• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  43°C 40.6°C / 45.1°C
  2 BF
  16%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  41°C 36.9°C / 42.7°C
  3 BF
  19%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  41°C 36.8°C / 43.8°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 39.2°C
  3 BF
  17%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  49%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  39°C 36.2°C / 41.5°C
  4 BF
  9%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  37°C 37.4°C / 37.8°C
  3 BF
  10%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  40°C 32.6°C / 43.5°C
  4 BF
  9%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.8°C / 39.9°C
  4 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 34.9°C
  1 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.9°C / 38.1°C
  3 BF
  26%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.6°C / 36.7°C
  2 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 36.9°C
  6 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  43°C 40.5°C / 42.9°C
  0 BF
  11%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  42°C 40.1°C / 42.2°C
  3 BF
  14%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.8°C / 38.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  44°C 40.8°C / 45.4°C
  3 BF
  9%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 35.5°C / 36.3°C
  0 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.0°C / 43.2°C
  3 BF
  32%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 37.8°C / 37.8°C
  5 BF
  11%
Francois Walschaerts, Pool Via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «Κατάσταση της Ενωσης»

 • A-
 • A+
Την Τετάρτη η ομιλία της Φον ντερ Λάιεν και η συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ● Πώς ξεκίνησε ο 11χρονος θεσμός του «State of the EU» και σε τι διαφέρει από τον αντίστοιχο αμερικανικό θεσμό. Η ατζέντα και οι ανατροπές που έφερε η πανδημία ● Πώς θα παρακολουθήσετε και θα μπείτε στη συζήτηση.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αναμφισβήτητα, το κεντρικό θέμα τις ερχόμενης εβδομάδας για όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. είναι η ομιλία για την Κατάσταση της Ε.Ε. (State of the EU, συντομογραφικά SOTEU) της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Τετάρτη (16/9, 9.15-12.30 ώρα Βρυξελλών) στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η συζήτηση που θα ακολουθήσει με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και τους ευρωβουλευτές.

Αν και ο θεσμός έχει ήδη δέκα χρόνια ιστορίας (αυτή είναι η 11η συζήτηση για την κατάσταση της Ενωσης), μεγάλο μέρος των περίπου 380 εκατ. πολιτών της και των 440 εκατ. κατοίκων της Ε.Ε. (μετά την αποχώρηση της Βρετανίας) εξακολουθούν να αγνοούν την ύπαρξη και τη διάστασή του ως θεσμού αποτίμησης της προηγούμενης και προβολής των προτεραιοτήτων της επόμενης χρονιάς.

Είναι προφανές ότι ο θεσμός θεσπίστηκε για να υπογραμμίσει τα ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά της Ε.Ε. και σε μια αναλογία με το πολύ αρχαιότερο αμερικανικό πολιτικό «έθιμο» του προεδρικού State of the Union, από το οποίο όμως έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά: Η συζήτηση για την Κατάσταση της Ε.Ε. γίνεται κάθε Σεπτέμβριο, στην 1η Ολομέλεια του Ε.Κ. μετά τη διακοπή του καλοκαιριού, ενώ η ομιλία του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου (συντομογραφικά SOTU) γίνεται συνήθως Ιανουάριο, σπανιότερα Δεκέμβριο ή Φεβρουάριο.

Ο θεσμός αποτελεί κοινή μέριμνα της Επιτροπής και του Ε.Κ. και η συζήτηση με τους ευρωβουλευτές και τους επικεφαλής όλων των ομάδων που ακολουθεί είναι αναπόσπαστο στοιχείο της διαδικασίας. Αντίθετα, η ομιλία του Αμερικανού προέδρου απευθύνεται απλώς «στους βουλευτές, τους γερουσιαστές και στο Εθνος», χωρίς συζήτηση και αντίλογο από τους αιρετούς. Σπάνια, σε περιόδους θεσμικής έντασης στις ΗΠΑ, ο ηγέτης του αντίπαλου κόμματος μπορεί να προχωρήσει σε μια αντι-ομιλία.

Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου μεταδίδεται ζωντανά σχεδόν από όλα τα παναμερικανικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια, με τηλεθεάσεις που κυμαίνονται από 30 εκατ. έως 60 εκατ. άτομα την τελευταία εικοσαετία. Αντίθετα, η προβολή της συζήτησης για την Κατάσταση της Ε.Ε. και η ζωντανή της μετάδοση γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή livestreaming, web tv και social media.


▶ Το SOTEU

Προβλέφθηκε από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε το 2010, με πρόεδρο τον Μ. Μπαρόζο, ο οποίος πρότεινε ευρωμόλογα κατά της χρηματοπιστωτικής κρίσης, χωρίς φυσικά να γίνει δεκτό. Τον Σεπτέμβριο 2014 ο Γιουνκέρ έκανε την πρώτη ομιλία ως πρόεδρος της Κομισιόν, ωστόσο πιο εμβληματική θεωρείται η ομιλία του 2015, βασισμένη στην Εκθεση των 5 Προέδρων για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, με έμφαση στην κοινή δράση αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Η περσινή, πρώτη ομιλία για την Κατάσταση της ΕΕ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εστιάστηκε στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση.

▶ Συζητήστε 

Το #SOTEU είναι το βασικό hashtag με το οποίο η Επιτροπή και το Ε.K. καλούν τους Ευρωπαίους πολίτες στη συζήτηση στα social media πάνω στην ομιλία της και τη συζήτηση με τους ευρωβουλευτές για την κατάσταση της Ενωσης. Αλλα hashtags είναι τα #NextGenerationEU (για το Ταμείο Ανάκαμψης, #EUGreenDeal (πράσινη συμφωνία), #DigitalEU (ψηφιακή ΕΕ) και, φυσικά, το πιο επίκαιρο όλων #UnitedAgainstCoronavirus. Αντίστοιχα προτείνονται και στα ελληνικά, όπως το #ΠιοΔυνατοίΜαζίEE


Πανδημία και ελληνοτουρκικά μεταβάλλουν την ατζέντα

Στη μεθαυριανή συζήτηση για την Κατάσταση της Ε.Ε. η Επιτροπή –και κυρίως η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν– θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στις εντελώς νέες ανάγκες που γέννησε η πανδημία του κορονοϊού και τις 6 στρατηγικές προτεραιότητες που παρουσίασε πέρυσι, αμέσως μετά τη συγκρότηση της νέας Επιτροπής, ως πλαίσιο πολιτικής για όλη τη θητεία της, μέχρι το 2024.

Θυμίζουμε ότι ως έξι άξονες προτεραιότητας είχαν προβληθεί η Πράσινη συμφωνία για την ανάδειξη της Ευρώπης στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο, η στρατηγική για την Ε.Ε. της ψηφιακής εποχής, ένα πιο ελκυστικό επενδυτικό πλαίσιο για ποιοτικές θέσεις εργασίας, η ενίσχυση της φωνής της Ε.Ε. σε μια παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες, η προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και μια νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή δημοκρατία.

«Οι προτεραιότητες που καθορίσαμε στην αρχή της θητείας μας παραμένουν», λέει στις σχετικές αναρτήσεις της για την επικείμενη ομιλία η Φον ντερ Λάιεν, αλλά είναι προφανές ότι η πανδημία βάζει την ατζέντα της σε εντελώς καινούργια βάση, καθώς ακόμη εκκρεμεί η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (στις 21/7) για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027.

Ταυτόχρονα, τόσο την ομιλία της προέδρου της Κομισιόν όσο και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει είναι βέβαιο ότι θα τις χρωματίσουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνοτουρκικής έντασης, ενόψει του Εκτακτου Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για 24-25/9 για τον ρόλο της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο).


♦️ Παρακολουθήστε

Στον επίσημο ιστότοπο του Ευρωκοινοβουλίου  σε live streaming την Τετάρτη, από τις 9.15 έως 12.30 ώρα Βελγίου, ή 10.15-13.15 ώρα Ελλάδας. Επίσης στο κέντρο πολυμέσων του Ευρωκοινοβουλίου, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά και σε άλλες 23 γλώσσες της Ε.Ε. Αύριο, Τρίτη 15 του μήνα, το Ε.Κ. οργανώνει μια ξεχωριστή συζήτηση με τη συμμετοχή του προεδρείου του και των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων για το ίδιο θέμα.

ΕΥΡΩΠΗ
Ωρα για κοινωνικό πρωτόκολλο
Την ενσωμάτωση στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενός πρωτοκόλλου κοινωνικής προόδου ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο σε έκθεση την οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειάς του με 380...
Ωρα για κοινωνικό πρωτόκολλο
ΕΥΡΩΠΗ
Με ενισχυμένο ρόλο το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στον προϋπολογισμό
Με ισχυρή πλειοψηφία 465 ψήφων σε σύνολο 682, οι ευρωβουλευτές επιδοκίμασαν μεν τη συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά απέρριψαν την...
Με ενισχυμένο ρόλο το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στον προϋπολογισμό
ΕΥΡΩΠΗ
3 δισ. νέα δέντρα σε δέκα χρόνια!
Τρία δισεκατομμύρια δέντρα φιλοδοξεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φυτευτούν μέχρι το 2030 σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για τα δάση που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή (16/7).
3 δισ. νέα δέντρα σε δέκα χρόνια!
ΕΥΡΩΠΗ
Ισχυρές κυρώσεις κατά Ορμπαν ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο
«Δεν υπάρχει χώρος για ομοφοβία, μίσος και διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ στην Ε.Ε.», δηλώνουν οι ευρωβουλευτές που ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας.
Ισχυρές κυρώσεις κατά Ορμπαν ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Βήματα δικαιότερης φορολογίας
Θετική -αν και όχι μονολιθική- ήταν η αντίδραση της Ε.Ε. στη συμφωνία των G7 για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο στις πολυεθνικές, η οποία άλλωστε απαίτησε τη συναίνεση και τριών ισχυρών χωρών της Ε.Ε. και της...
Βήματα δικαιότερης φορολογίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας