Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά δουλεμπόρων;

Διάσωση μεταναστών από γερμανικό πλοίο στη Μεσόγειο

Bundeswehr/Sascha Jonack via AP

Στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά δουλεμπόρων;

  • A-
  • A+

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταστρώσει σχέδια για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη στην προσπάθεια να ανακόψει το κύμα μετανάστευσης από τη Μεσόγειο, στοχεύοντας τα δίκτυα των δουλεμπόρων, αναφέρει δημοσίευμα της Guardian.

Γι' αυτό και αύριο, Δευτέρα, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανάληψη ένοπλης δράσης στα χωρικά ύδατα της Λιβύης. 

Η Βρετανία ετοιμάζει το σχετικό ψήφισμα, ανέφεραν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, γι' αυτή την αποστολή που θα βρίσκεται υπό ιταλική διοίκηση, θα συμμετάσχουν σε αυτήν 10 ευρωπαϊκές χώρες και μπορεί να εμπλακεί και το ΝΑΤΟ, παρότι δεν υπάρχουν προς το παρόν τέτοια σχέδια.  

Τη Δευτέρα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, σχετικά με το σχέδιο για ένα ψήφισμα που θα εμπίπτει στο «κεφάλαιο επτά» του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ- αυτό το οποίο ορίζει τις εξουσίες του Συμβουλίου «για τη διατήρηση της ειρήνης», επιτρέποντας του να «καθορίσει την ύπαρξη οποιασδήποτε απειλής κατά της ειρήνης, παραβίαση της ειρήνης ή επιθετική ενέργεια» και να αναλάβει στρατιωτική και μη στρατιωτική δράση για την «αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». 

Το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητά «την χρήση όλων των μέσων για την καταστροφή του επιχειρηματικού μοντέλου των δουλεμπόρων». 

Αυτό σημαίνει ότι ευρωπαϊκά πλοία θα πλέουν στα λιβυκά χωρικά ύδατα- μεταξύ αυτών και η ναυαρχίδα του βρετανικού στόλου HMS Bulwark που βρίσκεται τώρα στη Μάλτα- και ότι θα επιχειρούν πολεμικά ελικόπτερα για να «εξουδετερώνουν» τα σκάφη που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι για να μεταφέρουν τους μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική και την Μέση Ανατολή, μέσω Λιβύης στις ακτές της νότιας Ιταλίας.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι το Λονδίνο «συνεργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους και την Ιταλία» αφού ήδη το HMS Bulwark και τρία ελικόπτερα «ενισχύουν τις δυνατότητες έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, έχοντας διασώσει μέχρι τώρα 100 ανθρώπους.

«Η Βρετανία τώρα εξετάζει με ποιο τρόπο θα υποστηρίξει καλύτερα την προτεινόμενη ευρωπαϊκή αποστολή για την ανάσχεση των δικτύων των δουλεμπόρων», συμπλήρωσε.

ΟΙ παραστρατιωτικοί, οι ομάδες των εξτρεμιστών και οι ένοπλοι που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος και οι οποίοι πιστεύεται ότι συνεργάζονται με τους δουλεμπόρους, λέγεται ότι έχουν αναπτύξει βαριά όπλα και αντιαεροπορικά κατά μήκος των ακτών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, ο φόβος είναι ότι ενδεχόμενες επιθέσεις κατά ευρωπαϊκών πλοίων και ελικοπτέρων, μπορεί να πυροδοτήσουν κλιμάκωση και αναγκαστική εμπλοκή του ΝΑΤΟ. 

Η Μογκερίνι πιστεύει ότι το Πεκίνο δεν θα μπλοκάρει την αποστολή με την ψήφο του στο Συμβούλιο Ασφαλείας και οι σύμβουλοί της φαίνεται ότι είναι αρκετά αισιόδοξοι ότι μπορεί να πειστεί και η Ρωσία να μην φέρει αντιρρήσεις, παρά το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις Μόσχας- Δύσης.

Η Ιταλική κυβέρνηση, που ηγείται αυτής της προσπάθειας για ανάληψη στρατιωτικής δράσης και η οποία θα αναλάβει την διοίκηση της αποστολής με επίκεντρο τη Ρώμη, διέρρεε το Σαββατοκύριακο ότι οι Ρώσοι «είναι έτοιμοι να συνεργαστούν».

Ο πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ, Ιμπραχίμ Νταμπάσι είπε στο Associated Press ότι κανείς δεν τον έχει ενημερώσει για τα σχέδια αυτά, τα οποία τον βρίσκουν τελείως αντίθετο. 

Και οι 28 συμφωνούν;

Μετά τις εντατικές συνομιλίες την τελευταία εβδομάδα στις Βρυξέλλες, γράφει ο Guardian, έξι χώρες της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν και μερικές ακόμα αναμένεται να προσφερθούν, ενώ και οι 28 χώρες-μέλη- λέγεται στις Βρυξέλλες- υποστηρίζουν την προτεινόμενη επιχείρηση.

Τα σχέδια αυτά θα συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και μετά θα πρέπει να εγκριθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Πέρα από αυτή την επιχείρηση, οι Βρυξέλλες ζητούν την υιοθέτηση νέων δεσμευτικών κανόνων για την δικαιότερη κατανομή των μεταναστών μεταξύ των 28 χωρών-μελών.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει «την ατζέντα της για την μετανάστευση» την Τετάρτη, που περιλαμβάνει τις αμφιλεγόμενες και διχαστικές προτάσεις, τις οποίες στηρίζει πολύ η Γερμανία και απορρίπτουν οι Βρετανία και χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, με πρώτη και καλύτερη την Ουγγαρία. 

Η Γερμανία και η Σουηδία έχουν δεχθεί σχεδόν τις μισές αιτήσεις ασύλου στην Ε.Ε. και το Βερολίνο προβλέπει ότι φέτος ο αριθμός τους μπορεί να φθάσει μόνο για τη Γερμανία στις 400.000- δηλαδή τα δύο τρίτα του συνολικού αριθμού των αιτούντων άσυλο πέρσι. 

Οι Βρυξέλλες προτείνουν την επίκληση «μηχανισμών έκτακτης ανάγκης» μέχρι το τέλος του μήνα, υποχρεώνοντας τις 28 χώρες μέλη να μοιραστούν «τον αριθμό των «ανθρώπων που πραγματικά χρειάζονται διεθνή προστασία» και να «διασφαλίσουν μια δίκαιη και ισορροπημένη συμμετοχή σε αυτή την κοινή προσπάθεια». Το βήμα αυτό χαρακτηρίζεται «πρόδρομος μια βιώσιμης λύσης».

 

ΕΥΡΩΠΗ
Διάσωση 5.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο
Περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που επέβαιναν σε τουλάχιστον 25 σκάφη διακινητών προερχόμενα από τη Λιβύη, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν στη Μεσόγειο μέσα σε τρία 24ωρα στο πλαίσιο της...
Διάσωση 5.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο
ΕΥΡΩΠΗ
«Ναι» στις επιχειρήσεις, «όχι» στους πρόσφυγες
Σε πλήρη αντίθεση με τη διχογνωμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την έγκριση του σχεδίου ποσοστιαίας κατανομής και μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.,...
«Ναι» στις επιχειρήσεις, «όχι» στους πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
Ολοι για το καλό τους...
Ολοι πια μιλούν εξ ονόματός τους, για το καλό τους, για την αποτροπή νέων μαζικών θανάτων στη Μεσόγειο, για διασώσεις τόσο από αυτά καθ’ αυτά τα σαπιοκάραβα όσο και από τα δίχτυα των διακινητών, που πρέπει να...
Ολοι για το καλό τους...
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Σαλβίνι έφυγε, το μπλόκο στους πρόσφυγες παραμένει
Η ιταλική κυβέρνηση άλλαξε κι έγινε «κεντροαριστερή», αλλά ο... Σαλβίνι παραμένει σ’ αυτήν. Οχι ως φυσική παρουσία, φυσικά, αλλά ως ξενοφοβική πολιτική και νοοτροπία.
Ο Σαλβίνι έφυγε, το μπλόκο στους πρόσφυγες παραμένει
ΕΥΡΩΠΗ
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
Σε αναδίπλωση φαίνεται πως οδηγήθηκε ο Χέρμπερτ Κικλ, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, ως προς τη σκληροπυρηνική και νομικά διάτρητη πρότασή του να μην είναι δυνατή η κατάθεση αιτήματος ασύλου...
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
ΕΥΡΩΠΗ
Διακινητές... κατά της διακίνησης
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιταλική πολιτική στη Μεσόγειο έφερε στο φως της δημοσιότητας το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, το οποίο ανέφερε πως Ιταλοί αξιωματούχοι έχουν κάνει...
Διακινητές... κατά της διακίνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας