Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα έρευνα για το ναυάγιο με τους 852 νεκρούς, 26 χρόνια μετά

Η ανάσυρση του καταπέλτη της πλώρης του MS Estonia τον Νοέμβριο του 1994

AP Photo/Jaakko Aiikainen, Lehtikuva

Νέα έρευνα για το ναυάγιο με τους 852 νεκρούς, 26 χρόνια μετά

  • A-
  • A+

Ηταν μια από τις χειρότερες ναυτικές τραγωδίες εν καιρώ ειρήνης στην Ευρώπη. Το βράδι της 28ης Σεπτεμβρίου του 1994 το φέρι MS Estonia απέπλευσε από την πρωτεύουσα της Εσθονίας, Τάλιν για τη Στοκχόλμη, με την καταιγίδα να μαίνεται στη Βαλτική. Μετέφερε 803 επιβάτες και 186 μέλη πληρώματος.

Με τα κύματα να φθάνουν τα 4 μέτρα o προβληματικός, όπως αποδείχθηκε αργότερα, καταπέλτης στην πλώρη του Estonia άρχισε να μπάζει νερά, το φέρι πλημμύρισε γρήγορα και βυθίστηκε σε βάθος λιγότερο των 85 μέτρων, 22  ναυτικά μίλια από το μικρό νησί Ούτο της Σουηδίας, νότια της Στοκχόλμης.

Από τους 989 επιβαίνοντες, διασώθηκαν 138, ανασύρθηκαν 93 σοροί μετά από έρευνες τουλάχιστον 30 ημερών και οι υπόλοιποι 851 έχασαν τη ζωή τους παγιδευμένοι στο βυθισμένο πλοίο. Ενας από τους διασωθέντες πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο. 

Τρία χρόνια μετά, το 1997, η ομάδα των ερευνητών που είχε αναλάβει τη διερεύνηση της πολύνεκρης τραγωδίας, ανακοίνωσε ότι το δυστύχημα συνέβη όταν ο καταπέλτης του φέρι παρουσίασε πρόβλημα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το γκαράζ του πλοίου.

Οι επιζήσαντες όμως και οι συγγενείς των θυμάτων, δεν πείστηκαν και αγωνίζονταν όλα αυτά τα χρόνια για μια πιο πλήρη, νέα έρευνα, καθώς πολλοί υποστήριζαν ότι ένα τέτοιο πρόβλημα στον καταπέλτη δεν θα μπορούσε να προκαλέσει την τόσο γρήγορη βύθιση του πλοίου. Το Estonia  χάθηκε στο βυθό μέσα σε λιγότερο από μια ώρα. 

Ολα αυτά τα χρόνια για την κοινή γνώμη η υπόθεση του Estonia δεν έχει κλείσει. Κυκλοφορούν φήμες, «πληροφορίες», θεωρίες για βιασμένο κλείσιμο της έρευνας...  και τώρα, 26 χρόνια μετά το ναυάγιο, η υπόθεση παίρνει νέα τροπή. 

Ενα ρήγμα στο κουφάρι

Οι δημιουργοί ντοκιμαντέρ του Discovery, «Εσθονία: Η ανακάλυψη που τα αλλάζει όλα», που άρχισε χθες να προβάλλεται σε 5 επεισόδια, υποστηρίζουν ότι κατέγραψαν μια τρύπα διαμέτρου 4 μέτρων στο κουφάρι του πλοίου, που μέχρι τώρα δεν είχε «εντοπιστεί», όταν άρχισαν να βιντεοσκοπούν το ναυάγιο με ένα μίνι, μη επανδρωμένο υποβρύχιο. Οι ειδικοί που είδαν τις εικόνες, υποστήριξαν ότι μόνο μια ισχυρή σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοιο ρήγμα, εγείροντας πάλι τα ερωτήματα για το τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ.

Σε κοινή ανακοίνωση τους στη συνέχεια, οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας, της Φινλανδίας και στην Εσθονίας ανακοίνωσαν ότι «θα λάβουν υπόψη τους τα νέα στοιχεία». 

Η θεωρία του υποβρυχίου

Οπως είπε χθες στην κρατική τηλεόραση της Εσθονίας (ERR), ο Μάργκους Κουρμ, πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής της επιτροπής για την έρευνα του ναυαγίου από το 2005 έως το 2009,  μια σύγκρουση με υποβρύχιο θα μπορούσε να προκαλέσει τη βύθιση του πλοίου. «Η πρώτη μου αντίδραση όταν είδα τις εικόνες ήταν: σοκ. Οχι λόγω του ρήγματος, όσο για το πόσο εύκολα εντοπίστηκε 26 χρόνια μετά», είπε. «Η τρύπα αυτή σημαίνει ότι το Estonia δεν βυθίστηκε λόγω του προβληματικού καταπέλτη, αλλά μετά από σύγκρουση με κάτι αρκετά μεγάλο ώστε να προκαλέσει ρήγμα 4 μέτρων στο σκαρί του».  

Δεδομένου ότι κανείς από τους επιζώντες δεν ανέφερε την ύπαρξη άλλου πλοίου εκεί κοντά και κανένα άλλο πλοίο δεν ανέφερε ζημιές, ο Κουρμ πιστεύει ότι πράγματι η σύγκρουση έγινε με υποβρύχιο. Πράγμα που σημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια «κάπου υπάρχει ένα υποβρύχιο που έχει υποστεί ζημιές», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι τώρα θα πρέπει να γίνει ανεξάρτητη, ανοικτή στον Τύπο, έρευνα μόνο από την Εσθονία, με λεπτομερή εξέταση του ναυαγίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Σουηδοί προσπάθησαν πολύ, εξ αρχής, να κλείσουν γρήγορα την υπόθεση, προτείνοντας μάλιστα να καλυφθεί το πλοίο στο βυθό με τσιμέντο.

«Πιστεύω ότι η αλήθεια είναι διαφορετική από αυτή που μας έχουν πει μέχρι τώρα», λέει ένας από τους επιζώντες της τραγωδίας, ο Καρλ Ερικ Ρέϊνταμ. Συνεπιβάτες του περιέγραψαν έναν πολύ δυνατό θόρυβο και ο Ρέϊνταμ λέει πως είδε ένα μεγάλο άσπρο αντικείμενο στο νερό, δίπλα στο φέρι, μια μαρτυρία που οι ερευνητές του ντοκιμαντέρ λένε ότι δεν είχε ληφθεί υπόψη από τις αρχές. 

«Θολές» έρευνες

Μέχρι τώρα, οι τρεις χώρες που είχαν εμπλακεί στις έρευνες- η Εσθονία, η Σουηδία και η Φινλανδία- έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά απρόθυμες να επανεξετάσουν τα αίτια του ναυαγίου. Είχαν αρνηθεί να γίνει ανάσυρση του πλοίου- εν μέρει λόγω του κόστους και της διαδικασίας που θα έπρεπε να ακολουθήσει με τις σορούς που είναι ακόμα θαμμένοι στο βυθό. Επιπλέον, η περιοχή κοντά στο νησί Ούτο με συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών από το 1995, έχει χαρακτηριστεί «υγρός τάφος» και απαγορεύεται κάθε εξερεύνηση του ναυαγίου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και ο διευθυντής του ντοκιμαντέρ, Χένρικ Εβερτσον, αλλά και άλλα μέλη της ομάδας του να συλληφθούν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην προσπάθεια τους να πλησιάσουν το κουφάρι του πλοίο, αντιμετωπίζοντας μάλιστα ποινή φυλάκισης έως και δυο χρόνια στη Σουηδία για σύληση τάφου. To ναυάγιο όμως βρίσκεται μεν στο βυθό της Φινλανδίας, αλλά σε διεθνή ύδατα, επομένως η απαγόρευση δεν καλύπτει πλοία με σημαίες άλλων χωρών. 

ΕΥΡΩΠΗ
Επιβίωσε πρότασης μομφής ο σεξιστής υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας
Μία μέρα μετά την επίθεσή του στην πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, που προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ταλίν και Ελσίνκι, ο Μαρτ Χέλμε επιβίωσε της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει εις βάρος...
Επιβίωσε πρότασης μομφής ο σεξιστής υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας
ΕΥΡΩΠΗ
Διπλωματικό επεισόδιο από προσβλητικό σχόλιο Εσθονού υπουργού για τη Φινλανδή πρωθυπουργό
Η Εσθονία αναγκάστηκε να απολογηθεί μετά τη διπλωματική κρίση που προκάλεσαν τα σχόλια του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών, Μαρτ Χέλμε, ο οποίος χαρακτήρισε την πρωθυπουργό της Φινλανδίας «νεαρή πωλήτρια»...
Διπλωματικό επεισόδιο από προσβλητικό σχόλιο Εσθονού υπουργού για τη Φινλανδή πρωθυπουργό
ΕΥΡΩΠΗ
Με διακυμάνσεις τα αποτελέσματα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως διαμορφώνονταν τα μεσάνυχτα της Κυριακής
Με τις ευρωεκλογές πλέον να έχουν ολοκληρωθεί αποτίμηση των αποτελεσμάτων και αξιολόγηση ανά συνδυασμό στις εξής χωρες: Ολλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Ρουμανία, Κροατία και Βουλγαρία.
Με διακυμάνσεις τα αποτελέσματα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως διαμορφώνονταν τα μεσάνυχτα της Κυριακής
ΕΥΡΩΠΗ
Οι βιασμοί αυξάνονται και η Δικαιοσύνη «κωφεύει» στη Σκανδιναβία
Ο αριθμός των γυναικών θυμάτων βιασμού στη Σκανδιναβία είναι πολύ υψηλός, ενώ τα θύματα δηλώνουν πως αδικούνται από τη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Οι βιασμοί αυξάνονται και η Δικαιοσύνη «κωφεύει» στη Σκανδιναβία
ΕΥΡΩΠΗ
Η ευρωπαϊκή «φιλοξενία»... ξαναχτυπά
Σαν... λαγοί από καπέλο βγαίνουν από κράτη-μέλη της Ε.Ε. οι «φαεινές» (αλλά ηθικά και νομικά μεμπτές) ιδέες, στην προσπάθειά τους να ξεφορτωθούν –αν όχι να εξαφανίσουν– πάση θυσία το δυσεπίλυτο πρόβλημα της...
Η ευρωπαϊκή «φιλοξενία»... ξαναχτυπά
ΕΥΡΩΠΗ
Οι επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς κλιμακώνουν την ξενοφοβία στην Ευρώπη
Φόβους για πανευρωπαϊκή κλιμάκωση του κύματος ξενοφοβίας και περαιτέρω σκλήρυνσης της πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες πυροδοτεί το μπαράζ των ετεροχρονισμένων αποκαλύψεων για τις μαζικές σεξουαλικές...
Οι επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς κλιμακώνουν την ξενοφοβία στην Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας