Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βίκτορ Ορμπαν: ένας περήφανος αντιδημοκράτης
Stephanie Lecocq via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βίκτορ Ορμπαν: ένας περήφανος αντιδημοκράτης

  • A-
  • A+
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ετοιμάζεται για ακόμα μία επίθεση κατά των υπόλοιπων ηγετών της Ε.Ε. με τον συνήθη εμπρηστικό λόγο του, καθώς στη σύνοδο κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες θα γίνει αναφορά στο έλλειμμα δημοκρατίας που πλήττει τη Βουδαπέστη ● «Από κοντά» και η Πολωνία, που κατηγορείται για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης.

Με ακονισμένα τα «μαχαίρια» προσέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες αρκετοί από τους ηγέτες των «27» για τη διήμερη, κρίσιμη σύνοδό τους, με ακανθώδες θέμα στην ατζέντα τους την -αβέβαιου χρονοδιαγράμματος- λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Από χθες, τουλάχιστον ένας από αυτούς βγάζει και... καπνούς από τα αυτιά.

Για τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν, η σύνοδος θα εξελιχθεί προφανώς σε ακόμη ένα «παιχνίδι» εκβιασμού, από αυτά στα οποία αρέσκεται εδώ και καιρό απέναντι στην Ευρώπη και τη δεξιά ευρωομάδα του, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου η συμμετοχή του εθνικιστικού, κυβερνώντος στη Βουδαπέστη Fidesz βρίσκεται τυπικά σε αναστολή.

Το τελευταίο που τον έχει, λέει, εξοργίσει είναι η χθεσινή δημοσιοποίηση της πρώτης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου στους «27». Θέμα που θα αποτελέσει ένα από τα «καυτά» ζητήματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, συνοδεία, κατά πώς λέγεται, μιας «νερωμένης» πρότασης από την προεδρεύουσα Γερμανία ως προς τη σύνδεση της εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων με τον σεβασμό των αξιών της Ε.Ε.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση της Κομισιόν καταγράφει «έντονες ανησυχίες» για την ανεξαρτησία των δικαστών, ιδιαίτερα στην Ουγγαρία και την Πολωνία: αμφότερες υπό εξέταση για την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε., εξαιτίας συστηματικών παραβιάσεων και καταστρατήγησης του κράτους δικαίου. Στηλιτεύει επίσης το γεγονός ότι «παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη» η δίωξη για διαφθορά υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ουγγαρίας. Και υπογραμμίζει «τον κίνδυνο πολιτικοποίησης της αρχής των μέσων ενημέρωσης» στη χώρα.

Η ουγγρική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, με τη γνωστή εμπρηστική ρητορική της. «Η έκθεση δεν είναι μόνο παραπλανητική, αλλά παράλογη», σχολίασε με ανακοίνωσή της. «Το σκεπτικό και η μεθοδολογία της είναι ακατάλληλα για τον σκοπό της, οι πηγές της είναι μη ισορροπημένες και το περιεχόμενό της αβάσιμο».

Τη Δευτέρα, εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία και η Πολωνία ανακοίνωσαν την από κοινού ίδρυση ενός «ινστιτούτου συγκριτικού δικαίου», που θα αξιολογεί (προφανώς με τα δικά τους μέτρα και σταθμά) την κατάσταση του κράτους δικαίου στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., «για να μην πιανόμαστε κορόιδα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος ΥΠΕΞ...

Στο μεσοδιάστημα, οι εθνικιστικές κυβερνήσεις της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας απειλούν να μπλοκάρουν το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης και να μην προχωρήσουν σε επικύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά τους Κοινοβούλια, αρνούμενες οποιαδήποτε διασύνδεση της καταβολής χρημάτων με τον σεβασμό των αξιών της Ε.Ε. Πλήρως, δε, αποθρασημένος από την απραγία του ΕΛΚ και την ευρωπαϊκή διχόνοια, ο Ορμπαν έφτασε στο σημείο να αξιώνει και την αποπομπή της αντιπροέδρου της Κομισιόν, επιτρόπου για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα.

Εστειλε μάλιστα προχθές και σχετική επιστολή στη Γερμανίδα πρόεδρο του θεσμικού ευρωπαϊκού οργάνου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επίσης της πολιτικής «οικογένειας» του ΕΛΚ. Και ανακοίνωσε κάτι πρωτάκουστο: ότι η Βουδαπέστη εφεξής διακόπτει κάθε επικοινωνία με την επίτροπο.

Ποιο ήταν το... μέγα ατόπημα της επίσης δεξιάς Γιούροβα, μέλους του κόμματος ΑΝΟ του Τσέχου πρωθυπουργού και συμμάχου του Ορμπαν, Αντρέι Μπάμπις; Δεν μάσησε τα λόγια της σε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και κατηγόρησε τον μισαλλόδοξο Ούγγρο πρωθυπουργό ότι δημιουργεί μια «άρρωστη δημοκρατία», παραφράζοντας τον εξωφρενικό όρο που ο ίδιος ο Ούγγρος πρωθυπουργός χρησιμοποιεί περί «ανελεύθερης δημοκρατίας». Προς επίρρωση, άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα είχε απορρίψει... μετά βδελυγμίας και τις νέες προτάσεις της Κομισιόν για το μεταναστευτικό.

Πρόκειται ξεκάθαρα για «ωμό εκβιασμό» και διαρκή «ομηρία» των Βρυξελλών, παρατηρεί στον ιστότοπο Euobserver o αναλυτής Ντάνιελ Χέγκεντους του German Marshall Fund. Το διακύβευμα, εκτιμά, ξεφεύγει κατά πολύ από το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Κατά τον ίδιο, εγείρονται πλέον ερωτήματα εάν και κατά πόσο ο Ορμπαν επιδιώκει να υπονομεύσει, μαζί με το κράτος δικαίου, και τη συνοχή των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

Αργά χθες, εν τω μεταξύ, η ουγγρική κυβέρνηση τα έβαλε με το twitter, καταγγέλλοντας τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι έκλεισε και έπειτα ξανάνοιξε «χωρίς εξήγηση» τον επίσημο λογαριασμό της. «Φαίνεται πως σε αυτόν τον όμορφο νέο κόσμο, οι γίγαντες της τεχνολογίας φιμώνουν εκείνους που έχουν διαφορετικές απόψεις», σχολίασε ανερμάτιστα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ορμπαν, Ζόλταν Κόβακς. Και είναι «εξαιρετικά ενδιαφέρον», υποστήριξε σιβυλλικά, «που αυτό συμβαίνει ανήμερα της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Κομισιόν».

ΕΥΡΩΠΗ
Η Ουγγαρία αναστέλλει και τα δικαιώματα προστασίας δεδομένων της Ε.Ε.
Προς επίρρωσιν των εκθέσεων ΜΚΟ ανά τον κόσμο, που κατατάσσουν την Ουγγαρία στις χώρες με σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας, η κυβέρνηση Όρμπαν ανακοίνωσε ότι δε θα τηρεί τη νομοθεσία της Ε.Ε. που αφορά την...
Η Ουγγαρία αναστέλλει και τα δικαιώματα προστασίας δεδομένων της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ο «γερμανικός συμβιβασμός» τα δίνει όλα στον Βίκτορ Ορμπαν
H κυβέρνηση Μέρκελ κατηγορείται ότι ενδίδει στους εκβιασμούς της Ουγγαρίας σε ότι αφορά στην εξάρτηση της εκταμίευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.
Ο «γερμανικός συμβιβασμός» τα δίνει όλα στον Βίκτορ Ορμπαν
ΕΥΡΩΠΗ
Απειλεί και εκβιάζει ο Βίκτορ Ορμπαν την Ε.Ε.
Politico: Η oυγγρική βουλή δεν θα δώσει την έγκριση της για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. εάν δεν θα είναι της αρεσκείας της οι όροι που θα συνδέουν την εκταμίευση των χρημάτων με το σεβασμό του κράτους δικαίου.
Απειλεί και εκβιάζει ο Βίκτορ Ορμπαν την Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Πρώτη «σφαλιάρα» στις υπερεξουσίες Όρμπαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που πέρασε από το εθνικό κοινοβούλιο και έλαβε παράταση των χωρίς όριο εξουσιών του...
Πρώτη «σφαλιάρα» στις υπερεξουσίες Όρμπαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
«Καμπανάκι» οικονομικών κυρώσεων Βερολίνου προς Όρμπαν για τις υπερξουσίες
Θέμα οικονομικών κυρώσεων κατά της Βουδαπέστης, θέτει ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μίχαελ Ροτ, ως αντίδραση στις ειδικές εξουσίες του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.
«Καμπανάκι» οικονομικών κυρώσεων Βερολίνου προς Όρμπαν για τις υπερξουσίες
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Όρμπαν τρολάρει τους Ευρωπαίους
«Συμφωνούμε απολύτως με τη δήλωση 13 κρατών - μελών», ανακοίνωσε η Βουδαπέστη, παρά το γεγονός πως οι βολές των Ευρωπαίων στρέφονταν κατά της ουγγρικής κυβέρνησης.
Ο Όρμπαν τρολάρει τους Ευρωπαίους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας