αυτόν τον Ιούλιο, λιγότερο από έναν μήνα μετά το αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «να μπει τάξη» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έναν από τους τελευταίους χώρους έκφρασης που διαφεύγει του ελέγχου της κυβέρνησης, έπειτα από προσβλητικά σχόλια για την κόρη του και τον γαμπρό του στο Twitter.

«Ο νόμος αυτός προκαλεί πολλές ανησυχίες όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», σχολίασε στο Twitter ο Ίαν Λεβίν, υπεύθυνος του τμήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Facebook.

Ωστόσο, παρά τις ανησυχίες τους, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβητούν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα μπορέσει να εφαρμόσει τα αυστηρά μέτρα που προβλέπονται από τον νόμο αυτόν.

«Είναι αδύνατο σε μια χώρα όπως η Τουρκία να καταστείλεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία αποτελούν ολότελα μέρος της ζωής των ανθρώπων», σημείωσε η Έμα Σινκλέρ-Γουέμπ, η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο μεμονωμένες συνδέσεις ημερησίως, όπως το Twitter και το Facebook, θα πρέπει να έχουν έναν εκπρόσωπο στην Τουρκία και να υπακούουν στα δικαστήρια όταν τους ζητούν να αποσύρουν κάποιο περιεχόμενο εντός 48 ωρών.

«Η 1η Οκτωβρίου είναι η προθεσμία που έχει δοθεί για να ορίσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναν εκπρόσωπό τους στην Τουρκία», διευκρίνισε ο Γαμάν Ακντενίζ, καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης.

Στην περίπτωση που δεν σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους, οι πλατφόρμες θα λάβουν αρχικά μια προειδοποίηση. Από τον Νοέμβριο, θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα που θα ανέρχονται σε έως και 30 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 3,3 εκατομμύρια ευρώ), μια απαγόρευση να έχουν έσοδα από διαφημίσεις και μια σημαντική μείωση της ζώνης εύρους τους.

«Υπακοή ή θάνατος»

«Ο στόχος του νόμου αυτού είναι να απειληθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντάς τους υπακοή ή θάνατος», σημείωσε η Σινκλέρ-Γουέμπ.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για τη διαφάνεια του Twitter, η Τουρκία βρισκόταν το πρώτο εξάμηνο του 2019 στην πρώτη θέση των χωρών που ζητούσαν την απόσυρση περιεχομένου από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με περισσότερα από 6.000 αιτήματα.

Η Τουρκία απέκλεισε την πρόσβαση σε 408.000 ιστοτόπους, 40.000 tweet, 10.000 βίντεο του YouTube και 6.200 κοινοποιήσεις στο Facebook το 2019, σύμφωνα με τον Σεβκέτ Ουγιανίκ, έναν υπερασπιστή των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο. "Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί μετά την ισχύ του νέου νόμου", προειδοποίησε.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν κρύβει την αποστροφή του για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία απείλησε να καταστείλει το 2014.

Την ίδια χρονιά, η Άγκυρα απέκλεισε την πρόσβαση στο Twitter και στο YouTube μετά την ανάρτηση εγγραφών από υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων οι οποίες ενέπλεκαν τον Ερντογάν σε φερόμενο σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο ίδιος κρίνει ότι το Twitter διευκόλυνε την κινητοποίηση του κόσμου για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν το 2013.

«Στόχος να φιμωθεί η αμφισβήτηση»

Πολλοί Τούρκοι, ιδιαίτερα νέοι, υπολογίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να έχουν πρόσβαση σε ανεξάρτητες ή επικριτικές πληροφορίες, σε ένα τοπίο που κυριαρχείται από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν βλέπουμε πολλές πληροφορίες για τη βία κατά των γυναικών στην τηλεόραση», δήλωσε η Αϊσέ Νουρ Άκιους, μοντέλο και influencer με 47.000 ακολούθους στο Instagram. "Ωστόσο οι πληροφορίες για τις γυναικοκτονίες διαδίδονται σε πέντε λεπτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης".

«Οι πρόσφατοι περιορισμοί έχουν στόχο να φιμωθεί η αμφισβήτηση και να αποκλειστεί η ροή πληροφοριών», σημείωσε η Σινκλέρ-Γουέμπ.

Το Twitter και το Facebook επιβλέπονται ήδη στενά από την κυβέρνηση και πολλές δικαστικές διαδικασίες έχουν κινηθεί για «προσβολή του αρχηγού του κράτους» ή «τρομοκρατική προπαγάνδα» για απλά μόνον tweets.

Πάντως, και οι υποστηρικτές της κυβέρνησης χρησιμοποιούν και αυτοί μαζικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι συγκεντρώσεις έχουν απαγορευτεί λόγω των περιορισμών για την αναχαίτιση της διασποράς της COVID-19, υπογραμμίζει η Σινκλέρ-Γουέμπ.

«Το κλείσιμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν θα είναι μια δημοφιλής απόφαση», σημειώνει και καταλήγει: «Αν η κυβέρνηση εφαρμόσει πράγματι αυτόν τον νόμο, αυτό θα στραφεί εναντίον της».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΥΡΩΠΗ
«Αν η Ε.Ε. δεν μας αντιμετωπίσει δίκαια, θα ανακοινώσει επισήμως το τέλος της»
Εριστικός και προκλητικός μία μέρα μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από το γεωτρύπανο Φατίχ δήλωσε ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση «κατά τη διάρκεια της τρέχουσας...
«Αν η Ε.Ε. δεν μας αντιμετωπίσει δίκαια, θα ανακοινώσει επισήμως το τέλος της»
ΕΥΡΩΠΗ
Με πολύ χαμηλή συμμετοχή έκλεισαν οι κάλπες στα Κατεχόμενα
Επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να καταγράψει η αποχή. Στις εκλογές παίρνουν μέρος 11 υποψήφιοι, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στον απερχόμενο πρόεδρο Ακιντζί και στον «εκλεκτό» του Ερντογάν, Τατάρ. 
Με πολύ χαμηλή συμμετοχή έκλεισαν οι κάλπες στα Κατεχόμενα
ΕΥΡΩΠΗ
Καταγγελία Ακιντζί ότι δέχθηκε απειλές υπηρεσίας του Ερντογάν να μην είναι υποψήφιος
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα, Μουσταφά Ακιντζί, κατήγγειλε ότι κρατική υπηρεσία της Τουρκίας που υπάγεται στον ίδιο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τον ίδιο και την οικογένειά του,...
Καταγγελία Ακιντζί ότι δέχθηκε απειλές υπηρεσίας του Ερντογάν να μην είναι υποψήφιος
ΕΥΡΩΠΗ
Ερντογάν: Η Τουρκία δε θα κάνει ποτέ πίσω σε ότι αφορά Αιγαίο και Μεσόγειο
«Δε θα δεχτούμε καμία λύση που θα μας φυλακίζει στις ακτές μας», επανέλαβε και από το Κατάρ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Τούρκος πρόεδρος. Να κάνει ένα βήμα πίσω, τον κάλεσε ο Στ. Πέτσας.
Ερντογάν: Η Τουρκία δε θα κάνει ποτέ πίσω σε ότι αφορά Αιγαίο και Μεσόγειο
ΕΥΡΩΠΗ
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός στα κατεχόμενα της Κύπρου
Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υποψήφιου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ για επέκταση του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων έγινε η αιτία για μεγάλη κυβερνητική κρίση στα κατεχόμενα, με...
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός στα κατεχόμενα της Κύπρου
ΕΥΡΩΠΗ
Ερντογάν: Τώρα που είμαστε δυνατοί, μας υπολογίζουν
Τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνοδού κορυφής επιχείρησε να συνδέσει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με την ανακάλυψη των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.
Ερντογάν: Τώρα που είμαστε δυνατοί, μας υπολογίζουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας