Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.6°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.2°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.8°C / 16.0°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.1°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 16.0°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 23.3°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.7°C / 12.2°C
  1 BF
  93%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 22.0°C
  2 BF
  30%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.1°C
  1 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 11.1°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  100%
Η πανδημία δοκιμάζεται στα θρανία

Σχολείο στη Γαλλία

AP Photo/Jean-Francois Badias
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πανδημία δοκιμάζεται στα θρανία

 • A-
 • A+
Ανοίγουν σήμερα τα σχολεία σε Ελλάδα και Ιταλία, οι κυβερνήσεις φέρονται αποφασισμένες να τα κρατήσουν με κάθε κόστος εν λειτουργία τηρώντας αυστηρά πρωτόκολλα, ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες όπου διεξάγονται ήδη μαθήματα, η κατάσταση δείχνει ελεγχόμενη, παρά τα κατά τόπους προβλήματα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πρώτο κουδούνι με... φάλτσα χτυπά σήμερα στη χώρα μας και στη γειτονική Ιταλία, την ώρα που σε άλλα σχολεία ανά την Ευρώπη χτυπά ήδη –δύο εβδομάδες από την επαναλειτουργία τους– καμπανάκι.

Παρά το εν εξελίξει δεύτερο κύμα της πανδημίας, τον εντοπισμό κρουσμάτων σε δασκάλους και μαθητές, αλλά και την αναμενόμενη φθινοπωρινή έξαρση της γρίπης –που εύκολα μπορεί να επιτείνει τη σύγχυση με τον κορονοϊό–, οι κυβερνήσεις δηλώνουν αποφασισμένες να διατηρήσουν αυτή τη φορά τα σχολεία πάση θυσία ανοιχτά.

Για την ψυχική υγεία των παιδιών. Για να μη διευρυνθούν περαιτέρω οι ανισότητες μεταξύ φτωχών και πλούσιων μαθητών. Για να μπορέσουν οι γονείς να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας –όσοι τις διατηρούν, τουλάχιστον– και να μπορέσουν ίσως έτσι οι υφεσιακές εθνικές οικονομίες να ξαναπάρουν μπροστά. Προς το παρόν, η γενικότερη εικόνα δείχνει μία κατάσταση υπό έλεγχο. Στις περισσότερες χώρες όπου τα σχολεία έχουν ήδη ανοίξει, η συνήθης τακτική είναι η απομόνωση κατ’ οίκον μαθητών με ύποπτα συμπτώματα και των ιχνηλατήσεών τους.

Λιγότερες είναι οι περιπτώσεις καθολικού λουκέτου. Ωστόσο, όπως παρατηρεί σε ρεπορτάζ της η «Wall Street Journal», «χώρες που δεν έχουν πολιτική μαζικών διαγνωστικών τεστ ή δεν έχουν θέσει σε λειτουργία εφαρμογές κινητού τηλεφώνου για ιχνηλάτηση, μπορεί να δουν εκατοντάδες παιδιά να μπαίνουν σε κατ’ οίκον καραντίνα».

Στη Γαλλία –όπου το περασμένο 24ωρο καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, με 10.561 νέες μολύνσεις– 32 από τα συνολικά 60.000 σχολεία έχουν ήδη κλείσει και 525 τάξεις έχουν μπει σε καραντίνα, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η τελική επιλογή έγκειται στις τοπικές αρχές. Η κυβέρνηση του Παρισιού έχει πάντως ξεκαθαρίσει ότι το κλείσιμο των σχολείων θα είναι η τελευταία επιλογή.

Στην παρούσα φάση, εφόσον δεν καταγράφονται πάνω από τρία κρούσματα σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, αυτό συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του και οι μολυσμένοι μαθητές τίθενται σε (7ήμερη πλέον) καραντίνα, όπως και όλες οι επαφές τους. Προς στήριξη, δε, του οικογενειακού εισοδήματος, σε περίπτωση που κάποιο παιδί είναι φορέας και τίθεται σε καραντίνα, η κυβέρνηση Καστέξ ανακοίνωσε την αναπλήρωση σε ποσοστό έως και 80% του εισοδήματος του ενός γονέα, που θα αναγκαστεί να κάτσει στο σπίτι, μέσω επιδόματος μερικής ανεργίας.

Το μέτρο –διευκρινίστηκε– θα έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου. Απαραίτητη, ωστόσο, προϋπόθεση είναι ο γονέας να αδυνατεί επιβεβαιωμένα να δουλεύει, για το επίμαχο διάστημα, με τηλεργασία από το σπίτι.

Εστίες έξαρσης

Στην Ισπανία, αντίστοιχα, όπου τα περισσότερα σχολεία έχουν ανοίξει εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα (με εξαίρεση περιοχές που αποτελούν νέες εστίες έξαρσης του κορονοϊού και, εκτός απροόπτου, αναμένεται η επιστροφή των μαθητών στα θρανία από αυτήν την εβδομάδα), επιβεβαιωμένα κρούσματα αναφέρθηκαν επισήμως σε μόλις 53 από τα 29.000 σχολεία. Η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών συνέχισε να λειτουργεί κανονικά και οι θετικοί στον κορονοϊό μαθητές τέθηκαν σε απομόνωση κατ’ οίκον.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Γερμανία – που ούτως ή άλλως, όμως, διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τον δείκτη μεταδοτικότητας. Λίγα είναι τα σχολεία που έκλεισαν στα ομόσπονδα κρατίδια, όπου τα μαθήματα έχουν ξαναρχίσει σταδιακά από τον περασμένο Μάιο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, επιβάλλεται καραντίνα στους μολυσμένους μαθητές ή/και δασκάλους, καθώς και στις επαφές τους, ενώ γίνονται διαρκώς διαγνωστικά τεστ σε μεγάλη κλίμακα. Σε μαθητές, σε καθηγητές και στο υπαλληλικό προσωπικό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ιδια λίγο-πολύ είναι η εικόνα και στη Βρετανία, όπου από σήμερα επιβάλλεται συλλήβδην ο λεγόμενος «κανόνας των έξι ατόμων» – το όριο εφεξής στις συναθροίσεις. Και εδώ, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τα σχολεία λειτουργούν με τη λογική της «φούσκας»: του διαμοιρασμού δηλαδή των μαθητών σε μικρές κλειστές ομάδες, ώστε να διευκολυνθεί η ιχνηλάτηση και να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού.

Ακόμα και στα πιο οργανωμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ωστόσο, αυτό αποδεικνύεται μάλλον μάταιο. Οπως συνέβη σε ιδιωτικό σχολείο της ανατολικής Αγγλίας, όπου η διεύθυνση έλαβε όλα τα μέτρα ασφαλείας για την επαναλειτουργία του, εντός κι εκτός σχολικών αιθουσών, αλλά τελικά δεν απέφυγε το προσωρινό κλείσιμο, λόγω εντοπισμού κρουσμάτων, αρχικά σε μέλη του προσωπικού.

Σχολείο στο Βέλγιο

AP Photo/Francisco Seco

Χάος στις ΗΠΑ

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες –όπου επικρατεί χάος με την κατά τόπους επαναλειτουργία των σχολείων– τουλάχιστον έξι εκπαιδευτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Αυγούστου, σε συνολικά πέντε πολιτείες.

Παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο πότε και πού προσβλήθηκαν και πόσους τελικά μπορεί να μόλυναν, δεδομένου ότι σε πολλές περιοχές τα μαθήματα είτε συνεχίζονται διαδικτυακά, είτε ακόμη δεν έχουν αρχίσει πλήρως.

Απτόητος, εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος ποντάρει προεκλογικά στην πολιτική πόλωση και για αυτό το θέμα. «Δημοκρατικοί, ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ) ΤΩΡΑ!», έγραψε τις προάλλες στο twitter, στοχεύοντας Πολιτείες με κυβερνήτες που ανήκουν στο αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο και έχουν στο συγκεκριμένο ζήτημα τον τελευταίο λόγο.

ΕΥΡΩΠΗ
Δεύτερο κύμα λαθών με τον Covid-19
Με τον κορονοϊό να βρίσκεται σε έξαρση κυβερνήσεις και τοπικοί αξιωματούχοι σε πολλές χώρες της Ευρώπης δεν μπορούν να βρουν κοινή συνισταμένη για αποτελεσματική αντιμετώπιση.
Δεύτερο κύμα λαθών με τον Covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
Μπρος ιός και πίσω... πτώχευση
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται τώρα εγκλωβισμένες ανάμεσα στην ανάγκη για κίνηση των υπό κατάρρευση οικονομιών και στην καλπάζουσα μετάδοση του ιού.
Μπρος ιός και πίσω... πτώχευση
ΕΥΡΩΠΗ
Ανισότητες απέναντι στον εφιάλτη
Η πανδημία δείχνει τα δόντια της στην Ευρώπη, αλλά οι κυβερνήσεις που ολιγώρησαν κουνούν το δάχτυλο στους «απείθαρχους» πολίτες.
Ανισότητες απέναντι στον εφιάλτη
ΕΥΡΩΠΗ
Μάσκες και θερμομέτρηση
Ανοιξαν χθες τα σχολεία στην Ισπανία με υποχρεωτική την τήρηση αυστηρών μέτρων από τους μαθητές.
Μάσκες και θερμομέτρηση
ΕΥΡΩΠΗ
Ο κορονοϊός δεν πάει διακοπές
Ο εφιάλτης αναβιώνει σε πολλές περιοχές του πλανήτη με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι, αν δεν υπάρξει πρόοδος και δεν τηρούνται τα μέτρα, ο αριθμός κρουσμάτων και νεκρών θα πολλαπλασιαστεί.
Ο κορονοϊός δεν πάει διακοπές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας