• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 25.3°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 23.0°C
  4 BF
  41%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 24.4°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.2°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 21.0°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.4°C
  3 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 26.0°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 23.8°C
  2 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 23.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  63%
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Σχεδόν καθολική η απαίτηση στη Γερμανία για την υποδοχή προσφύγων από τη Μόρια

 • A-
 • A+

Πολιτικοί από πολλά κόμματα της Γερμανίας, εκπρόσωποι εκκλησιών, το παράρτημα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη χώρα ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση στην τραγωδία που ζουν οι ένοικοι της Μόριας. 

Μέχρι στιγμής πάντως, πέρα από αόριστες δηλώσεις και ευχολόγια, το επίσημο γερμανικό κράτος δεν έχει αναλάβει κάποια ουσιαστική δέσμευση εκτός από τη δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ για μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία που θα αφορά μόνο παιδιά.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται από παντού η πίεση στον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ να επιτρέψει γρήγορα την υποδοχή προσφύγων στη χώρα από τη Μόρια. 

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμμα (SPD), εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, κατηγόρησε τον Ζέεχοφερ για την απαγορευτική στάση του. «Πρέπει να επιτρέψει την υποδοχή προσφύγων γρήγορα, προκειμένου να βοηθηθούν αυτοί οι φτωχοί, απελπισμένοι άνθρωποι, ειδικά οι οικογένειες και τα παιδιά. Η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί και τις 13.000 από την Μόρια, αλλά μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά», τόνισε η συμπρόεδρος του SPD Σάσκια Έσκεν στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο  ARD.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Φραντσίσκα Γκίφεϊ, κάλεσε τον ΥΠΕΣ να επιτρέψει στις τοπικές αρχές και στις ομοσπονδιακά κρατίδια που είναι πρόθυμα να δεχτούν πρόσφυγες από τη Μόρια. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου όλες οι ευρωπαϊκές χώρες εταίροι καταλήξουν σε συμφωνία. Αυτό θα διαρκέσει εβδομάδες και μήνες», δήλωσε η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς RTL και n-tv.

Σε επιστολή τους προς προς τον Ζέεχοφερ, 16 Χριστανοδημοκράτες βουλευτές του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) ζήτησαν να επιτραπεί η είσοδος στη Γερμανία 5.000 προσφύγων από την Ελλάδα «εάν είναι δυνατόν και σε συμφωνία με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εάν είναι απαραίτητο μόνο από την Γερμανία». 

Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μίχαελ Μπραντ, τόνισε πάντως στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SWR ότι «τα 5.000 άτομα, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά πρέπει να είναι πρόσφυγες που έχουν ήδη υποβληθεί σε διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα. Και τούτο διότι δεν πρέπει φυσικά να σταλεί το μήνυμα ότι η Ευρώπη αντιδρά μόνο εάν οι καταυλισμοί προσφύγων καίγονται».

Επίσης, ο Χριστιανοκοινωνιστής ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Γκέρντ Μιούλερ ζήτησε «την είσοδο 2.000 προσφύγων από τη Μόρια στη Γερμανία. Η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επίσης την υποχρέωση να συμφωνήσουν σε μια λύση στην προσφυγική κρίση», δήλωσε στο ARD. 

Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, αρμόδιος του κόμματός του για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Ματίας Μίντελμπεργκ, ωστόσο, συνεχίζει να τάσσεται κατά του μεμονωμένου γερμανικού δρόμου. «Πρόκειται για το πολιτικό μήνυμα που θα δοθεί. Εάν μόνο η Γερμανία δεχόταν πρόσφυγες, οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα επαναπαύονταν», τόνισε στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF..

Λύση εδώ και τώρα ζητά και η Ευαγγελική Εκκλησία

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία (EKD) Χάινριχ Μπέντφορντ-Στρομ καλεί τη γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να βρει χωρίς καθυστέρηση μια ευρωπαϊκή λύση για τη κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες υποδοχής.

«Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, η Γερμανία πρέπει να προχωρήσει με τις χώρες που είναι διατεθειμένες. Η Ευρώπη δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μια κοινή πορεία στην πολιτική για τους πρόσφυγες», τόνισε ο Μπέντφορντ-Στροχμ σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της «Passauer Neue Presse».

«Γι 'αυτό πρέπει τώρα να δράσουμε γρήγορα. Εάν η Ευρώπη επικαλείται κοινές βασικές χριστιανικές αξίες, τότε η απομόνωση ανθρώπων που έχουν ανάγκη, βρίσκεται σε καταφανή αντίφαση με αυτές. Οι Προτεστάντες επίσκοποι έχουν ζητήσει από τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών να σταματήσει πλέον να αντιτάσσεται στις προσφορές των ομοσπονδιακών κρατιδίων και των Δήμων να δεχτούν πρόσφυγες από τους ελληνικούς καταυλισμούς. Αυτό είναι τώρα ακόμα πιο επιτακτικά απαραίτητο από ποτέ», τόνισε ο  πρόεδρος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (EKD) Μπέντφορντ-Στροχμ.

UNHCR: Η Ε.Ε. δεν ασχολήθηκε σωστά με τους προσφυγικούς καταυλισμούς

Ο Φρανκ Ρέμους, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στη Γερμανία, προέτρεψε τη γερμανική κυβέρνηση να δεχτεί επιπλέον μετανάστες από τον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας.

«Η Γερμανία επιμένει μέχρι τώρα σε μια ευρωπαϊκή λύση, κάτι το οποίο μπορώ να καταλάβω. Ωστόσο, σε μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα το χαιρέτιζα θερμά αν επανεξεταζόταν η τρέχουσα πολιτική», δήλωσε ο Φρανκ Ρέμους σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Die Welt».

«Ως εργαζόμενος στις ανθρωπιστικές υποθέσεις, εντυπωσιάστηκα βαθιά από την προθυμία πολλών γερμανικών κρατιδίων και δήμων να δεχθούν πρόσφυγες. Θα ήταν καλό σημάδι αν μπορούσε να γίνει δυνατή η αξιοποίηση αυτής της προθυμίας για την υποδοχή πρόσθετων προσφύγων και εάν ήταν δυνατόν να εξευρεθούν περαιτέρω συμβιβαστικές λύσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Γερμανία.

Ο Ρέμους κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν ασχολήθηκε με τους καταυλισμούς με τον ενδεδειγμένο τρόπο. «Γνωρίζω μερικές χώρες που τους έχουν διαχειριστεί πολύ καλύτερα, αν και έχουν λιγότερα διαθέσιμα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για παράδειγμα, ήμουν στην Υεμένη, όπου η κυβέρνηση δημιούργησε έναν καταυλισμό προσφύγων με αποδεκτές εγκαταστάσεις υγιεινής μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι πικρό που αυτό δεν λειτουργεί σε εμάς», είπε, προσθέτοντας όμως ότι «την Ελλάδα ασφαλώς την κατέβαλε το γεγονός ότι διεσπάρησαν στα νησιά τόσα πολλά άτομα που ζήτησαν άσυλο τα τελευταία χρόνια».  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Το Βερολίνο θα δεχτεί 1500 αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα
Μέρκελ και Ζεεχόφερ φέρονται να έχουν συμφωνήσει για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, όχι μόνο από τη Μόρια και τα υπόλοιπα νησιά. Η Αθήνα, σύμφωνα με γερμανικό ΜΜΕ, επιθυμεί να φύγουν όσοι έχουν ήδη...
Το Βερολίνο θα δεχτεί 1500 αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανία: Διχασμένοι οι πολίτες για την υποδοχή προσφύγων από τη Μόρια
Με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διαβουλεύεται εάν η Γερμανία θα δεχθεί πρόσφυγες-μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας, έρευνα κοινής γνώμης δείχνει πως η κοινωνία είναι διχασμένη.
Γερμανία: Διχασμένοι οι πολίτες για την υποδοχή προσφύγων από τη Μόρια
ΕΥΡΩΠΗ
Μόλις 100 - 150 παιδιά από τη Μόρια, ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί το Βερολίνο
Με περηφάνια άραγε(;) ανακοίνωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ ότι 10 χώρες της Ε.Ε. θα υποδεχθούν περίπου 400 ασυνόδευτα παιδιά, με Γερμανία και Γαλλία να αναλαμβάνουν από 100 με 150. Για τους υπόλοιπους 12.000, έχει ο...
Μόλις 100 - 150 παιδιά από τη Μόρια, ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί το Βερολίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Γενικολογίες Ζεεχόφερ για γερμανική βοήθεια μετά τη Μόρια
«Θα παράσχουμε βοήθεια με έναν απλό τρόπο» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, βασικός υπαίτιος για την αντιμεταναστευτική στροφή της γερμανικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, χωρίς να...
Γενικολογίες Ζεεχόφερ για γερμανική βοήθεια μετά τη Μόρια
ΕΥΡΩΠΗ
Αλλάζει στάση το Βερολίνο μετά την καταστροφή στη Μόρια
Να υποδεχθούν μετανάστες από τον καταυλισμό προσφύγων της Λέσβου, καλεί τώρα η Γερμανία της χώρες της Ε.Ε. Τον Αύγουστο, το είχε απαγορεύσει σε δικά της κρατίδια. Δριμεία κριτική από την κυβέρνηση της...
Αλλάζει στάση το Βερολίνο μετά την καταστροφή στη Μόρια
ΕΥΡΩΠΗ
13.000 καρέκλες για τους εγκλωβισμένους της Μόριας
Οι ομάδες Seebrücke, Sea-Watch, #LeaveNoOneBehind και Campact καλούν τους πολιτικούς να «τερματίσουν επιτέλους την ανθρωπιστική καταστροφή στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και να εκκενώσουν τα κέντρα υποδοχής...
13.000 καρέκλες για τους εγκλωβισμένους της Μόριας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας