Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λευκορωσία: 3+1 Αμαζόνες απέναντι στον «τελευταίο δικτάτορα»

Aριστερά, Βερόνικα Τσεπκάλο, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, Μαρία Κολεσνίκοβα

Photo by Sergei Grits/AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λευκορωσία: 3+1 Αμαζόνες απέναντι στον «τελευταίο δικτάτορα»

  • A-
  • A+
Στοχοποιήθηκαν από τον «ισόβιο» πρόεδρο της χώρας και έγιναν πρωταγωνίστριες των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και σύμβολα της μετά Λουκασένκο εποχής ● Ποιες είναι οι τέσσερις γυναίκες επικεφαλής της αντιπολίτευσης

H μία, η Βερόνικα, κάνει το σήμα της νίκης. Η δεύτερη, η Σβετλάνα, έχει σφιγμένη τη γροθιά. Η τρίτη, η Μαρία, σχηματίζει με τους δείκτες και τους αντίχειρες των χεριών της μια καρδιά. Η εικόνα τους έγινε σήμα κατατεθέν μιας νέας εποχής στη χώρα τους, τη Λευκορωσία, που πολλοί εντός κι εκτός συνόρων οραματίζονται ως την απαρχή της μετά Λουκασένκο περιόδου. Κι ας τις αποκαλεί ο «ισόβιος» πρόεδρος συλλήβδην, και υποτιμητικά, «κοριτσάκια».

Εναν μήνα, ωστόσο, μετά τις προεδρικές εκλογές, που ο αποκαλούμενος «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης» υποστηρίζει ότι κέρδισε με ποσοστό πάνω από 80%, έναν μήνα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και την άγρια καταστολή τους, η εικόνα των τριών «Αμαζόνων» της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, όλες μαζί, δείχνει να ανήκει πια στο παρελθόν.

Οχι γιατί έσπασε η μεταξύ τους συμμαχία, η οποία στήθηκε λίγο-πολύ εν μια νυκτί, μετά τη φυλάκιση ή εκδίωξη από τη χώρα των αρσενικών βασικών αντιπάλων του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Απλά και κυνικά, ο λόγος είναι ότι και οι τρεις Λευκορωσίδες βρέθηκαν μετεκλογικά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στην ίδια καθεστωτική «μέγκενη» που πιάστηκαν όσοι επιχείρησαν να αμφισβητήσουν την ηγεμονία του 65χρονου αυταρχικού Αλεξάντερ.

«Οι αρχές θα κάνουν τα πάντα για να διασπάσουν την αντιπολίτευση», λέει στο CNN ο Φράνακ Βιακόρκα, δημοσιογράφος με έδρα τη Λευκορωσία και αναλυτής στο Atlantic Council. «Ο μεγαλύτερος φόβος του Λουκασένκο είναι η Ρωσία και η Δύση να αρχίσουν συζητήσεις με την αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και θα κάνει ό,τι μπορεί για να την παραλύσει».

Υπερηρωίδα μετά την απαγωγή της

Μαρία Κολεσνίκοβα

Η 38χρονη μουσικός, πρώην μέλος της εθνικής φιλαρμονικής, με σπουδές στη Γερμανία, ανέλαβε αρχικά επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Βίκτορ Μπαμπαρίκο, πρώην διοικητή ρωσικής τράπεζας στο Μινσκ και επίδοξου προεδρικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης. Ομως, η Εκλογική Επιτροπή ουδέποτε ενέκρινε την υποψηφιότητά του. Η -καταγγελλόμενη ως πολιτικά υποκινούμενη- σύλληψή του για διαφθορά έδωσε τελικά την ώθηση στην Κολεσνίκοβα για τη συνεργασία με τις άλλες δύο «Αμαζόνες».

Μετεκλογικά, ήταν η μόνη από τις τρεις που έμεινε στη Λευκορωσία, ιδρύοντας προ ημερών το «Μαζί», έναν νέο πολιτικό φορέα. Τη Δευτέρα, τα ίχνη της χάθηκαν ξαφνικά. Τελικά, την επομένη ανακοινώθηκε ότι συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας στη μεθόριο με την Ουκρανία και ότι προφυλακίστηκε με την κατηγορία της απειλής κατά της «εθνικής ασφάλειας».

Το τι ακριβώς συνέβη τις επίμαχες ώρες της εξαφάνισής της παραμένει ακόμη «σκοτεινό». Ο Λουκασένκο υποστήριξε ότι δύο σύντροφοί της από την αντιπολίτευση, με τους οποίους επιχειρούσε να διαφύγει στην Ουκρανία, την πέταξαν έξω από το αυτοκίνητο στα σύνορα. Η ίδια, κατά την ανάκριση και σύμφωνα με τη δικηγόρο της, κατήγγειλε ότι άνδρες της λευκορωσικής ασφάλειας την απήγαγαν, της φόρεσαν κουκούλα στο κεφάλι και προσπάθησαν να την εκδιώξουν βίαια από τη Λευκορωσία. «Μου είπαν ότι θα με διώξουν ούτως ή άλλως, ζωντανή ή σε κομμάτια», ανέφερε. «Με απείλησαν με στέρηση της ελευθερίας μου για τουλάχιστον 25 χρόνια».

Μιλώντας πια από το Κίεβο, οι δύο σύντροφοι και πρώην συνταξιδιώτες της έδωσαν γλαφυρές περιγραφές του σκηνικού στη δημοσιότητα, σαν από ταινία, ενδύοντας ούτε λίγο-ούτε πολύ την Κολεσνίκοβα με την εικόνα μιας υπερηρωίδας. Η 38χρονη απήχθη μαζί με αυτούς, ανέφεραν. Ανακρίθηκαν με κουκούλες στο κεφάλι. Και οδηγήθηκαν με αυτοκίνητο ώς τη μεθόριο με την Ουκρανία.

Προτού όμως κατέβουν -υποστήριξαν- η Κολεσνίκοβα κατάφερε να αρπάξει το κατασχεθέν διαβατήριό της από το μπροστινό κάθισμα. Το πέταξε από το παράθυρο αφού το έκανε κομμάτια. Και, δεδομένου ότι οι πόρτες του οχήματος ήταν κλειδωμένες, τρύπωσε από το πίσω κάθισμα στο πορτ μπαγκάζ, βγήκε από το όχημα και ξαναπέρασε πεζή επί λευκορωσικού εδάφους.

Τώρα, η δικηγόρος της λέει ότι θα υποβάλει μήνυση κατά των λευκορωσικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ασφαλείας, βάσει των άρθρων περί απαγωγής, παράνομης στέρησης της ελευθερίας και απειλών δολοφονίας.

Κάτοχος Νόμπελ Λογοτεχνίας

Σβετλάνα Αλεξίεβιτς

Στα 72 της, η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς δεν είναι πια μόνον η μοναδική κάτοχος Νόμπελ (Λογοτεχνίας, 2015) από τη Λευκορωσία. Από αυτήν την εβδομάδα είναι και το μοναδικό από τα συνολικά επτά μέλη του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που δεν έχει συλληφθεί από τις αρχές ή δεν έχει εκδιωχθεί από τη χώρα.

Στις 26 Αυγούστου, κλήθηκε στην Ανακριτική Επιτροπή. Πλέον, καταγγέλλει, δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα από αγνώστους.

Κατά διαστήματα μέσα στην ημέρα, κάποιοι χτυπούν -σαν προειδοποίηση- το κουδούνι του σπιτιού της. Με κείμενο στην ιστοσελίδα PEN-center, η Αλεξίεβιτς απευθύνει τώρα έκκληση στους υποστηρικτές της να την επισκέπτονται στο διαμέρισμά της για να την προστατεύσουν. Διπλωμάτες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ήδη το έκαναν, αναρτώντας και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αρχικά απήγαγαν τη χώρα, τώρα απάγουν τους καλύτερους από εμάς», έγραψε στην ανοιχτή επιστολή της. «Ομως στη θέση αυτών που απάγουν θα έρθουν εκατοντάδες άλλοι. Δεν ξεσηκώθηκε το Συντονιστικό Συμβούλιο. Ξεσηκώθηκε η χώρα».

Εξόριστες στη Λιθουανία και την Πολωνία

Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια - Βερόνικα Τσεπκάλο

Μητέρα και νοικοκυρά, πρώην δασκάλα αγγλικών, που πέρασε μέρος των παιδικών χρόνων της στην Ιρλανδία, φιλοξενούμενη τότε από μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης ως ένα από τα «παιδιά του Τσερνόμπιλ» (μια και οι παρενέργειες της ραδιενέργειας ήταν ισχυρές στη χώρα της από τη γειτονική Ουκρανία), η 37χρονη «Σβέτα» έγινε ξαφνικά το πρόσωπο της ημέρας. Σκωπτικά, η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta χαρακτήρισε την ιστορία της «σκέτο Χόλιγουντ».

Η ίδια λέει ότι η εμπλοκή της με την πολιτική, μόλις τον περασμένο Μάιο, έγινε «για την αγάπη» και «για το πατριωτικό καθήκον», μετά τη σύλληψη και φυλάκιση του άνδρα της, Σεργκέι, διάσημου μπλόγκερ στη χώρα του και επίδοξου πολιτικού αντιπάλου του Λουκασένκο. Οι αρχές υποστήριξαν ότι εντόπισαν 900.000 δολάρια κρυμμένα στον καναπέ τους. Η Σβετλάνα δηλώνει άγνοια.

Σήμερα, αποδίδει την απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής να εγκρίνει την προεδρική υποψηφιότητά της για λογαριασμό της αντιπολίτευσης στην εσφαλμένη πεποίθηση των αρχών ότι δεν θα είχε καμία τύχη στις κάλπες. Γύρω της συνασπίστηκαν, ωστόσο, οι άλλες δύο πρωταγωνίστριες της αντιπολιτευόμενης «τριάδας». Κάτι που φαίνεται να ισχύει και μετά τη μετεκλογική φυγή της από τη Λευκορωσία με προορισμό τη γειτονική Λιθουανία. Η Τιχανόσφκαγια λέει ότι κατέφυγε εκεί, μαζί με τα παιδιά της, υπό το βάρος απειλών -ακόμη και κατά ζωής- από τις αρχές του Μινσκ.

Από εκεί, καταγγέλλει πλέον διαρκώς τον Λουκασένκο για καλπονοθεία και δικτατορικές μεθόδους, μέσα από μια πληθώρα πια διαδικτυακών συνεντεύξεων σε δυτικά ΜΜΕ και ομιλιών σε διάφορα φόρα. Η πιο πρόσφατη ήταν στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Προχθές, ο Πολωνός πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απηύθυνε μέσω twitter έκκληση στην Ε.Ε. να προτείνει την Τιχανόφσκαγια για το Νόμπελ Ειρήνης.

Πρώην στέλεχος της Microsoft, σύζυγος του πρώην πρέσβη της Λευκορωσίας στις ΗΠΑ και μετέπειτα επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του άνδρα της ως βασικού επίδοξου πολιτικού αντιπάλου του Αλεξάντερ Λουκασένκο, η Βερόνικα έγινε τελικά σύμβουλος της Τιχανόσφκαγια, μετά τη φυγή-εκδίωξη του Βαλέρι Τσεπκάλο στη Μόσχα, μαζί με τα παιδιά τους. Τους ακολούθησε εκεί «για λόγους ασφαλείας», πριν καν στηθούν οι κάλπες της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία. Τώρα ζουν όλοι μαζί στην Πολωνία. Δηλώνει πρόθυμη να επιστρέψει στη χώρα της, αφότου όμως φύγει από την εξουσία ο Λουκασένκο.

ΕΥΡΩΠΗ
Συνελήφθη η δικηγόρος ηγέτιδας της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία
Η αστυνομία στη Λευκορωσία συνέλαβε τη Λουντμίλα Καζάκ, δικηγόρο της Μαρία Κολεσνίκοβα, της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης που οι αρχές προσπάθησαν να απελάσουν στην Ουκρανία, αλλά εκείνη έσκισε το διαβατήριό της...
Συνελήφθη η δικηγόρος ηγέτιδας της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Την απείλησαν με τη ζωή της για να απελαθεί, καταγγέλλει η Κολέσνικοβα
Ζωντανή ή σε κομμάτια της είπαν ότι θα φύγει από τη Λευκορωσία, σύμφωνα με την καταγγελία της πολιτικού της αντιπολίτευσης, η οποία δηλώνει έτοιμη να κατονομάσει τους απαγωγείς της, μέλη των υπηρεσιών...
Την απείλησαν με τη ζωή της για να απελαθεί, καταγγέλλει η Κολέσνικοβα
ΕΥΡΩΠΗ
Λευκορωσία: Ως ύποπτη για εσχάτη προδοσία συνελήφθη η Κολέσνικοβα
Η Μαρία Κολέσνικοβα, που συνελήφθη τη Δευτέρα στον δρόμο από μασκοφόρους και κρατείται στο Μινσκ, κατηγορείται, σύμφωνα με τη δικηγόρο της, ως υπεύθυνη υποκίνησης για κατάληψη της εξουσίας.
Λευκορωσία: Ως ύποπτη για εσχάτη προδοσία συνελήφθη η Κολέσνικοβα
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο κόμμα από την αντιπολίτευση στη Λευκορωσία
Τη δημιουργία του πολιτικού κόμματος «Μαζί» ανακοίνωσαν μέλη της αντιπολίτευσης εν μέσων διώξεων από τις αρχές. Νέα άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή.
Νέο κόμμα από την αντιπολίτευση στη Λευκορωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Αγνοούνται δύο συλληφθέντα μέλη της αντιπολίτευσης - Στο Ευρωκοινοβούλιο η Τιχανόφσκαγια
Δε γνωρίζει πού κρατούνται τα μέλη του συμβουλίου της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που συνελήφθησαν το πρωί στο Μινσκ, δηλώνει το Συντονιστικό, διευκρινίζοντας ότι Κοβάλκοβα και Ντιλέφσκι κατηγορούνται για...
Αγνοούνται δύο συλληφθέντα μέλη της αντιπολίτευσης - Στο Ευρωκοινοβούλιο η Τιχανόφσκαγια
ΕΥΡΩΠΗ
Συνελήφθησαν δύο ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία
Δύο μέλη του νεοϊδρυθέντος Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία συνελήφθησαν κοντά στην είσοδο εργοστασίου σήμερα, μία μέρα μετά την ογκώδη διαδήλωση στο Μινσκ.
Συνελήφθησαν δύο ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας