Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σεβασμό της κυριαρχίας του Μινσκ ζητάει από τον Πούτιν η Τιχανόφσκαγια
AP Photo/Sergei Grits

Σεβασμό της κυριαρχίας του Μινσκ ζητάει από τον Πούτιν η Τιχανόφσκαγια

  • A-
  • A+

Έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της χώρας της απευθύνει μέσω συνέντευξής της η αρχηγός της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, την ώρα που η Μόσχα ανακοίνωνε εφεδρική αστυνομία εφόσον τη χρειαστεί ο Λουκασένκο. 

«Το θέμα είναι ότι ένας λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τον πρόεδρό του. Πρόκειται για εσωτερική μας υπόθεση», τόνισε η Τιχανόφσκαγια στην εφημερίδα «Βild».

Αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία επαφή με το Κρεμλίνο, αλλά δηλώνει πρόθυμη για συνομιλίες: «Είμαστε ανοιχτοί για οποιαδήποτε επαφή με τους γείτονές μας και θα μιλήσουμε μετά χαράς με οποιονδήποτε εκπρόσωπο του Κρεμλίνου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για μας να μην μιλήσουμε μαζί τους. Αν με καλέσει ο Πούτιν σίγουρα θα απαντήσω στο τηλέφωνο».

Όταν ρωτήθηκε αν φοβάται παρέμβαση της Μόσχας στη διαμάχη, είπε: «Ανησυχούμε, αλλά δεν φοβόμαστε». 

Η Τιχανόφσκαγια επανέλαβε την αξίωσή της να διαδεχθεί στην εξουσία τον Αλεξάντερ Λουκασένσκο. «Είμαι η εκλεγείσα από τον λαό πρόεδρος. Είμαι η γυναίκα που ψήφισαν οι πολίτες», τόνισε στην Bild.

Ταυτόχρονα, αρνήθηκε τον τίτλο της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης: «Συγγνώμη, αλλά δεν είμαι η ηγέτης της αντιπολίτευσης, είμαι η ηγέτης της πλειοψηφίας. Δεν είμαστε πλέον η αντιπολίτευση. Για τη Λευκορωσία μπορεί να υπάρξει μέλλον μόνο χωρίς τον Λουκασένκο: Ο λαός μας τον έχει βαρεθεί και είναι κουρασμένος από αυτόν. Δεν θα μπορέσει να ξεχάσει και να συγχωρήσει ό,τι έχει κάνει, ό,τι τους έχει κάνει. Δεν θα δεχόταν πλέον αυτόν και την εξουσία του», πρόσθεσε.

Η Τιχανόφσκαγια αντέδρασε επίσης στις εικασίες ότι οι διαδηλώσεις θα μπορούσαν να υποχωρήσουν, λέγοντας ότι «ο λαός μας δε μου φαίνεται να δίνει την εντύπωση ότι θα τα παρατήσει. Ο Λουκασένκο πρέπει να καταλάβει ότι ο λαός δεν θα υποχωρήσει, ότι ο λαός της Λευκορωσίας θα αγωνιστεί για τη νίκη. Θα συνεχίσουμε μέχρι να κερδίσουμε. Η βούληση των Λευκορώσων είναι πολύ ισχυρή για να υποχωρήσουν, για να ηρεμήσουν». 

Διευκρίνισε εντούτοις ότι «οι διαδηλωτές μας είναι απολύτως ειρηνικοί, δεν θέλουμε εμφύλιο πόλεμο στη χώρα μας. Ο Λουκασένκο όμως, όπως φαίνεται, θέλει να προκαλέσει τον λαό, έτσι ώστε οι διαδηλωτές να γίνουν πιο επιθετικοί. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί, δεν είμαστε έτσι. Το όπλο μας είναι η αγάπη».

Στόχος της όπως είπε, είναι η επανάληψη των εκλογών: «Θα έχουμε νέες εκλογές. Εγώ η ίδια δε θα είμαι υποψήφια ξανά σε αυτές τις νέες εκλογές, αλλά θα είναι ασφαλώς ο σύζυγός μου. Επειδή είναι αυτός με τον οποίο ξεκίνησαν όλα, έχει ασφαλώς το δικαίωμα να είναι υποψήφιος και υποθέτω ότι θα αποδεχθεί την πρόκληση».

Εφεδρική αστυνομία, εφόσον η κατάσταση γίνει «ανεξέλεγκτη», δημιούργησε η Ρωσία

Η Ρωσία, με παράκληση του Αλεξάντερ Λουκασένκο, δημιούργησε μια εφεδρική αστυνομική δύναμη για να υποστηρίξει τον Λευκορώσο ηγέτη, η οποία όμως δεν θα χρησιμοποιηθεί στην γείτονα χώρα, παρά μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24».

«Ο Αλεξάντρ Γκριγκόριεβιτς (Λουκασένκο) μου ζήτησε να συγκροτήσω μια εφεδρεία από αστυνομικούς. Και εγώ το έκανα. Αλλά παράλληλα συμφωνήσαμε ότι η δύναμη αυτή δεν θα χρησιμοποιηθεί, εάν η κατάσταση δεν γίνει ανεξέλεγκτη», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι στη μεταξύ τους συζήτηση «καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη και ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει. Για αυτό δεν χρησιμοποιούμε την εφεδρική αυτή δύναμη».

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα η διένεξη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο, λέγοντας ότι αν υπάρξουν παραβιάσεις από οποιαδήποτε πλευρά, τότε θα υπάρξουν αντιδράσεις σύμφωνα με τον νόμο. «Ξεκινάμε από το ότι, όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σήμερα στην Λευκορωσία, θα επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο, αλλά εάν υπάρξουν παραβιάσεις… είτε από την πλευρά των κρατικών οργάνων εξουσίας, της αστυνομίας, είτε από την πλευρά εκείνων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, εφόσον υπερβούν τα όρια της ισχύουσας νομοθεσίας, τότε θα υπάρξουν ανάλογες αντιδράσεις σύμφωνα με την νομοθεσία», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι προς το παρόν τα όργανα επιβολής της τάξεως στην Λευκορωσία συμπεριφέρονται «με αρκετή εγκράτεια, παρόλα αυτά».

Στο μεταξύ, η Μαρία Κολεσνίκοβα, μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, κλήθηκε σήμερα στην Ανακριτική Επιτροπή της Λευκορωσίας, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στο Συντονιστικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης με την κατηγορία ότι επιχειρεί να καταλάβει την εξουσία, παρότι έχει ανακοινώσει ότι σκοπός του είναι η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Η ίδια η Κολεσνίκοβα ανακοίνωσε ότι ζήτησε με αίτηση που υπέβαλε, προσωπική συνάντηση με τον πρόεδρο της Ανακριτικής Επιτροπής της Λευκορωσίας Ιβάν Νόσκεβιτς, για να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών που σχετίζονται με τη χρήση βίας κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

Ο ίδιος ο Λουκασένκο έχει χαρακτηρίσει την σύσταση του Συντονιστικού Συμβουλίου ως προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας. Δύο ηγετικά του στελέχη καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 10 ημερών με την κατηγορία ότι διοργάνωσαν συγκεντρώσεις χωρίς την άδεια των αρχών, αλλά η Κολεσνίκοβα αφέθηκε μετά την ανάκριση ελεύθερη, δηλώνοντας ότι υπέγραψε συμφωνία να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Στις Βρυξέλλες, η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην Λευκορωσία, επιδιώκοντας να ασκήσει πιέσεις στον Λουκασένκο να διεξαγάγει εκ νέου εκλογές. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί, υποστηρίζοντας τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του αμφισβητούμενου προέδρου προτίθενται να επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία, σε περισσότερους από 20 αξιωματούχους που ευθύνονται για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

ΕΥΡΩΠΗ
Την απείλησαν με τη ζωή της για να απελαθεί, καταγγέλλει η Κολέσνικοβα
Ζωντανή ή σε κομμάτια της είπαν ότι θα φύγει από τη Λευκορωσία, σύμφωνα με την καταγγελία της πολιτικού της αντιπολίτευσης, η οποία δηλώνει έτοιμη να κατονομάσει τους απαγωγείς της, μέλη των υπηρεσιών...
Την απείλησαν με τη ζωή της για να απελαθεί, καταγγέλλει η Κολέσνικοβα
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Λουκασένκο «πνίγει» τα ΜΜΕ, καλεί τον στρατό να υπερασπιστεί τη χώρα
Με την αιτιολογία ότι οι κινητοποιήσεις εναντίον του υποκινούνται από το εξωτερικό, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, διέταξε τον στρατό να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Ο Λουκασένκο «πνίγει» τα ΜΜΕ, καλεί τον στρατό να υπερασπιστεί τη χώρα
ΕΥΡΩΠΗ
Η αντιπολίτευση προσφεύγει κατά του εκλογικού αποτελέσματος στη Λευκορωσία
Προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του εκλογικού αποτελέσματος κάνει η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία, διαμαρτυρόμενη για την επικύρωσή του από την Κεντρική Επιτροπή της χώρας.
Η αντιπολίτευση προσφεύγει κατά του εκλογικού αποτελέσματος στη Λευκορωσία
ΕΥΡΩΠΗ
 Ή ο Λουκασένκο ή η Δημοκρατία! 
Στην κόψη του ξυραφιού το πολιτικό σύστημα της Λευκορωσίας, καθώς ευρύτατο τμήμα της κοινωνίας καταγγέλλει τον «ισόβιο πρόεδρο» Λουκασένκο ως δικτάτορα, όμως ο ίδιος δεν το βάζει κάτω.
 Ή ο Λουκασένκο ή η Δημοκρατία! 
ΕΥΡΩΠΗ
Αιματηρές διαδηλώσεις και αμφισβήτηση μετά τις εκλογές στη Λευκορωσία
Διαψεύδει το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας. την πληροφορία περί νεκρού διαδηλωτή στα επεισόδια με την αστυνομία μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων που ανέδειξαν και πάλι νικητή τον...
Αιματηρές διαδηλώσεις και αμφισβήτηση μετά τις εκλογές στη Λευκορωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Καταζητούμενη και στη Ρωσία η Τιχανόφσκαγια
Ένταλμα σύλληψης σε βάρος της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, που αφορά και τη ρωσική επικράτεια, εξέδωσε το Μινσκ, λόγω διακρατικής συμφωνίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.
Καταζητούμενη και στη Ρωσία η Τιχανόφσκαγια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας