Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενθαρρυντικά νέα από την Οξφόρδη
John Cairns, University of Oxford via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενθαρρυντικά νέα από την Οξφόρδη

  • A-
  • A+
Με εντυπωσιακά γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πειραματικό εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, το οποίο τουλάχιστον στα πρώτα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών δημιουργεί διπλή προστασία για τουλάχιστον δύο μήνες, με ήσσονος σημασίας παρενέργειες

Αισιοδοξία εμπνέουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους του πειραματικού εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, που αναπτύσσουν με πρωτόγνωρη ταχύτητα επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca. Αν επαληθευτούν και στα μεταγενέστερα στάδια δοκιμών, θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη στη μάχη κατά της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο ιός, έχοντας σκοτώσει περισσότερα από 607.000 άτομα σε όλο τον κόσμο κι έχοντας μολύνει πάνω από 14,5 εκατομμύρια.

Με βάση τα αποτελέσματα των έως τώρα ερευνών που δημοσιεύτηκαν χθες στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet, το συγκεκριμένο εμβόλιο δείχνει να είναι ασφαλές -μολονότι επιφέρει ορισμένες ήσσονος σημασίας παρενέργειες- και να προκαλεί διπλή προστασία, δηλαδή διπλή ανοσοαπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού έναντι του ιού, με διάρκεια τουλάχιστον δύο μήνες. Οπως φάνηκε από τα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών σε 1.077 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 18-55 ετών, το εμβόλιο πυροδοτεί ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλώντας τη δημιουργία αντισωμάτων και T-λεμφοκυττάρων (T-cells) που αποτελούν υποομάδα των λευκών αιμοσφαιρίων και επιτίθενται στα μολυσμένα κύτταρα, σκοτώνοντάς τα.

«Ελπίζουμε πως αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα θυμάται τον ιό, ούτως ώστε το εμβόλιό μας να προστατεύει τους ανθρώπους για μακρά περίοδο. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα προτού επιβεβαιώσουμε ότι το εμβόλιο προφυλάσσει αποτελεσματικά από τη λοίμωξη του SARS-CoV-2 και για πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί οποιαδήποτε προστασία» δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Αντριου Πόλαρντ. «Συγχαίρουμε τους συναδέλφους μας για την πρόοδο που έχουν κάνει» ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Προγράμματος Εκτακτων Υγειονομικών Αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δρ Μάικλ Ράιαν. «Είναι ένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Τώρα χρειάζεται να προχωρήσουμε σε μεγάλης κλίμακας δοκιμές».

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα επίπεδα των T-λεμφοκυττάρων κορυφώθηκαν 14 μέρες μετά τον εμβολιασμό και τα επίπεδα αντισωμάτων 28 μέρες μετά. Παρότι το 90% των εθελοντών ανέπτυξε αντισώματα λαμβάνοντας μία δόση του εμβολίου, προκρίνεται μάλλον η λήψη δύο δόσεων προκειμένου να ισχυροποιηθεί περαιτέρω η ανοσοαπόκριση. Ακίνδυνες για τη ζωή παρενέργειες, όπως πυρετός ή πονοκέφαλος, εμφανίστηκαν στο 70% όσων έλαβαν μέρος στις κλινικές δοκιμές και οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με λήψη παρακεταμόλης. Εκφράζονται όμως αμφιβολίες για το κατά πόσον το εμβόλιο θα αποδειχτεί αποτελεσματικό και για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο των νεότερων.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον -η κυβέρνηση του οποίου έχει ήδη συνάψει συμφωνία για να εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια δόσεις του οξφορδιανού εμβολίου- καλωσόρισε τα ευρήματα, συγχαίροντας από τη μια τους Βρετανούς επιστήμονες για την επιτυχία τους, επισημαίνοντας από την άλλη πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις αφού είναι αναγκαίες κι άλλες δοκιμές. «Ενα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι η καλύτερη ελπίδα μας για να νικήσουμε τον κορονοϊό και να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή» τόνισε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, κάνοντας έκκληση στους πολίτες «να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια» και να δηλώσουν εθελοντικά συμμετοχή για τα επόμενα στάδια κλινικών δοκιμών.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, επανέλαβε πάντως πως «τα εμβόλια πρέπει να θεωρούνται παγκόσμια δημόσια αγαθά». Ηδη άλλωστε βρίσκονται σε εξέλιξη μαζικές δοκιμές του συγκεκριμένου εμβολίου, στις οποίες λαμβάνουν μέρος περίπου 10.000 άτομα όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, που αποτελούν επίκεντρα της πανδημίας το τρέχον χρονικό διάστημα. Το στοίχημα βέβαια έγκειται όχι μόνο στην επαλήθευση των ευρημάτων, αλλά και στο πότε το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο.

Μαζική παραγωγή

«Μπορεί να παρασκευαστούν ένα εκατομμύριο δόσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο: αυτό μοιάζει τώρα σαν μια εξαιρετικά συντηρητική εκτίμηση, λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα του τι συμβαίνει», υποστήριξε ο Αντριαν Χιλ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφερόμενος στη δυνατότητα παραγωγής της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca. «Σίγουρα θα υπάρχουν ένα εκατομμύριο δόσεις γύρω στον Σεπτέμβριο. Αυτό που είναι λιγότερο προβλέψιμο από την αύξηση της παραγωγής είναι πόσο συχνά θα εμφανίζονται κρούσματα της νόσου, συνεπώς πότε θα υπάρξει ένα τέλος». Δεδομένων μάλιστα των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων από κλινικές δοκιμές εμβολίων σε ανθρώπους τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Κίνα, εκτίμησε ότι είναι πιθανό να υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια ώς το τέλος του χρόνου.

ΚΟΣΜΟΣ
Προχωρούν οι έρευνες για εμβόλια, παρά τις... επιθέσεις από χάκερ
Στόχος κυβερνοκατασκοπείας μέσω χάκερ, υποστηριζόμενων από το ρωσικό κράτος, έχουν γίνει ερευνητικοί και φαρμακευτικοί οργανισμοί που αναπτύσσουν εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού αναφέρουν υπηρεσίες.
Προχωρούν οι έρευνες για εμβόλια, παρά τις... επιθέσεις από χάκερ
ΕΥΡΩΠΗ
Στο στόχαστρο η κυβέρνηση Τζόνσον για το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων
Η Ένωση Πανεπιστημίων ζητά να αναβληθεί η έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο στόχαστρο ακόμη και μέσα στο κόμμα του για την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία, παρά τη νέα έξαρση σε...
Στο στόχαστρο η κυβέρνηση Τζόνσον για το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων
ΕΥΡΩΠΗ
Από τη Ρωσία με... επιφύλαξη!
H Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που ανήγγειλε επίσημα όχι μόνο ότι ανέπτυξε το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, αλλά και πως δίνει άδεια να διατεθεί για χρήση.
Από τη Ρωσία με... επιφύλαξη!
ΕΥΡΩΠΗ
Σκυταλοδρομία φονικών σφαλμάτων
Αγνωστες πτυχές της ασύγγνωστης ασυνεννοησίας και αλληλουχίας λαθών στην αντιμετώπιση της πανδημίας εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκαλύπτει χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα της Guardian.
Σκυταλοδρομία φονικών σφαλμάτων
ΕΥΡΩΠΗ
Σε κατήφορο δίχως φρένα η Σουηδία λόγω κορονοϊού
Απανωτά χτυπήματα δέχεται πια η Σουηδία, πληρώνοντας δυστυχώς το τίμημα της σκανδαλωδώς χαλαρής στρατηγικής της έναντι της πανδημίας. Η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται πλέον σε θέση «παρία».
Σε κατήφορο δίχως φρένα η Σουηδία λόγω κορονοϊού
ΕΥΡΩΠΗ
Τεστ για κορονοϊό θα κάνουν όλοι οι Βρετανοί πολίτες με συμπτώματα
Τον σχεδιασμό της βρετανικής κυβέρνησης για την πανδημία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οποιοσδήποτε είναι ηλικίας άνω των 5 ετών και παρουσιάζει συμπτώματα του...
Τεστ για κορονοϊό θα κάνουν όλοι οι Βρετανοί πολίτες με συμπτώματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας