• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.8°C / 34.5°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 30.0°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 26.2°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 29.3°C
  1 BF
  25%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 26.7°C
  1 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.6°C / 32.5°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.3°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.1°C / 30.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.6°C / 28.7°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.5°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 24.5°C / 33.3°C
  3 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 33.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.0°C / 34.7°C
  1 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 29.4°C
  0 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 30.1°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  29%

Μαθητές την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς στο Δημοτικό «Τσαρλς Ντίκενς» του Λονδίνου

Dominic Lipinski/PA via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χτυποκάρδια κορονοϊού στα ευρωπαϊκά θρανία

 • A-
 • A+
Με μέτρα προστασίας, αλλού αυστηρά και αλλού πιο χαλαρά, άνοιξαν χτες τα σχολεία σε χώρες της Ευρώπης.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Βιβλία, κασετίνες, αντισηπτικά και μάσκες στις τσάντες, μέσα σε ένα χαοτικό πλαίσιο περιορισμών, απαγορεύσεων και κυβερνητικών ευχολογίων. Η χθεσινή επιστροφή στα θρανία, πλην όμως με απαραίτητη την τήρηση αποστάσεων για εκατομμύρια μαθητές ανά ευρωπαϊκές χώρες -πρώτη φορά μετά την καραντίνα- φάνταζε με πρωτόγνωρο για όλους κοινωνικο-οικονομικό πείραμα στην εποχή του κορονοϊού...

Από τη μία, είναι ο εύλογος πλέον φόβος όλων -αρχών, ειδικών, εκπαιδευτικών και γονιών- οι σχολικές αίθουσες να εξελιχθούν σε νέες εστίες αναζωπύρωσης της πανδημίας, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων και απουσίας εμβολίου, κι ενώ προ των πυλών είναι η φθινοπωρινή έξαρση της γρίπης. Από την άλλη, από τις κυβερνήσεις προτάσσεται μια διπλή, πλην αυτοαναιρούμενη σε πολλές περιπτώσεις ανάγκη. Αφ’ ενός για επανεκκίνηση των υφεσιακών πια οικονομικών, με την επιστροφή στην παραγωγή όσων γονέων έχουν διατηρήσει τις θέσεις εργασίας τους, σε πείσμα της καλπάζουσας ανεργίας. Αφ’ ετέρου για επιστροφή των παιδιών στη δική τους κανονικότητα, που έχει όμως αλλάξει, με τη γιγάντωση των ανισοτήτων (μαθησιακών και οικονομικών) μεταξύ φτωχών και πλούσιων μαθητών κατά τη διάρκεια του πολύμηνου κλεισίματος των σχολείων.

Αν και ειδικά ως προς την τελευταία αναγκαιότητα φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία, οι διαφωνίες μεταξύ ειδικών και κυβερνήσεων βρίσκονται στους όρους που ήχησε τελικά το πρώτο κουδούνι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη Μεγάλη Βρετανία -όπου χθες ξανάνοιξαν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Αγγλία και Ουαλία, έπειτα από ένα εξάμηνο «λουκέτο»- οι παλινωδίες της συντηρητικής κυβέρνησης Τζόνσον έχουν δημιουργήσει χάος, αφήνοντας τις διευθύνσεις των κατά τόπους εκπαιδευτικών μονάδων (δημόσιων και μη) να παίρνουν μέτρα κατά βούληση.

Στις περισσότερες, είναι πλέον νόρμα τα εκ περιτροπής διαλείμματα. Σε αρκετές απαγορεύτηκαν οι στολές, που είναι δύσκολο να χρησιμοποιούνται καθημερινά πλύνε-βάλε. Σε άλλες, αποφασίστηκε ακόμη και η αποβολή όσων μαθητών κριθεί ότι έβηξαν ή φτερνίστηκαν επίτηδες μπροστά σε άλλους για πλάκα!

Ακόμη και η κυβερνητική απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας από τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όσες περιοχές έχουν επιβληθεί επιμέρους περιοριστικά μέτρα, λόγω τοπικής έξαρσης του κορονοϊού -όπως π.χ. στην ευρύτερη περιφέρεια του Μάντσεστερ- βρίσκεται στον αέρα, καθώς αναμένεται σύντομα η επανεξέταση και πιθανόν η άρση των μέτρων.

Στη Γαλλία, από την άλλη -όπου χθες χτύπησε το πρώτο κουδούνι για 12 εκατομμύρια μαθητές των δύο πρώτων βαθμίδων, με υποχρεωτική μάλιστα παρουσία- ιατρικές ενώσεις και συνδικάτα εκπαιδευτικών έχουν ξεσηκωθεί κατά της κυβερνητικής απόφασης για υποχρεωτική χρήση μάσκας -πέρα από όλους ανεξαιρέτως τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη του διοικητικού προσωπικού- από τους μαθητές άνω των 11 ετών (οι τελευταίοι με οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους).

Σε ανοιχτή επιστολή τους, τονίζουν ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί από όλους τους μαθητές που είναι από 6 ετών και άνω. Ζητούν ολιγομελείς τάξεις, περισσότερα μαθήματα εξ αποστάσεως και σαφείς κεντρικές οδηγίες για το τι ακριβώς θα συμβεί όταν εντοπιστεί κρούσμα κορονοϊού σε κάποιο σχολείο. Προς το παρόν, η «καυτή πατάτα» των σχετικών χειρισμών έχει αφεθεί στις κατά τόπους αρμόδιες αρχές των γαλλικών περιφερειών.

Σε ανάλογο μοτίβο, ξανάνοιξαν χθες τα σχολεία και στο Βέλγιο, με υποχρεωτική χρήση της μάσκας για τους μαθητές άνω των 12 ετών. Ανατολικότερα, αντίθετα, οι κανόνες χαλαρώνουν. Στην Πολωνία, τα σχολεία άνοιξαν χωρίς να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Οι δε γονείς που δεν θα στέλνουν το παιδί τους στο σχολείο αντιμετωπίζουν τσουχτερό πρόστιμο.

Ανάλογο το κλίμα και στη Ρωσία. Απτόητη από το γεγονός ότι τα κρούσματα ξεπέρασαν χθες το ένα εκατομμύριο στη χώρα, η κυβέρνηση Πούτιν -πανηγυρίζοντας για την ανάπτυξη του δικού της, πλην αμφιβόλου ακόμη αποτελεσματικότητος, εμβολίου- αποφάσισε ότι η χθεσινή επιστροφή των μαθητών στα θρανία δεν προϋπέθετε τη χρήση μάσκας. Υπήρξε απλώς σχετική σύσταση για χρήση σε εθελοντική βάση -σε αντίθεση με τους φοιτητές, τους δασκάλους και τους καθηγητές, που θα πρέπει να τη φορούν εκτός της σχολικής αίθουσας. Ετσι, το βασικό μέτρο είναι η θερμομέτρηση απάντων στις εισόδους των εκπαιδευτικών μονάδων, όπου χθες οι συνήθως πομπώδεις τελετές για την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς ήταν λιτές, για λόγους ασφαλείας...

ΕΥΡΩΠΗ
Δεύτερο κύμα λαθών με τον Covid-19
Με τον κορονοϊό να βρίσκεται σε έξαρση κυβερνήσεις και τοπικοί αξιωματούχοι σε πολλές χώρες της Ευρώπης δεν μπορούν να βρουν κοινή συνισταμένη για αποτελεσματική αντιμετώπιση.
Δεύτερο κύμα λαθών με τον Covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
Η πανδημία δοκιμάζεται στα θρανία
Ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς σήμερα σε πολλές χώρες της Ευρώπης με τον κορονοϊό να θέτει νέους όρους στις τάξεις.
Η πανδημία δοκιμάζεται στα θρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Οι μαθητές της Ευρώπης επιστρέφουν στα θρανία
Οι κυβερνήσεις των χωρών, ανάλογα με τις ανάγκες, τις εισηγήσεις των επιστημόνων τους που συχνά διαφέρουν από των συναδέλφων τους, αλλά και τις δυνατότητες που έχουν, ανακοινώνουν ημερομηνίες έναρξης της νέας...
Οι μαθητές της Ευρώπης επιστρέφουν στα θρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Χτυποκάρδια στα γαλλικά θρανία
Με έντονες διαμαρτυρίες γονέων, δασκάλων, δημάρχων και κομμάτων της αντιπολίτευσης άνοιξαν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, ενώ εν μέσω χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων εμφανίστηκαν μικρές εστίες νέων μολύνσεων σε...
Χτυποκάρδια στα γαλλικά θρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Μυστηριώδεις προσφορές για αρνητική δημοσιότητα στο εμβόλιο της Pfizer δέχτηκαν Γάλλοι influencers 
Αρκετοί Γάλλοι influencers υποστηρίζουν ότι τους έγινε μυστηριώδης οικονομική προσφορά με αντάλλαγμα να προκαλέσουν αρνητική δημοσιότητα σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.
Μυστηριώδεις προσφορές για αρνητική δημοσιότητα στο εμβόλιο της Pfizer δέχτηκαν Γάλλοι influencers 
ΕΥΡΩΠΗ
Φτου ξελευτερία σε Αγγλία και Γαλλία
Νέα σταδιακά ανοίγματα ρισκάρουν οι κυβερνήσεις Λονδίνου και Παρισιού καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι από Covid-19 έχουν μειωθεί κάθετα, χωρίς ωστόσο να εκλείπει ο κίνδυνος.
Φτου ξελευτερία σε Αγγλία και Γαλλία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας