Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πώς ανοίγουν τα σχολεία εν μέσω πανδημίας στην Ευρώπη

Πώς ανοίγουν τα σχολεία εν μέσω πανδημίας στην Ευρώπη

  • A-
  • A+

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιβάλει πολλές αλλαγές στην εκπαιδευτική διαδικασία σε ολόκληρο τον κόσμο. Κοινή απόφαση των αρχών αλλά και πολλών γονέων είναι το άνοιγμα των σχολείων με μέτρα προστασίας και η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

Μαθητές δημοτικού περιμένουν να μπουν στο σχολείο κατά την πρώτη μέρα έναρξης μαθημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες

Francisco Kjolseth/The Salt Lake Tribune via AP

Στη Γερμανία, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε τα σχολεία, βλέπουμε να τηρούνται ξεχωριστά μέτρα ανά περιοχή, ανάλογα με το ποσοστό των κρουσμάτων. Τα σχολεία ξεκίνησαν να ανοίγουν σταδιακά δύο βδομάδες πριν και μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί κρούσματα στα 41 από τα 825 σχολεία που έχουν ανοίξει προς το παρόν. Το υπουργείο, ωστόσο, θέτει σε καραντίνα κάποιους μαθητές ή και ολόκληρα τμήματα καθώς δεν επιθυμεί να κλείσουν ξανά τα σχολεία.

Φοιτητές σε κολέγιο στο Ντόρτμουντ

AP Photo/Martin Meissner
AP Photo/Martin Meissner

Η Βρετανία θα ανοίξει επίσημα όλα τα σχολεία στις αρχές ή στα μέσα του Σεπτεμβρίου με μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα. Κάποια σχολεία έχουν ήδη ανοίξει με τα μέτρα προστασίας να είναι πιο αυστηρά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία μαθητές και τη χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του σχολείου εκτός από τις αίθουσες.

Πρώτη μέρα μαθημάτων για παιδιά της πρώτης δημοτικού. 

Jack Hill/Pool Photo via AP
AP Photo

Στην Ιταλία η υπουργός Παιδείας έχει ανακοινώσει την πρόσληψη 40.000 αναπληρωτών καθηγητών, έτσι ώστε να καλυφθούν τα επιπλέον τμήματα που θα δημιουργηθούν με τη μείωση του αριθμού μαθητών στο κάθε ένα. Οι καθηγητές καλούνται να κάνουν εθελοντικά διαγνωστικά τεστ πριν από τις 14 Σεπτέμβρη όταν θα ανοίξουν τα σχολεία επίσημα. 

Απολύμανση νηπιαγωγείου πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

AP Photo/Luca Bruno

Διαγνωστικό τεστ σε καθηγήτρια στο Μιλάνο

AP Photo/Luca Bruno

Η Ισπανία που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού, επιδιώκει την αναπροσαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί με σκοπό να ανοίξουν τα σχολεία στις 4 Σεπτέμβρη. Στοχεύει στην πρόσληψη επιπλέον καθηγητών και στη μείωση των τμημάτων, αλλά πολλές είναι οι ενστάσεις από τα σωματεία των καθηγητών. 

Κατάστημα με σχολικά είδη στην Ισπανία παρέχει και αντισηπτικά υγρά και προστατευτικές μάσκες.

AP Photo/Paul White

Σταδιακά, οι ευρωπαϊκές χώρες όσο και οι χώρες στον υπόλοιπο κόσμο ανοίγουν τα σχολεία και υποδέχονται τους μαθητές, ενώ τις επόμενες εβδομάδες τα σχολεία θα ανοίξουν επισήμως στην υπόλοιπη Ευρώπη.

ΕΥΡΩΠΗ
Η πανδημία δοκιμάζεται στα θρανία
Ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς σήμερα σε πολλές χώρες της Ευρώπης με τον κορονοϊό να θέτει νέους όρους στις τάξεις.
Η πανδημία δοκιμάζεται στα θρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Τα σχολεία της Ευρώπης ανοίγουν παρά τις ανησυχίες
Πολλές είναι οι φωνές ανησυχίας από τους γονείς, τους μαθητές και τους καθηγητές σχετικά με την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία, ενώ μία νέα έξαρση της πανδημίας φαίνεται να πλήττει την Ευρώπη.
Τα σχολεία της Ευρώπης ανοίγουν παρά τις ανησυχίες
ΕΥΡΩΠΗ
Χτυποκάρδια στα γαλλικά θρανία
Με έντονες διαμαρτυρίες γονέων, δασκάλων, δημάρχων και κομμάτων της αντιπολίτευσης άνοιξαν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, ενώ εν μέσω χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων εμφανίστηκαν μικρές εστίες νέων μολύνσεων σε...
Χτυποκάρδια στα γαλλικά θρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Πώς θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές ανά την Ευρώπη
Επιστρέφουν σταδιακά στα σχολεία οι μαθητές σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, έπειτα από αρκετές εβδομάδες παραμονής στο σπίτι λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.
Πώς θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές ανά την Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Μάσκα, τσάντα και κοπάνα
Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές του κόσμου εν μέσω πανδημίας και μέτρων προστασίας.
Μάσκα, τσάντα και κοπάνα