Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με ενισχυμένο ρόλο το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στον προϋπολογισμό
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με ενισχυμένο ρόλο το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στον προϋπολογισμό

  • A-
  • A+
Στα Πολυετή Δημοσιονομικά Πλαίσια το Κοινοβούλιο αποτελεί ισότιμο βραχίονα στην έγκρισή τους, κατά το άρθρο 319 της Συνθήκης της Λισαβόνας, για να υπάρξει συμφωνία πριν από τα τέλη Οκτωβρίου.

Με ισχυρή πλειοψηφία 465 ψήφων σε σύνολο 682, οι ευρωβουλευτές επιδοκίμασαν μεν τη συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά απέρριψαν την πρόταση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Επιτροπής για τον επταετή προϋπολογισμό της περιόδου 2020-2027, ύψους 1.074,3 δισ. ευρώ. Μια από τις σπάνιες στιγμές στην ιστορία του Ε.Κ. που απορρίπτει Προϋπολογισμό που προτείνεται από το Συμβούλιο.

Η απόρριψη επιβεβαιώνει ότι ο ρόλος του Ε.Κ. θα είναι καθοριστικός κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει προκειμένου να υπάρξει συμφωνία πριν από τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο ρόλος του Ε.Κ. σε αυτήν τη διαδικασία δεν ήταν πάντα τόσο ισχυρός. Η Συνθήκη της Λισαβόνας ήταν αυτή που του έδωσε ισότιμο ρόλο με εκείνον του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Δυνάμει αυτών των νέων κανόνων, η Επιτροπή Συνδιαλλαγής (αποτελείται από εκπροσώπους του Συμβουλίου και ισάριθμους αντιπροσώπους του Κοινοβουλίου) άλλες τρεις φορές (για τους ετήσιους προϋπολογισμούς του 2011, του 2013 και του 2015) δεν κατέληξε σε συμφωνία.

Φυσικά είναι άλλο ο ετήσιος Προϋπολογισμός κι άλλο τα Πολυετή Δημοσιονομικά Πλαίσια (ΠΔΠ). Ωστόσο και για τα ΠΔΠ αυτό το Κοινοβούλιο αποτελεί ισότιμο βραχίονα στην έγκρισή τους (άρθρο 319 της Συνθήκης). Το πρώτο ΠΔΠ που εγκρίθηκε με ενισχυμένο ρόλο του ΕΚ ήταν για την περίοδο 2014-2020.

Οι βασικές διαφωνίες των ευρωβουλευτών εστιάστηκαν στα εξής:

■ στην αφαίρεση κονδυλίων για τη τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη (δίκαιη μετάβαση) από τα 30 δισ. του αρχικού προϋπολογισμού σε 10 δισ. ευρώ,

■ στην αφαίρεση κονδυλίων από το μεγαλύτερο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας το Horizon 2020,

■ στην απομείωση του Invest EU (μετεξέλιξη του σχεδίου Γιούνκερ) από τα 30 δισ. σε 5,6 δισ.,

■ στη μείωση των κονδυλίων του ΠΔΠ για την ΚΑΠ,

■ στην αφαίρεση πόρων από τον και τον αρχικό προϋπολογισμό για την Υγεία (από 9,4 δισ. ευρώ σε 1,7 δισ. ευρώ) αλλά και τη διασφάλιση του κράτους δικαίου σε χώρες όπου καταπατούνται δημοκρατικές αξίες και σύμφωνα με τον ευρωσυμβιβασμό που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο δεν θα υποστούν πάγωμα της χρηματοδότησής τους από την παραβίαση των δημοκρατικών αρχών.

Η ώρα των ευρωβουλευτών

Χαρακτηριστικά των διαφωνιών που εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές στην τελευταία Ολομέλειά του, στις 23 Ιουλίου, για τον ΠΔΠ (2020-2027) είναι τα αποσπάσματα που ακολουθούν:

● «Μιλάμε για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Κούφια λόγια. Χθες, στην Ουγγαρία απολύθηκε ο αρχισυντάκτης του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού πόρταλ της χώρας. Στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν υπάρχει, δεν προβλέπεται κάποιος μηχανισμός κράτους δικαίου που να έχει κάποια ξεκάθαρη σύνδεση με τον ΠΔΠ της Ε.Ε. που θα εμποδίζει τα χρήματα (του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης) να πηγαίνουν στα χέρια των ολιγαρχών. Ζητάμε από τη γερμανική προεδρία να δει αυτό το θέμα ως βασική προτεραιότητα». Κάτι Πίρι, Ουγγαρο-Ολλανδής πολιτικού και μέλος του Ε.Κ. από το 2014 (Σοσιαλιστές).

● «Δεν συμφωνούμε ούτε με τον ΠΔΠ, ούτε με το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί και τα δυο αντιβαίνουν τις Συνθήκες της Ε.Ε. Δανείζεστε στις πλάτες των παιδιών μας. Κι αυτά τα κονδύλια που κάποτε πρέπει να αποπληρωθούν θα διανεμηθούν (στα κράτη-μέλη) εφαρμόζοντας τις αρχές του κομμουνισμού. Κι αυτός, ξέρετε, πού κατέληξε. Κυρία φον ντερ Λάιεν, δημιουργείτε μια ισχυρή σοσιαλιστική Ευρώπη χωρίς μέλλον».

Είναι τα λόγια του Βούλγαρου ευρωβουλευτή Αντζελ Τζαμπάσκι, εκλεγμένου με το εθνικιστικό βουλγαρικό εθνικό κίνημα (IMRO) (πολιτική ομάδα των Εθνικών Πατριωτών στο Ευρωκοινοβούλιο).

● «Ναι, αποτρέψαμε τα χειρότερα, αλλά έχω μια γεύση στάχτης. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να δράσει. Η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης πληγώνει την ίδια την ιδέα που έχουμε για τη δημοκρατία. Ολες οι επιλογές μας ήταν βραχυπρόθεσμες. Η ευρω-ιδέα απειλείται…» Απόσπασμα του Γάλλου ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Nταβίντ Κορμάν.

● «Τι ειρωνεία! Τώρα που έχουμε ευρωπαϊκά κονδύλια, θα τα δαπανήσουμε σε εθνικά κι όχι σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ΠΔΠ είναι μια απογοήτευση. Δεν διαθέτουμε μεγαλεπήβολο πρόγραμμα για την υγεία. και μειώνουμε τα κονδύλια για το Erasmus+. Δεν θα δεχτούμε την απόφαση για το ΠΔΠ παρά μόνο εάν βελτιωθεί». Απόσπασμα από την τοποθέτηση του Πορτογάλου ευρωβουλευτή Πάουλο Ράντζελ (το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).

● «Τα κράτη-μέλη καλούνται να δώσουν ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση του κορονοϊού συνδέοντας την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της Ηπείρου με τις μεγάλες προκλήσεις του κοινωνικο-ψηφιακού και του κοινωνικού-οικολογικού μετασχηματισμού για το μέλλον. Τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής απέχουν πολύ από αυτό. Από τη δήλωση του συμπροέδρου της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Συνομοσπονδίας των βορείων χωρών Μάρτιν Σίρντεβαν.

Ψηφίσματα

...τα συμπεράσματα του Ε.Σ. για το ΠΔΠ δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα περισσότερο από μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων·

...το Κοινοβούλιο δεν θα περιοριστεί στο να επικυρώσει ειλημμένες αποφάσεις και είναι διατεθειμένο να αρνηθεί να δώσει την έγκρισή του για το ΠΔΠ έως ότου επιτευχθεί ικανοποιητική συμφωνία κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου·

...υπενθυμίζουμε ότι και τα 40 προγράμματα της Ε.Ε. που χρηματοδοτούνται από το ΠΔΠ θα πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο ως συν-νομοθέτη.

Από το Ψήφισμα του Ε.Κ. σχετικά με τα συμπεράσματα της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-21 Ιουλίου 2020, που εισηγήθηκαν οι πολιτικές ομάδες PPE, S&D, VERTS/ALE GUE/NGL, RENEW EUROPE.


📍 Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» θα ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

📍 Γράψτε και στείλτε τη γνώμη ή την πρότασή σας για την κοινωνική Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ
Ωρα για κοινωνικό πρωτόκολλο
Την ενσωμάτωση στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενός πρωτοκόλλου κοινωνικής προόδου ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο σε έκθεση την οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειάς του με 380...
Ωρα για κοινωνικό πρωτόκολλο
ΕΥΡΩΠΗ
Η «Κατάσταση της Ενωσης»
Την Τετάρτη η ομιλία της Φον ντερ Λάιεν και η συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ● Πώς ξεκίνησε ο 11χρονος θεσμός του «State of the EU» ● Πώς θα παρακολουθήσετε και θα μπείτε στη συζήτηση.
Η «Κατάσταση της Ενωσης»
ΕΥΡΩΠΗ
Η Πορτογαλία στο τιμόνι της Ε.Ε.
Η πορτογαλική προεδρία και λόγω της κυβερνητικής της σύνθεσης έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στα ευρωπαϊκά συνδικάτα ως προς την κοινωνική ατζέντα της για την προώθηση της Κοινωνικής Ευρώπης και την...
Η Πορτογαλία στο τιμόνι της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
«Αυτοψία» στη Βουλγαρία
Δεκατρείς συστάσεις των ευρωβουλευτών προς τις αρχές της Βουλγαρίας μετά και την επιτόπου εξέταση της βασιμότητας των καταγγελιών για θέματα διαφθοράς σχετικά με ανεξόφλητα ενυπόθηκα δάνεια.
«Αυτοψία» στη Βουλγαρία
ΕΥΡΩΠΗ
Πιο κοντά στην κλιματική ουδετερότητα
Mε στόχο να γίνει η Ευρώπη έως το 2050 η πρώτη κλιματικά ήπειρος στον κόσμο με μηδενικές εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι ηγέτες των 27 της Ε.Ε. προχώρησαν την περασμένη...
Πιο κοντά στην κλιματική ουδετερότητα
ΕΥΡΩΠΗ
4 εκατ. οι άστεγοι στην Ε.Ε.
Στην Ολομέλεια του Ε.Κ. σήμερα η έκθεση της Επιτροπής Αναφορών, με την οποία ζητεί μέτρα από την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη για να εξαλειφθεί η αστεγία μέχρι το έτος 2030.
4 εκατ. οι άστεγοι στην Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας