Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στην Κύπρο εν όψει του εξ αναβολής Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί 1-2 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και στο οποίο θα συζητηθεί η στάση της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας, αν και μέχρι στιγμής τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για κυρώσεις. Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος τη Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στη σύνοδο κορυφής «θα επιδιώξουμε να διασωθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια τόσο της Ευρώπης, όσο και των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου».
Πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου, που αναβλήθηκε καθώς όπως ανακοινώθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού, είχε καταστεί σαφές ότι η Κύπρος ζητά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, τις οποίες συνέδεε με τις κυρώσεις προς τη Λευκορωσία.
Ωστόσο, λόγω και των γερμανικών διπλωματικών ενεργειών, που στόχο έχουν την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ενδείξεις μέχρι στιγμής δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να πιστέψει κανείς ότι στη σύνοδο κορυφής θα υπάρξει απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία, με το πιο πιθανό σενάριο να είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταλήξει στην υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής έναντι της Άγκυρας. Το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να συζητηθεί το βράδυ της Πέμπτης.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, όταν ρωτήθηκε σήμερα, αν εκτιμά πως είναι κρίσιμο το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες και αν έχουν διαφοροποιηθεί οι συνθήκες, είπε πως «δεν έχει διαφοροποιηθεί οτιδήποτε. Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να διασωθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια τόσο της Ευρώπης όσο και των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου».
Σε ερώτηση, αν θα ζητηθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για να δώσει και τη συγκατάθεσή της η Κύπρος για κυρώσεις για τη Λευκορωσία, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι «δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις. Αυτοσκοπός είναι να ανταποκρίνονται προς τις αρχές και αξίες της ΕΕ οι υποχρεώσεις της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας και αυτό πρέπει επιτέλους να επικρατήσει».
Επίσης, είπε ότι δεν έχει γνώση αν η προεδρία της Ε.Ε. επεξεργάζεται «κάποιες φόρμουλες» ώστε να επιβληθούν κυρώσεις προς την Τουρκία αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο αν δεν συμμορφωθεί.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή στις Βρυξέλλες, με την οποία απαντούσε στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στην επιστολή που απέστειλε στις 24 Σεπτεμβρίου προς την Ε.Ε. ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και ότι ο ίδιος είναι έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα, όχι όμως με την «εκλιπούσα», όπως τη χαρακτηρίζει, Κυπριακή Δημοκρατία.
Μάλιστα, το Τούρκος πρόεδρος εξέφραζε δυσαρέσκεια για τη στάση της Ε.Ε. έναντι της Άγκυρας, ισχυριζόμενος ότι αντιβαίνει στο κεκτημένο της Ε.Ε. και στο διεθνές δίκαιο, περιπλέκει τη λύση, αυξάνει τις εντάσεις και βλάπτει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, «καθώς και τα κοινά μας συμφέροντα σε πολλούς τομείς».
Αν και ακόμη δεν έχει γίνει πλήρως γνωστό το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο της Κύπρου Sigma Live, επισήμανε ότι όλοι οι παραπάνω ισχυρισμοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι «ψευδείς και άκυροι».
Διπλωματικές επαφές
Στο μεταξύ, συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή οι επαφές της Λευκωσίας με όλες τις χώρες της Ε.Ε. και σε επίπεδο ηγετών και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Αύριο Τετάρτη θα βρίσκονται στην Κύπρο για επαφές οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ισπανίας.
Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, οι συζητήσεις του Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα εστιασθούν στον συντονισμό Ελλάδας-Κύπρου στο θέμα της Τουρκίας, αλλά και σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.