Ύστερα από σχεδόν ένα μήνα μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να αναλαμβάνει μέτρα και να ετοιμάζει την επιβολή κυρώσεων. Έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσαν τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες, θα επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις σε 31 ανώτερους αξιωματούχους της χώρας.
Ύστερα από το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Αυγούστου, όπου ο κατά 26 χρόνια πρόεδρος της χώρας, Λουκασένκο, επανεκλέχθηκε, οι δρόμοι της Λευκορωσίας πλημμυρίζουν καθημερινά από διαδηλωτές που ισχυρίζονται πως το αποτέλεσμα των εκλογών προέκυψε εξαιτίας νοθείας. Οι διαδηλώσεις έχουν χαρακτηριστεί από τη βίαιη καταστολή τους, ενώ τρεις άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στα χέρια της αστυνομίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται τώρα να επιβάλει ορισμένα μέτρα, έτσι ώστε να οριοθετηθεί αυτή η καταστολή, αλλά και να διευθετηθεί το θέμα των εκλογών. Οι οικονομικές κυρώσεις αφορούν αξιωματούχους οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι τόσο για το θέμα των εκλογών, όσο και για την βία και την καταστολή που επικρατεί στις διαδηλώσεις. Μάλιστα, η Ε.Ε. έχει θέσει σαν στόχο υπερασπιστεί το αίτημα των διαδηλωτών για τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Απαγωγή μέλους της αντιπολίτευσης
Λευκορωσικό μέσο ενημέρωσης ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, την απαγωγή της Μαρίας Κολέσνικοβα, μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, από το κέντρο του Μινσκ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, άγνωστοι συνέλαβαν την Κολέσνικοβα και την οδήγησαν σε ένα μίνι βαν με το οποίο απομακρύνθηκαν από το σημείο. Οι σύμμαχοί της προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες, ωστόσο όπως δηλώνουν, η Κολέσνικοβα δεν απαντά στο τηλέφωνό της. Η αστυνομία έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή ερευνών σχετικά με την υπόθεση.
Ο Λουκασένκο επισκέπτεται τη Ρωσία
Τις επόμενες μέρες ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο θα επισκεφτεί τη Ρωσία, με σκοπό να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Πούτιν. Η Ρωσία αποτελεί στενό σύμμαχο και υπερασπιστή του Λευκορώσου ηγέτη, ενώ έχει δηλώσει την πλήρη στήριξή της σε εκείνον εφόσον χρειαστεί.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας