Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διασυνοριακές πλατφόρμες
dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διασυνοριακές πλατφόρμες

  • A-
  • A+

Πέντε νέες διασυνοριακές πλατφόρμες σύνδεσης της ζήτησης για μαθητεία με τις ανάγκες της παραγωγής και των επιχειρήσεων και με χρηματοδότηση από το Erasmus+ προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην πράξη, πρόκειται για πέντε πλατφόρμες επαγγελματικής αριστείας με στόχο να συνδυαστεί η καινοτομία με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο μέγιστος προϋπολογισμός για κάθε μία από τις πλατφόρμες ανέρχεται στο ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ και σε τομείς όπως η πράσινη καινοτομία και το αστικό πράσινο, η μικροηλεκτρονική και ο τομέας επίπλων και ξύλου. Επίσης, θα υποστηριχτούν ευρωπαϊκές προτεραιότητες, όπως οι ψηφιακές και πράσινες μεταβάσεις, η βιώσιμη ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη και ένταξη.

Οι πέντε πρόσφατα επιλεγμένες Πλατφόρμες Επαγγελματικής Αριστείας περιλαμβάνουν 167 εταίρους από 17 κράτη-μέλη και 4 άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+. Μεταξύ αυτών και ο ΟΑΕΔ, ο οποίος εξασφάλισε χρηματοδότηση για το νέο έργο του σχετικά με τη Μαθητεία και τη διασύνδεση με τους επαγγελματικούς κόμβους άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Apprenticeship Inter-network: Bringing together VET institutions and enterprises through a Network of Career Hubs).

Η πρόταση του ΟΑΕΔ κατατάχθηκε πρώτη στη βαθμολογία από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών σε σύνολο 97 αιτήσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 268.854 ευρώ και η διάρκεια είναι 3 έτη. Ο ΟΑΕΔ είναι ο επικεφαλής εταίρος μιας στρατηγικής σύμπραξης των εξής φορέων: Από την Ελλάδα, ο Δήμος Αμαρουσίου, η Στέγη της Ελληνικής Βιομηχανίας (ΣΕΒ) και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ). Από την Ιταλία, ο Δήμος Ρώμης και ο ERIFO, μη κερδοσκοπικός οργανισμός παροχής υπηρεσιών απασχόλησης. Από την Ισπανία, η PIMEC, Συνομοσπονδία εργοδοτών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων της Καταλονίας. Από το Βέλγιο, ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Επαγγελματικής Κατάρτισης (EVTA). Στην υλοποίηση του έργου θα συμβάλουν επίσης, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η Εθνική Ενωση Δήμων Ιταλίας (ANCI) και o Δήμος της Καταλονίας. Στη νέα πλατφόρμα θα φιλοξενούνται τρεις επαγγελματικοί κόμβοι (ελληνικός, ιταλικός και ισπανικός) που θα διευκολύνουν τους σπουδαστές και αποφοίτους ΕΕΚ στην αναζήτηση θέσεων μαθητείας και εργασίας.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε καιρούς Covid-19

Επιστολή προς τον αρμόδιο επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων από 33 ευρωβουλευτές.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ολοκληρωμένη πληροφόρηση και ενημέρωση σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της κρίσης του Covid-19 στην εταιρεία, τις θέσεις εργασίας, τις συνθήκες εργασίας καθώς και για τυχόν προβλεπόμενες αποφάσεις ή διαδικασίες αναδιάρθρωσης. Αυτό το αυτονόητο δικαίωμα των εργαζομένων θέτουν με επιστολή τους προς τον αρμόδιο επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νίκολα Σμιτ, 33 ευρωβουλευτές από 5 πολιτικές ομάδες, από τους Σοσιαλιστές, την Ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Πράσινους, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (Ιταλία). Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές της GUE/NGL, Δημήτρης Παπαδημούλης (αντιπρόεδρος Ε.Κ.) και ο Αλέξης Γεωργούλης.

«Στο πλαίσιο της κρίσης του Covid-19, ένας αυξανόμενος αριθμός διαδικασιών αναδιαρθρώσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο, μαθαίνουμε πως οι εταιρείες δεν σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ενημέρωση, τη διαβούλευση και τη συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες και δεν συμμορφώνονται με τους υφιστάμενους κανονισμούς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

Οι εργαζόμενοι πρέπει, επίσης, να διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο και πόρους –συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε εμπειρογνώμονες– για να αξιολογήσουν πιθανές εναλλακτικές λύσεις σχετικά με αποφάσεις που έχουν αρνητικές, κοινωνικές συνέπειες – όπως η αναστολή λειτουργίας, οι απολύσεις κ.λπ.», αναφέρουν στην επιστολή τους οι συνυπογράφοντες. Καλούν δε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφενός, να αναλάβει επείγουσες και αποφασιστικές δράσεις που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα ενημέρωσης, διαβούλευσης και συμμετοχής των εργαζομένων και θα συμμορφώνουν τις εταιρείες με τις νομικές απαιτήσεις στις διαδικασίες αναδιαρθρώσεων και, αφετέρου, να τους ενημερώσει για το ποια μέτρα προτίθεται να λάβει.

Επιπλέον οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα πρέπει «να έχουν την ευκαιρία μιας πραγματικής διαβούλευσης με τη διοίκηση σχετικά με τις αποφάσεις και τυχόν πιθανές εναλλακτικές λύσεις, πριν ληφθούν οποιεσδήποτε επιλογές» προσθέτουν οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας πως σε περιπτώσεις καταπάτησης των υφιστάμενων κανονισμών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο θα πρέπει να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγίες 98/59/EC, 2001/23/EC, 2001/86/EC, 2002/14/EC, 2004/25/EC, 2009/38/EC) και να επιβληθούν αποτρεπτικές κυρώσεις.

 

Προβλέψεις ΕΚΤ

Σε δυσοίωνη θέση η ευρωπαϊκή οικονομία.

Δυσοίωνα τα σενάρια των αναλυτών της ΕΚΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με αναλύσεις του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Φ. Λένιν, η ευρωοικονομία θα επιστρέψει στα επίπεδα όπου βρισκόταν το 2019 το πρώτο τρίμηνο του 2023, εκτός κι αν... ένα αποτελεσματικό φάρμακο φέρει νωρίτερα την ανάκαμψη.

 

Ατζεντα

Στο Βερολίνο οι επόμενες συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

●26/8 Ατυπη σύνοδος υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων
●27/8 Ατυπη σύνοδος υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων (γνωστή και ως σύνοδος του Gymnich, χωρίς τη συμμετοχή συνεργατών)
●31/8 Ατυπη σύνοδος υπουργών Γεωργίας

 

Διαγωνισμός

Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας

H Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας (ELA) ξεκίνησαν διαγωνισμό #EU4FairWork στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καλούν εργαζόμενους και εργοδότες να μοιραστούν προσωπικές ιστορίες σχετικά με την αδήλωτη εργασία.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλουν την είσοδό τους στο διαδίκτυο και να κερδίσουν βραβεία όπως tablet, κάμερα και άλλα. Οι εργοδότες μπορούν επίσης να συμμετάσχουν και να κερδίσουν βραβεία όπως τη δημιουργία εταιρικού βίντεο ή κουπόνια εκπαίδευσης και πολλά άλλα. Αποτελέσματα μετά τις 7 Σεπτεμβρίου 2020.

 

Είπαν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου στον Λίβανο

«Η Ε.Ε. έχει ήδη ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης. Εχει κινητοποιήσει 33 εκατομμύρια ευρώ για έκτακτες ανάγκες και περισσότεροι από 250 διασώστες από τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη βρίσκονται εκεί».

Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» θα ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

● Γράψτε και στείλτε τη γνώμη ή την πρότασή σας για την κοινωνική Ευρώπη στη διεύθυνση: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/8257efae-81ed-bee9-ccab-e143deae5ea2

ΕΥΡΩΠΗ
Ανάκριση Κυριακίδου για τα εμβόλια
Η κ. Κυριακίδου διατήρησε τη σιωπή της επικαλούμενη ρήτρες εμπιστευτικότητας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις ευρωβουλευτές από τρεις διαφορετικές πολιτικές ομάδες να προειδοποιήσουν για αναβολή της...
Ανάκριση Κυριακίδου για τα εμβόλια
ΕΥΡΩΠΗ
Πιο κοντά σε ευρωπαϊκή Bad Bank
Ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, επαναφέρει με συνέντευξή του την πρόταση για από κοινού διαχείριση όλων των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων της ευρωζώνης που προέκυψαν στη...
Πιο κοντά σε ευρωπαϊκή Bad Bank
ΕΥΡΩΠΗ
Η Eurostat και η πανδημία
Η Eurostat, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, είναι και για τη συγκυρία της Covid-19 το επίσημο παρατηρητήριο της Ε.Ε. για όλες τις εξελίξεις και τις παρενέργειες στην οικονομία.
Η Eurostat και η πανδημία
ΕΥΡΩΠΗ
Δικαίωμα στην αποσύνδεση
Η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου ζητεί από το Συμβούλιο και την Επιτροπή την έκδοση Οδηγίας για το δικαίωμα των εργαζομένων να αποσυνδέονται από τα ψηφιακά και επικοινωνιακά εργαλεία μετά τη λήξη...
Δικαίωμα στην αποσύνδεση
ΕΥΡΩΠΗ
Η «Κατάσταση της Ενωσης»
Την Τετάρτη η ομιλία της Φον ντερ Λάιεν και η συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ● Πώς ξεκίνησε ο 11χρονος θεσμός του «State of the EU» ● Πώς θα παρακολουθήσετε και θα μπείτε στη συζήτηση.
Η «Κατάσταση της Ενωσης»
ΕΥΡΩΠΗ
2η Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής
Στις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Πόρτο της Πορτογαλίας η νέα Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., με τη συμμετοχή κυβερνήσεων, θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και κοινωνικών εταίρων.
2η Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας