Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στις 9 Οκτωβρίου, στο Όσλο, πολλές είναι οι συζητήσεις και οι «μαντεψιές» για το όνομα στο οποίο θα δοθεί το χρηματικό έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Παρ’ όλο που η λίστα των υποψηφίων παραμένει μυστική, όσοι είναι αρμόδιοι να προτείνουν ονόματα, βουλευτές και πρώην βραβευμένοι μεταξύ αυτών, μπορούν να τα δημοσιοποιήσουν.
Ανάμεσα στα ονόματα των 318 υποψηφίων φαίνεται να είναι και αυτό της 17χρονης ακτιβίστριας, Γκρέτα Τούνμπεργκ, και το κίνημα που δημιούργησε για το περιβάλλον «Παρασκευές για το μέλλον». Το όνομά της προτάθηκε από τρεις Νορβηγούς και δύο Σουηδούς βουλευτές και στην περίπτωση που το κερδίσει θα είναι η μικρότερη σε ηλικία μαζί με την Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 2014, επίσης στην ηλικία των 17.
Το κίνημα της Τούνμπεργκ ξεκίνησε το 2018, όταν η ίδια κινητοποίησε σχολική απεργία στη Σουηδία, με σκοπό να ασκήσει πιέσεις για τη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Από τότε το κίνημα έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, ενώ όπως αναφέρει ο Άσλι Σβεν, ιστορικός και συγγραφέας βιβλίων με θέμα τα βραβεία Νόμπελ, «Κανένας άλλος άνθρωπος δεν έχει κάνει όσα εκείνη για να πείσει τον κόσμο να επικεντρωθεί στην κλιματική αλλαγή». Μάλιστα, πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Τούνμπεργκ προτείνεται για την απονομή βραβείου Νόμπελ.
Ο διευθυντής του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη, Νταν Σμιθ, ανέφερε πως η Γκρέτα αποτελεί «πειρασμό» για την απονομή του βραβείου, καθώς σηματοδοτεί τη σχέση μεταξύ των περιβαλλοντικών καταστροφών και των πανδημιών, κάτι το οποίο ενδεχομένως να επισημανθεί από την Επιτροπή τη φετινή χρονιά.
Επιπλέον, ακτιβιστές για το περιβάλλον έχουν απονεμηθεί με το βραβείο Νόμπελ και στο παρελθόν, όπως η Κενυάτισσα Ουανγκάρι Μαατάι, για την πρωτοβουλία της να φυτέψει 30 εκατομμύρια δέντρα στην Αφρική το 2004, αλλά και η Διακυβερνητική Επιτροπή για την αλλαγή του Κλίματος (IPCC). Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν προταθεί για τη φετινή χρονιά είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ, η Τσέλσι Μάνινγκ, ο Έντουαρτ Σνόουντεν, η φυλακισμένη στη Σαουδική Αραβία Λουτζέιν αλ- Χαδλούλ, το ΝΑΤΟ και «οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ».
Μεταξύ άλλων αναφέρονται επίσης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» και η Άνγκελα Μέρκελ, παρόλο που δεν είναι σίγουρο αν θα προταθούν. Το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ είναι επίσης ανάμεσα στα πιθανά ονόματα βραβείου Νόμπελ, τουλάχιστον για την πόμενη χρονιά, λόγω της διαμεσολάβησής του στη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ωστόσο οι ειδικοί δεν πιστεύουν πως θα το κερδίσει.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας