• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 24.7°C
  1 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.6°C / 23.6°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 23.2°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 17.7°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 23.2°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 16.4°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 24.7°C
  2 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 23.4°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 22.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 22.7°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  0 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 18.8°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 22.8°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  63%

«Η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναλάβει δράση για τα ελληνοτουρκικά»

 • A-
 • A+

Για τον ρόλο του Βερολίνου στα ελληνοτουρκικά μετά την κλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από την Άγκυρα το τελευταίο διάστημα μιλά ο Γκύντερ Σόιφερτ, επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμοσμένων Τουρκικών Σπουδών (CAST) που υπάγεται στο Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική (SWP) του Βερολίνου.

Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle τονίζει ότι το Βερολίνο «δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναλάβει δράση» θυμίζοντας το εξής: «Ήταν κυρίως η Γερμανία που τελικά ανέλαβε την ευθύνη για τη σύναψη της συμφωνίας για το προσφυγικό με την Τουρκία. Σε μια διαιρεμένη ΕΕ, η Γερμανία πρέπει να ηγηθεί, αν και κατά τη γνώμη μου η γερμανική κυβέρνηση δεν θα το έκανε ευχαρίστως. Προτιμά να είναι ενταγμένη στην ΕΕ παρά να ηγηθεί».

Ο κ. Σόιφερτ σημειώνει ότι οι ΗΠΑ «εστιάζουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον τους σε άλλες περιοχές του κόσμου, ιδίως στον Ειρηνικό και τη διένεξη με την Κίνα» και η «Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να αναπτύξει κοινές θέσεις εξωτερικής πολιτικής», κυρίως σε ό,τι αφορά «την Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία.

Και προσθέτει ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς από τη μία πλευρά έχει αρκετά προβλήματα με την Άγκυρα -«απλώς σκεφτείτε την αγορά του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400» και από την άλλη προσπαθεί να περιορίσει «με τη βοήθεια της Τουρκίας την επιρροή της Ρωσίας στην Α. Μεσόγειο όπως και στη Λιβύη. Η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα πρέπει κατά κύριο να τοποθετηθεί εναντίον της Ρωσίας ή κυρίως να "συμμορφώσει" την Τουρκία. Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την αμερικανική ταλάντευση κατά κόρον, όπως επίσης και την αναποφασιστικότητα της ΕΕ».

Ο Σόιφερτ θεωρεί δεδομένο ότι ο Ερντογάν «θα συνεχίσει την πολιτική της στρατιωτικής "μπηχτής". Όπως δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ της Κύπρου και έχει δώσει εντολή για γεωτρήσεις, δεν αναγνωρίζει και την ελληνική ΑΟΖ. Το πιθανότερο είναι να δώσει στο εγγύς μέλλον εντολή για γεωτρήσεις. Το ερώτημα αν αυτό οδηγήσει σε πόλεμο θα εξαρτηθεί από το πώς θα συμπεριφερθεί η Ελλάδα: θα προτείνει στην Τουρκία διαπραγματεύσεις ή όχι. Επίσης, θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν η ΕΕ και πριν απ’ όλα οι ΗΠΑ. Εξάλλου, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Οι μεγάλες χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να παρέμβουν διαμεσολαβητικά».

«Η ΕΕ έχει μεν απειλήσει με περαιτέρω κυρώσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί τίποτα. Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ  προτρέπει και τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν όντως πολλά ζητήματα να συζητηθούν. Προς το παρόν, τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα έχουν μαξιμαλιστικές θέσεις. Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Αθήνα διεκδικεί ακόμη και για μικρά νησιά υφαλοκρηπίδα» σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση για για την γερμανική προεδρία της Ε.Ε.απάντησε  πως η Ένωση «είχε στην πραγματικότητα ένα καλό πλαίσιο για μια πολιτική γραμμή έναντι της Τουρκίας: τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Δεδομένου ότι ήταν πολύ έντονα κανονιστική, δηλαδή απαιτούσε την εφαρμογή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, όλες οι χώρες της ΕΕ μπορούσαν να την αποδεχτούν. Η διαδικασία αυτή απέτυχε λόγω των πολιτικών της Τουρκίας και της στάσης της ΕΕ.

»Στο προσκήνιο βρίσκονται τώρα πολλά μεμονωμένα ζητήματα - το προσφυγικό, η ενεργειακή πολιτική, ο ρόλος της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη. Για κάθε ένα από αυτά τα θέματα η κάθε χώρα της ΕΕ έχει μια διαφορετική θέση – ανάλογα με τα συμφέροντά της. Η παγίωση της ενταξιακής διαδικασίας ανέδειξε τα εκάστοτε εθνικά συμφέροντα των κρατών-μελών της ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αναζήτηση μιας ενιαίας πολιτικής γραμμής απέναντι στην Τουρκία. Μια κοινή στρατηγική είναι όμως πιο σημαντική από ποτέ γιατί η Τουρκία γίνεται όλο και πιο επιθετική: για παράδειγμα, χρησιμοποιεί πρόσφυγες ως όπλο και παραβιάζει την ΑΟΖ μελών της ΕΕ».

Τέλος, ο κ. Σόιφερτ σημειώνει πως «η πολιτική του κ. Ερντογάν στοχεύει στη δημιουργία μιας μεγάλης Τουρκίας. Δεν πρόκειται για την Τουρκία του Κεμάλ Ατατούρκ που είχε σημείο προσανατολισμού τη Δύση, αλλά για μια Τουρκία που επικαλείται την ιστορία και το αυτοκρατορικό μεγαλείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: είμαστε η νέα δύναμη στην περιοχή, γεμίζουμε το κενό ισχύος που δημιουργήθηκε με την απόσυρση των ΗΠΑ και την αδυναμία της ΕΕ, και, εκπροσωπούμε τα συμφέροντα των σουνιτών μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή. Οι πρακτικές συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι ο περαιτέρω εξοπλισμός του τουρκικού στρατού και η στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής στην Α. Μεσόγειο. Αυτή η πολιτική έχει επίσης μεγάλες συμβολικές διαστάσεις, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «πόλεμος νεύρων» συνεχίζεται παρά τα σενάρια για κατευνασμό
Ο τουρκικός στόλος παραμένει σε ετοιμότητα σε βάση απέναντι από τη Ρόδο Ελλάδα και Κύπρος εξέδωσαν δική τους NAVTEX, ενώ ο Ν. Αναστασιάδης συναντάται με τον Εμ. Μακρόν ● Ο Μητσοτάκης ενημερώνει σήμερα και...
Ο «πόλεμος νεύρων» συνεχίζεται παρά τα σενάρια για κατευνασμό
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με αντι-NAVTEX απαντούν στην Άγκυρα Ελλάδα και Κύπρος 
Τεταμένο παραμένει το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τις χθεσινές εξελίξεις. Ενεργοποιείται ο διεθνής παράγοντας για αποκλιμάκωση.
Με αντι-NAVTEX απαντούν στην Άγκυρα Ελλάδα και Κύπρος 
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Τουρκία στέλνει το λάθος μήνυμα, διαμηνύει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Σε μαραθώνιο ενημέρωσης των χωρών-μελών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ επιδίδεται το υπουργείο Εξωτερικών, με την πρώτη αντίδραση να έρχεται από τις Βρυξέλλες, ενώ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Αγκυρα να αποφύγει...
Η Τουρκία στέλνει το λάθος μήνυμα, διαμηνύει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η τουρκική Navtex «έκαψε» την ευφορία
Η ευφορία που επικράτησε χθες το πρωί στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών για την απόφαση της μαραθώνιας συνόδου κορυφής των 27 κατέλαβε φυσικά και το ελληνικό χρηματιστήριο, που αρχικά...
Η τουρκική Navtex «έκαψε» την ευφορία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας