Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ν. Αναστασιάδης: «Δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας»

Νίκος Αναστασιάδης

AP Photo/Yves Logghe

Ν. Αναστασιάδης: «Δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας»

  • A-
  • A+

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στην Κύπρο εν όψει του εξ αναβολής Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί 1-2 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και στο οποίο θα συζητηθεί η στάση της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας, αν και μέχρι στιγμής τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για κυρώσεις. Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος τη Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στη σύνοδο κορυφής «θα επιδιώξουμε να διασωθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια τόσο της Ευρώπης, όσο και των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου».

Πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου, που αναβλήθηκε καθώς όπως ανακοινώθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού, είχε καταστεί σαφές ότι η Κύπρος ζητά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, τις οποίες συνέδεε με τις κυρώσεις προς τη Λευκορωσία.

Ωστόσο, λόγω και των γερμανικών διπλωματικών ενεργειών, που στόχο έχουν την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ενδείξεις μέχρι στιγμής δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να πιστέψει κανείς ότι στη σύνοδο κορυφής θα υπάρξει απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία, με το πιο πιθανό σενάριο να είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταλήξει στην υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής έναντι της Άγκυρας. Το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να συζητηθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, όταν ρωτήθηκε σήμερα, αν εκτιμά πως είναι κρίσιμο το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες και αν έχουν διαφοροποιηθεί οι συνθήκες, είπε πως «δεν έχει διαφοροποιηθεί οτιδήποτε. Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να διασωθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια τόσο της Ευρώπης όσο και των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου».

Σε ερώτηση, αν θα ζητηθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για να δώσει και τη συγκατάθεσή της η Κύπρος για κυρώσεις για τη Λευκορωσία, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι «δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις. Αυτοσκοπός είναι να ανταποκρίνονται προς τις αρχές και αξίες της ΕΕ οι υποχρεώσεις της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας και αυτό πρέπει επιτέλους να επικρατήσει».

Επίσης, είπε ότι δεν έχει γνώση αν η προεδρία της Ε.Ε. επεξεργάζεται «κάποιες φόρμουλες» ώστε να επιβληθούν κυρώσεις προς την Τουρκία αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο αν δεν συμμορφωθεί.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή στις Βρυξέλλες, με την οποία απαντούσε στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στην επιστολή που απέστειλε στις 24 Σεπτεμβρίου προς την Ε.Ε. ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και ότι ο ίδιος είναι έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα, όχι όμως με την «εκλιπούσα», όπως τη χαρακτηρίζει, Κυπριακή Δημοκρατία.

Μάλιστα, το Τούρκος πρόεδρος εξέφραζε δυσαρέσκεια για τη στάση της Ε.Ε. έναντι της Άγκυρας, ισχυριζόμενος ότι αντιβαίνει στο κεκτημένο της Ε.Ε. και στο διεθνές δίκαιο, περιπλέκει τη λύση, αυξάνει τις εντάσεις και βλάπτει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, «καθώς και τα κοινά μας συμφέροντα σε πολλούς τομείς».

Αν και ακόμη δεν έχει γίνει πλήρως γνωστό το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο της Κύπρου Sigma Live, επισήμανε ότι όλοι οι παραπάνω ισχυρισμοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι «ψευδείς και άκυροι».

Διπλωματικές επαφές

Στο μεταξύ, συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή οι επαφές της Λευκωσίας με όλες τις χώρες της Ε.Ε. και σε επίπεδο ηγετών και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Αύριο Τετάρτη θα βρίσκονται στην Κύπρο για επαφές οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ισπανίας. 

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, οι συζητήσεις του Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα εστιασθούν στον συντονισμό Ελλάδας-Κύπρου στο θέμα της Τουρκίας, αλλά και σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

ΕΥΡΩΠΗ
Καλίν: «Ευκαιρία για διάλογο η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια»
«Σύντομα» θα επανεκκινήσει ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν.
Καλίν: «Ευκαιρία για διάλογο η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια»
ΕΥΡΩΠΗ
Αλαζονική απάντηση Άγκυρας στην Ε.Ε.: Δεν είστε έντιμοι μεσολαβητές
Με τη δήλωση ότι «η κριτική της Ε.Ε. για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που κάνει η χώρα μας και η απαίτηση να τις σταματήσουμε, ξεπερνάει τα όρια», απάντησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις ανακοινώσεις...
Αλαζονική απάντηση Άγκυρας στην Ε.Ε.: Δεν είστε έντιμοι μεσολαβητές
ΕΥΡΩΠΗ
Ν. Χριστοδουλίδης: «Δεν μπορεί η Ε.Ε. να επιδεικνύει επιλεκτική ευαισθησία»
Έμμεσες αλλά σαφείς αιχμές από τον Κύπριο ΥΠΕΞ για την παρελκυστική πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα της επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Ν. Χριστοδουλίδης: «Δεν μπορεί η Ε.Ε. να επιδεικνύει επιλεκτική ευαισθησία»
ΕΥΡΩΠΗ
Μακρόν: Κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο
«Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ε.Ε. να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας» δήλωσε ο Εμ. Μακρόν μετά τη συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη στο Παρίσι.
Μακρόν: Κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο
ΕΥΡΩΠΗ
Απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. σε δύο Τούρκους υπηκόους
Επιτέλους, προχώρησαν κάπως τα στοχευμένα μέτρα που αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ των «27» τον περασμένο Νοέμβριο κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις της τελευταίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. σε δύο Τούρκους υπηκόους
ΕΥΡΩΠΗ
Μηνύματα Τουσκ στην Άγκυρα από τη Λευκωσία
Την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που επισκέπτεται την Κύπρο και έχει επαφές με την πολιτειακή...
Μηνύματα Τουσκ στην Άγκυρα από τη Λευκωσία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας